با توجه به جمعیت ۱۴ میلیونی دانش آموزان کشور به عنوان بخش عمده ای از جامعه هدف غنی سازی اوقات فراغت و اهمیت پرورش نسلی خردورز و موفق واکاوی این برنامه ها ضروری به نظر می رسد.
براساس نظرات متخصصان علوم تربیتی، دوره های اوقات فراغت در صورت برنامه ریزی دقیق منجر به شادابی، استعدادیابی و تقویت هویت ایرانی اسلامی می شود.
آنان با این حال می گویند: برخی کارکردهای اوقات فراغت می تواند منجر به کاهش آسیب های اجتماعی می شود.
تا چند سال پیش اوقات فراغت کودکان و نوجوانان با تماشای تلویزیون و بازی هایی مانند فوتبال می گذشت و بچه ها در حین این بازی ها انرژی خود را تخلیه می کردند اما امروزه وجود فضای مجازی و تفریحات ناسالم امکان به بیراهه رفتن نسل فردا را در اوقات فراغت زیاد کرده است.
به همین دلیل کارشناسان علوم تربیتی بر هدایت کودکان و نوجوانان به سوی برنامه هایی متناسب با نیاز آنان تاکید می کنند.
در ایران ۱۷ دستگاه اجرایی مختلف چون آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، فنی و حرفه ای، کانون فکری کودکان و نوجوانان، اوقاف و امور خیریه و سازمان تبلیغات اسلامی با پیش بینی برنامه های متنوع سعی در غنی سازی اوقات فراغت تابستان با توجه به علایق و نیازهای نسل جوان دارند، اما باید دید آیا این تلاش ها می تواند پاسخگوی نیازهای نوباوگان دهه های هشتاد و ۹۰ باشد؟
مادر یک کودک می گوید: بسیاری از بچه ها تمام ۹ ماه سال تحصیلی را به امید شادی و تفریح در ایام تابستان سپری کرده اند اما با وجودی که یک ماه از تعطیلات تابستان سپری شده است انتظار آنان از این روزها به درستی برآورده نشده است.
ستایش محمدی اظهار داشت: علاقه فرزندانم من برای گذران اوقات فراغت با دوره هایی که به پیشنهاد والدین در آن شرکت می کنند متفاوت است به همین دلیل از تابستان بهره و لذت مورد تصور را نمی برند.
او ادامه داد: دوره های آموزشی اوقات فراغت در صورتی که متناسب با خواست دانش آموز نباشد او را خسته می کند.
مادر یک دانش آموز دیگر نیز با اشاره به وجود تفریحات ناسالم به ویژه در فضای مجازی می گوید: معتقدم برای دور ماندن فرزندان از آسیب های اجتماعی قرار دادن چندین برنامه متنوع در برنامه هفتگی بچه ها ضروری است.
او ادامه داد: ترس از خستگی کودک و بالا بودن هزینه برخی برنامه ها از چالش های پیش روی خانواده ها در برنامه های غنی سازی اوقات فراغت کودکان و نوجوانان است.
مدیرکل کانون فکری کودکان و نوجوانان کهگیلویه و بویراحمد می گوید: مهمترین اصل در طراحی اوقات فراغت تداوم است.
کبری اخلاقی نیا اظهار داشت: درست است که تابستان بخش زیادی از اوقات فراغت کودکان و نوجوانان را تشکیل می دهد اما اوقات فراغت در همه روزهای سال وجود دارد و باید برای غنی سازی آن برنامه ریزی کرد.
وی اضافه کرد: وجود برنامه های تفریحی، تلاش برای کتابخوان کردن بچه ها و آموزش مهارت هایی مانند فن بیان از نیازهایی است که باید بیشتر به آن در این برنامه های توجه شود.
اخلاقی نیا بیان کرد: بررسی ها نشان می دهد هنر و ادبیات بهترین راهکار آموزش مهارتهای زندگی به کودکان و نوجوانان است.
وی گفت: مدیریت بهینه اوقات فراغت منجر به بروز خلاقیت ها و استعدادهای نهفته کودکان و نوجوانان می شود اما عواملی مانند اجبار والدین برای هدایت کودکان و نوجوانان به سوی برنامه های خاص باعث می شود نه تنها این دوران طلایی به بطالت سپری شود بلکه کودکان را خسته و سال تحصیلی آینده را با بی انگیزگی آغاز کنند.
کبری اخلاقی نیا معتقد است: اوقات فراغت وقت بیکاری نیست که بنحوی سپری شود بلکه زمانی طلایی برای مهارت آموزی، اجتماعی کردن کودکان، افزایش حس اعتماد به نفس آنان و یادگیری حقوق شهروندی است.
وی ابراز داشت: گاهی والدین گمان می کنند که با صرف هزینه های هنگفت می توانند موفقیت خود را در غنی سازی اوقات فراغت کودکان تضمین کنند اما واقعیت این است شرط بهره وری مناسب از اوقات فراغت به ویژه در فصل تابستان امکان انتخاب زمان و موضوع برنامه برای نسل فرداست.
وی عنوان کرد: مهارت آموزی اولویت برنامه های این کانون در تابستان امسال است.
اخلاقی نیا اظهار داشت: دوره های آموزشی چرتکه، رباط، نقاشی، نمایش خلاق و فن بیان از رشته هایی است که هم اکنون در کانون های فکری کودکان و نوجوانان آموزش داده می شود.
وی با اشاره اینکه کانون فکری کودکان و نوجوانان در همه فصول اقدام به برگزاری برنامه های اوقات فراغت می کند بیان کرد: کتابخانه های سیار یکی از برنامه های اوقات فراغت در تابستان امسال در مناطق روستایی و دور دست است.
اخلاقی نیا توضیح داد: در این کتابخانه ها همه برنامه های مناطق شهری به صورت محدودتر پیش بینی شده تا کودکان همه مناطق از فرصت عادلانه برنامه های اوقات فراغت بهره مند شوند.
معاون پرورشی و فرهنگی اداره کل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد گفت: محور برنامه های امسال طرح غنی سازی اوقات فراغت این اداره کل رونق تولید خواهد بود.
سید بهاء الدین ملک حسینی اظهار داشت: بر همین اساس مهارت آموزی و آموزش کارآفرینی جزو اولویتهای مهم طرح غنی سازی اوقات فراغت امسال اداره کل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد است.
وی بدون اشاره به تعداد دانش آموزان کهگیلویه و بویراحمدی شرکت کننده در طرح غنی سازی اوقات فراغت امسال اداره کل آموزش و پرورش استان، افزود: این طرح از اول تیرماه آغاز شده و تا اواسط شهریور ماه نیز ادامه دارد.
معاون پرورشی و فرهنگی اداره کل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: تابستان امسال ۱۲ کانون فرهنگی، تربیتی وابسته به این اداره کل برای غنی سازی اوقات فراغت در استان فعالیت میکند.
ملک حسینی عنوان کرد: در این کانونها برنامههای معرفتی، فرهنگی، مهارتهای فنی و خدماتی، تربیت بدنی و سلامت و مهارتهای اقتصادی و اشتغالزایی اجرا میشود.
وی ابراز داشت: علاوه بر این کانونها ۱۳ دارالقرآن، ۳۳ سالن ورزشی و هشت پژوهش سرا نیز در کهگیلویه و بویراحمد برای اجرای برنامههای غنی سازی اوقات فراغت اداره کل آموزش و پرورش استان فعال است.
ملک حسینی گفت: اجرای برنامههای اثرگذار غنی سازی اوقات فراغت عاملی مهم برای رشد و شکوفایی هر چه بهتر استعدادهای نسل جوان و زمینه ساز کاهش انواع آسیبهای اجتماعی بین آنان است.
سال تحصیلی ۱۳۹۸ - ۱۳۹۷ افزون بر ۱۵۳ هزار دانش آموز پسر و دختر مقاطع ابتدایی و متوسطه اول و دوم در کهگیلویه و بویراحمد مشغول به تحصیل بودند.
۸۱۴۳/۶۱۱۰
نظر شما