در شرایطی که چین در حال تقویت قدرت نظامی است، بررسی ها نشان می دهد که کشورهای دیگر نظیر فیلیپین و ویتنام که چشمداشتی به جزایر دریای جنوبی دارند و بر سر مالکیت بر آنها با چین دچار منازعه هستند، شمار گشت های دریایی خود را افزایش داده اند.
کشتیرانی آزاد در دریای جنوبی به اصلی ترین محل مناقشه در این منطقه و کل قاره آسیا تبدیل شده است و دریای جنوبی چین یکی از درگیرترین مناطق مورد منازعه به حساب می آید همزمان آمریکا و چین یکدیگر را متهم به حضور نظامی فزاینده کرده اند.
پکن گشت های دریایی خود را برای حراست از کشتیرانی آزاد در این منطقه افزایش داده است و از سوی دیگر ویتنام و فیلیپین با افزایش گشت های دریایی در حال نشان دادن زور و بازوی نظامی خود هستند به طوری که منازعات به شکلی نگران کننده در حال افزایش است.
آمریکا و برخی متحدانش، چین را متهم می کنند که با افزودن بر گشت های دریایی در حال تشدید تنش ها است اما پکن همزمان کوشیده است تا کمتر از توان نظامی خود برای حضور در این منطقه استفاده کند و مساله را از طریق گفت و گو و دیپلماسی حل و فصل کند.
فیلیپین هم می گوید یک کشتی ۴۸ متری را که ماه دسامبر سال قبل از فرانسه سفارش داده است و کاربرد گشتی دریایی دارد بزودی در اختیار می گیرد این کشور می افزاید این کشتی یکی از پیشرفته ترین وسایل دریایی گشتی در جهان محسوب می شود که برای امنیت دریایی و منازعات مربوط به دریای جنوبی بکار گرفته خواهد شد.
ویتنام در اقدامی که می تواند سرآغاز منازعه تازه ای در این منطقه باشد قانونی را تصویب کرده است که به گشتی های این کشور امکان می دهد فراتر از آبهای محدوده ویتنام حضور پیدا کنند موضوعی که کارشناسان از آن به عنوان نشانه ای از تقویت ادعای مالکیت این کشور بر جزایری دریای جنوبی نام می برند.
یکی از شدیدترین منازعات که در چند هفته گذشته شکل گرفته است مربوط به مجمع الجزایر اسپراتلی در دریای جنوبی است که کشورهای زیادی مدعی مالکیت بر آن هستند در بخش هایی از این منطقه شش گشتی دریایی که دو فروند آن متعلق به چین و ۴ فروند متعلق به ویتنام هستند، فعالیت های یکدیگر را زیر نظر گرفته اند.
«جانگ مینگ لیانگ» کارشناس و محقق دانشگاه جینان چین می گوید: شدیدترین منازعات در حال شکل گیری است دریای جنوبی وضعیت خوبی ندارد گشت های ساحلی افزایش یافته است و کشورهای همجوار چین هم در حال افزایش توان امنیتی هستند.
وی می افزاید این مساله می تواند باعث حضور قویتر نیروهای دریایی کشورهای منطقه در دریای جنوبی شود این می تواند خطر برخوردهای نظامی را نیز افزایش دهد ظاهراً نقش نیروهای دریایی در دریای جنوبی در حال افزایش است.
در سال ۲۰۱۴ بود که یک کشتی چینی در این منطقه بر سر استخراج انرژی با یک کشتی ویتنامی روبرو شد و برخورد آنها بعد از مدتی باعث شکل گیری شورش های ضد چینی در ویتنام و نهایتاً تیرگی روابط دو کشور شد.
فیلیپین اگرچه می گوید روابط گرمتری با چین دارد اما این کشور در یک سال گذشته بیشترین تلاش ها را برای افزایش حضور در دریای جنوبی کرده و در ابتدای سال جاری میلادی هم ۲ فروند کشتی گشتی از ژاپن دریافت کرده است.
جانگ تصریح کرد که یکی از اصلی ترین مخالفان حضور چین در این منطقه ویتنام است که مدعی مالکیت بر برخی از جزایر دریای جنوبی است و به سوی ژاپن و آمریکا دست کمک دراز کرده است.
او می گوید با این حال خطر درگیری زیاد است زیرا برای گشتی های ساحلی کدهای ویژه امنیتی برای جلوگیری از رویارویی مانند نیروهای دریایی در این منطقه تعریف نشده است.
مالزی هم در یک هفته گذشته در جنوب جزایر اسپراتلی رزمایش ضد موشکی برگزار کرده و از حضور گشتی های چین و ویتنام در این منطقه ابراز نگرانی کرده است.
نظر شما