به گزارش ایرنا، هم اینک "کمبود پرستار، متناسب نبودن شمار پرستاران شاغل با تعداد تختهای بیمارستانی و جمعیت در مقایسه با استانداردهای جهانی، افزایش مهاجرت پرستاران به خارج، افت جایگاه پرستاری و نارضایتی آنها از حقوق دریافتی و اختلاف قابل توجه حقوق پرستاران و پزشکان" از چالشهای حرفه پرستاری محسوب می شوند.
به همین خاطر طی هفته های اخیر جمعی از پرستاران مشهدی که شمار قابل توجهی را شامل می شدند از طریق برپایی چندین اجتماع پیگیر مطالبات صنفی خود شدند. آنان خواستار رفع تبعیض و بی عدالتی در دریافت حقوق و مزایا به ویژه در مقایسه با پزشکان بوده اند.
در بیانیه ای که پرستاران مشهدی در چارچوب این اعتراضات منتشر کرده اند تاکید شد که این قشر پیگیر مطالبات خود از جمله اصلاح نظام پرداختها در قالب طرح قاصدک، ساماندهی اضافه کاری، تاخیر در پرداخت ۱۴ ماه کارانه، عدم تقلیل نوبت کاری شب پرستاران و نابرابری در پرداخت به پرستاران در مقایسه با پزشکان و حتی دیگر کارمندان دولت هستند.
دبیرکل خانه پرستار کشور معتقد است: تبعیض و اختلاف در پرداختی گروههای پزشکی از چالشهایی است که جامعه پرستاری را رنج می دهد و در هیچ جای دنیا چنین اختلافی معنا ندارد.
محمد شریفی مقدم با بیان اینکه پرستاری باید جایگاه واقعی خود را در کشور به دست آورد گفت: حوزه سلامت با بی توجهی به پرستاری نه تنها مشکلاتش حل نمی شود بلکه حادتر هم می شود و مردم و بیماران بیشتر از هر قشری از این شرایط آسیب می بینند.
در همین حال به گفته رئیس سابق سازمان نظام پرستاری کشور با اجرای طرح تحول نظام سلامت تفاوت حقوق پزشک و پرستار در ایران به بیش از ۴۰ برابر رسید، در حالی که پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت این تفاوت تا ۱۰ برابر بود.
تفاون فاحش در پرداخت کارانه پزشکان و پرستاران
سید جواد توکلی عضو نظام پرستاری مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: کارانه یا پرکیس همان پرداخت بر اساس کارکرد از محل درآمدهای بیمارستان است. در محاسبه کارانه اختلاف فاحشی بین پزشک و پرستار وجود دارد زیرا کارانه یک پزشک بر اساس عمل جراحی و سایر خدماتش محاسبه می شود و بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان در ماه است. با این حال پرداخت کارانه به پرستاران سقف دارد که آن هم به چند صد هزار تومان نمی رسد و سقفش کمتر از یک میلیون تومان در ماه است.
یکی از پرستاران بیمارستان امام رضا(ع) مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: کارانه به منزله پرداخت درآمد بیمارستانها علاوه بر حقوق، به پرسنل درمانی است اما اکنون پرداخت کارانه پرستاران ۱۶ ماه به تعویق افتاده است.
حجت قاسمی افزود: در گذشته کارانه پرستاران ماهانه ۱.۵ تا دو میلیون تومان بود که با اعمال برخی طرح ها از جمله قاصدک هم اکنون این مبالغ تا چند صد هزار تومان کاهش یافته است.
وی ادامه داد: بر این اساس کارانه خدمات پرستاری از قبیل سرم، تزریقات، سونداژ و سایر خدمات بیشتر برای پزشکان لحاظ می شود یعنی سهم پزشکان از این گونه خدماتی که پرستار انجام می دهد ۷۰ درصد، پرستار ۱۰ درصد و بیمارستان ۲۰ درصد است.
عضو دیگر نظام پرستاری مشهد گفت: "قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری" سال ۱۳۸۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید اما این قانون هنوز اجرایی نشده است. اگر قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری عملیاتی شود بسیاری از مشکلات پرستاران حل خواهد شد.
وی پرداخت کارانه پرستاران را بر اساس "طرح قاصدک" ناعادلانه و غیر شفاف توصیف و بیان کرد: اگر قانون تعرفه گذاری پرستاری اجرا شود پرستاران نیز بر اساس تعرفه خدماتی که انجام می دهند مستحق دریافت کارانه بیشتر می شوند.
یکی دیگر از پرستاران ریشه مشکلات کنونی کادر درمانی مجموعه وزارت بهداشت و درمان را پزشک سالاری می داند و معقتد است: علت این است که قانون را پزشکان می نویسند و خودشان نیز اجرا می کنند و البته ضرایب حقوق را نیز همین قشر اعمال می کنند.
بیمار از تقابل پزشک و پرستار آسیب می بیند
معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه علوم پزشکی مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: پرستاران نباید خود را در تقابل با پزشکان قرار دهند زیرا از این مسیر هیچ کس سود نمی برد و تنها کسی که ضرر می کند بیماران و مردم هستند.
دکتر محمدحسین بحرینی افزود: در هیچ جای دنیا اینگونه مقایسه ها وجود ندارد زیرا پزشک کار خود را انجام می دهد و درآمدش را می گیرد و پرستار نیز کار خودش را انجام داده و درآمدش را می گیرد. مقایسه این دو حرفه کار نادرستی است. اگر نظام پرداخت اشکال دارد باید آن را اصلاح نمود و دو حرفه را که مکمل هم هستند نباید در تقابل با یکدیگر قرار داد.
وی گفت: من پزشک بالینی نیستم و منفعتی از این بابت ندارم اما پرستاران به این نکته توجه کنند که اگر میانگین حقوق خود را با افراد هم سطح تحصیلاتشان در آموزش و پرورش و سایر کارکنان دولت مقایسه کنند به طور یقین شرایط بهتری دارند.
پرداخت کارانه پزشکان با رقمهای بالا کذب است
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا وجود تاخیر طولانی مدت در پرداخت کارانه پرستاران را تاید و بیان کرد: پرداخت کارانه فعالان حوزه بهداشت و درمان متناسب با شرایط اقتصادی دانشگاههای علوم پزشکی صورت می گیرد لذا تاخیر در پرداختها ناشی از تحقق نیافتن درآمد بیمه ها است که در سطح همه دانشگاههای علوم پزشکی کشور دیده می شود.
دکتر شاپور بدیعی افزود: مطالب مطرح شده در خصوص پرداخت کارانه پزشکان با رقم بسیار بالا و یا تاخیر چند ماهه کارانه گرستاران قشر محض کذب و همه مستندات آن موجود است. حداقل پرداختی کارانه پزشکان در دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۷۳۰ هزار تومان و حداکثر پرداخت بر اساس سقف قانونی در کشور تا ۱۰۰ میلیون تومان است. در این دانشگاه رقم ۴۵ میلیون تومان نیز پرداخت شده است.
وی ادامه داد: سامانه پرداختها در دانشگاههای علوم پزشکی مبتنی بر عملکرد یا همان "طرح قاصدک" است. بر این اساس دیگر اضافه کاری به این نیروها پرداخت نمی شود اما دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای کمک به پرسنل درمانی خود اقدام به پرداخت علی الحساب بخشی از کارانه ها می کند.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: ۱۳ هزار نفر در کادر پرستاری مناطق زیر پوشش این دانشگاه اعم از خصوصی و دولتی در سطح خراسان رضوی شامل کارشناسان پرستاری، هوشبری، اتاق عمل، فوریتهای پزشکی، بهیار و کمک پرستار فعالیت می کنند.
محمدحسن عزتی افزود: هشت هزار نفر از این تعداد پرستار در بخش دولتی و بقیه آنها در بیمارستانها و مراکز درمانی خصوصی خدمت می کنند.
پیگیری احقاق حقوق پرستاران
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخیرا در جمع خبرنگاران گفت: آنچه پرستاران تاکنون درباره حق و حقوق این جامعه در قالب اعتراضات بیان کرده اند بر حق است و سازمان نظام پرستاری و این دانشگاه از هیچ کوششی در راستای احقاق حق و حقوق پرستاران دریغ نخواهد کرد.
دکتر محمدرضا دارابی افزود: هم اکنون ۱۴ ماه است که مطالبات پرستاران در قالب کارانه پرداخت نشده و این در حالی است که دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیش از شش هزار میلیارد ریال از بیمه ها و همچنین از وزارت بهداشت طلب دارد و اگر این مبالغ داده شود کارانه ها نیز پرداخت خواهد شد.
وی اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری را یکی از مطالبات پرستاران عنوان کرد که در سال ۸۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده ولی هنوز عملیاتی نشده و اگر این طرح از سوی وزارتخانه ابلاغ شود و اعتبار آن تخصیص یابد به سرعت در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرا خوهد شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: برخی پرستاران معتقدند درآمد پزشکان از آنها بیشتر است در حالی که در حوزه سلامت بر اساس قوانین تعریف شده هر کس سهم خود را می برد و این در حالی است که پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت پرستاران علاوه بر حقوق و اضافه کار، کارانه نیز می گیرند.
وی به پیگیریهایی که تاکنون برای مطالبات صنفی پرستاران انجام شده اشاره و بیان کرد: قرار است شش نفر شامل سه عضو نظام پرستاری خراسان رضوی و سه نفر از نمایندگان پرستاران مسائل صنفی این قشر را طی جلساتی تا یک ماه دیگر پیگیری کنند و نتایج جلسات پس از تصویب اطلاع رسانی و اجرایی شود.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد خدمات رسانی به حدود پنج میلیون نفر را در استان شش میلیون و ۴۰۰ هزار نفری خراسان رضوی بر عهده دارد. بقیه جمعیت این استان زیر پوشش خدمات پنج دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، گناباد، سبزوار، نیشابور و تربت جام هستند.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد با افزون بر ۲۰ هزار پرسنل بهداشتی و درمانی ۱۵ شبکه بهداشت و درمان، هفت دانشکده، ۴۶ مرکز تحقیقاتی و ۲۳ بیمارستان را زیر پوشش دارد.
۳۰۲۷/۱۸۵۸
نظر شما