غلامرضا قوسی عصر یکشنبه در نشست شورای حفاظت از منابع آب استان خراسان جنوبی افزود: اکنون ۹ هزار و ۸۲۱ هکتار سامانه نوین آبیاری در استان در دست اجرا است.
وی با بیان اینکه تعهد امسال ما اجرای هشت هزار و ۸۰۰ هکتار سامانه نوین آبیاری است، اضافه کرد: تاکنون در ۲۰ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی خراسان جنوبی طرح نوین آبیاری مطالعه و نقشه برداری شده است.
قوسی عنوان کرد: تاکنون سامانه نوین آبیاری در ۲۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی استان انجام شده که تا پایان سال جاری این رقم به بیش از ۳۰ هزار هکتار افزایش خواهد یافت.
وی گفت: رتبه چهارم کشور را در زمینه اجرای طرحهای نوین آبیاری داریم و سال گذشته نیز طرحهای نوین آبیاری در بیش از هفت هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی استان انجام شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در خصوص اجرا و تصویب طرح سازگاری با اقلیم و کاهش حجم آبی چاههای کشاورزی استان گفت: در ابتدا باید تمام چاههای کشاورزی استان هوشمندسازی شوند که این طرح تنها در ۷۰ درصد چاههای کشاورزی اجرا شده است.
قوسی ادامه داد: در مرحله دوم باید چاههای غیرمجاز تعیین تکلیف شوند که در استان بیش از ۳۰۰ حلقه چاه غیرمجاز داریم و بعد باید نسبت به خرید چاههای کشاورزی کم بازده اقدام شود، اما آب منطقهای خراسان جنوبی در ابتدا به سراغ سهل ترین روش کاهش برداشت آب از چاههای کشاورزی مجاز رفته است.
وی گفت: اگر به سراغ کاهش برداشت از چاههای کشاورزی مجاز برویم، مهاجرت روستاییان افزایش و شاهد تنشهای اجتماعی در استان خواهیم بود.
قوسی ادامه داد: با اختلال در بخش کشاورزی در تولید مواد خام برخی صنایع که از بخش کشاورزی تأمین میشود نیز اختلال ایجاد خواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: برای مدیریت و جبران آب در بخش کشاورزی پروژههایی را تعریف کردهایم که اجرای پروژههای سازهای و طرحهای آبخیزداری و پروژههای آب و خاک از جمله این طرحها است.
قوسی افزود: در طرحهای آبخیزداری ۱۶۱ میلیون مترمکعب استحصال آب خواهیم داشت، میزان صرفه جویی در پروژههای غیرسازه ای ۵۴ میلیون متر مکعب و در طرحهای آب و خاک ۱۹۹ میلیون متر مکعب خواهد بود.
وی ادامه داد: با اجرای این طرحها در استان کسری مخزنی نخواهیم داشت که سراغ کاهش آب چاههای کشاورزی برویم.
مسئول امور پژوهشی دانشکده کشاورزی بیرجند هم در این نشست گفت: وضعیت منابع آب زیرزمینی استان نگران کننده است و وقتی در برخی نقاط استان برای حفره چاه بیش از پنج بار مکان یابی میشود جای نگرانی بیشتر میشود.
علی شهیدی افزود: تمام اقداماتی که جهاد کشاورزی در راستای بهره وری آب انجام داده است مخالف طرح تعادل بخشی منابع آب است.
۷۵۵۶*۶۰۵۴