این گزارش ها که در تلویزیون، خبرگزاری ها و رسانه های نوشتاری و مکتوب کشورهای شرق آسیا منتشر شده اند عمدتاً بر این محور است که ایران پس از مشاهده بدعهدی های آمریکا و خروج یکجانبه این کشور از توافق بین المللی هسته ای و از سرگیری تحریم ها، دست به چنین اقدامی زده است.
رسانه های شرق آسیا از جمله شینهوا خبرگزاری رسمی چین، سی سی تی وی تلویزیون دولتی این کشور، روزنامه های چاینا دیلی، گلوبال تایمز، مردم و ساوت چاینا، کیودو خبرگزاری رسمی ژاپن، "ان اچ کی" تلویزیون دولتی این کشور، روزنامه های ژاپن تایمز، ژاپن تودی، آسیاهی شیمبون و نیکی و رسانه های کره جنوبی از جمله یونهاپ خبرگزاری رسمی این کشور، هرالد کوریا و کوریا تایم رسانه هایی هستند که به انعکاس موضوع افزایش غنی سازی ایران پرداخته اند، این رسانه ها می گویند ایران هم می خواهد همانطور که دیگر طرف ها، این کشور را به چالش می کشند، برای آنها از اهرم های فشار متقابل استفاده کند.
گزارش ها تصریح می کند که سامانه مالی اروپا تامین کننده منابع مالی مورد نیاز ایران نیست برای نقل و انتقال پول نفت نیز موثر نیست و همزمان کشورهای این قاره نتوانسته اند در یک سال گذشته در سیاست های مخرب آمریکا علیه توافق هسته ای تاثیری بگذارند.
این رسانه ها تاکید می کنند که این دومین بار در روزهای اخیر است که ایران از محدودیت هایی که برجام به آنها اشاره می کند، عقب نشینی می کند و البته هنوز در چارچوب این توافق عمل می کند اما در دو ماه آینده باز هم گام های تازه ای از سوی تهران برداشته خواهد شد.
در گزارش این رسانه ها آمده است ایران البته همچنان درهای گفت و گو را باز نگهداشته است و می گوید هر زمان که طرف های دیگر به تعهداتشان عمل کنند خیلی آسان می تواند این گام ها را به عقب بردارد.
این احتمال می رود که در یک هفته آینده گفت و گوها میان تهران و کشورهای غربی آغاز شود اما از دیدگاه رسانه های منطقه مهم این است که راهی برای برون رفت از این شرایط پیدا شود که هر روز تشدید و وخیم تر شده است.
بنا به گزارش رسانه های منطقه شرق آسیا، ایران یک سال فشارهای سرسختانه آمریکا را تحمل کرد و تلاش کرد تا از هر راهی برای جلوگیری از این شرایط استفاده کند اما با گذشت یک سال و با نظرداشت اینکه آمریکا همچنان از برجام خارج شده است، دست به تدابیر تازه ای زده است.
رسانه های منطقه تصریح کرده اند که ایران بارها نسبت به شکل گیری تنش ها و اقدامات آمریکا هشدار داده و به اروپایی ها هم تاکید کرده است که سیاست های یکجانبه آمریکا و ناتوانی اروپایی ها، در واقع برجام را به یک توافقنامه خنثی و بی اثر تبدیل کرده است که منفعتی برای ایران ندارد.
گزارش ها خاطر نشان می کند که اگر شرایط به این منوال باقی بماند و آمریکا از تحریم ها و فشارهایش عقب نشینی نکند و گفت و گویی هم سرنگیرد، امیدها هر روز بیشتر به یاس مبدل خواهد شد و برون رفت از این شرایط سخت تر و سخت تر خواهد شد.
برخی از رسانه های منطقه نوشته اند که ممکن است اروپایی ها بخواهند برعکس عمل کنند و حتی تحریم هایی را در آینده برای ایران در نظر گیرند اما دیگر امضا کنندگان توافق چون چین و روسیه هرگز با آنها همراهی نخواهند کرد.
نظر شما