۱ مرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۳۵
کد خبر: 83408221
T T
۸ نفر

برچسب‌ها

مردان برای مهریه به زندان نمی روند

۱ مرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۳۵
کد خبر: 83408221
مردان برای مهریه به زندان نمی روند

بندرعباس- ایرنا- زندگی مشترکی که با ازدواج سر می گیرد گاهی به علت تصمیم های نسنجیده و یا اتفاقات پیش بینی نشده، غیرقابل تحمل می شود و زن و مرد برای رهایی از ای موضع راهکار قانونی در پیش می گیرند که مطالبه مهریه یکی از این موارد است.

بسیاری از مردها به علت بالابودن مهریه توان مالی برای پرداخت آن را ندارند و یا در موارد معدودی از پرداخت مهریه سرباز می زنند که در این بین قانون از حق زن حمایت می کند و مرد به تحمل حبس در زندان محکوم می شود.

رواج مهریه های سنگین و بالا برای زنان و اجرا گذاشتن آن وهمچنین ناتوانی مردان در پرداخت مهریه سبب شده براساس ماده ۲ قانوان نحوه ی اجرای محکومیت های مالی در مهریه و نفقه معوقه ی زوجه، تعداد زیادی از مردان راهی زندان شوند که این یکی از معضلات اصلی جامعه درسال های اخیر بوده است.

اما افزایش آمار زندانیان مهریه درسال های اخیرو تاکید رهبر فرزانه انقلاب برای زندان زدایی باعث شده است تا قوه قضاییه این موضوع را با جدیت مورد بررسی و کارشناسی قرار دهد.

در دیدار رییس دستگاه قوه قضاییه با جمعی از مراجع عظام تقلید، موضوع زندانیان مهریه مورد بحث قرار گرفت و مراجع بر بازنگری جدی و فوری در مورد این زندانیان تذکر دادند تا با گرفتن تصمیم های سازنده و مناسب افرادی که معسر هستند، زندانی نشوند.

پس از بررسی های گسترده و تحقیق های جامع صورت گرفته در این خصوص، آیین‌نامه ای برای حل این مشکل از سوی رییس قوه قضاییه تهیه شد.

براساس قانون جدید زندان برای مهریه، ضمانت اجرایی حکم جلب تا میزان ۱۱۰ سکه بهار آزادی (معادل آن) مقدور است و مهریه بیش از آن از احکام حبس مبری است.

طبق ابلاغیه ریاست قوه قضاییه به روسای کل دادگستری ها، دادستان ها و دادگاه های سراسر کشور مبنی بر بخشنامه اصلاحیه بند (ج) ماده ۱۸ آیین نامه نحوه ی اجرای محکومیت های مالی، باید نظارت شود که تا حد امکان مردان به علت ناتوانی در پرداخت مهریه بازداشت نشوند و کسانی که در حبس هستند، آزاد شوند.

غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه نیز اخیر گفته است: طبق دستور قوه قضاییه و بخشنامه جدید در خصوص پرونده‌های مهریه، قانون مقرر داشته تنها در صورتی که زوج توان مالی پرداخت مهریه را داشته باشد و از پرداخت آن امتناع ورزد، بازداشت خواهد شد اما در برخی موارد گزارش شده که این الزام رعایت نشده و اجرا نشدن صحیح قانون موجب افزایش زندانیان مهریه شده است.

وی یادآورشد: رییس قوه قضاییه با تاکید بر اجرای صحیح قانون، مقرر کردند هرکجا که ثابت شد زوج توان پرداخت مهریه را ندارد، باید از زندان آزاد شود اما اگر زوج تمکن مالی برای پرداخت این وجه را داشته باشد و از آن امتناع ورزد باید طبق قانون بازداشت شود.

بسیاری از زندانیان مهریه آزاد شدند

معاون فرهنگی قوه قضاییه نیز هفتم تیرماه امسال در سخنرانی پیش از خطبه نماز جمعه قم گفته است: یکی از درخواست های مراجع تقلید، آزادی مردانی است که توان پرداخت مهریه را ندارند که این موضوع در دستورکار دستگاه قضایی قرار گرفته است.

حجت الاسلام هادی صادقی افزود: با پیگیری های صورت گرفته در دوره جدید مدیریت دستگاه قضایی، بسیاری از هزار و ۸۰۰ نفری که به خاطر مهریه در زندان بودند و توان پرداخت آن را نداشتند، پس از راستی آزمایی از زندان آزاد شدند.

وی بیان داشت: حجم پرونده های ورودی به دستگاه قضایی در سال های اخیر زیاد شده و یکی از کارها در دوره مدیریت جدید، جرم زدایی از برخی از این دست جرایم است.

این مقام قضایی یادآورشد: ضروری ترین اقدام پیشگیری از جرم برای کاهش پرونده‌های ورودی به دستگاه قضایی، آموزش است و قوه قضاییه در کنار قاطعیت در اجرای عدالت، در پرونده‌هایی که می‌توان از جرم آنها چشم پوشی کرد، به جای محکومیت قضایی، دوره‌های آموزشی برگزار می‌شود.

در پرداخت مهریه راهکار جایگزین ارایه شود

معاون حقوقی رییس جمهوری نیز اخیراً در مورد تصمیم جدید قوه قضاییه برای آزادسازی زندانیان مهریه به یکی از رسانه ها (خانه ملت) گفته است: ضمانت اجرایی پرداخت مهریه نباید بدون ارائه راهکار جایگزین از بین برود.

لعیا جنیدی افزود: برای پرداخت مهریه که بسیاری از بانوان به این منبع مالی متکی هستند باید راهکارهای جایگزین را ایجاد کنیم تا بتوان از راهکارهای جزایی صرف نظر کرد.

وی بیان داشت: اگر نتوانیم در این حوزه (مهریه) راهکار موثری ایجاد کنیم نباید ضمانت اجرایی موجود را از بین ببریم.

معاون حقوقی رییس جمهوری اظهارداشت: این امر مطلوبی است که برای پرداخت مهریه تا جایی که امکان دارد از راهکار کیفری استفاده نکنیم، اما مشروط بر اینکه ضمانت‌های اجرایی موثر باید جایگزین داشته باشیم.

جنیدی یادآورشد: تا زمانی که این امر محقق نشود، حذف ضمانت‌های اجرایی گذشته به توانمندی مالی و تکیه گاهی که بخشش قابل توجهی از بانوان دارند، صدمه وارد می‌کند، بنابراین نباید در این حوزه به طور یک بعدی تصمیم‌گیری شود.

تکلیف زندانیان مهریه مشخص شود

مدیرکل زندان‌های هرمزگان نیز گفت: زندانیان مهریه ای که تمکن مالی ندارند باید هرچه زودتر تعیین تکلیف شده و مقدمات آزادی آنان فراهم شود.

علی استادی در نشستی که اخیراً با مدیرعامل ستاد دیه استان داشت، افزود: باید همه زندانیان مهریه شناسایی وبا هماهنگی با مراجع قضایی، پرونده آنان بازنگری و درصورت نداشتن تمکن مالی سریع‌تر آزاد شوند.

مدیرکل زندانهای هرمزگان اظهارداشت: آزادی زندانیان مهریه مورد تاکید رییس قوه قضاییه است و افرادی که توانایی مالی برای پرداخت مهریه ندارند، نباید زندانی شوند.

استادی ابرازداشت: از همه ظرفیت ها برای آزادی زندانیان دیه و جرائم غیرعمد بویژه مهریه استفاده می‌شود.

آزادی ۱۴۱ زندانی مهریه و نفقه درهرمزگان

مدیرعامل ستاد دیه هرمزگان گفت: سال گذشته ۲۳۵ زندانی دیه و جرائم غیرعمد با بدهی ۶۱۵ میلیارد ریال از زندان‌های این استان آزاد شدند که ۱۴۱ مورد مربوط به مهریه و نفقه بوده است.

احمد مرادی نژاد افزود: درحال حاضر نیز ۱۷ زندانی مهریه با بدهی ۲۸ میلیارد ریال در زندان‌های هرمزگان حبس هستند.

وی بیان داشت: از این تعداد ۱۲ نفر در بندرعباس، ۳ نفر میناب و ۲ نفر در رودان زندانی هستند.

مدیرعامل ستاد دیه هرمزگان اظهارداشت: زندان‌های حاجی آباد، جاسک، پارسیان و بندرلنگه زندانی مهریه ندارند.

مرادی نژاد گفت: در بهار امسال نیز از ۵۶ زندانی آزاد شده از زندان های استان ۲۵ زندانی مهریه بوده است.

وی از مردم خواست برای آزادی زندانیان جرائم غیرعمد کمک های نقدی خود از طریق سامانه پیامکی # ۷۷۷۷۰۷۶*۷۸۰* به ستاد دیه استان پرداخت کنند.

مهریه، مِهر زن است

مهریه حق مالی و مِهری است که زوج (مرد) در زمان وقوع عقد نکاح به زوجه (زن) می پردازد و یا مکلف به پرداخت آن می شود؛ از نظر قانونی نیز مهریه حق زن بوده و درهر زمان که مطالبه کند، مرد موظف به پرداخت آن است.

در انتخاب نوع مهریه محدودیت خاصی وجود ندارد و هرچیزی که ارزش مادی ومالی داشته باشد از جمله سکه، طلا، نقره، ملک و املاک، پول و غیره می تواند به عنوان مهریه تعیین می‌شود.

اما در مواردی مهریه به زن تعلق نمی گیرد، طبق ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی هرگاه عقد ازدواج (دائم یا موقت) بین زوجین به دلیلی باطل بوده باشد و بین آنها نزدیکی واقع نشده باشد، زن حق مهر ندارد.

همچنین به استناد ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی هرگاه به دلیلی نکاح بین زوجین، فسخ شود و بین آنها نزدیکی واقع نشده باشد زن مستحق مهر نخواهد بود تنها استثناء آن فسخ به دلیل عنن بودن مرد (نوعی ناتوانی جنسی در مردان) است یعنی مردی که توانایی عمل زناشویی نداشته باشد که دراین صورت با فسخ نکاح زن مستحق نصف مهر خواهد بود.

۷۱۹۵/۶۰۴۸

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha