۲۴ تیر ۱۳۹۸، ۱۵:۲۷
کد خبرنگار: 2256
کد خبر: 83394326
T T
۱ نفر
چین و همکاری های گسترده نظامی و امنیتی با آفریقا

پکن- ایرنا- بررسی ها نشان می دهد چین که سال ها است در زمینه اقتصادی روابط گسترده ای با آفریقا دارد همزمان با کاهش حضور و نفوذ نظامی آمریکا در این قاره، مناسبات امنیتی و نظامی را نیز با آفریقا افزایش داده است.

مناسبات چین با آفریقا در عرصه های نظامی و امنیتی پیش از این کند جلو می رفت اما اکنون چین می تواند از طریق برنامه راه ابریشم نوین، روابط امنیتی قوی تری با قاره سیاه داشته باشد.

تنها نکته ای که برای چین یک معضل محسوب می شود و وزارت خارجه این کشور نیز بارها به آن اشاره کرده چالش تروریسم و ناامنی گسترده در آفریقا است که باعث می شود چین با احتیاط بیشتری همکاری های ذی ربط با این کشورها را افزایش دهد.

افزون بر این، آمریکا حضور نظامی خود را در آفریقا کاهش داده است ولی چین با سرمایه گذاری های کلان و حتی با راه اندازی پایگاه نظامی در این قاره می کوشد تا نفوذ بیشتری پیدا کند.

کشورهای آفریقایی هم ظاهراً از این امر خرسند هستند توسعه اقتصادی تحت سرمایه گذاری ها و وام های کلان چین به آنها این فرصت را داده است تا چالش های اقتصادی، تجاری و اجتماعی را در کشورهایشان کاهش دهند.

چین در راستای تقویت روابط سیاسی و اقتصادی خود با آفریقا، سال گذشته نیز نشست مجمع سران همکاری های چین و آفریقا را برگزار کرد، معاون وزیر بازرگانی چین در این نشست تاکید کرد اقدامات جدید برای گسترش همکاری واقعی بین چین و آفریقا در دستور کار است که تقویت توانایی توسعه ملی آفریقا محور از آن جمله به شمار می‌رود.

«چیان که مینگ» گفت اقدامات جدید برای گسترش همکاری چین و آفریقا و در راستای پیوند مطلوب اجرای مشترک "یک کمربند-یک جاده" با برنامه توسعه سال ۲۰۶۳ اتحادیه آفریقا، برنامه توسعه پایدار سال ۲۰۳۰ سازمان ملل و راهبردهای توسعه ملی کشورهای مختلف آفریقا تاکید دارد.

معاون وزیر بازرگانی چین افزود: توانایی توسعه ملی عاملی مهم در توسعه نیروی بالقوه و تحقق توسعه آینده آفریقا به شمار می‎رود اقدامات جدید برای گسترش همکاری واقعی بین چین و آفریقا به تقویت توانایی توسعه ملی کشورهای آفریقا بسیار اهمیت داده و در آموزش و پرورش منافع انسانی متمرکز خواهد شد از سوی دیگر، چین تجربیات خود در ایجاد منطقه همکاری اقتصادی و تجاری را با کشورهای آفریقایی به اشتراک می گذارد.

با توجه به اینکه چین دارای تاریخ استعماری نیست کشورهای آفریقایی برای گسترش روابط نظامی و امنیتی با چین علاقه بیشتری نسبت به کشورهای غربی نشان می دهند.

«وانگ نیان» از کارشناسان امور نظامی در چین بر این باور است که روابط نظامی و امنیتی طرفین می تواند افزایش یابد و راه ابریشم نوین هم ممکن است این موضوع را تسهیل کند.

وی به برگزاری همایش های امنیتی اشاره می کند که راهکاری برای رایزنی های متقابل میان طرفین است تا بتوانند برای توسعه این مناسبات با یکدیگر از نزدیک و چهره به چهره گفت و گو کنند.

از سوی دیگر روز یکشنبه این هفته همایش امنیتی و صلح چین و آفریقا هم در پکن با حضور مقام های دفاعی و کارشناسان امور نظامی و امنیتی دو کشور گشایش یافته است که به مدت یک هفته برپا خواهد بود.

بررسی ها نشان می دهد که همکاری چین با آفریقا دیگر فقط محدود به اعزام ماموران حفاظت از صلح و ایجاد پایگاه در جیبوتی نیست و این کشور در زمینه تبادل اطلاع رسانی و فروش تسلیحاتی نیز با این قاره همکاری نزدیکی دارد.

همکاری های اروپا و آمریکا با کشورهای آفریقایی به مراتب کمتر از گذشته است و بر خلاف آن چین با اجرای طرح راه ابریشم که آسیا، اروپا و آفریقا را در بر می گیرد و با راهکارهای امنیتی، اقتصادی و دفاعی توانسته است نفوذ خود را در قاره آفریقا افزایش دهد.

سال گذشته نیز همایش صلح در چین برگزار شد و حالا در اجلاس جدید طرفین درباره اطلاع رسانی متقابل، آموزش های نظامی، برگزاری دوره های امنیتی، دفاعی و تبادلات کارشناسی و مسایل دیگر در حوزه امنیت و مبارزه با تروریسم با یکدیگر مشورت خواهند کرد.

«وانگ هونگی» از کارشناسان آکادمی علوم اجتماعی چین می گوید که بحث ها در این اجلاس بسیار تخصصی و فنی خواهد بود.

وی افزود همکاری های امنیتی و دفاعی چین با کشورهای آفریقایی یک نیاز است و حتی سازمان ملل از این اقدامات استقبال می کند و البته این برای حراست از منافع چین در این قاره اهمیت دارد.

چین سال گذشته میلادی اعلام کرد برای توسعه برخی از طرح های امنیتی و کمک به نیروی حافظ صلح این قاره از سال ۲۰۱۵ میلادی، کمک ۱۰۰ میلیون دلاری اختصاص داده است.

کارشناسان ذی ربط می گویند که درخواست برای گسترش همکاری های دفاعی و امنیتی فقط خواست چین نیست بلکه این همکاری ها و بخصوص آموزش نیرو برای آفریقا نیز اهمیت دارد تا بتواند با تروریسم و چالش های امنیتی مقابله کند.

چین از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ میلادی تسلیحاتی از جمله وسایل نقلیه نظامی، دفاعی و موشک های ضد تانک در اختیار ۲۶ کشور آفریقایی از جمله مالی و رواندا قرار داده است.

همچنین همکاری های نظامی چین با کشورهای شمال آفریقا رو به افزایش است آنها نیمی از تسلیحاتشان را از روسیه و ۱۵ درصد را از آمریکا و ۱۰ درصد را از چین تهیه می کنند.

به هر شکل چین نشان داده است که با سرمایه گذاری های خود و حضور قوی اقتصادی در قاره آفریقا به دنبال راهبردی درازمدت است که می تواند بتدریج همکاری های بیشتر امنیتی و دفاعی را نیز شامل شود و سطح این مناسبات دایما در حال ارتقا است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha