به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، کره شمالی طی دو هفته اخیر و پس از ماه ها سکوت نسبی، چند آزمایش موشکی انجام داد. اگرچه این مجموعه آزمایش ها در ابتدا چندان حساسیتی را موجب نشد اما تدوام موشک پرانی های پیونگ یانگ با تحلیل و گمانه زنی های گوناگونی در رسانه های جهان همراه بود.
نزدیک به دو هفته پیش پیونگ یانگ دور تازه ای از آزمایش موشک های خود را آغاز کرد که به اعتقاد کارشناسان از نوع کوتاه برد بوده اند. البته این اقدام با واکنش نرم رئیس جمهوری آمریکا روبرو شد. «دونالد ترامپ» در پیام توئیتری خود در مورد این موضوع عنوان داشت که رهبر کره شمالی توافق دوطرفه را نمی شکند و باعث بی اعتمادی وی نمی شود. از نگاه ترامپ از آنجا که مهمترین دغدغه کاخ سفید توانایی موشک های دور برد و فعالیت های هسته ای کره شمالی بوده است بنابر این آزمایش موشک های کوتاه برد توافق وی با «کیم جونگ اون» را نقض نمی کند و به همین دلیل ترامپ آزمایش های اخیر استاندارد توصیف کرد.
با وجود واکنش خنثی از سوی ترامپ، این آزمایش ها حساسیت همسایه جنوبی پیونگ یانگ را برانگیخته است زیرا پیش از این رهبر کره شمالی با صراحت آزمایش ها را هشداری جدی برای سئول و واکنشی به همکاری های نظامی کره جنوبی و آمریکا توصیف کرد. رزمایش های مشترک نظامی این دو کشور از گذشته ها یکی از چالشی ترین موضوعات در شبه جزیره کره بوده است. پیونگ یانگ بارها نسبت به برگزاری چنین مانورهای مشترک اعتراض کرده است و آن را تحریک کننده و یکی از موانع اصلی صلح در شبه جزیره و عاملی برای تقویت بنیه موشکی و هسته ای خود بیان می کند. پنجمین دور آزمایش موشکی کره شمالی که به سمت دریای ژاپن شلیک شد، درست در زمانی صورت گرفت که نظامیان کره جنوبی و آمریکا مشغول انجام بخش های دیگری از رزمایش مشترک خود هستند. گفته می شود قسمت اصلی این رزمایش امروز (یکشنبه ۲۰ مرداد) برگزار می شود.
موشکهای جدید کره شمالی در حالی شلیک شدند که ساعاتی پس از آن رئیس جمهوری ایالات متحده به خبرنگاران اعلام کرد نامه بسیار زیبایی را از رهبر کره شمالی دریافت کرده است. بر اساس تحلیل روزنامه «نیویورک تایمز»کره شمالی با وجود ارسال نامه ای زیبا برای رئیس جمهوری آمریکا موشک های خود را هم پرتاب کرد. ترامپ حتی مدعی شد اگرچه رهبر کره شمالی نسبت به رزمایش دو کشور گلایه مند است اما وی ضمن ابراز تمایل برای ملاقات دوباره با رئیس جمهوری آمریکا به صورت تلویحی بابت انجام آزمایش های موشکی معذرت خواهی کرده است.
طبق تحلیل روزنامه فوق، این دومین آزمایش موشکی کره شمالی در هفته اخیر بود که نشان دهنده عصبانیت این کشور از مانور مشترک کره جنوبی و آمریکا است. تحلیلگران اعتقاد دارند این رزمایش با هدف کسب اهرم های فشار بر پیونگ یانگ در مذاکرات مستقیم دو همسایه است که واشنگتن امیدوار است به زودی آغاز شود. در طرف مقابل کره شمالی هم آزمایش های موشکی خود را با هدف کسب موقعیت برتر در مذاکرات آتی با هر یک از دو کشور کره جنوبی یا آمریکا انجام می دهد.
گفته می شود که برد موشک های تازه آزمایش شده ۴۰۰ کیلومتر بوده است. بنا به اعلام رسانه های کره شمالی دو موشکی که روز گذشته پرتاب شد از انواع جدید تسلیحاتی بود که به تازگی این کشور تولید آن ها را آغاز کرده است. به نوشته این روزنامه در همان زمانی که ترامپ این آزمایش ها را چندان جدی به شمار نمی آورد، رویکردی متفاوت را مورد سئول به کار گرفته است. این رویکرد کاخ سفید در تضاد با تحلیل های کره جنوبی قرار دارد که هدف اصلی این آزمایش ها را تهدید خود می داند.
وزارت امور خارجه کره شمالی هم در بیانیه ای هدف اصلی آزمایش های اخیر خود را نشان دادن واکنش به تداوم رزمایش های کره جنوبی و آمریکا اعلام کرد. این بیانیه به صورت تلویحی آزمایش ها را پیامی در مسیر مذاکرات با آمریکا عنوان کرد زیرا تاکید دارد که هر صلح یا مذاکره ای در آینده تنها میان پیونگ یانگ و واشنگتن صورت خواهد گرفت. به نوشته تارنمای شبکه خبری «الجزیره» دفتر رئیس جمهوری کره جنوبی نیز هدف این آزمایش ها را تعیین میزان اطمینان و دقت تسلیحات جدید پیونگ یانگ در کنار ابراز نارضایتی از رزمایش های مشترک نظامی و سئول ارزیابی کرد.
به نوشته نیویورک تایمز به تازگی واشنگتن و سئول دور جدیدی از گفت وگوها را در زمینه تعیین هزینه نظامی حدود ۲۸ هزار سرباز آمریکایی در کره جنوبی را شروع کردند. در حالی که کره جنوبی برای سال گذشته ۹۲۵ میلیون دلار را پرداخت کرده است واشنگتن بر افزایش سهم سئول تاکید می کند. در این شرایط، افزایش تنش میان کره جنوبی و ژاپن هم بر پیچیدگی شرایط افزوده است. برخی تحلیلگران سکوت و بی علاقگی ترامپ برای ایجاد تفاهم میان دو متحد آمریکا را هدف دار می دانند و به آن انتقاد دارند.
به همین دلیل برخی تحلیلگران هدف اصلی ترامپ را افزایش فشار بر کره جنوبی و دریافت مبالغ بیشتر بابت حضور نظامی در این کشور می دانند. در واقعیت ترامپ برای دریافت چندصد میلیون دلار پول بیشتر حاضر شده است تا متحد دیرین خود در شرق آسیا را با اهرم کره شمالی تحت فشار قرار دهد.
شبکه خبری «سی.ان.ان» در گزارشی با انتقاد از عملکرد رئیس جمهوری آمریکا آورده است: در حالی ترامپ نامه رهبر کره شمالی را مورد تمجید قرار می دهد که نسبت به سئول رویکرد تندی را در پیش گرفته است. در همین شرایط ترامپ به کره جنوبی اصرار می کند تا هزینه بیشتری را به ایالات متحده در قبال دفاع از سئول در مقابل تهدیدهای بالقوه کره شمالی پرداخت کند. ترامپ در توئیتر به سئول پیام داد که برای جلب حمایت نظامی آمریکا در واقع پول چندانی را پرداخت نمی کند. ترامپ همچنین به خبرنگاران گفته است که سئول قبول کرد تا پول خیلی بیشتری را در مقابل دریافت حمایت نظامی واشنگتن بپردازد.
براساس تحلیل فوق، نوع موضعگیری ترامپ در قبال چند مرحله آزمایش موشکی، نشان دهنده ناامیدی وی از روند تحولات در شبکه جزیره کره هم می تواند باشد. برخی کارشناسان هم نوع واکنش ترامپ به آزمایش ها را با هدف کسب امتیازات بیشتر از کره جنوبی می دانند. به همین دلیل است که اکنون تردیدها در زمینه میزان پایبندی کاخ سفید و ترامپ به تعهدات فراآتلانتیکی در قبال متحدان افزایش یافته است.
مهمترین نمود هم در این موضوع نهفته است که رئیس جمهوری آمریکا به صورت آشکار درخواست برای افزایش پرداختی های سئول را مطرح می کند و همزمان چشم خود را به روی آزمایش موشکی همسایه شمالی و مهمترین تهدید برای کره جنوبی می بندد. با این حال از نگاه رسانه های جهان، آزمایش های موشکی اخیر مهمترین تحولی به نظر می آید که خوش بینی های به وجود آمده پس از آخرین دیدار کیم و ترامپ را کمرنگ می سازد.
تحلیلگر شبکه خبری الجزیره با این حال اعتقاد دارد کوتاه آمدن ترامپ در مقابل آزمایش های موشکی پیونگ یانگ به این کشور مجوز تشدید اقدامات را می دهد و در نهایت در مذاکره با آمریکا اهرم فشاری را در اختیار پیونگ یانگ می گذارد.
با این حال «گوردون چانگ» تحلیلگر مسائل شرق آسیا معتقد است «کره شمالی در حال تحقیر رئیس جمهوری ترامپ است». طبق این تحلیل، این نخستین مرحله از چرخه تشدید تنش است و ادامه خواهد یافت؛ در این روند به تدریج متوقف ساختن چرخه بسیار خطرناک تر می شود.
نظر شما