برخی باندهای فرکانسی برای شبکه ۵G آزاد نیست

تهران-ایرنا- شبکه ۵G قرار است نسل بعدی اینترنت را برای ما به ارمغان بیاورد، تکنولوژی که سرعت و دقت حرف اول را درباره آن می‌زند. برای استفاده به موقع و درست از این تکنولوژی باید زیرساخت‌های حقوقی، فنی و خصوصا فرکانسی آن مهیا شود و سازمان تنظیم مقررات مشغول تحقق این پیش‌نیازها است.

بیش از دو سال است که تحقیقات پیرامون پروژه ۵G و قوانین مربوط به آن آغاز شده است. سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور از مدت‌ها قبل چند پروژه را با پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات آغاز کرد که یکی از آن‌ها ۵G بود. رئیس سازمان تنظیم با ایرنا درباره این که افق ۵G در کشورمان کجاست و چطور قرار است زیرساخت آن مهیا شود، گفت‌وگو کرد.

نباید غافلگیر شویم

حسین فلاح جوشقانی گفت: ۵G، کلود (فضای ابری)، بیگ دیتا و IOT از جمله پروژه‌هایی است که با پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات شروع کردیم. پیش‌بینی‌ها و مطالعات نشان می‌داد این تکنولوژی‌های برتر در آینده اتفاق می‌افتند و به سرعت به فاز تجاری می‌رسند. به همین دلیل این پروژه‌ها تعریف شدند تا با بررسی آن‌ها در آن زمان از نظر فنی، مقرراتی و قانونی غافلگیر نشویم. چرا که در ۵G فقط بحث سرعت بالا مطرح نیست و ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، حقوقی و فنی زندگی مشترکان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

او درباره گزارش‌هایی که از سوی پژوهشگاه به دست آن‌ها رسیده تا تبدیل به مصوبه شوند، گفت: اواخر سال گذشته گزارش‌هایی دادند اما هنوز درباره این‌که آن‌ها به کمیسیون تنظیم مقررات بروند به جمع‌بندی نرسیده‌ایم. چند مرتبه این گزارش‌ها را بین خودمان رد و بدل کردیم و از نظر ما به میزان لازم، کامل نبوده و باید روی آن بیشتر کار شود. این گزارش‌ها در مرحله نهایی شدن بین ناظران ما و پژوهشگاه است.

وی خاطرنشان کرد: اگر این مقررات در حد کمیسیون تنظیم مقررات باشد حتما در آینده نزدیک انجام می‌شود و اگر نیاز به سیاستگذاری داشته باشد باید نتیجه مطالعاتی‌مان را به مرکز ملی فضای مجازی یا مراجع دیگر ارجاع دهیم.

باندهای دردسرساز

معاون وزیر ارتباطات با اشاره به این که آماده‌سازی باندهای فرکانسی از نکات مطرح شده در ۵G است، گفت: آماده‌سازی باندهای فرکانسی مقوله چند وجهی است؛ زمانی که قرار است سرعت را بالا ببریم، به پهنای باند فرکانسی نیاز داریم که تمام آن‌ها شناسایی شده‌اند. فرکانسی که برای این شبکه کاندید شده باندهای یک تا شش گیگاهرتز هستند. باندهای ۷۰۰-۸۰۰ هم که مدتهاست محل مناقشه ما با صدا و سیماست، باندهایی هستند که باید آزاد شوند تا زیرساخت‌های مورد نیاز برای ۵G مهیا شود.

وی با توضیح اینکه یکی از موضوعات مهمی که در کنفرانس جهانی رادیو که آبان‌ماه امسال برگزار می‌شود، مقررات رادیویی و نحوه استفاده از باندهای فرکانسی، باندهای فرکانسی مورد نیاز برای شبکه ۵G است، بیان داشت: کارهای مربوط به این حوزه را انجام داده‌ایم، این باندها باید مصوب شود و کشور بر اساس آن حرکت کند، ضوابط فنی باید کاملا آماده باشد تا بتوانیم به استقبال تکنولوژی‌های نوظهور برویم.

فلاح جوشقانی اضافه کرد: علاوه بر این باندها، به باندهای فرکانسی دیگری هم نیاز داریم که ممکن است در اختیار بهره‌برداران دیگر باشد، تحقق این بخش از کار، سخت و زمانبر است. در کنار این مشکلات باید بگویم خوشبختانه بهره‌برداران باندهای ۳.۵ مگاهرتز، دو اپراتور موبایل ایرانسل و مبین‌نت هستند که برای همکاری با آن‌ها مشکلی نداریم.

رئیس سازمان تنظیم مقررات ادامه داد: باند ۱۵۰۰ نیز یکی از کاندیدها برای این کار است، این باند بهره‌بردارانی دارد که باید در خصوص آزادسازی فرکانس با آن‌ها به توافق رسید. به طور خلاصه باید بگویم مسائل مربوط به ۵G از ابعاد حقوقی، فنی و خصوصا فرکانسی مسائلی دارد که برای رفع آن در رگولاتوری مشغول انجام کارهایی هستیم.

همگرایی اینترنت ثابت و موبایل

او در خصوص ۵G و مفهوم گسترده‌ای که دارد گفت: مفهوم این تکنولوژی گسترده‌تر از موبایل است و به بحث هم‌گرایی اینترنت ثابت و موبایل می‌پردازد.  ۵gقرار است سرعت دسترسی به اینترنت را به یک مگابیت بر ثانیه برساند، به این واسطه کاربران حجم زیادی از اطلاعات اطلاعات را داخل شبکه مبادله می‌کنند، این به زیرساخت‌هایی برای کاهش فشار بار ترافیک از شبکه، بردن آن به شبکه فیکس و شبکه‌های مبتنی بر فیبر بحث مهمی است.

مهندس فلاح با اشاره به این که همگرایی با شبکه‌های ثابت الزاماتی دارد، افزود: ما یک اپراتور اف ام سی در ایران داریم که مخابرات ایران است که هم همراه‌اول و هم شبکه فیکس جزو زیرمجموعه‌هایش هستند. جدا از این‌که عملکرد هر کدام از این‌ها مناسب بوده یا نه، زمانی که اپراتوری هم در زمینه فیکس هم موبایل فعالیت می‌کند، قاعدتا باید ترکیبات شبکه‌ای خود را طوری بچیند که بتواند ترافیک را در شبکه موبایل خیلی سریع آفلود کند و روی شبکه فیکس بیاورد. در این خصوص دو راه وجود دارد مشارکت فیکس و موبایل یا ترکیب سهامداری‌شان را تغییر دهند. در هر دو صورت یکی از این کارها باید انجام شود.

او در پایان اشاره کرد خیلی از افراد به اشتباه فکر می‌کنند که ۵G قرار است جای adsl را بگیرد، در حالی که این‌طور نیست. وی افزود: البته این که تکنولوژی‌های تازه آمده و قبلی‌ها منسوخ می‌شود چیزی نیست که بتوان آن را انکار کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha