سعید سمنانیان، استاد فیزیولوژی دانشگاه تربیتمدرس روز یکشنبه در همایش تخصصی مدرسه سبز که امروز در باشگاه فرهنگیان در حال برگزاری است، اظهار کرد: بیش از ۱۳۰ دانشگاه در دنیا شورای سبز دارند و فعالیت های مختلفی را در این زمینه انجام می دهند. در وزارت علوم نیز جلساتی برای هماهنگی این مطالب برگزار می شود.
وی افزود: یکی از این فعالیت ها بحث درختکاری در دانشگاه ها است که سال گذشته ۳۵۰ هزار درخت و دو سال قبل از آن ۲۰۰ هزار درخت در دانشگاههای کشور کاشته شد.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: ساختمان سبز ساختمانی است که به سمت مصرف صفر انرژی رفته و میزان تولید ضایعات و زباله در آن به سمت صفر میل می کند.
سمنانیان ادامه داد: در برخی از دانشگاههای خارج از کشور، دانشجویان را هر سال در قالب تور به مراکز آموزش مدیریت سبز می برند و نحوه کار این مدارس را به آنها آموزش می دهند.
وی افزود: اگر فرهنگی در آموزش و پرورش و دانشگاهها نهادینه شود، آینده کشور بههمان سمت سوق داده میشود.
این استاد دانشگاه گفت: میکرو پلاستیک ها شامل صدها جزء پلاستیکی ریز حل شده در آب است که آلودگی آب داخل بطری را به همراه دارد. میکرو پلاستیک ها هر چقدر در آب بمانند بیشتر حل شده و اگر به آن آبلیمو اضافه کنیم مقدار حل شدن میکرو پلاستیک بیشتر می شود.
به گفته سمنانیان در دنیا مصرف این بطریها بسیار زیاد و فراگیر است و هر سال ۱۰ درصد نیز به آن اضافه میشود. یک چهارم بطری ها زیر شیر آب پر میشوند که اکثر مردم تفاوت آب داخل بطری و شیر آب را متوجه نمی شوند.
این عضو هیات علمی افزود: یک ششم بطری های باقی مانده بازیافت شده و پنج ششم آنها ایجاد آلودگی می کنند. سالانه ۱۲.۷ میلیون تن پلاستیک در دریاها ریخته میشود و ۴۵۰ سال زمان نیاز است تا بطری های پلاستیکی به طبیعت بازگردند.
استاد فیزیولوژی دانشگاه تربیتمدرس گفت: دره ای به نام گودال ماریانا وجود دارد که دره ای بسیار عمیق بوده و بشر تا به حال سه بار توانسته به این دره در عمق ۱۱ کیلومتری زمین دست یابد. با این حال دانشمندان در این دره عمیق اجزای ریز پلاستیکی را پیدا کردند.
وی گفت: در آمریکا ۱۷ میلیون بشکه نفت هزینه می شود تا بطری های آب ساخته شود که انرژی زیادی را به کار می برد. برای ساخت بطریهای پلاستیکی آبی که مصرف میشود بیشتر از آبی است که داخل آن حمل میکند. میزان مصرف این بطریها در آمریکا به گونهای است که اگر آنها را کنار هم بگذاریم ۱۹۰ بار دور کره زمین میچرخد.
این عضو هیات علمی دانشگاه گفت: بطریهای پلاستیکی در دهه ۱۹۴۰ تولید شدند. شرکتهای بزرگ چند ملیتی که نوشابههای معروف مانند کوکاکولا و پپسی را به فروش می رسانند اقدام به فروش آب در ایران کرده و ما ایرانی ها این آبها را خریداری می کنیم.
سمنانیان با اشاره به سودجویی شرکت ها در زمینه سلامتی تصریح کرد: چند دهه سیگارسازهای بزرگ دنیا مانند وینستون و مالبرو پول خرج کردند تا به دلیل منافعی که برای آنها دارد، بیماریهایی که سیگار باعث آنها است در کتابهای پزشکی چاپ نشود.
سمنانیان گفت: تومور سرطانی، اختلال در زایمان ها، اختلال در رشد و تکامل کودکان از مجموعهای از آثار مصرف بطری هایی است که سلامتی ما را تهدید میکند.
وی افزود: در اروپا طرفداران محیط زیست به این نتیجه رسیده اند که حزب سیاسی سبز درست کنند تا بتوانند در دولت نظرات زیست محیطی خود را ترویج دهند.
وی گفت: دانشگاههای کشورهای مختلف نیز در این نهضت به حرکت درآمده اند. دانشگاه واشنگتن با اعلام توقف مصرف این بطری ها پیشتاز این حرکت بود. در سال ۲۰۱۴ سانفرانسیسکو نیز برای اولین بار فروش بطریهای پلاستیکی را تحریم کرد و دستور داد تا در شیشه عرضه شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: اتحادیه اروپا ۲۵ اکتبر ۲۰۱۸ وارد این موضوع شد و توقف تولید این باطری ها تا سال ۲۰۲۰ هدف گذار ی شده است. کشور سوئیس نیز در این بحث بسیار قوی است تا حدی که پلیس زباله تشکیل داده و افراد را به درب منازل فرستاده تا از تفکیک بودن زباله های اطمینان حاصل کند.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: چین نیز با اتخاذ تصمیم جدیدی اعلام کرد که نمی خواهد زباله دان بازیافت پلاستیک دنیا باشد و خاک این کشور را آلوده سازد.
سمنانیان تصریح کرد: نیمی از بازیافت دنیا در ۲۵ سال اخیر در چین اتفاق افتاده است. بیشتر اسباب بازی های ساخت چین از بازیافت این زباله ها است که فروشنده و بازیافت کننده هر دو در این معامله سود زیادی بردند. چین به تازگی اعلام کرده است که پلاستیکی را قبول میکند که ۹۹ درصد خالص باشد.
سمنانیان با طرح این سوال که چه راهی برای برون رفت از این مشکل باید پیش ببریم، گفت: اتحادیه اروپا مصرف ظروف پلاستیکی را ممنوع و تحریم کرده است، آیا ما میتوانیم این کار را در ستاد آموزش و پرورش و در مدارس و ادارات انجام دهیم؟
وی افزود: در مناسبتهای مختلف در کشور ما متاسفانه ظروف پلاستیکی کوهی از زباله را تولید میکند. مسئولان باید همت کرده و برای تغییر عزم شان را جدی کنند و مصرف بطریهای پلاستیکی را ممنوع و یا به حداقل رسانند.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: اگر میخواهیم آیندگان در وضعیت بهتری زندگی کنند این آلودگیها و مسائل زیست محیطی باید جدی گرفته شود و به آن اهمیت دهیم.
محورهای همایش دو روزه مدرسه سبز و معماری (مبانی طرح)، مدرسه سبز و محیط زیست، مدرسه سبز و فناوریهای نوین، مدرسه سبز و انرژی و مدرسه سبز و تجارب آموزش و ترویج در باشگاه فرهنگیان است.
نظر شما