هپاتیت به التهاب کبد گفته میشود. التهاب کبد میتواند به نارسایی یا سرطان کبد منجر شود. ویروس هپاتیت مهمترین عامل بروز این بیماری است ولی عفونتهای دیگری مانند مواد سمی (مصرف الکل و مواد مخدر) و بیماریهای خود ایمنی نیز جزو دلایل هپاتیت محسوب میشوند.
تاکنون پنج ویروس اصلی هپاتیت شناخته شده است که به عنوان هپاتیت نوع اِی ( A)، بی(B )، سی (C )، دی (D ) و ای (E ) شناخته میشوند. احتمال نارسایی کبدی و سرطان در دو نوع بی (B) و سی (C) بیشتر است. هپاتیت نوع (A) و (E) بیشتر بر اثر مصرف آب و غذای آلوده ایجاد میشود. هپاتیت نوع سی (C ) ، بی (B ) و دی (D ) نتیجه تماس با مایعات آلوده بدن از جمله خون هستند.
به گزارش سازمان بهداشت جهانی هپاتیتهای نوع B و C با ۳۲۵ میلیون مورد ابتلا، عامل مرگ ۱.۴ میلیون نفر در سراسر جهان در هر سال است.
دریافت خون آلوده، تماس با تجهیزات آلوده، انتقال از مادر به نوزاد و رفتار جنسی پرخطر، مهمترین روشهای انتقال این ویروس کشنده هستند. این بیماری با علایمی چون زردی پوست و چشم، تیرگی ادرار، خستگی مزمن، تهوع، درد و استفراغ همراه است یا می تواند بدون هیچ علامت اولیهای بروز کند.
با توجه به اهمیت موضوع کنترل و پیشگیری این بیماری، ششم مرداد مصادف با ۲۸ جولای به نام روز جهانی هپاتیت نامگذاری شده و سازمان بهداشت جهانی شعار امسال این روز جهانی را " سرمایه گذاری برای حذف هپاتیت و پیدا کردن میلیونها نفری که از بیماری خود بیاطلاع هستند" تعیین کرده است.
حدود ۷۰ درصد مبتلایان به هپاتیت بی و سی ناشناخته هستند لذا شناسایی بیماران مهمترین اقدام برای تشخیص و درمان آنان است و به همین دلیل سازمان بهداشت جهانی امسال به این موضوع توجه ویژه کرد.
کارشناس مسوول برنامه ایدز و هپاتیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: شناسایی و آزمایش گرفتن از افرادی که نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به هپاتیت قرار دارند، ضروری است و باید از ظرفیت و توانایی مردم، خیریه ها و بخش خصوصی فعال در این زمینه استفاده کرد.
مرجان مشکوتی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه هپاتیت سی به طور کامل با تشخیص به موقع و مصرف دارو، درمان پذیر است، افزود: برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت بی، افراد از دوران نوزدای واکسینه می شوند که این کار در ایران از سال ۷۱ آغاز شد.
وی با اشاره به اینکه اگر فردی به هپاتیت بی مبتلا شد می توان با دارو، این بیماری را کنترل کرد، اظهار داشت: هرچه زودتر این بیماری ها تشخیص داده شود از عوارض پس از آن از جمله نارسایی کبد جلوگیری می شود.
به گفته وی، گروه هایی که در معرض ابتلا به هپاتیت بی قرار دارند مانند پزشکان، پیراپزشکان و افرادی دارای سابقه اعتیاد تزریقی نیز واکسن تزریق می شود.
مشکوتی با تاکید بر اینکه شیوع هپاتیت بی در کشورمان با واکسیناسیون نوزادان، کاهش بسیاری یافته و در زمان حاضر شیوع آن حدود ۱.۵ درصد جمعیت است، تصریح کرد: شیوع هپاتیت سی در بین معتادان تزریقی بالاست و حدود ۵۰ درصد آنها مبتلا هستند اما شیوع آن به طور کلی در جامعه حدود ۰.۳ تا ۰.۵ درصد است.
وی با اشاره به برخی برنامه های کاهش آسیب ایدز و هپاتیت برای معتادان تزریقی از طریق توزیع داروی متازون یا سرنگ استریل، اضافه کرد: اعضای خانواده افرادی که به هپاتیت مبتلا هستند نیز باید واکسینه شوند.
کارشناس مسوول برنامه ایدز و هپاتیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: با توجه به اینکه درمان بیماری هپاتیت هزینه بر است باید برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری به ویژه در بین افرادی که بیشتر در معرض آن قرار دارند مانند افراد دارای رفتارهای پر خطر، کمک کرد و آنها را مورد آزمایش قرار داد.
به گفته وی، انجام آزمایش هپاتیت برای افرادی که سابقه دریافت خون قبل از سال ۷۵، حجامت و خالکوبی غیر بهداشتی، تزریق سرنگ غیر ایمن مواد مخدر، زندانی شدن و رفتار پر خطر جنسی داشتند، ضروری است.
مشکوتی با اشاره به اینکه برای انجام این آزمایش ها باید به مراکز درمانی و کلینیک ها مراجعه کرد، اظهار داشت: لازم است مردم، سازمان های غیر دولتی و خیریه ها در این موضوع وارد شوند و به کمک وزارت بهداشت بیایند.
وی افزود: سال ۹۶ نزدیک به ۳۶۰ مورد ابتلا به هپاتیت در استان اصفهان شناسایی و ثبت شد که شامل ۱۸۷ مورد هپاتیت بی و ۱۶۸ مورد هپاتیت سی بود.
برآورد میشود حدود ۱.۵ میلیون ایرانی مبتلا به بیماری هپاتیت باشند، بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، کشورهایی که شیوع بیماری در آنها از سه درصد بالاتر است مناطق پرشیوع محسوب شده که اکنون ایران جزو این کشورها نیست.
۳۰۱۱/۶۰۲۶/
نظر شما