انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا پنجاه و نهمین انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، سوم نوامبر ۲۰۲۰ (۱۳ آبان ۱۳۹۹) برگزار میشود.
با توجه به جریانها و رخدادهای هفتههای اخیر در آمریکا بویژه حملات مسلحانه و همچنین هجمه علیه مهاجران و ستیزهجویی با اقلیتها، منتقدان دولت کنونی بویژه نامزدهای انتخاباتی دموکرات، سیاستها و اظهارات ترامپ را سبب ترویج «سفیدبرتر پنداری» در این کشور و دامن زدن به تنشهای نژادی دانستهاند.
در این میان،ابعاد مالی مرتبط با رئیس جمهوری بویژه تداوم ایستادگی در برابر قانون، همچنان از موضوعهای مطرح شده در میان نامزدهای انتخاباتی است که با شدت بیشتری در این روزها، به آن پرداخته شده است.
تقابل اقتصادی میان نامزدهای دموکرات با ترامپ
آنچه که از رسانههای آمریکا درباره مناظرههای انتخاباتی نامزدهای دموکرات منتشر شده، توجه به مسایلی است که عامه مردم این کشور به آن اهمیت زیادی میدهند و این مساله خود عاملی برای به حاشیه رانده شدن «طرح موضوع مسائل کلان اقتصادی» است.
شبکه خبری بلومبرگ در گزارشی درباره برگزاری مرحله مقدماتی مناظرههای نامزدهای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا اعلام کرد که تاکنون هیچ برنامه مشخص اقتصادی از سوی این نامزدها به مردم ارائه نشده و بیشتر به مسائلی مانند خدمات درمانی و بهداشتی، دادگستری و عدالت پرداخته شده زیرا این مسائل برای رأی دهندگان طرفدار این حزب مهم است.
براساس گزارش این رسانه، از نگاه نامزدهای عضو حزب دموکرات، مردم این کشور در فقر، بدبختی و تیره روزی زندگی میکنند.
«اقتصاد آمریکا نتوانسته به برخی اهدافش که ترامپ و مشاوران او وعده دادهاند، مانند دستیابی به نرخ رشد سالانه سه درصدی برسد و نشانههایی از ضعف در اقتصاد به چشم میخورد.»
از نگاه این نامزدهای دموکرات، وضع اقتصاد آنقدرها که گفته میشود خوب نیست و نابرابری درآمدها و توزیع ثروت در آمریکا گسترده است.
در گزارش بلومبرگ نیز تصریح شده که میزان محبوبیت ترامپ از نظر اشتغال و بیکاری، پایینتر از روسای جمهوری پیشین با عملکرد اقتصادی مشابه است.
«درمان برای همه» از مهمترین موضوعهای مورد توجه برای مردم آمریکاست که سبب شده بیان دیدگاههای نامزدها در مورد قوانین درمانی و بیمهای در کانون اصلی توجه قرار گیرد.
با این حال برخی نامزدهای دموکرات وعده بهبود شرایط اقتصادی برای شهرهای کوچک آمریکا را دادهاند؛ مناطقی که طول عمر مردم کمتر از طول عمر ساکنان شهرهای بزرگ است.
به طور نمونه «پیت بودجج» ۳۷ ساله، جوانترین نامزد دموکرات به طرحی برای تحول اقتصاد در مناطق روستایی این کشور اشاره کرده که شامل اختصاص ۸۰ میلیارد دلار برای اینترنت پرسرعت در این مناطق و ۵۰ میلیارد دلار برای کمک به کشاورزان باهدف مقابله با تغییرات زیستمحیطی در یک دهه است.
همچنین او وعده داده حقوق معلمان در مناطق روستایی را افزایش میدهد، کمبود تعداد معلمان را به نصف میرساند و در مدت یک دهه، پنج میلیارد دلار برای اجرای برنامهای آموزشی در صنعتی رو به رشد در فاصله ۳۰ مایلی هر آمریکایی، هزینه میکند.
درباره رویکرد اقتصادی ترامپ نیز، این روزها به گزارش منتشر شده از سوی وزارت خزانهداری امریکا از وضعیت مالی ۱۰ ماه نخست سال مالی ۲۰۱۹ اشاره شده که بیانگر کسری بودجه آمریکا آن هم با رشد ۲۷ درصدی و رسیدن به مبلغ ۸۶۶.۸ میلیارد دلار است.
از این مساله بعنوان ضربهای به وجهه ترامپ در انتخابات سال آینده قلمداد میشود زیرا یکی از مهمترین شعارهایش، توان اقتصادی در دوره ریاست جمهوری اوست.
در کنار این مساله، مخالفت دامنهدار با انتشار اظهارنامههای مالیاتی ترامپ سبب شده تا تقابلی بین او و ایالت کالیفرنیا ایجاد شود؛ زیرا تصویب قانونی در این ایالت مبنی بر لزوم ارائه اظهارنامه مالیاتی توسط نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، با اعتراض توئیتری ترامپ مواجه شده و آن را به معنی دخالت در آرای انتخابات ریاست جمهوری دانسته است.
طبق قانون ایالت کالیفرنیا، افرادی که از انتشار اظهارنامه مالیاتی پنج سال گذشته خودداری کنند، از شرکت در رقابتهای درون حزبی در این ایالت برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری منع شدهاند. ستاد انتخاباتی ترامپ اعلام کرده که در دادگاه علیه این قانون شکایت میکند.
مقابله با علنی کردن اظهارنامه مالیاتی از سوی ترامپ سبب شده تا تقابل جدی میان او و نمایندگان دموکرات مجالس آمریکا ایجاد و رئیس جمهوری آمریکا به فرافکنی از شفافسازی در امور مالی خود متهم شود.
دموکراتهای آمریکا خواستار بررسی اظهارنامه مالیاتی ترامپ هستند تا روند تحقیقات آنها در مورد تضاد منافع حاصل از استمرار برخورداری وی از منافع تجاری در ضمن خدمت به عنوان رئیس جمهوری آمریکا، تکمیل شود.
ترامپ تاکنون دو بار از مهلت تعیین شده از سوی مجلس نمایندگان آمریکا برای ارائه اظهارنامه مالیاتی آن هم به بهانه اینکه اظهارنامه مالیاتیاش تحت حسابرسی سازمان خدمات درآمد داخلی آمریکاست، خودداری و اعلام کرده که هرگز چنین کاری نخواهد کرد.
دامنه موضوعهای مالی رئیس جمهوری آمریکا به کارزار انتخاباتی نیز کشیده شده به گونهای که مدیر ارتباطات استراتژیک شهر «ال پاسو» در ایالت تگزاس که به تازگی صحنه تیراندازی مرگبار بود، اعلام کرد، پویش انتخاباتی «دونالد ترامپ» بیش از ۵۰۰ هزار دلار بابت تامین امنیت سفرش به این شهر بدهکار است.
آنگونه که «لورا کروز آکوستا» اعلام کرده، ستاد انتخاباتی ترامپ این مبلغ را برای خدماتی که پلیس و بخش امنیت عمومی این شهر در جریان گردهمایی ماه فوریه (بهمن - اسفند ۹۷) برای رئیس جمهوری مهیا کردند، بدهکار است.
ترامپ گردهمایی آن زمان در شهر ال پاسو را برای تبلیغ درباره ساخت دیواری در مرز آمریکا با مکزیک ترتیب داده بود.
«کاملا هریس» از دیگر نامزد دموکرات نیز سیاستهای ترامپ در بخش تجارت را سبب خیانت به شمار زیادی از مردم این کشور دانسته است.
وی عملی نشدن بسیاری از «وعدههای دروغین» ترامپ را یادآور شده و گفته، قرار بود ترامپ به خانوادههای کارگران بخش کشاورزان تا خودروسازی کمک کند اما تعداد زیادی از کشاورزان به دلیل سیاست به اصطلاح تجارتی وی، در معرض ورشکستگی قرار دارند که در نتیجه صدها هزار کارگر بخش خودروسازی تا پایان امسال از کار بیکار خواهند شد.
در حالی که شدت انتقادها از عملکرد ترامپ بویژه در بخش مالی و تجاری در حال افزایش است، اما وی مدعی شده که پست ریاست جمهوری سبب شده میلیاردها دلار از جیب خود هزینه کند.
آنگونه که تارنمای اسپوتنیک به نقل از انبیسی نیوز نوشته، رئیس جمهوری آمریکا گفته حضور در کاخ سفید سبب شده است میلیاردها دلار برای استخدام وکلا جهت دفاع از خود در دادگاههای مختلف هزینه کند.
به گفته او، وکلا برایش ۳ تا ۵ میلیارد دلار هزینه داشتهاند؛ «من اهمیتی نمیدهم، وقتی ثروتمند هستید (چون خرج شده) اهمیتی ندارد.»
با وجود این اظهارات، رسانهها نیز تاکید کردهاند که صحت مبالغ صرف شده قابل اثبات نیست زیرا ترامپ هنوز دادههای اظهارنامه مالیاتی خود را منتشر نکرده است.
وی همچون گذشته، برای فرافکنی این موضوع، در سخنرانی خود در پنسیلوانیا از اینکه هیچ کس به فروش ۶۰ میلیون دلاری کتاب باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین توجهی ندارد، شکایت کرده بود. به عقیده او، هیچکس در تاریخ چنین پول زیادی از نوشتن یک کتاب بدست نیاورده است.
ترامپ در نوک پیکان تفرقهافکنی
برنامهها و رویکردهای خاص ترامپ فقط معطوف به مسایل مالی نبوده و دامنه آن از ابتدای فعالیت انتخاباتی او در سال ۲۰۱۶ تاکنون در موضوع نژادپرستی و تفرقهافکنی میان اقلیتها و مهاجران مختلف این کشور نیز گسترده شده است. در این رابطه میتوان به حملات مسلحانه هفتههای اخیر و اظهارات رئیس جمهوری آمریکا در این زمینه اشاره کرد که سبب شده تا شدت واکنشها به این رویکرد ترامپ افزایش یابد.
البته دامنه این موضوع از همان اوایل آغاز فعالیت ترامپ در کاخ سفید با طرح ساخت دیوار در امتداد مرز آمریکا و مکزیک زده شده تا او بتواند به وعده انتخاباتیش عمل کند و این مساله شروع اختلافات با نمایندگان دموکرات بود.
ترامپ بارها در سخنان خود مکزیکیها را به دلیل عدم حفاظت از مرزهای مشترک با آمریکا مورد سرزنش قرار داده و مهاجران این کشور را متجاوزان جنسی و قاچاقچیان مواد مخدر نامیده بود.
وی با توجه به انتخابات سال ۲۰۲۰ نیز تلاش دارد بار دیگر موضوع مهاجران را به مسالهای انتخاباتی تبدیل کند.
در ادمه این رویکرد، بیان سخنان نژادپرستانه علیه شماری از نمایندگان زن مهاجر و رنگین پوست دموکرات و تاثیر اظهارات او در میان نژادپرستان و مهاجرستیزان این کشور که خود عاملی برای تحریک به حملات مسلحانه مختلف علیه این قشر شده، سبب شده است تا رئیس جمهوری کنونی آمریکا در نوک پیکان انتقادهای گروهها و جریانهای سیاسی و غیرسیاسی ایالات متحده قرار گیرد.
حمله و کشتار مسلحانه علیه مردم در آمریکا با توجه به سیاستهای حمایتی ترامپ و نمایندگان جمهوریخواه از قانون حمل اسلحه در این کشور سبب شده از رئیس جمهوری آمریکا و هم حزبی هایش به عنوان عاملان ترویج خشونت و منفعتطلبی مالی در نتیجه حمایتهای مالی انجمن ملی سلاح آمریکا از نمایندگان مختلف این حزب، یاد شود.
این رویکردهای ترامپ در نژادپرستی سبب شده تا نامزدهای مختلف دموکرات از جمله «کوری بوکر» در سخنرانی خود از آن برای راهبرد تبلیغاتی استفاده کنند.
وی، نژادپرستی و سفیدبرترپنداری را یک موضوع امنیت ملی دانسته و خشونتهای مختلف از جمله حملههای اخیر با دهها کشته و زخمی را در نتیجه چنین رویکردی توصیف کرده است.
«برترپنداری نژاد سفید به رهبران سیاسی اجازه میدهد وعده ساخت دیوار دهند، در حالی که بیمارستانها، مدارس یا زیرساختها را بنا نمیکنند.»
چنین سخنانی از سوی دیگر نامزدهای دموکرات با هدف به چالش کشیدن و انتقاد از این سیاستهای ترامپ، تا انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ همچنان ادامه دارد.
منتقدان و معترضان، ترامپ را متهم کردهاند که به دلیل لفاظیهای نژادپرستانه، به خشونتهای مسلحانه و تنشهای نژادی و سیاسی در آمریکا دامن زده است.
در همین رابطه، نگاه منتقدان از سیاستهای ترامپ این است که بعد از کشتار شهروندان آمریکایی در شهرهای «ال پاسو» و «دیتون»، رئیس کاخ سفید سعی دارد با اصلاح قانون مالکیت سلاح، ضمن بازیابی محبوبیت از دست رفته، مانع از شکست خود در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ شود.
وی در هفتههای اخیر گفته، میتوانم گروه قدرتمند لابی انجمن ملی سلاح (انایآر- NRA) را متقاعد کنم تا پس از تیراندازیهای اخیر مخالفت شدید خود را با محدودیتهای اسلحه کنار بگذارد.
انجمن ملی سلاح یکی از قدرتمندترین لابیها در ایالات متحده است که تاکنون برای چند دهه در مقابل اصلاح قانون کنترل اسلحه مخالفت کرده است.
ترامپ گفته کاخ سفید مشغول مذاکره جدی با رهبران کنگره درباره اصلاح قوانین مالکیت و خرید اسلحه است تا «کسانی که شرایط داشتن اسلحه را ندارند، دسترسی به آن نیز نداشته باشند.»
ترامپ با وجود انتقادها از سیاست حمایتی او از قانون حمل سلاح، به جای منع فروش، بر وضع قوانین با هدف بررسی سابقه افراد متقاضی داشتن سلاح تاکید دارد.
او در حالی مدعی مقابله با نهادهای قدرتمند فروش سلاح در آمریکا است که انجمن ملی سلاح از حامیان مالی پویش تبلیغاتی ترامپ در جریان انتخابات سال ۲۰۱۶ آمریکا بود و از او برای حضور در انتخابات سال ۲۰۲۰ نیز حمایت میکند.
ترامپ در چند روز گذشته بارها به دلیل اظهارات مهاجرستیزانهاش به عنوان عامل اصلی تیراندازی الپاسو شناخته شده و چهرههای سرشناسی، او را بطور علنی نژادپرست و حاملی افراطگرایان معتقد به برتری نژادسفید خوانده است.
واکنش منتقدان به خوی نژادپرستی ترامپ
سندرز از نامزدهای دموکرات نیز اظهارات نژادپرستانه ترامپ را عاملی برای افزایش جنایات نفرتآمیز و تفرقه در این کشور دانسته و گفته باید با خشونت «برترپندارهای سفید پوست» همچون تروریستها رفتار کرد.
وی به شبکه سیبیاس گفته ترامپ شرایط دو حمله مسلحانه اخیر در آمریکا را ایجاد کرده است.
«او شرایطی را ایجاد میکند که شاهد افزایش چشمگیر جنایات نفرتآمیز علیه مسلمانان، مکزیکیها و یهودیان باشیم. او در حال ایجاد نوعی تفرقه در این ملت است؛ بنابراین او چنین فضایی را ایجاد میکند.»
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تصریح کرد، باید کارهای بهتری برای مبارزه با ملیگرایان سفید پوست در کشور انجام دهیم ... باید بیش از آنچه که دولت ترامپ در حال انجام است، تهاجمیتر برخورد کنیم.
«باید مطمئن شویم شاهد افزایش نئوفاشیسم در این کشور نباشیم... برترپندارهای سفید پوست وقتی درگیر خشونت میشوند، در واقع تروریستاند و باید با آنها همچون تروریستها رفتار شود.»
هفته گذشته «کن کاکسینلی» سرپرست اداره خدمات شهروندی و مهاجرت وزارت امنیت داخلی آمریکا از دستور اجرایی جدیدی درباره «مهاجران قانونی» رونمایی کرد که به موجب آن، کارت سبز(گرین کارت) و اقامت به مهاجران قانونی داده میشود که بتوانند هزینههای خود را بپردازند و نیازمند حمایت دولت نباشند.
به موجب این شرایط، دولت میتواند برای مهاجرانی که از بیمه درمانی دولتی اقشار کم درآمد، کوپنهای غذا، کمک هزینههای مسکن یا دیگر اشکال کمکهای دولتی استفاده کنند، کارت اقامت یا همان گرین کارت صادر نکند.
این سیاست ضد مهاجرتی ترامپ سبب شده تا چند شهر بزرگ و ایالت آمریکا علیه این برنامههای رئیس جمهوری شکایت کنند.
آنگونه که رویترز گزارش کرده، شهرهای «سان فرانسیسکو» و «سانتا کلارا» در ایالت کالیفرنیا از دولت ترامپ به دلیل وضع این قانون جدید شکایت کردند.
از نگاه برخی کارشناسان، این قانون ورود مهاجران قانونی را کاهش و شمار مهاجران غیرقانونی را افزایش میدهد.
«دنیس هرارا» دادستان سان فرانسیسکو در بیانیهای اعلام کرد که این اقدام غیرقانونی تلاش دیگری برای بدنام کردن مهاجران است.
طبق قانون جدید دولت ترامپ، برای مهاجرانی که نتوانند درآمد مکفی داشته باشند و یا به کوپنهای غذایی دولت متکی باشند، روادید صادر نخواهد شد. این قانون از ۱۵ اکتبر (۲۳ مهر) اجرایی میشود.
«بتو اورورک» نامزد انتخابات ریاست جمهوری در واکنشی، این قانون جدید را نژادپرستانه دانست و گفت: «این دولت سرانجام به آنچه که همه ما میدانیم، اذعان کرد: آنها فکر میکنند مجسمه آزادی فقط برای سفیدپوستان است.»
روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از برخی موسسهها نوشت: الزامات جدید ناشی از این قانون، سبب میشود بیشتر متقاضیان مکزیک و آمریکای مرکزی، آفریقا و آسیا در معرض انسداد قرار گیرند در حالی که برای اروپا، کانادا و اقیانوسیه اثرات کمتری دارد.
سناتور «کاملا هریس» از دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری نیز با انتقاد جدی نسبت به این قانون، گفت: بدنام کردن بیرحمانه مهاجران از سوی دولت ترامپ باید پایان یابد؛ مهاجران از سراسر جهان به ساخت این کشور کمک کردهاند. آنها باید مورد استقبال و تجلیل و نه تحقیر و توهین قرار گیرند.
منتقدان دولت کاخ سفید، این نگاه ترامپ و سیاستهای ضد مهاجرتی او را نشانه پاکسازی نژادی در آمریکا قلمداد کردهاند.
به گفته «رابرت ریچ» وزیر کار پیشین آمریکا، سیاست مهاجرت ترامپ در مورد امنیت مرز یا حمایت از قانون مهاجرت نبوده و فقط برای گرفتن امتیازات سیاسی و سفیدپوست شدن آمریکاست.
«بیل دی بلاسیو» شهردار نیویورک در این رابطه تصریح کرده، «نفرت پراکنی دونالد ترامپ پایان ندارد... ما از جنگیدن برای خواهران و برادران مهاجرمان دست نمی کشیم و دونالد ترامپ را در دادگاه خواهیم دید.» ۲۰۲۳
نظر شما