اختلافات وقتی آغاز شد که دو حزب عمده کردستان (اتحادیه میهنی و دمکرات) بدون مشارکت دیگر جریان های سیاسی از دو بافت عرب و ترکمن، روز گذشته یک شخصیت کردتبار از حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق را به عنوان استاندار جدید کرکوک انتخاب کردند.
کردها معتقدند که به دلیل اکثریت سیاسی که در شورای استان کرکوک دارند، انتخاب استاندار جزو حق آنها است و نیازی به رایزنی با دیگر جریان های سیاسی از عرب و ترکمن و مسیحیان ندارند.
در مقابل عرب ها و ترکمن ها با تحمیل اجباری استاندار بر این استان بدون اخذ نظر دیگر جریان های سیاسی مخالف هستند.
به دعوت تعدادی از جریان های سیاسی عرب در شورای استان کرکوک امروز شنبه صدها تن از قوم عرب در کرکوک در اعتراض به انتخاب استاندار جدید دست به تظاهرات زدند.
ترکمنان کرکوک نیز در این سیاست همسو با عرب ها هستند و مخالفت خود را با تصدی یک شخصیت کرد برای پست استانداری ابراز داشته اند.
همزمان «مسعود بارزانی» رهبر حزب دمکرات کردستان عراق که در حال حاضر فاقد هرگونه مسوولیت در اقلیم کردستان عراق است گفته است که کردها از کرکوک کوتاه نمی آیند و حاضر به امتیاز دادن نیستند.
رسانه های عراق به نقل از بارزانی نوشتند که مشکل کرکوک فقط منحصر به برخی گروههای سیاسی نمی شود بلکه دارای ابعاد سیاسی، تاریخی و چند بعدی است.
وی با اشاره به اینکه کرکوک باید به الگوی همزیستی مسالمت آمیز تبدیل شود اضافه کرده است که نباید وضعیت کرکوک به همین ترتیب باقی بماند و از طریق بغداد و اربیل باید حل و فصل شود.
این اولین بار نیست که عرب ها و ترکمنان با انحصارگرایی کردها در انتخاب استاندار کردتبار مخالفت می کنند و قبلاً نیز دو حزب عمده کرد برای تحمیل استاندار کردتبار بر این استان تلاش کرده بودند اما با مخالفت شدید دیگر بافت های اجتماعی این استان مواجه شدند.
در حال حاضر نزدیک به سه سال است که «راکان سعید الجبوری» از طرف دولت مرکزی عراق به عنوان سرپرست استانداری، مسوولیت اداره کرکوک را برعهده دارد.
دو حزب دموکرات و اتحادیه میهنی کردستان عراق دیروز جمعه «طیب جبار امین» را برای پست استانداری کرکوک برگزیدند.
طیب جبار امین اصالتاً از کردهای کرکوک است و پیشتر پست معاونت وزارت کار و مسکن را در دولت اقلیم کردستان برعهده داشته و در محافل فرهنگی کُرد به عنوان شاعر و نویسنده شهرت دارد.
دو حزب حاکم در کردستان عراق بعد از حمله گروه تروریستی داعش در ۲۰۱۴، به طور کامل بر کرکوک استیلا یافتند تا جایی که مسعود بارزانی رییس وقت اقلیم کردستان عراق آن را بخشی از منطقه کردستان عراق دانست.
در پی شکست گروه تروریستی داعش و همچنین خنثی شدن طرح همه پرسی استقلال کردستان عراق که بخشی از اهداف این همه پرسی، جدا کردن کامل کرکوک از عراق و الحاق آن به منطقه کردستان عراق بود، دولت مرکزی عراق در یک اقدام نظامی در ۲۵ مهرماه ۹۵، کرکوک را از زیر سلطه احزاب کردستان عراق خارج کرد و راکان سعید را به عنوان سرپرست استانداری کرکوک برگزید.
کرکوک از آن زمان زیر نظر دولت مرکزی عراق اداره می شود اما دو حزب عمده کردستان عراق در حال حاضر تلاش تازه ای برای آنچه بازگرداندن کرکوک می نامند آغاز کرده اند.
این تلاش تازه دو حزب کرد با واکنش احزاب عرب و ترکمن مواجه شده و همین امر دوباره اوضاع عمومی کرکوک را دچار تنش کرده است.
وقوع این اتفاقات تنها چند روز بعد از تشکیل دولت جدید اقلیم کردستان عراق به ریاست «مسرور بارزانی» (پسر بزرگ مسعود بارزانی)، اتفاق افتاده و باعث شده است تا این دولت و ریاست جدید اقلیم به رهبری «نیچروان بارزانی» در برابر چالش دوباره کرکوک قرار گیرند.
اتهامات تازه دولت و جناح های سیاسی در بغداد علیه دولت اقلیم کردستان عراق به فروش نفت کرکوک و عدم واریز مبالغ آن به خزانه دولت مرکزی بیش از پیش به بحران کرکوک عمق بخشیده است.
اوضاع سیاسی در کرکوک در حالی متشنج شده که هنوز این منطقه از هسته های خفته تروریسم و ناامنی رنج می برد و آخرین انفجار مربوط به ۱۰ خردادماه گذشته است که بر اثر آن دستکم سه نفر کشته و بیش از ۱۰ نفر زخمی شدند.
نظر شما