احمدرضا لاهیجان زاده، معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور روز یکشنبه ۱۶ تیرماه در نشست مشترک با استادان فعال در حوزه محیطزیست دانشگاه شیراز با استناد به پژوهشی از دانشگاه شیراز، آلودهترین منطقه به جیوه در دنیا را خور موسی در منتهی علیه شمال غربی خلیج فارس اعلام کرد و گفت: رفع این آلودگی امکانپذیر است و سازمان حفاظت از محیطزیست نیز از اهرم قانونی آن برخوردار است.
این اظهارات معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور لزوم مطالعات 'زمین پزشکی' یا 'زمین شناسی پزشکی' را گوشزد میکند، این مطالعات علمی است که به بررسی ارتباط بین عوامل زمین شناسی با سلامت انسانها و جانوران و تأثیر عوامل زیست محیطی بر پراکندگی جغرافیایی بیماریهای مرتبط میپردازد.
در این علم منابع طبیعی که میتواند عامل ورود فلزات سنگین و یا حتی ترکیبات آلی به زنجیره حیات باشند همچنین منابعی که باعث ورود عناصر آلاینده به خاک، آب، گیاهان و هوا میشود مشخص خواهد شد.
'خور موسی' شاخه مثلث شکلی است در انتهای شمال غربی خلیج فارس، که در شمال آن بندر امام خمینی، بندر ماهشهر و منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی قرار دارد. بیشترین پراکنش ماهی حلوا سفید (زبیدی) در خلیج فارس، در منطقه خور موسی و جزیره قشم است و مردم بومی زیادی با صیادی از این محل ارتزاق میکنند.
معاون سازمان محیطزیست در ادامه به معضلات زیست محیطی همچون افزایش شوری آب خلیج فارس و نابودی مرجانها، ورود فاضلاب پتروشیمیها به دریاچهها و تالابها، خشکاندن تالاب هورالعظیم در زمان صدام، ایجاد ریزگرد و گرد و غبار بر اثر فعالیتهای نفتی و تب استفاده از آب شیرین کنها اشاره کرد و گفت: دانشگاه باید اهرمهای قانونی و علمی را برای رفع این معضلات فراهم کند.
لزوم مشارکت دانشگاهها در حل معضلات زیست محیطی
لاهیجان زاده دامنه فعالیت در حوزه محیط زیست را بسیار گسترده خواند و افزود: تنوع در این حوزه سبب شده است که زمینه ورود جدی به بسیاری از مسائل دشوار باشد در عین حال ما با معضلات زیستمحیطی صنایع آشنا هستیم؛ اما راهکار و چارهاندیشی برای این مسائل بر عهده دانشگاههاست.
وی عنوان کرد: دستگاههایی که مقابل این سازمان هستند، از لحاظ مالی، فنی و کارشناسی بسیار قدرتمندند؛ از همین رو سازمان محیطزیست باید آنقدر مجهز باشد که بتواند در مقابل همه آنها پاسخگو باشد.
لاهیجان زاده تاکید کرد: سازمان محیط زیست باید از خلأ پرسنلی و تجهیزاتی خارج شود. این سازمان اکنون ۵ تا ۶ هزار نفر نیرو در کل کشور دارد که از این تعداد ۳ هزار و ۵۰۰ نیرو محیطبان است.
فعالیت تعاملی سازمان محیط زیست با دانشگاهها به موفقیت ختم شده است
معاون سازمان حفاظت محیطزیست کشور همچنین با اشاره به اینکه محیطزیست باید دانشگاهها را در کنار خود قرار دهد، ابراز داشت: هرگونه فعالیت در قالب تعامل با دانشگاه به موفقیت ختم شده است.
این مقام مسئول اذعان داشت: سازمان محیطزیست در ۳ سال گذشته به سختی توانست قوانین محیطزیستی را تغییر دهد و در این راستا، قوانینی که توسط مجلس به تصویب رسیده، بسیار راهگشا بوده است؛ در این زمینه تصویب قوانینی همچون مثل حمایت از محیطبانان میتواند پشتوانه سازمان باشد, اما کافی نیست.
وی استناد به دانشگاهها را رویکرد سازمان محیطزیست اعلام کرد و گفت: باید به نحوی، ارتباط صنعت و دانشگاه را در حوزه محیطزیست برقرار کنیم. صنایع نیز باید ملزم شوند که از توان علمی دانشگاهها برای رفع مشکلات بهرهمند شوند.
ایران جز ۱۰ کشور تولید کننده گازهای گلخانهای
معاون سازمان محیط زیست کشور: قرار گرفتن ایران در بین ۱۰ کشور تولیدکننده گازهای گلخانهای فاجعهای در مصرف انرژی در کشور بهشمار میرود.
لاهیجانزاده در همین راستا، ایران را جز ۱۰ کشور تولیدکننده گازهای گلخانهای اعلام کرد و بیان داشت: این موضوع فاجعهای در مصرف انرژی در کشور بهشمار میرود و با توجه به اقتصاد کوچکی که در مقایسه با اقتصاد کشورهای توسعهیافته داریم، تولید گازهای گلخانهای در ایران قابل تأمل است.
۹۸۸۵/۶۱۱۳