رسیدگی به پرونده نجفی در هفته گذشته طی دو جلسه در ۲۲ و ۲۶ تیرماه برگزار و جلسه بعدی دادگاه نیز به روز دوشنبه ۳۱ تیرماه موکول شد که در رسانه های داخلی با بازتاب گسترده ای همراه بود.
به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز شنبه ۲۹ تیر ماه نشان می دهد که رسانه های منسوب به جریان اصلاح طلب در مطالب خود به گفت و گو با "حمیدرضا گودرزی" وکیلمدافع "محمدعلی نجفی" پرداخته اند. به گزارش این رسانه ها، با اظهارات وکیل محمدعلی نجفی مبنی بر پیداشدن چند دکمه مردانه در محوطه قتل و همچنین شائبه در تعداد گلولههای شلیکشده، پرونده وارد فاز جدید و پیچیدهای شده است. این در حالی است که محمدعلی نجفی شهردار سابق تهران در اظهارات خود در دادگاه دوم مهدورالدمبودن و یا پرستوبودن میترا استاد را رد کرد اما در اظهاراتی متفاوت قتل عمد را نیز رد کرده است.
به گزارش این رسانه ها وکیل نجفی مطرح کرده است: از صحبتهای من در دادگاه برداشت صحیحی نشده است و رسانهها نواقصی را که من در پرونده مطرح کردم به درستی بازتاب ندادند. صحبتهای دکتر نجفی کاملاً واضح است و وی قبول کرده که شلیکها بهصورت غیرارادی اتفاق افتاده و در دادگاه بسیار دقیق درباره آنچه اتفاق افتاده بود، توضیح داد. آنچه من گفتم نقایصی است که در پرونده وجود دارد و سرنوشتساز است.
توضیحات وکیل نجفی؛ عملکرد دو جناح سیاسی کشور در ماجرای نجفی؛ حضور یک نویسنده آثار جنایی در دادگاه نجفی؛ جلسات بررسی پرونده قتل "میترا استاد" و بازیگری "میترا استاد" از محورهای مورد بررسی در رسانه های نزدیک به جریان اصلاح طلب است.
رسانه های منتسب به جریان اصولگرا نیز به محورهایی همچون نقد عملکرد اصلاح طلبان در ماجرای نجفی و بازیگری "میترا استاد" پرداخته اند.
رسانه های اصلاح طلب
رسانه های نزدیک به جریان اصلاح طلب در بررسی عملکرد دو جناح سیاسی در زمینه پرونده نجفی آورده اند: برخی اصلاحطلبان و رسانههایشان که از همان اول سعی کردند بگویند نجفی از ابتدا هم با ما نبود. عدهای دیگر به گونهای وانمود کردند که انگار نه خانی آمده است نه خانی رفته است. در حالی که در این میان خونی ریخته شده است. اصولگرایان و رسانههایشان نیز که به خاطر نتیجه انتخابات شورای شهر تهران، دل پرخونی از اصلاحطلبان داشتند، فرصت را مناسب دیدند تا حسابی از خجالت آنها در بیایند. توضیحات وکیل نجفی
-روزنامه اعتماد در صفحه نخست خود مطلبی با عنوان "واکاوی ادعای جدید در قتل میترا استاد" منتشر کرد و نوشت: پرسروصداترین پرونده جنایی چندسال اخیر ایران با اظهارات وکیل محمدعلی نجفی مبنی بر پیداشدن چند دکمه مردانه در محوطه قتل و همچنین شائبه در تعداد گلولههای شلیکشده وارد فاز جدید و پیچیدهای شده است. این در حالی است که محمدعلی نجفی شهردار سابق تهران در اظهارات خود در دادگاه دوم مهدورالدمبودن و یا پرستوبودن میترا استاد را رد کرد اما در اظهاراتی متفاوت قتل عمد را نیز رد کرده است. ردکردن قتل عمد توسط نجفی نیز مسیر جدیدی است که در پرونده قتل میترا استاد گشوده شده است. در نتیجه مسائل جدید مطرحشده به گرههای این پرونده جنجالی اضافه شده است تا پرونده بیش از گذشته با سوالات جدیتری مواجه شود. به همین دلیل و برای بررسی ادعای جدید وکیل محمدعلی نجفی «آرمان» با حمیدرضا گودرزی وکیل محمدعلی نجفی گفتوگو کرده است. گودرزی در این گفتوگو ادعای خود مبنی بر پیداشدن دکمههای مردانه و همچنین احتمالات درباره گلولههای شلیکشده را واکاوی میکند و تصریح میکند: «بنده قصد داشتهام نقاط تاریک این پرونده و نقایصی که در روند بررسی پرونده وجود داشته را به دادگاه و افکار عمومی متذکر شوم و هیچ انگیزهای از جمله موجسواری روی افکار عمومی جامعه مورد نظر بنده نبوده است. اگر بنده قصد موجسواری روی افکار عمومی را داشتم مطالبی را مطرح میکردم که در پرونده وجود نداشته باشد. این در حالی است که مسائلی که بنده مطرح کردهام بخشهایی از دفاعیات بنده در دادگاه و موجود در پرونده بوده است. در شرایط کنونی دفاع بنده در گرو نتیجه بررسیهای کمیسیون اسلحهشناسی پزشکی قانونی است.»
همچنین وی در پاسخ به سوالی مبنی بر "آقای نجفی در دادگاه دوم خود قتل عمد را رد کردهاند. دلیل این مساله چیست؟ " گفت: آقای نجفی قتل عمد را رد کرده و عنوان میکند هنگامی که وارد حمام شده است مرحومه دست وی را گرفته و شلیک به صورت غیرارادی صورت گرفته است. آقای نجفی برای شلیککردن وارد حمام نشده بودند. در چنین شرایطی هنگامی که مرحومه دست آقای نجفی که اسلحه در آن قرار داشته را میگیرد و با هم گلاویز میشوند شلیک به صورت غیرارادی صورت میگیرد که در نهایت منجر به فوت مرحومه میترا استاد میشود. بنده هنوز ماهیت ماجرا را به صورت دقیق برای دادگاه تشریح نکردهام. با این وجود در جلسه آینده دادگاه با جزئیات دقیق این کار را انجام خواهم داد. مباحثی که ما مطرح میکنیم مسائل علمی است و به همین دلیل باید در مقابل آن توجیه علمی وجود داشته باشد. پرونده قتل مرحومه میترا استاد برای مردم بااهمیت است و مردم باید از جزئیات دادگاه اطلاع داشته باشند. با این وجود این پرونده برای ما حقوقدانان وجهه علمی دارد و به همین دلیل با رویکرد علمی این پرونده را دنبال میکنیم. بهعنوان مثال گلولهای که از بدن مرحومه خارجشده دفرمه شده و تغییر شکل داده است. به همین دلیل نیز پزشکی قانونی باید در این زمینه شفافسازی کند تا ما با توجه به تحقیقات و نتایج پزشکی قانونی بتوانیم دفاعیات خود را در دادگاههای آینده مطرح کنیم.
-همچنین روزنامه شرق در گزارشی با عنوان "خواستار رفع ابهام هستم" که در صفحه نخست خود منتشر کرده، به "گفتوگو با وکیل مدافع نجفی درباره دفاعیاتش" پرداخت و نوشت: وکیلمدافع محمدعلی نجفی در جلسه دوم رسیدگی به این پرونده ابهاماتی را مطرح کرد که مورد توجه افکار عمومی قرار گرفت. او درباره این موضوع توضیح داد: نقایص مطرحشده در پرونده قتل میترا استاد ارتباط قطعی با وجود ضارب یا فرد دیگری در محل حادثه ندارد و دکتر نجفی به صراحت و با صداقت توضیح داد که گلولهها چطور شلیک شده است و ما دنبال روشنشدن نواقص پرونده هستیم.
حمیدرضا گودرزی، یکی از وکلای محمدعلی نجفی، در گفتوگو با خبرنگار روزنامه شرق گفت: از صحبتهای من در دادگاه برداشت صحیحی نشده است و رسانهها نواقصی را که من در پرونده مطرح کردم بهدرستی بازتاب ندادند. صحبتهای دکتر نجفی کاملاً واضح است و وی قبول کرده که شلیکها بهصورت غیرارادی اتفاق افتاده و در دادگاه بسیار دقیق درباره آنچه اتفاق افتاده بود، توضیح داد. آنچه من گفتم نقایصی است که در پرونده وجود دارد و سرنوشتساز است.
عملکرد دو جناح سیاسی کشور در ماجرای نجفی
"اصلاحطلبان و اصولگرایان شما قاتل هستید یا نجفی؟ " عنوان مطلبی است که در تارنمای عصر ایران منتشر شده است.
در بخشی از این مطلب آمده است: برخی اصلاحطلبان و رسانههایشان که از همان اول سعی کردند بگویند نجفی از ابتدا هم با ما نبود. عدهای دیگر به گونهای وانمود کردند که انگار نه خانی آمده است نه خانی رفته است. در حالی که در این میان خونی ریخته شده است. خون یک انسان. اصولگرایان و رسانههایشان نیز که به خاطر نتیجه انتخابات شورای شهر تهران، دل پرخونی از اصلاحطلبان داشتند، فرصت را مناسب دیدند تا حسابی از خجالت آنها در بیایند. انگار نه انگار که نجفی هم مثل همه ما یک انسان است و ممکن است اشتباه کند. این رفتارها باز به ما نشان داد که انسانیت میتواند به راحتی قربانی سیاست شود. آنهم در جامعهای که همه فریاد اخلاقمداری سر میدهند.... دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا رفتار خود در قبال دادگاه نجفی را مرور کنند، تا ببیند چند تیر بر پیکر اخلاق زدهاند.
حضور یک نویسنده آثار جنایی در دادگاه نجفی
خبرآنلاین در مطلبی با طرح سوالی مبنی بر اینکه"نویسندهای که در دادگاه محمدعلی نجفی حاضر بود، چه کسی بود؟ " نوشت: در دادگاه شهردار پیشین تهران یک نویسنده آثار جنایی هم حضور داشت.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در دادگاه محمدعلی نجفی، شهردار سابق تهران که به اتهام قتل عمد همسرش محاکمه میشود، یک نویسنده هم حضور دارد. وکیل نجفی، حمیدرضاگودرزی است که سالها بازپرس ویژه قتل بوده و حالا در دوران بازنشستگی به وکالت مشغول است. حمیدرضا گودرزی و احمد محققی، دو نویسندۀ پرطرفدار ژانر پلیسی در دهۀ هفتاد بودند. گودرزی نوشتن خاطرات دوران خدمتش را از هفتهنامه «حوادث» شروع و بعداً ۲۲ عنوان کتاب جنایی (در فاصله سالهای ۷۲ تا ۷۷) منتشر کرد.
جلسات بررسی پرونده قتل "میترا استاد"
خبرگزاری ایسنا در گزارشی به گزیده اخبار حقوقی هفته گذشته پرداخته است. بخشی از این گزارش به "آغاز رسیدگی به قتل پرونده میترا استاد" اختصاص یافته است. به گزارش این خبرگزاری، در اولین جلسه رسیدگی به پرونده قتل میترا استاد همسر دوم شهردار پیشین تهران در روز شنبه ۲۲ تیرماه که به صورت علنی در سالن اجتماعات امام خمینی (ره) به ریاست قاضی محمدی کشکولی رئیس شعبه نهم دادگاه کیفری یک تهران برگزار شد، قاضی شهریاری نماینده دادستان مطرح کرد که نجفی به مهدورالدم بودن میترا استاد معتقد بوده است.
در دومین جلسه دادگاه در روز چهارشنبه ۲۶ تیرماه پسر میترا استاد با حضور در دادگاه تقاضای قصاص نجفی را کرد و نجفی نیز در دفاعیاتش قتل عمد را قبول نکرد. قاضی شهریاری نماینده دادستان نیز در حاشیه دومین جلسه گفت که نجفی با صداقت آمده و اعتراف کرده است.گودرزی یکی از وکلای مدافع محمدعلی نجفی نیز در حاشیه دومین جلسه دادگاه اعلام کرد که از دادگاه تقاضا کردیم نواقص پرونده رفع شود. در دومین جلسه رسیدگی به اتهامات محمدعلی نجفی اعلام شد که سیدمحمود علیزاده طباطبایی یکی از سه وکیل نجفی عزل شده است. جلسه بعدی دادگاه به روز دوشنبه ۳۱ تیرماه موکول شد.
بازیگری "میترا استاد"
تارنمای خبرآن لاین در گزارش تصویری با عنوان "بازی میترا استاد در «اخراجیها ۳» و روایت رضا رویگری از نقش او" به گفت و گو با "رضارویگری" پرداخته است. به گزارش این تارنما، میترا استاد همسر دوم محمد علی نجفی که به دست وی به قتل رسید، بارها در فیلم های گوناگون نقش های کوتاه داشته است. یکی از این فیلم ها «اخراجیها ۳» بود.
رسانه های اصولگرا
رسانه های نزدیک به جریان اصولگرا در نقد عملکرد اصلاح طلبان در پرونده نجفی آورده اند: روا دانستن خروار اتهامزنیها به میترا استاد و آزمودن سناریوهای متنوع و متناقض برای تبرئه نجفی در فضای عمومی، بیشتر موجب لوث و مسخرهشدن سیاسیون آن جناح [اصلاح طلب] در افواه عام خواهد شد. نقد عملکرد اصلاح طلبان در ماجرای نجفی
در بخشی از یادداشت منتشر شده در روزنامه فرهیختگان با عنوان "نجفی؛ ژانر نوآر یا نوشداروی ژنریک" می خوانیم: داستان نوآر «پرستو» با آغاز دفاعیات حقوقی نجفی و وکیلش به حاشیه رفت و دیگر قابل امتداد نبود. نجفی، شروع به بیان چیزهایی کاملاً متفاوت با ماجرای پرستو کرد و انواع اتهامات اعم از دروغگویی و نامسلمانی و روابطجنسی آزاد و تهدید به خیانت و روابط با سایر دیپلماتها و… را شامل میشد که ظاهراً در خط اثبات مهدورالدم بودن میترا استاد حرکت میکردند. به این ترتیب ژانر نوآر و پرستو دوامی نیاوردند و جای خود را به سناریوها و ژانرهای دیگر دادند. این داستانها لابد بنا بود و بناست که همدردی و همدلی عمومی را نسبت به نجفی برانگیزد یا او را از دار مجازات نجات دهد یا آنکه هر دو هدف را توأمان دنبال کند. بههرحال برای پیروزی در جریان رسانهای لازم بود که از نجفی یک قهرمان ساخته شود و نه «مردی خطاکار که اشتباهاً پنج تیر به قربانی خود شلیک کرده و اکنون نادم است» و همچنین نه «کسی که عقلش زائل شده و در اثر زوال عقل، مرتکب جنایت شده است» و نیز نه «مجرمی که بهدنبال جلب رضایت اولیای دم است». تنها راه برای پیروزی رسانهای، ساختن یک قهرمان از نجفی بود. جناح سیاسی منسوب به نجفی، همزمان نیاز داشت که خود را نیز تبرئه کند و این جز با ادامه مسیر دراماتیزهکردن واقعیت و سمبلسازی از نجفی، ممکن نبود.
آدم سیاسی و جریان سیاسی، در معرض قضاوت عمومی است و چندان نمیتوان با سناریوهای رسانهای، از منظر عمومی گریخت. درمورد قتل میترا استاد هم این مشکل مضاعف است، یعنی ظرفیتهای مورد نیاز سناریونویسان، در نجفی و استاد نیست، بلکه ظرفیتها برعکس است. درنتیجه بهتر آن است -و راهی جز این هم نیست- که حضرات ذیمدخل در سناریونویسی، «آنچه شد» را بپذیرند و هزینههایش را هم قبول کنند. این راه البته آنان را به «نقطه صفر» و آغاز ماجرا برنمیگرداند، بلکه صرفاً از تشدید هزینههایشان جلوگیری میکند. چه «هجمه همحزبیها به نجفی برای سواکردن حسابشان از او» و چه «توجیه قتل استاد و حقدادن به نجفی»، هردو مهوع است. روا دانستن خروار اتهامزنیها به میترا استاد و آزمودن سناریوهای متنوع و متناقض برای تبرئه نجفی در فضای عمومی، بیشتر موجب لوث و مسخرهشدن سیاسیون آن جناح در افواه عام خواهد شد. پس بهتر است که بیش از این، ماجرا را در مرئی و منظر عمومی نگاه نداشته و دستمالی نکنند.
بازیگری "میترا استاد"
جوان آن لاین، در گزارش تصویری به انتشار توضیحات رضا رویگری بازیگر سینما و تلویزیون درباره تجربه کاری مشترکش با میترا استاد در فیلم اخراجیها پرداخت.
نظر شما