«حامد سلطانی نژاد» در مراسم راه اندازی معاملات گواهی سپرده و قراردادهای آتی زیره سبز در بورس کالای ایران با تاکید بر راهبردهای این بورس در حوزه محصولات کشاورزی افزود: استراتژی که از همان ابتدا در بورس کالا تعریف شده حرکت به سمت الگوهای جهانی بوده است.
وی اظهار داشت: در بورسهای کالای جهانی قراردادهای مبتنی بر کالا تعریف میشود که این موضوع به نقد شوندگی محصولات کشاورزی و مرجعیت قیمت کشاورزی و تأمین مالی برای افراد فعال در تولید محصولات کشاورزی کمک میکند.
سلطانی نژاد افزود: در حوزه اوراق بهادار سازی اقدامات مثبتی به منظور امکان استفاده از ابزارهایی همچون گواهی سپرده کالایی، قراردادهای آتی و اختیار معامله زعفران در بورس فراهم شده است.
مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به اینکه گواهی سپرده کالایی یکی از بازارهای نوین مالی است، گفت: معاملات گواهی سپرده کالایی در بورس کالا در سال ۹۴ با کالای سکه طلا راه اندازی شد که تا به امروز نماد گواهی سپرده سکه از نظر حجم و ارزش با رشد قابل توجهی رو به رو شده است. بعد از آن، گواهی سپرده زعفران در بهمن ماه سال ۹۵ و گواهی سپرده پسته در سال ۹۶ راه اندازی شد و امروز شاهد راه اندازی گواهی سپرده زیره سبز هستیم.
وی ادامه داد: همچنین عدم نیاز به تحویل فیزیکی، امکان خرید و فروش مستمر، ایجاد اطمینان خریدار و فروشنده نسبت به کیفیت محصول خریداری شده و امکان فروش محصول به قیمت واقعی از جمله مزایای راه اندازی معاملات گواهی سپرده کالایی است.
سلطانی نژاد در ادامه به بازار زیره سبز اشاره کرد و گفت: پس از تجربه موفق معاملات زعفران در بورس کالا و شفاف سازی قیمت و اطلاع کشاورزان از نرخهای واقعی، از این پس فعالان بازار زیره نیز میتوانند با آمارهای شفاف و بر اساس کشف نرخهای عادلانه در بورس کالا مواجه شوند.
مدیرعامل بورس کالای ایران تصریح کرد: در دنیا بزرگترین بازار زیره مربوط به هند است و ایران در تجارت جهانی زیره سبز بین رتبه سوم تا ششم در حرکت است که با توجه به اقلیم کشورمان میتوان میزان تولید و صادرات این محصول را افزایش داد.
وی با بیان اینکه توسعه نظام انبارداری به عنوان یکی از الزامات بازار محصولات کشاورزی در برنامههای بورس کالا قرار دارد، عنوان کرد: بورس کالا در تلاش است تا تعداد انبارهای پذیرش شده زیره سبز را افزایش دهد؛ بطوریکه پذیرش انبار کشت و صنعت زیره ایرانیان در دست اقدام است تا به جرگه دو انبار پذیرفته شده بپیوندد.
سلطانی نژاد گفت: با تلاشهای صورت گرفته در چند سال اخیر، هم اکنون استان خراسان رضوی به عنوان قطب محصولات کشاورزی قابل عرضه در بورس کالا تبدیل شده است که این اتفاق به سایر استانهای کشور نیز سرایت خواهد کرد.
نظر شما