پویایی حوزه های اجتماعی و فرهنگی حاصل تعامل سازنده دولت تدبیر

تهران- ایرنا- دولت تدبیر از نخستین روزهای آغاز به کار توانسته است با اتخاذ رویکردی تعاملی در مسیر تقویت حوزه های اجتماعی و فرهنگی، عملکرد قابل قبولی داشته باشد. به گونه ای که امروز شاهد رشد بسیاری از شاخصه های کیفی و کمی در این مجموعه هستیم.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا، تجربه تاریخی نشان می دهد که دولت ها از همان روزهای نخستین روی کار آمدن با هجمه ای از انتقادها روبرو می شوند. دولت تدبیر نیز از این قاعده مستثنی نبوده و همواره در تیررس انتقادهای بسیاری از طرف جناح های مختلف قرار گرفته، به طوری که در ماه های اخیر بسیاری از سخنان حسن روحانی رییس جمهوری با واکنش‌های مختلفی همراه شده است.حسن روحانی در ۲۳ تیر ۱۳۹۸ خورشیدی در سفر به شهرستان شیروان تابع استان خراسان شمالی در جمع مردم از فشارهای اقتصادی و تحمل سختی ها سخن گفت که به مذاق بسیاری خوش نیامد. او در سخنانش گفته بود: اگر کسی امروز ادعا کند که در اراده ملت ایران در سایه این فشارها تزلزل ایجاد شده، قطعاً این سخنی ناروا، ناصحیح و دروغ است و اگر امروز کسی مدعی شود که در ایران اسلامی، نظام، ملت و دولت ناکارآمد است و نتوانسته به مشکلات مردم توجه کند، بی‌تردید این سخن نیز ناصحیح و ناروا است. روحانی با بیان اینکه مردم ایران با مشکلاتی مواجه بوده و در شرایط بسیار سختی زندگی می‌کنند، گفت: به رغم همه این مشکلات ملت ایران دست در دست یکدیگر و در کنار هم ایستاده‌اند و از مشکلات عبور خواهند کرد و این یک سخن شعاری و تبلیغاتی نیست، بلکه مبتنی بر آمار و دلایل منطقی است.

بیان کاستی‌های دولت تدبیر و تذکر در خصوص وعده‌های بر زمین مانده در حالی صورت می‌پذیرد که رئیس جمهوری بارها از منتقدان دعوت کرد از طریق ارائه نقدهای منصفانه، به کمک دولت بیایند و بارها از نقد سازنده دولت استقبال کرده است.

در این میان می توان به صراحت گفت که آغاز بیمه همگانی در کشور و درمان رایگان برای همه ایرانیان و صدور کارت هوشمند برای بیماران صعب العلاج در کنار آغاز تلاش‌ها برای تکمیل طرح های مهم و همچنین تلاش برای بهبود شرایط کسب و کار و از همه مهم‌تر عزم جدی دولت برای مبارزه با مفاسد اقتصادی جزو نقاط مثبت و قابل تقدیری به شمار می رود که دولت تدبیر در طول این سال ها انجام داده و هرگز از دید رسانه‌ها پنهان نمانده است. باید جانب انصاف را رعایت کرد و گفت که این دولت در برخی از حوزه‌ها از جمله اجتماعی و فرهنگی عملکردی درخشان از خود نشان داده که شایسته تقدیر است. آنچه در گزارش پیش رو می خوانیم بررسی گزیده ای از عملکرد دولت تدبیر در عرصه داخلی و در حوزه های فرهنگی و اجتماعی است.

سیاست و امنیت داخلی

بازگشت ثبات، آرامش، امنیت و گسترش نشاط مهم ترین دستاورد دولت تدبیر در عرصه سیاست و امنیت داخلی بوده است. دستیابی به توفیق مستمر و پایدار در گروی وحدت هرچه بیشتر مردم با تمرکز بر اشتراکات دامنه واگرایی از دیگر نقاط قوت دولت حاضر در عرصه سیاست داخلی به شمار می رود که این هدف در سایه پایبندی همگان به اصول مندرج در قانون اساسی به ویژه تأمین حقوق اساسی ملت به صورت پایدار محقق می شود. گشایش فضای نقد از مسئولان کشور و کشاندن فضای عمومی کشور به این طرف از دیگر اقدام های سازنده ای بود که دولت کنونی از ابتدای استقرار خود در دستور کار قرار داد. باید گفت در پرتوی چنین رویکردی با وجود بی ثباتی و ناآرامی گسترده در منطقه، آرامش و ثبات، مشخصه اصلی ایران شده است.

تحقق حقوق شهروندی

تدوین سند حقوق شهروندی اقدام مهم این دولت محسوب می شود که رسیدگی به وضعیت حقوق زنان، اقلیت های مذهبی و قومی و … از جمله هدف های دولت در این زمینه به شمار می رود. عملیاتی کردن قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، تقویت همگرایی دینی و ملی از طریق برگزاری جلسات هم اندیشی میان علمای شیعه و سنی و برگزاری جشنواره های قومی در استان های کشور، برقراری روش مناسب ارتباط مستقیم مردم با رییس جمهوری از طریق سامانه ۱۱۱، تشکیل معاونت حقوق بشر در وزارت دادگستری برای پیگیری و ساماندهی موضوعات حقوق بشری در درون قوه مجریه و هماهنگی آن با قوه قضاییه و حضور قوی تر در مجامع بین المللی، تقویت روابط حقوقی و قضایی با دیگر کشورها به خصوص همسایگان و حمایت از حقوق هموطنان در دیگر کشورها از جمله کارهایی محسوب می شود که این دولت در زمینه حقوق شهروندی به اجرا رسانده است.

تحول در آموزش و پرورش

تهیه نقشه راه اجرای سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش که به طور هدفمند استانداردهای مطلوب نظام تعلیم و تربیت را دنبال خواهد کرد. رسیدن میزان پوشش تحصیلی در دوره متوسطه از ۷۷.۵ درصد به ۸۲.۲۴ درصد و جذب تعداد ۳۵ هزار و ۱۴۵ کودک بازمانده از تحصیل به فضای تعلیم و تربیت در دوره ابتدایی و میزان پوشش تحصیلی در دوره متوسطه اول از ۹۰ درصد به ۳. ۹۴ درصد دستاورد موفقی برای این دولت است. از دیگر نقاط مثبت کارنامه دولت روحانی می‌توان به اجرای مصوبه رتبه بندی معلمان به منظور افزایش انگیزه های شغلی و ارتقای کیفیت آموزشی طرح تحول سلامت اشاره کرد.

علوم، تحقیقات و فناوری

تصویب ۵۴ برنامه درسی جدید و بازنگری در رشته های دایر در دانشگاه های دولتی و غیردولتی و حذف رشته های فاقد مجوز و کیفیت، تنظیم برنامه های تجمیع، ادغام و ساماندهی مراکز آموزش عالی غیراستاندارد در راستای ارتقای کیفیت آموزشی و ساماندهی آموزش عالی و حضور ۱۳ دانشگاه ایران برای نخستین بار در فهرست یک درصد دانشگاه های برتر و تأثیرگذار دنیا از دیگر اقدام های مهم دولت تدبیر در حوزه فرهنگی به شمار می رود.

توسعه علم و فناوری

از دیگر اقدام های ارزنده عملکرد دولت تدبیر می توان به ساماندهی ۱۵۴ قطب علمی، ایجاد پنج کریدور علم و فناوری اصفهان، مشهد، تبریز، تهران و شیراز جهت فراهم کردن زیرساخت توسعه اقتصادی احداث چهار پارک علم و فناوری جدید و برخورد با تخلفات علمی و حقوق مالکیت علمی، صادرات ۲۳ میلیون و ۷۶۱ هزار دلار محصولات دانش بنیان از طریق پارک های علم و فناوری به خارج از کشور اشاره کرد.

بهداشت، درمان، ایمنی و حمایت های اجتماعی

مهمترین وعده دولت تدبیر در زمینه برنامه های اجتماعی تحول در حوزه سلامت و گسترش بیمه همگانی بود که دولت با اجرایی ساختن طرح بیمه سلامت توانست همگام با بهره مندسازی شهروندان از خدمات بهداشتی و درمانی، چشم اندازی امیدوار کننده در زمینه تحول در بخش سلامت پدیدار سازد. کاهش هزینه هتلینگ و خدمات بستری به این بیماران یک دستاورد کم نظیر در نظام سلامت کشور محسوب می شود. در همین زمینه با اجرای طرح تحول سلامت، فرانشیز از ۳۷ درصد به طور میانگین به حدود ۴.۵ درصد کاهش پیدا کرد که این مهمترین دستاورد طرح تحول نظام سلامت بود و مهم تر اینکه نکات حاشیه ای تهیه وسایل و تجهیزات از بیرون بیمارستان ها برچیده شد. در همان سال نخست اجرایی شدن این طرح قریب به ۱۰ میلیون تن بیمه شدند و دغدغه های مردم در این زمینه از میان رفت. انعقاد تفاهم نامه دارویی بیماران خاص و صعب العلاج و اختصاص بیش از یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان، کاهش ۰.۳۰ درصدی قیمت دارو و تجهیزات پزشکی به ویژه از نوع وارداتی و شفاف سازی و برگزاری مناقصه های مرکز زمینه های سوء استفاده برچیده شد.

نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات کار، ایمنی و حفاظت فنی از طریق انجام دادن بیش از ۶۴۰ هزار مورد بازرسی ادواری و موردی از کارگاه ها و بنگاه های اقتصادی مشمول قانون کار، ارتقای فرهنگ ایمنی و بهداشت کار، حمایت اجتماعی از کارگران بیکار شده با پوشش قرار دادن ۱۸۰ میلیون و ۹۴۳ تن تحت عنوان بیمه بیکاری و اجرای طرح حمایت غذایی برای بیش از ۱۰ میلیون تن از جمعیت هدف دستگاه های حمایتی صندوق بازنشستگی کشوری، تامین امنیت غذایی کودکان زیر ۶ سال در روستاهای محروم با نظارت سازمان بهزیستی کشور و طرح کمک به تامین مسکن معلولان و مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی و تصویب لایحه پیشنهادی اصلاحی حقوق کودکان و نوجوانان از دیگر کارهای مهم و اجرایی به شمار می رود که با به وسیله دولت تدبیر رقم خورد.

کاهش آلودگی هوا به ویژه در کلان شهرها

از اقدام های ارزنده این دولت در زمینه کاهش آلودگی هوا می توان به خروج بنزین غیر استاندارد تولیدی پتروشیمی از شبکه توزیع و جایگزینی کامل بنزین و گازوییل با استاندارد یورو ۴ در تهران، کرج، اراک و تبریز، تهیه برنامه عمل مبارزه با گرد و غبار و کنترل ریزگردها و ارائه به ستاد بحران و اخذ مصوبه دولت، اصلاح و تکمیل لایحه هوای پاک، تصویب آن در دولت اشاره کرد.

همچنین تهیه طرح جامع تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی دشت های کشور، تعیین ظرفیت های منابع آب برای شرب، صنعت، محیط زیست و کشاورزی در یکایک دشت های دارای توان آبی، کاهش تلفات شبکه های آب شهری به میزان ۱.۳ واحد درصد، راه اندازی صندوق ملی محیط زیست و اخذ اعتبار سالیانه به منظور تامین سرمایه اولیه صندوق، تدوین نهایی سیاست های کلی نظام در حوزه محیط زیست تصویب آن در ۱۸ بند در مجمع تشخیص مصلحت نظام و ارسال به دفتر مقام معظم رهبری برای ابلاغ نهایی، تدوین سند راهبردی حفاظت و بهره برداری خردمندانه از تالاب های کشور با همکاری دفتر عمران سازمان ملل متحد، اجرای طرح توسعه کشاورزی پایدار و آموزش جوامع محلی ۴۰ روستای حاشیه پارک ملی دریاچه ارومیه با وسعت حداقل ۳۰ هزار هکتار با همکاری دولت ژاپن، اجرای برنامه عملیاتی ملی و منطقه ای برای نجات هامون و پیگیری و اجرای برنامه های ارزیابی زیست محیطی طرح های مهم توسعه کشور نظیر طرح های انتقال آب و سدهای بزرگ عبور خط انتقال گاز عبوری از منطقه حفاظت شده دنا، تبعات توسعه در منطقه پارس ۳، احداث جاده ابر و انتزاع ۲۲۵ هکتار از اراضی منطقه حفاظت شده گاندو، تدوین و اجرای برنامه های آموزشی محیط بانان کشور پس از سال ها توقف و اجرای آموزش های محیط بانی برای ۷۹۱ تن در قالب دوره های آموزشی کاربردی شبانه روزی از دیگر کارکردهای دولت تدبیر محسوب می شوند.

توسعه و ارتقا در حوزه فرهنگی

فرهنگ، مهم ترین عرصه ای به شمار می رود که تاثیر مستقیم و انکارناپذیری بر دیگر حوزه ها دارد و همواره نیازمند توجه مردم و اهتمام مسوولان است. دولت تدبیر از ابتدای روی کار آمدن تا به امروز که در میانه راه نیمه دوم فعالیت خود به سر می برد با اتخاذ رویکرد حمایت از فرهنگ، کوشیده است به وعده های خود در این حوزه جامه عمل بپوشاند.

ایجاد فضای مناسب برای فعالیت های فرهنگی

ایجاد فضای مناسب برای فعالیت های فرهنگی، چاپ و انتشار کتاب و تسریع در صدور مجوز برای مطبوعات و نشریات و ایجاد امید در میان نویسندگان و اصحاب مطبوعات و رسانه ها، بازگشایی خانه سینما، احیای ارکستر سمفونیک تهران و ارکستر ملی، سامان بخشیدن به بیمه هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران از جمله مواردی است که دولت تدبیر با تمرکز بر آن توانست نور امید را در میان اهالی هنر روشن سازد.

یارانه مطبوعات، تدوین لایحه قانون تبلیغات، توجه ویژه به فعالیت ها و برنامه های قرآنی در سطح کشور و ایجاد تسهیلات لازم برای مؤسسات و تشکل های قرآنی، گسترش بهره گیری از فضای مجازی و سامان بخشیدن به رسانه های الکترونیک و بازی های یارانه ای و بازگرداندن ۲ محموله اشیای فرهنگی و تاریخی متعلق به ملت ایران از کشورهای آمریکا و بلژیک که ۵۰ سال پیش به صورت غیر قانونی از کشور خارج شده بود و پس از رأی محاکم قضایی بین المللی به موزه ملی ایران بازگشت داده شد که همگی این موفقیت های بزرگ فرهنگی برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی در زمان خدمت یک دولت به دست آمده است.

با روی کار آمدن دولت روحانی، ۱۳۱ هزار و ۱۸۳ عنوان کتاب چاپ نخست و ۹۱ هزار و ۳۰۶ عنوان کتاب تجدید چاپی مجوز گرفتند و منتشر شدند. در طول سال های گذشته متوسط رشد سالیانه عناوین کتاب های منتشر شده ۱۰.۴ درصد، تعداد ناشران ۶.۱ درصد، کتابخانه های عمومی ۲.۱ درصد و زیربنای کتابخانه ها عمومی کشور ۰.۶ درصد بوده است.

برگزاری طرح هایی چون کتابفروشی به وسعت ایران، عیدانه کتاب، تابستانه کتاب و طرح پاییزه» کتابفروشی ها را می توان از جمله اقدامات دولت در این زمینه برشمرد؛ طرح هایی که عواید خوبی را نصیب حوزه نشر به خصوص حلقه های آخر و اثرگذار آن یعنی کتابفروشی ها کرد.

ثبت شهر سوخته به عنوان هفدهمین اثر ایران به عنوان میراث جهانی در یونسکو، ثبت شهر تاریخی شوش و منظر فرهنگی میمند کرمان به عنوان هجدهمین و نوزدهمین اثر ایران به عنوان میراث جهانی در یونسکو از دیگر افتخارات این دولت به شمار می آید.

تامین امکانات فنی برای افزایش صیانت از حریم فرهنگی و اجتماعی و سیاسی کشور در شبکه های ارتباطات و فناوری اطلاعات، سرمایه گذاری وسیع در طراحی و تولید ابزارهای زبان فارسی و بهره برداری بیشتر و بهتر از فضای مجازی شامل ایجاد و توسعه موتور جست و جوی بومی، نرم افزار ترجمه فارسی و لاتین و توسعه ۹۱۴ مرکز فرهنگی هنری ثابت و سیار روستایی به منظور ترویج فرهنگ کتابخوانی و رشد خلاقیت های هنری به وسیله کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، برگزاری کرسی های آزاداندیشی و تدوین آیین نامه برای برگزاری هرچه کیفی تر این کرسی ها، کسب رتبه زیر ۱۰ برای نخستین بار به وسیله دانشجویان ایرانی در یونیورسیاد جهانی (یک رویداد بین‌المللی چند ورزشی) و … از دیگر مواردی است که می توان به عنوان عملکرد مثبت دولت تدبیر برشمرد.

رشد متوسط سالیانه ۹.۷ درصدی در حوزه تئاتر و رشد متوسط سالیانه تعداد دفعات اجرای نمایش به ۱۳.۶ درصد از دیگر دستاوردهای قابل توجه دولت کنونی محسوب می شود و در این میان باید گفت تعداد تماشاگران تئاتر هم متوسط رشد سالیانه ۲۸.۷ درصدی را داشته است.

سخن پایانی

اینکه منتقدان دولت با اشاره به وعده های انتخاباتی حسن روحانی عملکرد او را مورد نقد و بررسی قرار می دهند سبب می شود تا دولتمردان با شناخت کاستی‌‬ ها و نواقص و تلاش در جهت رفع آنها، گامی موثر در مسیر جامعه بردارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha