۲۲ تیر ۱۳۹۸، ۹:۲۷
کد خبرنگار: 2521
کد خبر: 83392804
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

استمرار استعفاها

۲۲ تیر ۱۳۹۸، ۹:۲۷
کد خبر: 83392804
استمرار استعفاها

تهران- ایرنا- در ادامه استعفاهای ائمه جمعه در سه سال گذشته، اسفند ۹۷ عباسعلی سلیمانی، امام جمعه زاهدان، نهمین امام‌جمعه‌ای بود که استعفا داده بود تا اینکه روز گذشته خبر رسید دهمین فرد، یعنی امام‌جمعه بندرعباس نیز استعفا داده است.

به گزارش روزنامه شرق، در ادامه استعفاهای ائمه جمعه در سه سال گذشته، اسفند ۹۷ عباسعلی سلیمانی، امام جمعه زاهدان، نهمین امام‌جمعه‌ای بود که استعفا داده بود تا اینکه روز گذشته خبر رسید دهمین فرد، یعنی امام‌جمعه بندرعباس نیز استعفا داده است. روز گذشته آیت‌الله غلامعلی نعیم آبادی برای آخرین‌بار در قامت نمایندگی ولی فقیه در استان هرمزگان در جمع نمازگزاران بندرعباس نماز خواند و با بیان اینکه از هیچ‌کس در هرمزگان دلخور نیستم، گفت: «از هیچ‌کس کدورت ندارم و هیچ مطلبی برای انتقام و کوبیدن کسی بیان نکردم و آنچه گفتم بر اساس تشخیصم بوده است». امام‌جمعه بندرعباس با اشاره به اینکه بعد از ۲۹ سال آخرین خطبه‌ای است که در هرمزگان حضور دارم، گفته است: «۹ سال در دامغان و ۲۹ سال در بندرعباس امام‌جمعه بودم و هیچ دلیلی جز تصمیم مقام معظم رهبری برای این تغییر نیست. او بیان کرد: امام‌جمعه اهواز، همدان، زاهدان و جاهای دیگر نیز تغییر می‌کنند؛ این موضوع دلیل خاصی ندارد و تغییرات امری عادی است و با نظر مقام معظم رهبری انجام می‌شود. نظر مقام معظم رهبری بر قراردادن سنگرها به دست نیروهای جوان است». این گفته نعیم‌آبادی در حالی است که ائمه جمعه دو شهر زاهدان و اهواز اتفاقاً به تازگی و در مسیر همین تحول‌ها، چند ماه پیش تغییر کرده‌اند.

در بهمن و اسفند سال گذشته دو امام‌جمعه استعفا دادند؛ بهمن آیت الله موسوی جزایری، امام‌جمعه اهواز استعفا داد که یکی از جنجالی‌ترین استعفاهای ائمه جمعه در نوع خود بود. او استعفایش را بعد از بازگشت از انگلستان و حواشی رسانه‌ای زیادی که این سفر برایش داشت، اعلام و علت آن را بیماری عنوان کرد. بهمن نیز آیت‌الله عباسعلی سلیمانی، امام‌جمعه زاهدان، استعفا داد و در پایان خطبه‌های نماز جمعه از مردم سیستان‌وبلوچستان خداحافظی کرد و حلالیت طلبید.

در سه سال اخیر، تعدادی از ائمه جمعه شهرهای بزرگ از سمت خود استعفا داده‌اند. دلایل مختلفی از سوی برخی مستعفیان برای کناره‌گیری عنوان می‌شود. بسیاری از آنها بیماری را بهانه می‌کنند. امام‌جمعه اهواز بعد از سفر پرحاشیه‌اش به انگلستان استعفا داد؛ درحالی‌که رسانه‌ها علت این سفر را درمانی عنوان کرده بودند، خودش بعد از بازگشت از سفر در خطبه‌های نماز جمعه اعلام کرد به دلیل بیماری دیگر نمی‌تواند امامت جمعه اهواز را عهده دار باشد. برخی مانند امام‌جمعه زاهدان و بندرعباس دلیل این استعفاها را سیاست جوان‌گرایی و جایگزینی افکار نو دانسته‌اند؛ اما برخی دلایل سیاسی نیز در حاشیه این استعفاها شنیده می‌شود؛ تاجایی‌که مثلاً بسیاری از ائمه جمعه که شهرت بیشتری دارند و سخنرانی هایشان نیز عمدتاً بیشتر رسانه‌ای می‌شود، چندان هم جوان نیستند. بسیاری از این استعفاها البته هم‌زمان شده با تغییرات در شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه. دی ۹۶ «حجت الاسلام و المسلمین حاج علی اکبری» ۵۴ ساله، به ریاست شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه منصوب شد. در حکم حاج علی اکبری آمده بود: «… انتظار می‌رود جناب آقای حاج علی اکبری با ادامه و تکمیل فعالیت‌های گذشته و افزودن کیفیت در آن و بهره‌گیری از نظرات شورا، بر شکوفایی و تأثیرگذاری این نهاد مبارک رحمانی بیفزایند…».

خرداد سال ۹۶، آیت‌الله مجتهدشبستری، نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام‌جمعه تبریز، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و از اعضای ارشد جامعه روحانیت مبارز، به دلیل بیماری جای خود را به «حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمدعلی آل‌هاشم»، نماینده سابق ولی فقیه در ارتش و رئیس سابق سازمان عقیدتی و سیاسی آجا داد. خاندان آل‌هاشم از خانواده‌های معروف، شناخته‌شده و مورد احترام بین مردم تبریز هستند. بر اساس آنچه رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه آذربایجان‌شرقی به‌عنوان علت کناره گیری و رفتن آیت‌الله مجتهدشبستری از مسئولیت امامت جمعه تبریز بیان کرده، او بر اثر کهولت سنی، کمردرد و بیماری گوارشی که منجر به انجام عمل جراحی هم شده بود، از رهبر معظم انقلاب درخواست اعلام پایان مسئولیتش در این جایگاه را می‌کند که در نهایت نیز رهبری با این درخواست موافقت می‌کنند. تابستان سال ۹۶، خبر استعفای «آیت الله سیدیحیی جعفری» از امامت جمعه کرمان خبرساز شد؛ بسیاری کناره‌گیری او را که از یاران مرحوم هاشمی‌رفسنجانی و شهید محمدجواد باهنر و همچنین افرادی نظیر حجتی‌کرمانی و سیدمحمود دعایی بوده و مواضع و مشی اعتدالی دارد، سیاسی دانستند و به برخی جملات او نظیر «همه ما باید از این دولت و کارگزاران حمایت کنیم» اشاره کرده بودند. البته «حجت‌الاسلام سیدرضا تقوی»، رئیس وقت شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور، گفته بود: «حضرت حجت الاسلام و المسلمین جعفری خطاب به مقام معظم رهبری نامه نوشتند که به دلیل کهولت سن و وضعیت نامناسب جسمانی، ادامه فعالیت به عنوان امام‌جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان کرمان برایم مقدور نیست و خواهشمندم با کناره گیری این‌جانب موافقت کنید». همان زمان اسحاق جهانگیری در پیامی توییتری نوشته بود خبر این کناره‌گیری او را نگران کرده است.

حجت الاسلام علی رضایی‌بیرجندی، امام‌جمعه بیرجند، هم همان سال به فاصله کمی از امام‌جمعه کرمان استعفا داد. او در نشست خبری گفته بود: «علت استعفای من ارتباطی به مسائل سیاسی و گمانه زنی‌های برخی از رسانه‌ها ندارد. بنده زمانی که قصد امامت جمعه شهرستان بیرجند را داشتم، قرار نبود هشت سال در این استان بمانم، بلکه به مدت سه سال انتخاب شدم. اگرچه از مدتی پیش خبرها و شایعاتی درباره کناره گیری حجت‌الاسلام علی رضایی بیرجندی، امام‌جمعه مرکز استان خراسان جنوبی، در رسانه‌ها و فضای مجازی انتشار یافته بود. علی تابعی، امام‌جمعه موقت بیرجند، در خطبه‌های نماز گفته بود علی رضایی قصد دارد خراسان جنوبی را ترک کند. بااین‌حال رئیس شورای سیاست گذاری امامان جمعه استان تا روز گذشته دریافت استعفانامه رسمی رضایی را تأیید نکرده بود. برخی دلایل استعفای او را نزدیکی به دولت روحانی دانسته بودند. امام جمعه مستعفی بیرجند از ابتدای دولت یازدهم رویکرد حمایتی نسبت به قوه مجریه داشت و حتی جمله صریحی درباره این موضوع دارد که «حمایت از رئیس جمهور طبق فرمایشات رهبری یک وظیفه است».

رضایی مهرماه سال ۹۲، چند ماه پس از تشکیل دولت یازدهم و در مراسم معارفه استاندار جدید خراسان جنوبی، ابراز امیدواری کرده بود که او نیروهایی را انتخاب کند که خط و مشی رئیس‌جمهور حسن روحانی را اعمال کنند. اما اینکه چه شد که تصمیم به استعفا گرفت، شاید به زمستان ۹۵ برگردد که برخی با فشار و جوسازی در فضای مجازی، قصد داشتند القا کنند که استاندار بیرجند در دیدار هنرمندان جوان استان «رقص مختلط بین زن و مرد» را مجاز دانسته است! این در حالی بود که پایگاه اطلاع‌رسانی استانداری خراسان جنوبی نقل‌قول منتسب به استاندار را خلاف واقع اعلام و آن را تکذیب کرد.

فروردین سال ۹۷ هم خبر استعفای دیگری مطرح شد. آن بار «آیت الله زین العابدین قربانی»، نماینده ولی‌فقیه در استان گیلان و امام‌جمعه رشت، پس از گذشت ۱۸ سال از این مسئولیت استعفا داد. او گفته بود: «۱۸ سال به عنوان نماینده ولی فقیه در گیلان بودم، اما شش ماه پیش در خطبه نماز جمعه کسالت پیدا کردم و دیگر صلاح ندیدم ادامه دهم و در نامه‌ای به مقام معظم رهبری نوشتم که از اقامه نماز جمعه عاجزم و هرکسی را که شما انتخاب کنید من با تمام وجود از او حمایت می‌کنم».

مهرماه ۹۷ هم حجت‌الاسلام محمدنقی لطفی، امام‌جمعه ایلام و نماینده ولی‌فقیه در استان، طی نامه به مقام معظم رهبری استعفای خود را اعلام کرد. این استعفا مدتی بعد از جنجال‌ها بر سر پرادو سوارشدن این امام‌جمعه صورت گرفت. البته لطفی برخلاف دیگر ائمه جمعه که علت استعفایشان را کهولت سن بیان می‌کردند، علت را خسته‌شدن از فضاسازی‌ها دانست. او گفت: «واقعا خسته شده بودم. علت خستگی جوسازی‌هایی بود که علیه بنده در این مسئولیت مطرح کرده بودند که باعث شد از این سمت استعفا دهم، مبادا در جهت حواشی و ایجاد جوسازی‌ها علیه بنده، خدشه‌ای به جایگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی وارد شود؛ نظیر آن مسئله خودرو که همه آن دروغی بود که در فضای مجازی درست کردند».

۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ هم امام‌جمعه شیراز در نامه‌ای به مقام معظم رهبری استعفای خود را اعلام کرد. امام جمعه شیراز به دلیل کسالت و بیماری چندین‌بار در بیمارستان بستری شده بود. او در بخشی از نامه‌ای که خطاب به مقام معظم رهبری نوشته، عنوان کرده بود: «فاستقم کما امرت» باعث شد در این ۴۰ سال ضمن احیای حوزه‌های علمیه در دو استان محل مأموریت (فارس و بوشهر) و منسجم نمودن امور طلاب و اساتید و روحانیت معظم مناطق، تلاش برای کسب رضای خالق، خدمت به مخلوق و عمل به تکلیف به چیزی حتی بیماری شدید، توجهی ننمایم؛ لیکن اینک ناخوشی و ضعف شدید جسمانی بر من غالب گشته و مانع از انجام فرایض محوله شده است، فلذا از آن رهبر معظم کسب اجازه و ردّ امانت دارم».
۱۳ ماه پیش هم حجت‌الاسلام جعفر محسن‌زاده، امام‌جمعه نظرآباد استعفا داد. او دلیل استعفای خود را کهولت سن والدین خود و نیاز آنها به وی اعلام کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha