۹ مرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۱۱
کد خبرنگار: 1498
کد خبر: 83418799
T T
۰ نفر

دیپلماسی حزبی چین و ایران

۹ مرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۱۱
کد خبر: 83418799
دیپلماسی حزبی چین و ایران

پکن- ایرنا- مناسبات چین و ایران به عنوان دو کشور دوست و دارای روابط راهبردی نه تنها در حوزه های اقتصادی و سیاسی بلکه در حوزه های مختلف از جمله در زمینه مراودات حزبی نیز در سال های اخیر گسترش یافته است.

حزب کمونیست چین با بیش از ۹۰ میلیون عضو رسمی و ثبت نام شده یکی از احزاب مهم، ریشه دار و بزرگ این کشور است که در حال حاضر دولت و حاکمیت چین را نیز در دست دارد دولت چین با توجه به گستردگی و همچنین تعداد اعضای این حزب، با هدف گسترش روابط حزبی با کشورهای دیگر در کنار سایر نهادهای رسمی، دارای وزارتخانه بین الملل حزب کمونیست هم هست.

حزب کمونیست چین

حزب کمونیست چین در ژوئیه سال ۱۹۲۱ میلادی تاسیس شد از سال های ۱۹۲۱ تا ۱۹۴۹، این حزب مردم را در مبارزات سخت رهبری می‌کرد و در نتیجه ضمن برانداختن چیرگی امپریالیسم، فئودالیسم و سرمایه‌داری بوروکراتیک را سرکوب و جمهوری خلق چین را تاسیس کرد.

حزب کمونیست چین پیش تیم پیشاهنگ طبقه کارگر چین و پیشاهنگ مردم و ملت چین بوده و محور رهبری امور سوسیالیستی با ویژگی های چین به شمار می رود این حزب در عین حال نماینده تقاضای توسعه نیرو مولده پیشرفته، سمت حرکت فرهنگ پیشرفته و منافع اصلی توده های مردم است عالی ترین آرمان و هدف نهایی حزب کمونیست چین تحقق کمونیسم است.

در اساسنامه حزب قید شده است که حزب کمونیست چین مارکسیسم لنینیسم، اندیشه "مائو تسه دونگ "، تئوری "دنگ شیائو پینگ " و نظریه مهم سه نمایندگی را به عنوان دستور کار خود تلقی می کند.

حزب کمونیست چین یک کل واحد است که طبق اساسنامه و آئین نامه خود و منطبق با اصل سیستم تمرکز دموکراتیک متشکل شده است. در آئین نامه حزب کمونیست چین قید شده است که هر کسی اعم از کارگر ، کشاورز ، سرباز ، روشنفکر و عناصر پیشرو طبقات اجتماعی دیگر که به ۱۸ سالگی رسیده با قبول اساسنامه و آئین نامه حزب و در صورت تمایل به شرکت در یک سازمان حزبی وفعالیت در آن و اجرای قطعنامه های حزب و پرداخت حق عضویت حزبی می تواند برای الحاق به حزب کمونیست چین تقاضا کند.

یکم ژوئیه سال جاری(۱۰ تیر ۱۳۹۸) برابر با نود و هشتمین سالگرد تاسیس حزب کمونیست چین بود این حزب در ۹۸ سال گذشته توسعه یافته و اکنون با حدود ۹۰ میلیون عضو، بزرگ ترین حزب جهان به شمار می رود.

دبیر کل حزب کمونیست چین از سال ۲۰۱۲ میلادی «شی جین پینگ» رییس جمهوری این کشور است که جانشین «هو جینتائو» (۲۰۰۲ تا ۲۰۱۲ میلادی) شد پیش از این رئیس حزب کمونیست چین بالاترین مقام در هرم این حزب بود اما در شهریور  ۱۹۸۲ آن مقام لغو شد.

توسعه و تقویت روابط حزبی در کنار روابط سیاسی و رسمی با کشورهای دیگر یکی از اهداف حزب کمونیست چین است و این مسئولیت بر عهده وزارت بین الملل حزب کمونیست گذاشته شده است، این حزب اکنون با بیش از ۳۰۰ حزب از بیش از ۱۲۰ کشور جهان روابط دوستانه دارد حزب کمونیست چین با احزاب مختلف جمهوری اسلامی ایران به ویژه حزب موتلفه اسلامی نیز روابط دیرینه و محکمی دارد.

در حال حاضر آقای «سونگ تائو» وزیر بین الملل حزب حاکم چین است او در یک سال گذشته هم به ایران سفر کرده است و هم در دفتر کارش واقع در پکن میزبان چندین هیات مهم سیاسی و حزبی جمهوری اسلامی ایران بوده است.

سونگ تائو کیست
«سونگ تائو» وزیر امور بین الملل حزب کمونیست چین متولد سال ۱۹۵۵ میلادی است وی دکترای اقتصاد دارد و هم اکنون عضو شورای رهبری وزارت امور خارجه چین است. او پیش از انتصاب در وزارت در سمت هایی مانند مدیرکل، مسئول بازرسی انضباط ، مسئول گروه ماموریت های دیپلماتیک چین در خارج از کشور و مسئول بایگانی و آرشیو حزب کمونیست فعالیت داشته است.

او همچنین از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ میلادی معاون وزیر امور خارجه چین بود و در سال ۲۰۱۵ هم به عنوان رئیس بخش بین المللی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین منصوب شد وی همچنین عضو کمیته مرکزی نوزدهم حزب کمونیست چین است.

در کارنامه سیاسی «سونگ تائو» همچنین سفیر چین در گویان و فیلیپین و رئیس کمیته انضباطی وزارت امور خارجه و معاون اجرایی دفتر امور خارجه چین دیده می شود.

آنطور که «اسدالله بادامچیان» دبیرکل حزب موتلفه اسلامی در دیدار با وزیر بین الملل حزب حاکم چین هم تایید کرده است روابط دو کشور ایران و چین، روابطی هفت هزار ساله است که همواره با صلح و دوستی همراه بوده است دو تمدن ایران و چین همواره در دنیا، تاثیرگذار بوده‌اند و بعد از این هم می توانند بیش از پیش، در جهان موثرتر و مفیدتر ایفای نقش کنند.

وجود این روابط دیرینه و تاریخی یکی از دلایل پیوند احزاب سیاسی دو کشور به یکدیگر است در سفر سال ۲۰۱۶ رییس جمهوری چین به ایران یک تفاهم نامه همکاری امضا شد یکی از بندهای این تفاهم نامه تاکید بر همکاری های حزبی بین احزاب دو کشور است مراودات حزبی دو کشور هم در این چارچوب توسعه پیدا می کند.

پیش از سفر این هیات چینی به تهران، اسفند سال ۱۳۹۸ هیاتی شامل برخی اعضای حزب موتلفه اسلامی و اندیشکده ایران به ریاست «محمد حسین نیکنام» معاون بین المللی حزب موِتلفه اسلامی با هدف بررسی تجارب کشورداری و راهبرد دیپلماتیک حزب کمونیست چین به پکن سفر کرد.

آنطور که «نیکنام» در این سفر گفته بود سابقه طولانی میان احزاب موتلفه و کمونیست چین وجود دارد این ارتباطات در راستای تعمیق و گسترش همکاری های دو کشور بوده و مقامات دو طرف به کشورهای یکدیگر سفر کرده اند محتوای این سفرها، گفت وگوها و مذاکرات پیرامون گسترش همکاری های دو جانبه است.

دو کشور از سابقه طولانی تمدنی برخوردارند و اهداف مشترک سیاسی زیادی دارند و همکاری های اقتصادی و فرهنگی خوبی بین دو کشور بوده است روابط سیاسی دو کشور همیشه خوب بوده است ولی به نظر می رسد که هنوز حوزه های ناشناخته زیادی وجود دارد که باید توسط طرفین کشف شود و مبنای همکاری های بیشتر قرار گیرد.

در ادامه این روابط بود که هیاتی از مجمع تشخیص مصلحت نظام با سرپرستی «حداد عادل» اردیبهشت امسال با هدف شرکت در مجمع بین المللی کمربند راه و توافقات راهبردی با مقامات چین به این کشور سفر کرد. 

او در این سفر در گفت و گو با رسانه ها گفته بود هر چه ایران و چین مبادلات فرهنگی بیشتری با هم داشته باشند، رابطۀ سیاسی و اقتصادی دو کشور هم بیشتر می شود، زیرا رابطۀ فرهنگی زمینه را برای دیپلماسی عمومی آماده می کند و دیپلماسی عمومی، سکویی است که دیپلماسی رسمی بر آن قرار می گیرد. 

آنطور که حداد عادل در این سفر گفته بود ایران و چین از حیث تمدنی حرف های نگفته بسیاری با یکدیگر دارند که باید مجالی برای مبادله آنها به وجود آید به همنی دلیل می توان گفت این رفت و آمدها و مراودات سیاسی و حزبی یکی از ظرفیت های خوب برای شکلگیری چنین مجالی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha