به گزارش خبرنگار ایرنا، در تازهترین آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری کرمانشاه در بهار امسال ۱۴.۷ درصد اعلام شد که نسبت به بهار سال قبل ۴.۷ درصد کاهش نشان میدهد و کرمانشاه را در ردیف استانهایی قرار داد که بیشترین کاهش نرخ بیکاری را داشته و اکنون استان از سکوی نخست بیکاری به رتبه پنجم رسیده که گویای ثمربخش بودن سیاست های دولت و مسوولان ارشد استان در کنار همت تولیدکنندگان برای اشتغال آفرینی است.
ایجاد اشتغال جزء اولویت های اصلی تیم اقتصادی دولت در استان است و در قالب برنامه ای مدون اعلام شد که تلاش برای بهبود فضای کسب و کار، جذب سرمایه گذار، توجه به اقشار آسیب پذیر، حمایت از واحدهای صنعتی راکد و نیمه راکد، توجه به ظرفیت های مغفول مانده اشتغالزایی و بهادادن به ظرفیت های پرتوان گردشگری و کشاورزی و مرزهای تجاری استان در دستور کار حوزه اقتصادی استان قرار گرفته است.
به دنبال اعلام این اهداف و برنامه ی اشتغالزایی، کارگروه های متعدد اشتغال و سرمایه گذاری و ستاد تسهیل با حضور مدیران ارشد و سایر مسوولان استان برگزار می شود، مشکلات واحدهای اقتصادی مطرح می شود و تلاش برای رشد صنایع صادرات محور انجام می شود تا شاید این اصلاحات بتواند تا 2 سال دیگر کرمانشاه را به استانی جذاب برای سرمایه گذاری و اشتغالزایی تبدیل کند.
عواملی که بیکاری را به عقب کشاند
یکی از اساتید دانشگاه دانشگاه رازی کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: نرخ بیکاری کل کشور در بهار امسال 1.3 درصد کاهش داشته و از کانال ۱۲ درصد به کانال ۱۰ درصد انتقال پیدا کرده و در استان کرمانشاه نیز از کانال ۱۸ درصد به کانال ۱۴ درصد کاهش یافته که به میزان 4.7 درصد کاهش داشته است.
دکتر سهراب دل انگیزان در خصوص دلیل کاهش نرخ بیکاری چنین گفت: یکی از مهم ترین دلایل این است که واردات در کشور وجود ندارد و یا واردات کالاهای مصرفی تاحد بسیار زیادی کاهش پیدا کرده و اکثر این کالاها در داخل تامین می شود.
بخش خصوصی برای تولید هدفمند شده است
به گفته وی، دومین دلیل کاهش نرخ بیکاری در این است که دولت ارز ندارد به بخش خصوصی مراجعه می کند که این بخش را به صادرکردن ترغیب می کند تا پول حاصل از صادرات در داخل کشور صرف شود.
وی معتقد است، همه این عوامل موجب شده تا بخش خصوصی برای کارکردن و فعالیت، فرصت بهتر کسب کند که می توان از این موضوع به عنوان یکی از مهم ترین دلایل کاهش نرخ یاد کرد.
دل انگیزان ادامه داد: این مسئله در استان کرمانشاه بیشتر نمود دارد چرا که در این استان بخش عمده ای از صنایع، صادرات محور هستند که می توان به صنایع کاشی، چینی و سرامیک، صنایع رب گوجه، سیمان، حوزه شیمیایی و پتروشیمی، فولاد و غیره اشاره کرد.
رشد صنایع صادرات محور استان
این استاد دانشگاه ادامه داد: از سوی دیگر تعداد دیگری از صنایع استان به علت مسائل داخلی و یا اینکه مواد اولیه وارداتی و فروش محصول داخلی بوده محدودیت بیشتر پیدا کرده و رشد نداشته اند و حتی با رکود مواجه شده اند اما بخش عمده صنایع صادرات محور رشد داشته اند.
وی در بخش دیگری از سخنانش به حاصل خیزی اراضی دیم به دنبال بارندگی های متعدد در استان اشاره کرد که میزان تولید و اشتغال بخش کشاورزی را بالا برده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه گفت: هنگامی که فعالیت بخش صنعت و کشاورزی بالا می رود حجم فعالیت های تجاری و خدماتی نیز بیشتر می شود.
وی با بیان اینکه ۳۷۰ هزار شغل اضافه در کل کشور ایجاد شده گفت: از این میزان نزدیک به ۱۶۰ هزار شغل مربوط به بخش صنعت است، یعنی بخش عمده ای از افزایش اشتغال و کاهش بیکاری مربوط به همین بخش است و می توان گفت که به ازای هر درصد در کرمانشاه که از بیکاری کم می شود نزدیک به هفت هزار نفر شغل اضافه می شود.
سهراب دل انگیزان استان اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه
دست بخش خصوصی باز گذاشته شود
دل انگیزان با تاکید براینکه دولت باید دست بخش خصوصی را برای فعالیت های اقتصادی باز نگه دارد، تا بتوانیم همچنان در این مسیر حرکت کنیم چرا که این بخش توان اشتغالزایی دارد و اگر دولت پول نفت نداشته باشد و یا این پول را صرف واردات نکند و واردات مزاحم بخش خصوصی نشود این بخش می تواند به فعالیت های خود ادامه دهدچرا که بیشترین مشکل این است بخش عمده ای از محصولاتی که بخش خصوصی می توانست تولید کند در گذشته به صورت واردات بود.
این صاحب نظر اقتصادی ادامه داد: مدیران اجرایی استان باید همین رویه را در پیش بگیرند و این باور را در ذهن نهادینه کنند که تولیدکننده است که ارزش آفرینی می کند و باید میدان داشته باشد تا به تولید ایمن، سریع تر و ارزان تر این ارزش بپردازند و این مسئله مهم است تا فضای کسب و کار بخش خصوصی را بهبود دهیم تا بتواند بهتر کار کند.
مشاور اقتصادی اتاق بازرگانی کرمانشاه با بیان اینکه در کرمانشاه نیز شاهد کاهش ۴.۷ درصدی نرخ بیکاری بوده ایم که رقم قابل توجهی است، افزود: در این استان اگر هر درصد نرخ بیکاری را معادل ایجاد هفت هزار شغل فرض کنیم، برای این میزان کاهش بیکاری در استان باید حدود ۳۵ هزار شغل در بهار سال ۹۸ در استان ایجاد شده باشد.
وی گفت: در این زمینه توسط بسیاری از منتقدین ابهامات زیادی وجود دارد که آیا واقعا این تعداد شغل در استان کرمانشاه ایجاد شده یا خیر و این نقدها همه ارزشمند و مفید هستند.
دل انگیزان در پاسخ به ابهاماتی که در باره عدد ۴.۷ درصدی کاهش نرخ بیکاری استان وجود دارد، ادامه داد: در این مورد باید بگویم که مرکز آمار ایران ۲۰ سال است که برای اعلام نرخ بیکاری در کل کشور روش و شیوه مشخصی دارد که اگرچه به آن انتقاد داریم اما در تمام این سالها نرخ بیکاری بر همین اساس و با همین فورمولها محاسبه شده است.
این استاد اقتصاد دانشگاه رازی گفت: پس اگر در این سالها نرخ بیکاری بالا بوده و یا پایین بوده براساس همین روش محاسبه شده و تغییری در روش محاسبه نرخ بیکاری رخ نداده است که اکنون نتوانیم آن را قبول کنیم.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر استان کرمانشاه دارای تعداد قابل توجهی واحد صنعتی راکد و یا زیرظرفیت بود که در گذشته امکان رقابت با کالاهای وارداتی که با ارز دولتی ارزان قیمت وارد می شد را نداشتند.
دل انگیزان معتقد است اکنون که دلار ارزان قیمت برای واردات این کالاها در اختیار دولت نیست، کالاهای تولید استان امکان رقابت بیشتری دارند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: از سوی دیگر عمده صنایع استان صنایع صادرات محور هستند که از جمله آنها میتوان به صنایع رب گوجه، شوینده ها، محصولات لبنی، انواع نوشابه، سیمان، کاشی و سرامیک، فولاد، مفتولهای فلزی، نخ تولیدی برای لاستیک اتومبیل، چسب، سیم برق، کابل و ... اشاره کرد که هم اکنون با رونق صادرات میزان تولید و اشتغال آنها نیز بیشتر شده است و بخش زیادی از کاهش نرخ بیکاری مربوط به این واحدهاست.
وی با بیان اینکه استان کرمانشاه پتانسیل های زیادی هم در بخش کشاورزی دارد، افزود: طی 2 سال اخیر که بارندگی های خوبی داشتیم رغبت به سمت بخش کشاورزی بخصوص محصولات زراعی صنعتی از جمله تولید علوفه، سیب زمینی، گوجه فرنگی و .... بیشتر شده و این فعالیتهای کشاورزی هم حجم بزرگی از فعالیتهای اقتصادی و ایجاد اشتغال را به خود اختصاص داده است.
وی تاکید کرد مجموعه این عوامل نشان میدهد کاهش نرخ بیکاری در استان کرمانشاه و در کل کشور ناشی از عدم وجود درآمدهای نفتی برای دولت و اتکای دولت به اقتصاد داخلی و واحدهای صادرات محور شکل گرفته است که ارزآوری بیشتری برای کشور دارند.
آسیب های اجتماعی کمتر به دنبال فرد شاغل می رود
در ادامه یک جامعه شناس در گفت و گو با ایرنا، با اشاره به اثرات و پیامدهای مخرب بیکاری در جامعه اظهار داشت: بدیهی است که هر چه کفه ترازوی اشتغال و فعالیت بالا رود کفه آسیب های اجتماعی و پیامدهای تخریب کننده بیکاری پایین می رود.
بهرام نوابی ادامه داد: برای اینکه فرد به آسیب و بزهکاری سوق پیدا نکند باید سرگرم باشد، شاغل باشد و کسب درآمد کند و اگر حتی بیکاری منجر به ایجاد آسیب اجتماعی نشود موجب افسردگی و اختلالات روانی در فرد می شود و یک جوان بیکار، افسردگی سرخوردگی و از خودبیگانگی بر وی غلبه می کند.
این پژوهشگر اجتماعی در زمینه پیامدهای اجتماعی بهبود فضای کسب و کار گفت: براساس آمار اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران شاهد رشد اشتغال و تولید در استان هستیم برای رسیدن به یک تولید خوب در یک واحد صنعتی و خدماتی به نیروی انسانی نیاز داریم ولی هنوز به نتیجه مطلوب در این زمینه نرسیده ایم که باید این مسیر ادامه پیدا کد و علت های موفقیت بررسی شود.
نوابی ادامه داد: رونق تولید به نیروی انسانی نیاز دارد و فعالیت نیروی انسانی اشتغال آفرین است و از سوی دیگر می دانیم که کرمانشاه از ظرفیت های متعدد اشتغالزایی برخوردار است، خاک حاصلخیز دارد چهارفصل است و توانمندی های خاص در حوزه گردشگری و صنایع دارد که همه آن وابسته به نیروی انسانی است.
وی معتقد است، کاهش نرخ بیکاری در کاهش مشکلات اجتماعی و فرهنگی تاثیرگذار است، خروجی ما در دانشگاه در رشته های مختلف معمولاً بیشتر از نیازهای جامعه است که اکثراً بیکار می شوند و باید این برنامه ریزی ها در راستای اشتغال زایی بدین صورت باشد تا رشته هایی که فاقد کارایی است و بازار ندارد دانشجو در آن جذب نشود که در غیر این صورت در واقع نیروی بیکار به جامعه اضافه کرده ایم که آسیب های متعدد به دنبال دارد.
حساسیت مسوولان استان به بهبود فضای کسب و کار
در پایان رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمانشاه به ایرنا گفت: آمار نرخ بیکاری امسال استان به میزان قابل توجهی کاهش داشته که نمی توان آن را تکذیب کرد چرا که همان مرکز آمار بر همان اصول و شیوه ای که در سال های گذشته نرخ بیکاری استان را بالا اعلام کرده امسال بر همان اساس در نرخ جدید این کاهش را شاهد بوده و شبهه ای در آن وجود ندارد.
کیوان کاشفی در خصوص دلایل کاهش بیکاری در استان، ادامه داد: در سال گذشته تلاش شد مدیران استان و دستگاه های مربوطه نسبت به بهبود فضای کسب و کار استان حساس شوند چرا که تحقق این هدف در بهبود وضعیت اقتصادی استان تاثیرگذار است.
کارگروه تسهیل کرمانشاه فعال است
وی با بیان اینکه استان کرمانشاه یکی از فعالترین کارگروه های ستاد تسهیل کشور را دارد، افزود: این جلسات تقریباً 2 بار در هفته با حضور استاندار کرمانشاه برگزار می شود و واحدهای صنعتی و اقتصادی برای اعلام مشکل به این جلسات می آیند و برای آنان چاره اندیشی می شود که این موضوع موجب تکاپو در تمام سطوح اقتصادی می شود.
کاشفی با بررسی از زاویه دیگر عنوان کرد که در فصل بهار معمولاً با کاهش نرخ بیکاری مواجه می شویم چراکه با کار و فعالیت بیشتر در این فصل مواجه می شویم و با توجه به این دلایل و شواهد و از سوی دیگر باتوجه به جذب اعتبارات به موقع در استان و عملکردمناسب شاهد کاهش نرخ بیکاری در استان شده ایم.
۹ پله صعود در فضای کسب و کار
وی با بیان اینکه در زمینه فضای کسب و کار در فصل گذشته ۹ پله صعود داشته ایم، یادآور شد، اگر بخواهیم همچنان در این مسیر حرکت کنیم و به نرخ بهتری دست یابیم باید به حوزه های متعدد اقتصادی استان توجه بیشتر کنیم چراکه برخی حوزه ها مغفول مانده و اگر به آنها با جدیت نگاه شود اشتغالزا خواهد بود که یکی از آن حوزه ها خدمات عمرانی فنی و ساخت و ساز در کرمانشاه است.
کیوان کاشفی رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن استان کرمانشاه
توجه به حوزه های مغفول مانده اشتغال ضرورت دارد
این مسوول ادامه داد: خیل عظیمی از اشتغال در این بخش است چرا که کارخانه های متعددی به تولید مصالح ساختمانی اشتغال دارند و اگر ارگان های مربوطه بتوانند بهبودی در این بخش ایجاد کنند و بتوانیم رونقی به ساخت و ساز استان دهیم هم چهره شهر متحول می شود و هم موجب اشتغال بزرگی می شود.
وی از گردشگری به عنوان یکی دیگر از ظرفیت های اشتغال آفرین استان یاد کرد و گفت: حوزه کشاورزی استان نیز همین ویژگی را دارد و اگر به این حوزه ها توجه ویژه شود و برنامه ای میان مدت و یک تا 2 ساله برای آن در نظر گرفته شود در بهبود این فضا موثر است و امیدواریم با تکاپوی ایجاد شده شاهد حرکت در این مسیر و تلاش برای تک رقمی شدن نرخ اشتغال شویم.
مشکلات فرهنگی در نرخ بیکاری بی تقصیر نیست
کاشفی با بیان اینکه بخشی از مشکلات بیکاری کرمانشاه ریشه در مسائل فرهنگی دارد، اظهار داشت: بارها اعلام کرده ایم که مردم باید فعالیت بیشتری برای اشتغال آفرینی داشته باشند و هیچ کشوری بدون تکاپو و مشارکت مردمی آباد نشده است که امیدواریم این فرهنگ سازی ادامه پیدا کند چرا که در کاهش نرخ بیکاری تاثیرگذار است.
۲ میلیون نفر جمعیت در استان داریم که از این تعداد یک میلیون و ۶۴۳ هزار و ۱۱۸ نفر بالای ۱۰ سال سن دارند که ۷۰۹ هزار آنها جمعیت فعال اقتصادی هستند که یا شاغل هستند یا جویای کار که از این تعداد هم ۵۷۶ هزار و ۹۲۵ نفر شاغل و ۱۳۲ هزار و ۷۳۶ نفر جویای کار یا بیکار داریم.
سال گذشته ۳۴۳ کارگروه اشتغال در استان برگزار شد که ۴۳ مورد در مرکز استان با حضور استاندار یا معاون اقتصادی او بود که تدوین سند اشتغال یکی از اقدام های این کارگروه می باشد.
استان کرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت ساکن در ۲ هزار و ۶۲۲ روستا و ۳۳ شهر دارد. این استان همچنین ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد و با ۲ مرز رسمی و چهار بازارچه مرزی یکی از استان های با پتانسیل اقتصادی بالا محسوب می شود.
گزارش از زهره کریم زاده
۷۴۶۰/۸۰۶۶