شبکه خبری سی ان ان گزارش داد، بیشتر اخبار آمریکای لاتین ماههاست در مورد تحولات ونزوئلا بوده اما اخیراً اخبار مختلفی در مورد شرایط نامساعد هندوراس یکی از هم پیمانان آمریکا منتشر میشود.
اعتراضها طی دو ماه گذشته در هندوراس دست کم سه کشته برجای گذاشت و به بحران سیاسی که گریبانگیر خوان اوراندو هرناندز رئیس جمهوری این کشور بوده، اضافه شده است.
دهمین سالگرد کودتایی که منجر به سرنگونی حکومت مانوئل زلایا رئیس جمهوری قبلی هندوراس در سال ۲۰۰۹ شد، به بهانهای برای اعتراض معترضان تبدیل شد. معترضان در هندوراس نسبت به ناامنی، فقر و بحران حکومت داری در هندوراس خشمگین هستند و این چالشها یک عامل افزایش موج مهاجرات از این کشور به ایالات متحده آمریکا بوده است.
آنت ادلر یک عضو برجسته روابط بین الملل در دانشگاه آکسفورد در این زمینه گفت: این چالشها در هندوراس باعث شده افراد زیادی به دنبال شرایط بهتر، آرام تر و زندگی همراه با رفاه در آمریکای شمالی باشند.
در این میان مخالفان دولت هرناندز، وی را به تغییر قوانین و مقررات سیستم سیاسی هندوراس به نفع خود متهم کردهاند. انتخاب برای دور دوم ریاست جمهوری در هندوراس مدتها مغایر با قانون بوده اما در سال ۲۰۱۵ دیوان عالی این کشور محدودیت یک دورهای حضور در سمت ریاست جمهوری را لغو کرد و هرناندز در سال ۲۰۱۷ بار دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد که اعتراضهایی را به همراه داشت.
به دنبال برگزاری انتخابات همراه با مناقشه که اعتماد شمار زیادی از مردم هندوراس را نسبت به سیستم سیاسی این کشور خدشه دار کرد، هرناندز توانست در قدرت باقی بماند.
اکنون رهبران اعتراضها این مسئله را مطرح میکنند که هندوراس این مقطع زمانی با ناآرامیهای اجتماعی روبرو بوده چون عمللا "یک کشور ناکام" محسوب میشود. در سال ۲۰۱۷ به دنبال اعتراض علیه هرناندز، دولت امریکا از وی حمایت کرد. امریکا یک پایگاه نظامی بزرگ در هندوراس دارد که باعث شده این اتهام علیه واشنگتن مطرح شود که به این دلیل دولتهای قبلی و کنونی واشنگتن چشمان خود را نسبت به خشونتهای سیاسی و فساد مالی در هندوراس بستهاند.
چالش جدی دیگر در هندوراس مسئله فساد مالی مقامات بوده است. دولت هرناندز با اتهام فساد مالی مقامات ارشد و همچنین مشارکت در قاچاق مواد مخدر روبرو بوده. هرناندز پیشتر شخصاً با اتهام مرتبط با قاچاق گسترده مواد مخدر نیز روبرو شده. این در حالی است که دفتر ریاست جمهوری هندوراس در بیانیهای اعلام کرد که وزارت دادگستری آمریکا هیچ مدرکی دال بر مشارکت هرناندز در این اتهام یافت نکرد. برادر هرناندز در نوامبر ۲۰۱۸ به اتهام قاچاق مواد مخدر توسط آمریکا دستگیر شد. این اتهامها اعتماد مردم هندوراس به رئیس جمهوری و اطرافیانش را از بین برده و بسیاری خواستار استعفای هرناندز شدند.
برخی هرناندز را رئیس جمهوری خودکامه میدانند و گروههای حقوق بشری از استفاده از اهرم زور و خشونت علیه معترضان در این کشور انتقاد کردهاند.
چالش جدی دیگر در این کشور آمریکای لاتین مسئله فقر و بی عدالتی است. هندوراس یکی از فقیرترین کشورهای این منطقه محسوب میشود. بیش از ۵۰ درصد از جمعیت این کشور در فقر زندگی میکنند و متوسط درآمد افراد در هندوراس در میان پایینترین میزان درآمدها در منطقه محسوب میشود.
بانک جهانی اعلام کرده که هندوراس بالاترین سطح بی عدالتی اقتصادی را در آمریکای لاتین دارا میباشد. این شرایط با خشکسالی غیرمعمول طی پنج سال گذشته بدتر شده است. اگرچه براساس اطلاعات رسمی، اقتصاد هندوراس تا ۳.۷ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۸ رشد داشت اما بسیاری از شهروندان این کشور معتقدند نفعی از این رشد اقتصادی نبردهاند.
ناامنی گسترده در هندوراس نیز یکی از عوامل نارضایتی اجتماعی در سراسر این کشور بوده است. آمارها نشان میدهد که میزان کشتارها در این کشور بین سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۰ دو برابر شد. هندوراس در سال ۲۰۱۲ کشوری اعلام شد که بالاترین میزان کشتارها را به نام خود ثبت کرد.
اگرچه در سالهای اخیر میزان کشتارهای ناشی از خشونتها در هندوراس کاهش یافته اما دارودسته های خیابانی و جرایم سازمان یافته همچنان یک مشکل امنیتی بزرگ در این کشور محسوب میشوند. بسیاری از شهروندان هندوراس اعلام کردهاند که یکی از دلایل مهاجرت شأن از این کشور مسئله ناامنی و خشونت هاست.
نظر شما