به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، کاربران در شبکه اجتماعی توییتر طی ۲۴ ساعت گذشته نشست پرحاشیه شورای شهر ارومیه، واگذاری کرسی «مهدی حاجتی» به یک عضو علی البدل در شورای شهر شیراز و شایعات درباره استعفای «آندرآ استراماچونی» سرمربی تیم فوتبال «استقلال» ، به بحث و تبادل نظر پرداختند.
نشست پر حاشیه در ارومیه
دست به دست شدن فیلمی از نشستی که در آن «محمد حضرت پور» شهردار ارومیه و «خالد حاتمی» عضو شورای این شهر، بر سر زبان مورد استفاده در یک جلسه رسمی به بحث میپردازند، مورد توجه کاربران شبکه اجتماعی توئیتر قرار گرفت و آنان با هشتگهایی نظیر «#شهردار_ارومیه»، «#محمد_حضرتپور» و «#خالد_حاتمی» به بحث درباره این ماجرا پرداختند. گروهی از کاربران معتقد بودند اقدام «محمد حضرتپور» در تکلم به زبان آذری در یک جلسه رسمی که غیر آذری زبانان در آن حضور داشتهاند، اشتباه است و گروهی نیز ضمن حمایت از حضرت پور اقدام وی را طبیعی دانستند.
مخالفان حضرتپور، اقدام وی برای اجتناب از تکلم به زبان فارسی را اقدامی «خلاف قانون» دانستند و معتقد بودند که چنین اقدامی، باید از سوی مسوولان پیگیری شود. کاربری هم اشاره کرد مشکل اصلی در رفتار حضرتپور، تمسخر حاتمی به دلیل عدم آشنایی با زبان آذری است.
برخی از کاربران آذری زبان نیز به اقدام حضرتپور انتقاد کردند و این اقدام را گامی در راستای افزایش اختلافات قومیتی در کشور دانستند. گروهی از کاربران هم رفتار حضرتپور را مصداقی از رفتار دوگانه دانستند. کاربری اشاره کرد که چطور زمانی که شهردار ارومیه در سالهای گذشته و در زمان فعالیتهای انتخاباتی به زبان فارسی سخن گفته و به ستایش کُردها پرداخته اس؛ اما اکنون چنین اقدامی صورت میدهد؟ این کاربر برای اثبات مدعای خود، تصاویری از مصاحبه حضرت پور با خبرنگار صدا و سیما به زبان فارسی را به اشتراک گذاشته است.
کاربرانی از ارومیه به عنوان شهر چند قومی یاد کردند و معتقد بودند درخواست خالد حاتمی، یک درخواست قانونی و طبیعی بوده است. کاربری مینویسد: «شهر ارومیه، شهروندانی ترک، کرد و اقلیتی هم از بقیه اقوام دارد. خالد حاتمی از اعضای شورای شهر و کرد است، چرا درخواستش برای صحبت به زبان مشترکی که او هم متوجه شود با مخالفت مواجه شده است؟ چرا عکس العمل شهردار ارومیه به نظر برخی افراد نرمال یا حتی قابل تحسین بود؟»
گروهی از کاربران نیز این سوال را مطرح کردند که چطور ممکن است شهردار یک شهر که تحصیلات دانشگاهی دارد، به زبان فارسی مسلط نیست و نمیتواند یک سخنرانی به این زبان انجام دهد؟
در مقابل، حامیان حضرتپور نیز استدلالهایی را برای دفاع از اقدام وی مطرح کردند. برخی کاربران پخش گسترده تصاویر این جلسه در فضای مجازی و شبکههای ماهوارهای را اقدامی مشکوک در جهت ایجاد اختلاف میان اقوام ایرانی ارزیابی کردند و آن را نوعی «فضاسازی» خواندند و معتقد بودن پخش این تصاویر برای ضربه زدن به موقعیت و جایگاه شهردار ارومیه یا آذری زبانان است.
کاربری نیز استانداردها دوگانه مخالفان را نقد کرد و در توئیتی نوشت: «اگر به آذری صحبت کردن در یک جلسه رسمی اعتراض میکنید و آن را اجرا نشدن قانون میدانید؛ ولی به اجرا نشدن اصل ۱۵و ۱۹ قانون اساسی برای تحصیل به زبان مادری که آن هم ناشی از اجرا نشدن قانون است، معترض نیستید، شما استانداردهای دوگانه دارید و بهتر است در نگرش خود تجدید نظر کنید»
کاربر دیگری نیز معتقد بود مخالفان، با استانداردهای دوگانه نسبت به زبانها برخورد میکنند. وی اشاره کرد در حالی که در ۱۶ آبان ۱۳۹۲، در شورای شهر رشت، تصویب شد که جلسات این شورا به صورت رسمی با زبان «گیلکی» برگزار شود؛ اما کسی به این اقدام اعتراض نکرد. حال چطور افرادی امروز به سخنرانی در یک نشست در شهر ارومیه و به زبان آذری، اعتراض دارند؟
کاربر دیگری نیز ضمن اشاره به این ماجرا، تاکید کرد که چنین اتفاقات و تنشهای طبیعی و عادی هستند و به هیچ وجه موضوعی جدی نیستند. اما این برخی خبرنگاران و رسانهها هستند که در حال برجسته سازی این اتفاق بوده و قصد دارند علیه مسوولان این شهر جنجال سازی نمایند.
یک کاربر هم یادآوری کرد که تقریباً تمامی شهروندان ارومیه، از هر قومی که باشند، به زبان آذری آشنا هستند و سخن گفتن به زبان آذری در چنین جمعی، طبیعیترین اقدام ممکن است.
کاربری نیز افزود که حاتمی پیش از این در صدا و سیمای ارومیه به اجرای برنامه با زبان آذری پرداخته است. از همین رو اعتراض وی به اینکه زبان آذری را نمیداند، قابل قبول نیست.
اما پخش این کلیپ فرصتی بود در شبکه اجتماعی توئیتر برای آن که برخی حسابهای کاربری مشکوک دست به اظهارنظرهای قومیتی بزنند و فرصت را برای ایجاد اختلاف در میان شهروندان ایرانی مهیا ببینند. حال باید دید مسوولان نسبت به این اتفاق چگونه واکنش نشان خواهند داد.
تکیه بر جای دیگری
پس از آغاز دوران حبس یک ساله «مهدی حاجتی» عضو شورای شهر شیراز، این شورا تصمیم گرفت کرسی نمایندگی وی را به علی البدل دوم انتخابات واگذار نماید و پس از امتناع دومین علی البدل، سومین علی البدل انتخابات شورای شهر شیراز، کرسی نمایندگی حاجتی را از آن خود کرد. کاربران توئیتر پس از این اتفاق، به بحث درباره آن پرداختند.
«شهربانو امانی» عضو شورای شهر تهران در توئیتی نوشت: «کدام ماده قانونی اجازه داده است نمایندگی که مردم شیراز با رای مستقیم خود به مهدی حاجتی واگذار کردهاند، از او گرفته شود؟ قانون کجا اجازه داده است اینگونه در برابر اراده مردم بایستید؟»
«آذر منصوری» فعال سیاسی اصلاح طلب نیز در توئیتی آورد: فرماندار شیراز گفته؛ «به دلیل غیبت مهدی حاجتی از شورای شهر، عضو علی البدل به جای او معرفی شده است». منتخب جوان و شجاع شهر شیراز به دلیل ایفای نقش نمایندگی خود در زندان است و شورای شهر و فرمانداری نیز لابد به وظایف قانونی خود عمل می کنند!! به همین سادگی! به همین تلخی!»
برخی کاربران نیز از پذیرش کرسی حاجتی توسط عضو علی البدل سوم انتقاد کردند. کاربری نوشت: دم عضو علیالبدل شورا گرم که روی صندلی که از مهدی حاجتی گرفته شده ننشست. در مقابل کاربرانی نیز بودند که عدم پذیرش صندلی مهدی حاجتی از سوی علی البدل دوم را به دلیل تلاش احتمالی وی برای نامزدی در انتخابات مجلس شورای اسلامی دانستند.
اما بسیاری از کاربران از انفعال اصلاح طلبان و رهبران آن در برابر این اتفاق، انتقاد کردند. گروهی نیز این اقدام شورای شهر شیراز را با حمایت شورای شهر یزد از «سپنتا نیک نام» مقایسه کردند.
گروهی از کاربران این اقدام را فتح بابی برای انجام اقدامات مشابه دانستند و معتقد بودند که چنین اقدامی میتواند تبدیل به یک رویه در شورایهای شهر شود و افراد منتخب پس از مدتی به دلایل مختلف برکنار و افراد دیگری جای آنان را بگیرند.
اما یکی از موضوعات مورد اشاره کاربران نیز به پیشگامی «مهدی حاجتی» در انتقاد از ساخت هتل آسمان اشاره کردند و معتقد بودند این اقدام مهدی حاجتی نشان میداد که وی به وظایف نمایندگی خود واقف است و باید همچنان به عنوان نماینده این شهر فعالیت نماید.
کاربری در همین ارتباط نیز توئیت کرد: «آن روز که مهدی فریاد میزد، همه چشم خود را به روی تخلف هتل آسمان، بسته بودند. حالا دودی که از سوختن این هتل برخاسته، به چشم همه میرود».
شایعهای درباره سرمربی ایتالیایی آبی پوشان پایتخت
پس از آنکه شایعه جدایی استراماچونی سرمربی تیم استقلال در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی منتشر شد، کاربران هوادار تیم استقلال، به انتقاد از وضعیت این تیم پرداختند. کاربری استقلالی از مسوولان برگزاری لیگ برتر انتقاد کرد و نوشت: «هنوز ۲۴ ساعت از حاشیه جدید برای استقلال نگذشته است که سازمان لیگ بدو بدو تاریخ شروع بازیها را اعلام کرد.»
کاربر دیگری نیز از شرایط سخت استقلال در آستانه شروع مسابقات لیگ برتر، انتقاد و خطاب به مدیرعامل این تیم توئیت کرد: «خستهایم رئیس، خسته از این جنگ نابرابر، خسته از این همه تبعیض و بیقانونی، خسته از این همه فریادی که زدیم و کسی صدامان را نشنید. خسته از عدالتی که حرفش را میزدی و هیچی ازش ندیدیم. اینقدر خستهایم که حتی حوصله شرح قصه نیست! آره رئیس ما بریدیم، خیلی وقته که بریدیم!»
برخی هواداران این تیم نیز ضمن اشاره به اظهارات مسوولان تیم استقلال، مدعی شدند مدیران فدراسیون فوتبال همکاری لازم برای صدور ویزای بازیکن کروات استقلال را انجام ندادهاند. کاربری نوشت: «از همه طرف فشار و دشمنی و سنگ انداختن در مسیر باشگاه استقلال دارد، آشکار میشد.»
این در حالی بود که این ادعای ادعای مدیران استقلال تکذیب شده است و مسوولان فدراسیون اعلام کردهاند که در اسرع وقت اقدامات لازم را انجام دادهاند.
کاربرانی نیز به شرایط کلی تیم استقلال انتقاد وارد کردند و معتقدند که اگر استراماچونی در این شرایط استعفاء هم داده باشد، امری طبیعی است. کاربری نوشت: با استرس بنشینیم تا ببینیم مربی تیم استعفا میدهد و میرود یا میماند. معلوم است که یک مربی حرفهای نمیتواند با این سیستم کنار بیاد، یاد کیروش افتادم که هی به او وعدهی بیهوده میدادند تا بماند.
برخی کاربران نیز معتقدند در حالی که شرایط تیم استقلال در وضعیت مناسبی است، برخی رسانهها با شایعه سازی در حال آسیبرساندن به این تیم هستند و جو روانی آن را به هم میزنند.
گروهی از کاربران نیز تهدید احتمالی استراماچونی به استعفا را اقدامی حرفهای دانستند و معتقد بودند که با این اقدام، مسوولان تیم استقلال حرفهایتر عمل خواهند کرد.
نظر شما