۲ شهریور ۱۳۹۸، ۱۴:۵۶
کد خبرنگار: 834
کد خبر: 83448264
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تلاش مکرون در  گروه ۷؛ نجات برجام

تهران- ایرنا- «سرنوشت برجام در نشست گروه ۷ تعیین خواهد شد!؟»، «بازداشت‌های گسترده؛ در ایران خودرو و سایپا چه خبر است؟»، «مردم از حضور چهره‌های تکراری در مجلس خسته شده‌اند؛ ترکیب مجلس آینده تغییرات اساسی خواهد داشت» و «مذاکره ظریف با مکرون برای نجات برجام؟ باید پیشنهادهای فرانسه را دریافت و روی آن بحث کنیم» از جمله مهمترین عناوین گزارش های رصد شده از تارنماهای خبری داخل، در طول ۷۲ ساعت گذشته است.

گروه اطلاع رسانی بنابه رسالت خبری ایرنا، به عنوان خبرگزاری رسمی نظام، دولت و مردم، به منظور ایجاد پل ارتباطی در مسیر گسترش آگاهی سازی، با مروری بر برجسته ترین گزارش های پایگاه های خبری داخلی منتشر شده در طول ۷۲ ساعت گذشته، گزیده ای از این گزارش ها را انتخاب و با عنوان «برجسته های تارنماها» منعکس کرده است.

سرنوشت برجام در نشست گروه ۷ تعیین خواهد شد!؟

پایگاه خبری تابناک گزارش داد: نشست سران ۷ کشور صنعتی جهان به نام گروه ۷ آخر امروز چهارشنبه، دو روز در شهر بندری بیاریتز در جنوب غربی فرانسه آغاز به کار کرد. در این میان، آنچه بیش از هر چیز در رابطه با ایران مورد توجه و تأکید خواهد بود، سرنوشت برجام و تلاش آمریکا برای ائتلاف سازی در خلیج فارس علیه ایران است.

سرنوشت برجام، امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز، جنگ سوریه و بحران یمن، مسائلی هستند که ایران را به یکی از محورهای گفت‌وگوهای سران گروه ۷ کشور صنعتی و ثروتمند جهان در جنوب غربی فرانسه بدل کرده است. در این میان، آنچه بیش از هر چیز در رابطه با ایران مورد توجه و تأکید خواهد بود، سرنوشت برجام و تلاش آمریکا برای ائتلاف سازی در خلیج فارس علیه ایران است.

بسیاری از ناظران بر این باورند که سران گروه ۷ احتمالا بحث های جدی پیرامون برجام و آینده آن خواهند داشت. ذکر این نکته ضروری است که ایران دو هفته دیگر گام بعدی کاهش تعهدات خود را خواهد برداشت.

در همین رابطه، یورونیوز گزارش داد: امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه به عنوان میزبان و رئیس نشست سال ۲۰۱۹ گروه ۷ طی ماه‌های اخیر با افزایش تماس‌های تلفنی با همتای ایرانی خود و نیز اعزام وزیر خارجه و دستیار سیاسی خود به تهران تلاش دامنه‌داری را برای افزایش دوره پایبندی ایران به تعهدات هسته‌ای مندرج در برجام آغاز کرده است.

این تلاش‌ها تاکنون نتیجه خاصی نداشته؛ از یک سو ایران دو گام در جهت کاهش تعهدات هسته‌ای خود برداشته و از سوی دیگر، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز از ایفای نقش فرانسه به عنوان واسطه تهران و واشنگتن ابراز نارضایتی کرده است.

با وجود این، گویا فرانسه به عنوان رئیس دوره‌ای گروه ۷ قصد دارد، از آخرین فرصت‌های موجود برای حفظ برجام استفاده کند. او پس از دیدار روز دوشنبه با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز جمعه نیز میزبان محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران خواهد بود.

ایران پیشتر اعلام کرده در صورتی که اروپا تا پنجم سپتامبر (چهاردهم شهریور) خرید نفت از ایران، مراودات بانکی و تجاری با این کشور را برخلاف تحریم‌های آمریکا از سر نگیرد، سومین گام را در جهت کاهش تعهدات هسته‌ای جمهوری اسلامی در قالب توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میلادی برخواهد داشت.

اروپا حداقل برای آغاز خرید نفت از ایران نیازمند کسب معافیت از آمریکاست، والا تجارت مواد غذایی و دارو با ایران به ظاهر از طریق ساز و کار مالی اینستکس ممکن است؛ هر چند آمریکا نسبت به استفاده شرکت از این ساز و کار هشدار داده و عملیاتی شدن آن تاکنون بارها به تعویق افتاده است.

اما افزون بر موضوع برجام، همزمان با بروز شواهد آغاز رکود اقتصادی در جهان، سرنوشت بازار جهانی نفت و امنیت تجارت آن از طریق خلیج فارس و تنگه هرمز نیز مسأله‌ای است که با بروز تنش میان ایران، آمریکا و بریتانیا در منطقه اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

البته با توجه به این که علاوه بر آمریکا، بریتانیا و آلمان، فرانسه نیز پیشتر از کنترل برنامه موشکی و اقدامات منطقه‌ای ایران استقبال کرده بود، موضوع ایران در جریان بحث سران کشورهای عضو گروه۷ در مورد تحولات سوریه و یمن نیز مطرح خواهد شد.

بازداشت‌های گسترده؛ در ایران خودرو و سایپا چه خبر است؟

وبسایت خبری تحلیلی فرارو در این گزارش آورده است: بازداشت‌های گسترده به خاطر فساد در خودروسازی‌های کشور ادامه دارد. امروز مجلس شورای اسلامی تأیید کرد که دو نماینده در ارتباط با پرونده گروه خودروسازی سایپا بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند. پیش‌تر نیز چند نفر در ارتباط با فساد در ایران خودرو بازداشت شدند.

بهرام پارسایی سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با اشاره به انتشار اخباری مبنی بر بازداشت ۲ نفر از نمایندگان به اتهام اخلال در بازار خودرو گفت که موضوع بازداشت این دو نفر حدود یکی دو ماه پیش نیز مطرح بوده است.

محمد عزیزی نایب رییس فراکسیون امامزادگان، عضو کمیسیون صنایع و رییس کمیته پتروشیمی این کمیسیون در مجلس است. او در کارنامه خود قائم مقامی صدا و سیمای کرمانشاه و گلستان، معاون شهرداری منطقه۱۵، قائم مقام شهرداری منطقه ۱۶ تهران، فرماندار شهرستان ابهر، شهردار زنجان، را هم بر عهده داشته است.

فریدون احمدی نیز نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بود. هر دوی این نمایندگان از لیست اصولگرایان وارد مجلس دهم شده بودند.  در همین رابطه امروز حجت الاسلام علیرضا سلیمی عضو هیات نظارت بر رفتار نمایندگان گفت: «تا این لحظه مدارک لازم و اسناد مرتبط با بازداشت ۲ نماینده مجلس توسط قوه قضاییه به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان نرسیده است.»

بازداشت‌ها در ایران خودرو
در ایران خودرو نیز اوضاع بهتر نیست. عصر روز دوشنبه هنوز چند ساعاتی از انتشار خبر برکناری هاشم یکه زارع مدیرعامل شرکت ایران خودرو نگذشته بود که تعدادی از مدیران دو شرکت خودروسازی "ایران خودرو" از جمله یکه زارع بازداشت شدند.

غلامحسین اسماعیلی در گفت و گو با بخش خبری شبکه یک صدا و سیما درباره بازداشت مدیرعامل سابق ایران خودرو گفت: "مدیر عامل سابق ایران خودرو بر اساس گزارش‌هایی که ضابطین به مرجع قضایی داده بودند تحت تعقیب قرار گرفت و اقدامات اولیه دیشب انجام شد و تحت نظر بوده و دو نفر دیگر از این مجموعه هم بازداشت هستند؛ ولی به لحاظ اینکه شب عید بود تحقیقات ناقص است. "

اسماعیلی افزود: «ریاست قوه قضاییه دستوری را به سازمان بازرسی کل کشور درباره نقش و جایگاه نظارتی که این سازمان دارد، دادند، برای اینکه در حوزه مسائل خودروسازان و اجحافی که در حق مردم و تاخیر و تعویض‌هایی که شده و خودروهای ناقص و افزایش قیمت و... وارد شوند و سازمان بازرسی هم به جد ورود کرده است.»

او افزود: «ان‌شاءالله بعد از ارایه گزارش سازمان بازرسی اگر لازم شد برای پرونده در کنار همین پرونده‌هایی که برای خودروسازان تشکیل شده رسیدگی می‌شود؛ والا به صورت مستقل حتما از ناحیه مرجع قضایی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. "

توضیحات مقامات مسئول نشان می‌دهد که بازداشت‌های اخیر ناشی از اعتراض‌ها و شکایت‌های مردمی درباره افزایش قیمت خودرو و تحویل دیر هنگام خودروها دارد. در هفته‌های گذشته دعوتنامه تسویه حساب با قیمت‌های بالاتر به دست خریداران رسیده بود، اما این شرکت افزایش قیمت را تکذیب کرد و آن را «مشکل نرم افزاری در سیستم فروش» عنوان کرد. رقم‌های اعلامی در دعوتنامه‌ها با واکنش تند خریداران محصولات روبرو شد.

ایران‌خودرو بعدا در اطلاعیه‌ای اعلام کرد این شرکت هیچ‌گونه افزایش قیمتی را در روزهای اخیر اعلام نکرده است: "با توجه به مکانیزه بودن صدور دعوتنامه در ایران خودرو، بعلت به وجود آمدن ایراد نرم‌افزاری، تعداد اندکی از دعوت‌نامه‌های ارسال شده با بهایی مغایر با قیمت مصوب شرکت صادر شده که این تعداد دعوت‌نامه نیز در اسرع وقت اصلاح و مجددا ارسال خواهد شد. "

اما چند روز پیش غلامحسین اژه‌ای معاون اول قوه قضائیه پرده از فساد مهمتری برداشت. او گفت: «یکی از خودروسازان که پرونده‌اش در حال رسیدگی است ۶۰۰ نمایندگی در سطح کشور دارد، اما با زد و بند ۱۵ نمایندگی خاص را انتخاب می‌کند و تولیداتش را به آنان می‌دهد تا با افزایش تقاضا این خودروها را با قیمت بسیار به مردم بفروشند.»

مردم از حضور چهره‌های تکراری در مجلس خسته شده‌اند؛ ترکیب مجلس آینده تغییرات اساسی خواهد داشت؛  فعلا جمنا تصمیم‌گیر است؛ هنوز ساز وکار انتخاباتی اصولگرایان مشخص نشده

تابناک در گفت‌وگو با لطف‌الله فروزنده، فعال سیاسی اصولگرا آورده است: به نظر می‌رسد، آنچه اصولگرایان پیرامون آن در حال تصمیم گیری هستند، تلاش برای تغییر ترکیب مجلس به نفع خود است. منظور آن‌ها به کارگیری نیروهای جوان، عدم استفاده از افرادی که مکررا در انتخابات‌های مختلف تاکنون در لیست‌ها قرار گرفته اند و همچنین معرفی افراد پاکدست برای مجلس است. بخشی از اصولگرایان اعتقاد دارند مردم از دیدن چهره‌های تکراری هم در لیست‌ها و هم در مجلس خسته شده اند، برای همین باید چهره‌های جدیدی را به مجلس وارد کرد...

هرچند برخی اصولگرایان تأکید می کنند که شورای وحدت اصولگرایی ساز و کار تصمیم گیرنده برای انتخابات مجلس یازدهم در بین این طیف خواهد بود، یک فعال جریان اصولگرا تأکید کرده است، ساز و کار تصمیم گیر برای انتخابات آتی در این جریان هنوز مشخص نشده و اصولگرایان قرار است در جمنا پیرامون این مسأله تصمیم بگیرند، ولی تاکنون محور تصمیم گیر جمعیت نیروهای انقلاب اسلامی است.

به گزارش «تابناک»؛ گویا آنچه اصولگرایان پیرامون آن در حال تصمیم گیری هستند، تلاش برای تغییر ترکیب مجلس به نفع خود است. منظور آنها به کارگیری نیروهای جوان، عدم استفاده از افرادی که مکررا در انتخابات مختلف تاکنون در لیست ها قرار گرفته اند و همچنین معرفی افراد پاکدست برای مجلس است. بخشی از اصولگرایان اعتقاد دارند، مردم از دیدن چهره های تکراری هم در لیست ها و هم در مجلس خسته شده اند. برای همین باید چهره های جدیدی را به مجلس وارد کرد.

در همین زمینه، یک عضو جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی گفت: با توجه به عملکرد مجلس فعلی باید منتظر تغییرات اساسی در ترکیب نمایندگان مجلس دهم باشیم.

لطف‌الله فروزنده، عضو جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی در گفت و گو با خبرنگار «تابناک» درباره راهکار و نحوه ورود اصولگرایان به انتخابات مجلس اظهار کرد: هر طیف و جریان سیاسی اعم از اصولگرا، اصلاح‌طلب و مستقل برای ورود به انتخابات باید دارای راهکار و استراتژی مشخصی باشد، وگرنه نباید منتظر کسب نتیجه رضایت‌بخشی باشد.

وی افزود: مهم‌ترین رویکرد و راهبردی که هر جریان سیاسی در ابتدای ساکن باید به آن توجه داشته باشد، این است که باید اعتماد و نظر مردم را جلب کند.

عضو جمعیت ایثارگران تصریح کرد: در بدنه اصولگرایان نیز توصیه من به دوستان این است که شعارها و برنامه‌هایی را مطرح کنند که در برداشت فکری مردم این تصور ایجاد شود که امکان حل مشکلات وجود دارد، چون اگر یک جریان سیاسی صرفا برای کسب رأی در جریان انتخابات فعالیت کند، هیچ دستاوردی جز شکست شامل حال آن نمی‌شود.

فروزنده تأکید کرد: ما در حال حاضر در مجموعه اصولگرایی در گروه‌ها و تشکل‌های مختلف از جمله جمنا مشغول به فعالیت هستیم، اما اینکه آیا در چارچوب یک جریان جدید در انتخابات فعالیت خواهیم کرد مشخص نیست که بخواهیم درباره آن اظهارنظر قاطعی انجام بدهیم. از این روی، بهتر است منتظر ماه‌های منتهی به انتخابات باشیم.

وی خاطرنشان کرد: هم اکنون ما مشکلات بسیاری در کشور داریم که این امر در حوزه اقتصادی ملموس‌تر است. این یک مجلس کارآمد می‌تواند در پیشبرد اهداف کشور و حل مشکلات و دغدغه‌های مردم نقش اساسی داشته باشد.

عضو جمعیت ایثارگران با بیان اینکه در روند انتخابات مجلس، همواره روال بر این بوده که دوسوم نمایندگان حاضر در مجلس برای دوره بعد از حضور در مجلس بازماندند، گفت: مجلس فعلی عملکرد و کارنامه قابل قبولی نداشته است. از این روی، به نظر می‌رسد، بسیاری از نمایندگان فعلی در مجلس آینده غایب باشند.

فروزنده اظهار کرد: به نظر می‌رسد، هر جریان سیاسی اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا بتواند چهره‌های انقلابی و کاربلدی را برای تحقق اهداف مردم در مجلس معرفی کند، پیروز میدان است، چون مردم با توجه به وضعیت این روزهای کشور و دغدغه‌هایی که در حوزه‌های اقتصادی دارند، بدون شک در انتخاب گزینه‌های مدنظر خود برای ورود به مجلس حساس‌تر و البته دقیق‌تر عمل خواهند کرد.

مذاکره ظریف با مکرون برای نجات برجام؟ باید پیشنهادهای فرانسه را دریافت و روی آن بحث کنیم؛  دلیلی وجود ندارد ایران خود را در انزوا قرار دهد

سایت خبری تحلیلی انتخاب در گفت وگو با سید جلال ساداتیان، سفیر پیشین ایران در لندن آورده است: سفیر سابق ایران در کشور انگلیس در ارتباط با سفر وزیر امور خارجه کشورمان به اروپا بر این باور است که راهبرد سیاست خارجی ایران بر مبنای لجاجت با دیگر بازیگران نیست. تاکنون تهران مواضعی معتدل و منطقی را پیرامون مذاکره با دیگر بازیگران جهان اتخاذ کرده است و مذاکره با مکرون به هیچ عنوان دال بر ضعف ایران نیست؛ این مذاکره به معنای پذیرش تمهیدات آمریکا امری نادرست و غیر قابل اتکا است.

سید جلال ساداتیان، کارشناس مسائل اروپا و سفیر پیشین ایران در لندن، در ارتباط با سفر اروپایی محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان به حوزه اسکاندیناوی شامل فنلاند، سوئد، نروژ و نیز سفر به فرانسه، در ایستگاه پایانی  بر این باور است که این سفر را نباید تنها با توجه به تحولات چند وقت اخیر مورد ارزیابی قرار داد لذا برای فهم ابعاد و عمق مساله می‌بایست به تحلیل پیرامون رخدادهای بعد از انعقاد برجام پرداخت.

او تاکید کرد: «ایران خود را برحق می‌داند که از مواهب برجام برخوردار شود. مواهبی همانند برداشته شدن کامل تحریم‌های بین‌المللی، عادی‌سازی روابط و توسعه مراودات اقتصادی ایران با سراسر جهان به ویژه اتحادیه اروپا، مواردی بودند که ایران تعهد به برجام را در قبال آن‌ها پذیرفت.

این کارشناس مسائل اروپا، در ادامه تصریح کرد: «در سال اول انعقاد برجام شاهد آغاز روندی مثبت در قالب رفت‌وآمد نمایندگان شرکت‌های اروپایی و حتی انعقاد قرارداد با برخی از شرکت‌ها انجام گرفت اما بعد از خروج نامشروع و نابه‌هنگام دونالد ترامپ از این توافق بین‌المللی، شاهد اختلال در این روند بودیم. ایران در این زمان به دیگر طرف‌های برجام تعهد آن‌ها به توافقات را یادآور شد اما متعاقب اعمال تحریم‌های آمریکا با وجود مخالفت صریح چین و روسیه، کشورهای اروپایی به بهانه تعهد شرکت‌ها به همکاری با آمریکا و ترس آن‌ها از تحریم راهبرد تعلل را در پیش گرفتند.»

ساداتیان افزود: «در نتیجه اختلاف‌نظر میان ایران و اروپا در تعهد به برجام بعد از خروج آمریکا، ایجاد مکانیزمی با عنوان «اینستکس» در دستور کار قرار گرفت. این مکانیزم نیز با مشکلاتی عدیده مواجه شد و ایران با اروپایی‌ها بر سر چگونگی کارکرد و نوع تبادلات مالی «اینستکس» با کشورهای اروپایی دچار تنش شد. در واقع، ایران مکانیزم اروپایی‌ها پیرامون نوع کارکرد «اینستکس» در ارتباط با راهبرد نفت در برابر غذا و دارو را به چالش کشید. این امر به هیچ عنوان برای تهران پذیرفتنی نیست که تنها بحث اعتبار این سازوکار مالی از سرمایه‌ها ایران باشد و به جای ارز غذا و دارو در اختیاراش قرار بگیرد. در این تعاملات نمایان شد که اروپایی‌ها همچنان به تعلل و چنددستگی در راهبرد خود ادامه می‌دهند. در نتیجه شاهد بودیم که تهران راهبرد کاهش تعهدات برجامی را در پیش گرفت. اولین گام تعلیق بخشی از تعهدات تماما اجرایی شد، مرحله دوم در حال اجرایی شدن است و مقرر شده که مرحله سوم نیز در دستور کار قرار گیرد. در چنین، وضعیتی کشور فرانسه و شخص امانوئل مکرون، بنا به روایت‌هایی بر اساس درخواست دونالد ترامپ، سیاست میانجی‌گری و حل بحران را در پیش گرفت.»

سفیر پیشین ایران در لندن، در بخشی دیگر از گفته‌های خود تاکید کرد: «سفر ظریف به فرانسه و دیدار امروز او با مکرون در شرایطی است که فرانسه تا کنون دو پیشنهاد جدی را مطرح کرده است که عبارتند از: توقف تحریم‌های آمریکا در برابر توقف کاهش تعهدات ایران و مذاکره پیرامون ایجاد مکانیزمی جدید پیرامون حفظ برجام. از همان ابتدا پیشنهاد اول مکرون از سوی تهران رد شد؛ یعنی ایران نمی‌توانست موج تحریم‌های حداکثری ترامپ را به عنوان تنها یک مرحله در نظر بگیرد و در این شرایط سیاست «توقف تحریم در برابر توقف کاهش تعهد» عملا فاقد معنا است. در نتیجه امر می‌توان سفر وزیر امور خارجه کشورمان به فرانسه را در ارتباط با بُعد دوم یعنی تداوم مذاکره برای رسیدن به راه‌حلی برای تداوم حیات برجام ارزیابی کرد.»

آیا ابتکار ظریف قفل روابط ایران و عربستان را می شکند؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب در گفت وگو با علی بیگدلی، تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل عنوان کرد: این کارشناس مسائل بین‌الملل بر این باور است که مسیر تنش‌زدایی با عربستان به هیچ عنوان مسیری بسیار دشوار نیست؛ اختلافات میان تهران با واشنگتن به هیچ عنوان با ابعاد و گستره تنش‌های تهران با ریاض قابل ارزیابی و مقایسه نبوده و نخواهد بود

علی بیگدلی، کارشناس مسائل بین‌الملل و استاد دانشگاه شهید بهشتی، در ارتباط با مباحث مطرح شده پیرامون پیام وزیر امور خارجه کشورمان به عربستان به منظور ایجاد تماس‌های دیپلماتیک، با بیان این‌که تا کنون چنین موضوعی به طور رسمی اعلام نشده، سفر محمد جواد ظریف به کشورهای عمان، قطر و کویت را زمینه‌ساز چنین رخداد احتمالی ارزیابی کرد.

بیگدلی اظهار داشت: «در شرایط کنونی با توجه به عمق و گستره اختلافات میان تهران و ریاض، نمی‌توان چنین پیشنهاد یا پیامی را عاملی برای عادی‌سازی کامل مناسبات دو طرف ارزیابی کرد. با این وجود، عربستان با وجود همراهی چند ساله با آمریکا و اسرائیل در سطح منطقه، به‌نوعی ناامیدی از سیاست‌های آمریکا در خاورمیانه رسیده است. بر خلاف تصورات عربستان دولت آمریکا در برابر ایران مواضعی تدافعی اتخاذ کرده و شاهد هستیم که در مقابل پیشروی‌های تهران، این کشور در حال عقب‌نشینی از مواضع خود است.»

این تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل، در ادامه تصریح کرد: «در شرایط کنونی، منطقه خاورمیانه از کانون سیاست خارجی آمریکا خارج شده است. این راهبرد را قبل از دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، باراک اوباما نیز اعلام کرده بود. واقعیت این است که کانون تمرکز سیاست خارجی آمریکا به خاور دور و کشور چین معطوف شده است. لذا می‌توان گفت با نمایش قدرت ایران در منطقه، انتظار مورد درخواست تل‌آویو و ریاض یعنی حمله نظامی به ایران، تحقق پیدا نکرد. در نتیجه چنین شرایطی شاهد هستیم که ناامیدی سیاست‌مداران عربستانی از دولت آمریکا سیگنال‌های مثبت مذاکره میان ایران و عربستان را به همراه داشته است که البته با توجه به سطح تنش‌های میان دو طرف امری دشوار اما نه ناممکن به نظر می‌رسد. عربستان در وضعیت کنونی ناچار به تنش‌زدایی با تهران است و در مقابل ایران نیز می‌بایستی در استراتژی سیاست منطقه‌ای خود اندکی تغییر ایجاد کند.»

علی بیگدلی در بخشی دیگری از گفته‌های خود، پیام محمد جواد ظریف به عربستان را امری مثبت و قابل توجه ارزیابی و تاکید کرد: «در شرایط کنونی شاهد موجی گسترده از دشمنی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای با ایران هستیم و به شکل روزافزون پایگاههای نظامی آمریکا اطراف ایران در حال افزایش است. ادامه این وضعیت به هیچ عنوان در مسیر تامین منافع ملی ایران نیست. در چنین فضایی می‌توان اقدام ظریف را درست ارزیابی کرد. این تصور که عربستان دستان خود را به معنای تسلیم در برابر ایران بالا ببرد، نه تنها تصور درستی نیست بلکه هیچ‌گاه اتفاق نخواهد افتاد. بنابراین، راهبرد ایران در تنش‌زدایی با کشورهای عرب منطقه به ویژه عربستان سیاستی قابل ستایش است.»

ترامپ در پی اتخاذ «دیپلماسی عکاسی» در برابر ایران قبل از انتخابات ۲۰۲۰ است؛  آزادی نفتکش ایران باعث پایان تنش ها در خلیج فارس نخواهد شد؛ عوامل و زمینه های تنش همچنان پابرجاست

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب در گفت  و گو با رحمان قهرمان‌پور، ‌ تحلیلگر بین الملل، آورده است: در یک ماه گذشته سطحی فراگیر از بحث و تنش پیرامون ایجاد ائتلافی دریایی در خلیج فارس به رهبری آمریکا، با هدف مشخص تقابل با ایران مطرح شده است. متعاقب تلاش‌های واشنگتن برای ایجاد چنین ائتلافی، بحث حضور اسرائیل در ائتلاف، مناقشه فراوانی به همراه داشت. در مقابل نیز مانور نظامی ایران و روسیه در آینده نزدیک در آب‌های خلیج فارس بر پیچیدگی هر چه بیشتر مساله افزوده است. بر همین مبنا، «انتخاب» به منظور پی‌گیری این مسائل با رحمان قهرمان‌پور، کارشناس ارشد مسائل بین‌المللی گفتگویی تفصیلی داشته است.

انتخاب: از نظر شما آزادی نفت‌کش ایرانی «گریس ۱» تا چه اندازه بر آرام‌شدن اوضاع بحران‌های چند وقت اخیر در خلیج فارس تاثیرگذار خواهد بود و آیا رغبت انگلیس برای حضور در ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا را کاهش می‌دهد؟

آزادی نقت‌کش «گریس ۱» به طور حتم در کاهش تنش‌ها در خلیج فارس تاثیرگذار خواهد بود اما این نتیجه‌گیری که چنین رخدادی می‌تواند زمینه‌ساز پایان تنش‌ها باشد، تا حد زیادی غیرمنطقی و نامعقول است. تا کنون عوامل و زمینه‌هایی که موجب تنش در خلیج فارس شده، همچنان پابرجا هستند. در این میان، به طور خاص منازعات میان ایران و آمریکا در مقام کانون اصلی بحران همچنان ادامه دارد. بنابراین، نمی‌توان مساله آزادی «گریس ۱»  را آن‌قدر تاثیرگذار ارزیابی کرد که بتواند زمینه‌ساز پایان منازعات منطقه‌ای و تغییر در نگرش کلان لندن برای حضور احتمالی در ائتلاف دریایی احتمالی به رهبری آمریکا شود.

انتخاب: در چند هفته اخیر، بحث مانور مشترک ایران و روسیه در آب‌های خلیج فارس مطرح شده و گویا توافقاتی نیز صورت گرفته است. این مانور در صورت برگزاری چه پیام‌ها و تاثیراتی برای معادلات منطقه خواهد داشت؟

تا کنون اخبار و اطلاعات دقیقی پیرامون ابعاد و گستردگی مانور نظامی ایران و روسیه که مقرر شده در آینده در آب‌های خلیج فارس برگزار شود، در دست نیست. با این وجود برگزاری چنین مانوری از یک سو، انتقال پیامی جدی برای آمریکا است و از سوی دیگر، منافعی برای روسیه در بر خواهد داشت. روسیه با حضور در چنین مانوری دو پیام مهم را به آمریکا خواهد رساند. یکی این‌که در وضعیت جدید خواهان نقش‌آفرینی بیشتر در منطقه خاورمیانه است و دیگری این‌که حاضر به دفاع از متحدان استراتژیک خود بوده و تهران را در برابر ائتلاف مورد تاکید این کشور تنها نخواهد گذاشت. مسکو در شرایطی که در عصر ترامپیسم، اراده آمریکا برای حضور فزآینده در خاورمیانه را تضعیف شده می‌بیند، راهبردی بلندمدت را برای حضور در منطقه طرح‌ریزی کرده است.

انتخاب: آینده مناسبات ایران با آمریکا را با توجه به سطوح بحران فعلی در منطقه چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟

سیاست ایران نسبت به آمریکا آن‌چنان که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان بارها تاکید کرده مذاکره بر سر برجام و یا برجامی جامع‌تر نیست. در حقیقت، ایران قصد دارد به هیچ وجه ممکن بحث مذاکره با آمریکا از بحث پرونده هسته‌ای فراتر نرود. همچنین، آن‌چه از روند معادلات کنونی نمایان بوده این است که دو طرف علاقه‌ای به بالابردن تنش‌ها با یکدیگر ندارند. آن‌چه که در وضعیت فعلی قابل پیش‌بینی است عدم مذاکره جدی و عدم بالا رفتن فزآینده تنش‌ها است اما همچنان احتمال درگیری‌های نظامی محدود وجود دارد. لذا وقوع رخدادهایی پیش‌بینی نشده را که بتواند معادلات را دگرگون کند، قابل پیش‌بینی است. ترامپ قصد دارد در مقطع فعلی به هیچ عنوان درگیری بلندمدت و فراگیری در منطقه خلیج فارس نداشته باشد تا از استراتژی اصلی خود، یعنی مهار چین دور نشود.

انتخاب:  آیا مذاکره‌ای با ترامپ قبل از ۲۰۲۰ از سوی ایران، بهتر است اتفاق بیافتد یا خیر؟

واقعیت این است که دونالد ترامپ اراده‌ای جدی برای مذاکره همه‌جانبه و حصول توافق بزرگ با تهران ندارد. نوع مذاکره رئیس کاخ سفید که عنوان «دیپلماسی عکاسی» را می‌توان بر آن نهاد، بیشتر مصرف انتخاباتی دارد. ترامپ قصد دارد به افکار عمومی آمریکا القا کند که در به پای میز مذاکره کشاندن ایران موفق عمل کرده است. او در پی بهره‌برداری یک‌جانبه در قالب «دیپلماسی عکاسی» است تا مذاکره به معنای واقعی آن. بازیگری که اراده‌ای واقعی داشته باشد، به هیچ عنوان به صورت یک‌باره انبوهی از از تحریم‌ها را بر طرف مقابل اعمال نخواهد کرد. کاخ سفید حتی بسیاری از خط قرمزهای ایران همانند تحریم سپاه پاسداران را اجرایی کرده است لذا در موقعیت کنونی می‌توان پیش‌زمینه‌های مذاکره را بسیار نامساعد ارزیابی کرد. در چنین شرایطی، معقول این است که ایران همزمان با نبستن پنجره مذاکره، راهبرد گفتگوی مشروط به لغو تحریم‌ها را در پیش بگیرد و اجازه ندهد ترامپ از تهران بهره‌برداری انتخاباتی کند.

خودرویی که با ۱.۸ میلیون تومان آمد با ۵۰ میلیون تومان می‌رود

وبگاه خبری خبرآنلاین در این گزارش نوشت: پراید اسما ۲۶ ساله و رسما ۳۳ ساله است. حالا از پس دوره ای طولانی برای حیات یک خودرو، می رود تا با خط تولید ایران خداحافظی کند.

 پراید خیلی زودتر از آنچه تصور می شد، در دهه هفتاد به نماد ثروت و تجمل تبدیل شده بود، طبقه‌ای برای تفاخر به دارایی اش پراید را بر می‌گزید، درست در شرایطی که واردات خودرو به کشور ممنوع بود.

 در وضعیتی که پیکان نماد عقب ماندگی صنعت شده بود و عبارت «مدیریت پیکانی» عبارتی برای تشریح ناکارامدی‌ها، پراید با روی خوش بازار مواجه بود. سال ۱۳۷۱ این خودرو روی ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان را دید و مدتی طولانی در محدوده ۵ میلیون تومان در بازار فرمانروایی کرد. خیلی زودی با خداحافظی پیکان از خط تولید در ایران درسال ۱۳۸۳، پراید سلطان بی بدیل جاده‌ها شد اما تفاوت پیکان و پراید تفاوتی غیر قابل چشم‌پوشی بود.

 پیکان هر چند در سالیان پایانی عمرش از نفس افتاده بود اما دوره‌ای به نماد تولید ملی بدل شد و نوستالژیای نسلی از ایرانیان پیکان بود، در مدل های گوناگونی که به بازار عرضه می شد. پراید اما هیچ گاه در حافظه تاریخی ایرانیان جای باز نکرده است، اتفاقا در دوره‌ای، اواخر دهه هشتاد تا میانه دهه نود، با انتقادات تند و تیزی روبرو شد، ارابه مرگ و ... صفت هایی بود که پس از اعلام سهم بالای خودروی پراید در تصادف‌های جاده ای به این خودرو داده شد.

 این اما همه ماجرای پراید نیست، اتفاقا این خودرو از مرزهای ایران عبور کرد و در سوریه و عراق طرفداران ویژه‌ای داشت هر  چند همواره تفاوت قیمت‌های صادراتی با قیمت فروش داخل به دغدغه‌ای جدی برای افکار عمومی بدل می شد.

 پراید از نفس افتاد

 صورت‌های مالی سایپا در سال گذشته نشان می داد تولید تمام محصولات این شرکت در سال ۹۷ توام با زیان بوده که بیشترین آن نیز به پراید تعلق دارد و در این بین، تولید پراید، ۸۵۰ میلیارد تومان زیان برای سایپا به همراه داشته است.

 خودرویی که با یک میلیون و هشتصد هزار تومان به بازار ایران سلام کرد، در آستانه ۵۰ یملیون تومان قرار است از بازار خداحافظی کند، این بار اما کسی از رفتن پراید هیجان زده نیست، تجربه خداحافظی پیکان این را می‌گوید؛ پیش بینی درست از آب در نیامده را هنوز می توان در مزوه خودرو یافت، بر پیکانی که جهانگیری بر آن نوشت؛ "پیکان ارابه‌ای بود که صنعت خودرو بر دوش آن شکل گرفت و امروز به موزه می رود تا نظاره گر اعتلای این صنعت باشد. " اما تقدیر چنین نبود. خودروها می‌آیند و می‌روند، مشکلات در صنعت دولتی خودروسازی اما پابرجاست.

مکرون با دست پر به میزبانی جی ۷ می رود؟

وبگاه خبری خبرآنلاین در این  گزارش آورده است: روز گذشته وزیر خارجه کشورمان با رئیس جمهور و وزیر خارجه فرانسه دیدار کرد، گفته شده است که این دیدار در راستای پیشنهاد مکرون به روحانی بوده است. اما ظریف اشاره ای به جزئیات طرح نکرد. اما قرار است مکرون پیامی به جی ۷ ببرد. آن پیام چیست و این رئیس جمهور جوان چه رسالتی دارد؟

ماه گذشته همزمان با اجرایی شدن گام دوم تعهدات برجامی، مشاور ویژه رئیس جمهور فرانسه با یک طرح به تهران آمد و با حسن روحانی رئیس جمهور، ظریف و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار کرد.

امانوئل بون مشاور ارشد امانوئل مکرون روز چهارشنبه ۱۹ تیرماه سال جاری به تهران آمد و طرح فریز مقابل فریز، یا انجماد مقابل انجماد را به ظریف پیشنهاد داد. طرحی که سخنگوی وزارت خارجه کشورمان درباره آن اینگونه توضیح داد:  ایران در این مرحله کاهش تعهدات هسته‌ای خود را فریز می‌کند و در مقابل آمریکا هم برخی از معافیت‌های نفتی ایران را به صورت موقت دوباره احیا می‌کند تا مذاکرات با ایران به جریان بیفتد. البته این طرح از سوی ایران تایید نشد.

وزیر خارجه کشورمان روز گذشته در حالی به دیدار مقامات فرانسه رفت که این کشور آماده میزبانی از نشست جی هفت می شود. قرار است امانوئل مکرون در جمع رهبران کشورهای آمریکا، آلمان، انگلیس، ژاپن، فرانسه، کانادا و ایتالیا درباره سرنوشت برجام و راهکار اروپا مقابل ترامپ و بررسی طرح آمریکا برای مذاکره با ایران و پاسخ تهران را به آن ها برساند. گمانه زنی های مبنی بر حضور پوتین در این نشست مطرح است.

جزئیات المانیتور از بسته پیشنهادی فرانسه به ایران و آمریکا

در همین حال فارس به نقل از یک رسانه آمریکایی قبل از دیدار «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران و «امانوئل ماکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه جزئیاتی از بسته پیشنهادی که پاریس قرار است به تهران و واشنگتن ارائه کند منتشر کرد.
 پایگاه خبری المانیتور نوشت: امانوئل مکرون بعد از چندین هفته رایزنی با مقام‌های ایران و مقام‌های کاخ سفید در صدد است در جریان دیدارش با «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا در فرانسه در حاشیه نشست نشست گروه ۷ او را برای اعطای مشوق‌های اقتصادی محدود به ایران در ازای آمدن این کشور به میز مذاکره و پایبندی کامل به برجام تحت فشار قرار دهد.
این رسانه به نقل از دیپلمات‌ها نوشته است فرانسه به دنبال مجاب کردن ترامپ به صدور معافیت‌های تحریمی برای برخی از خریداران نفت ایران برای مدت زمان محدود، در ازای برگزاری مذاکرات است.
یک مقام اروپایی که خواسته نامش فاش نشود گفته این پیشنهاد، اعطای مشوق‌های محدود برای مدت زمان محدود و در ازای مذاکرات محدود را شامل می‌شود و هدف آن به محک آزمون گذاردن مذاکره است. او گفت که مقام‌ها معتقد نیستند فشار صرف روی ایران موجب خواهد شد ایرانی‌ها تسلیم شوند.»

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، هنوز از طرح فرانسه جزئیات و خبر دقیقی در دست نیست. برخی گمانه زنی ها تنها در سطح رسانه های خبری غرب و تحلیل این رسانه ها است. با توجه به اینکه وزیر خارجه کشورمان مسیر فراسنه را صحیح ارزیابی کرده است می توان گفت که این مذاکرات احتمالا نتایج مثبتی به همراه خواهد داشت. با اینحال باید دید که مکرون در جی هفت چه می کند؟

جامعه مدرسین نیازمند بازسازی تشکیلاتی؟؛ راز سکوت ۶ ساله

وبسایت خبری خبرآنلاین گزارش داد: از انتخابات سال ۹۲ شش سال می‌گذرد و در طول این سال‌ها یک انتخابات مجلس و یک انتخابات ریاست جمهوری پشت سر گذاشته است اما در طول همه این انتخابات‌ها جامعه مدرسین سکوت کرد و این سکوت امروز هم که تنور انتخابات داغ شده است به نظر می‌رسد بنایی برای شکسته شدنش وجود ندارد. حال سوال اینجاست دلیل این سکوت چیست!؟ آیت‌الله مسعودی خمینی در پاسخ به این سوال به خبرآنلاین گفت: «آقایان وقتی در جریان انتخابات بحث می‌کنند هر کسی نظری دارد و آن را مطرح می‌کند؛ یک زمان این نظرات مختلف به جایی می‌رسد که دیگر نمی‌دانند به لحاظ شرعی آیا می‌توانند اعلام موضعی داشته باشند یا خیر؟ به این معنا که آیا کسی را معرفی بکنند یا خیر. این موضوع در جامعه مدرسین خیلی مطرح است که آیا اساسا اعلام موضعی داشته باشند یا خیر؟»

او ادامه داد: «در حقیقت این موضوع که اگر توافق کلی حاصل نشود جامعه مدرسین اعلام موضع نمی‌کند یکی از مسائل اصلی است.  ظاهرا وقتی نمی‌توانند به یک نقطه مشترک دست پیدا کنند سکوت پیشه می‌گیرند.»

او درباره زمزمه‌های اختلاف در جامعه مدرسین نیز گفت: «اختلاف نظر که قطعی است،  در هر جمعی می‌توان این اختلاف نظرها را مشاهده کرد.»

او درباره اختلافاتی که بین طیف نزدیک به مصباح یزدی از یک سو، طیف آیت الله یزدی از سوی دیگر و حتی چهره هایی چون آیت الله مقتدایی و ...وجود دارد نیز می گوید:  «این اختلافات همان زمان جدی بود امروز هم جدی است منتها وقتی ببینیم مصلحت نیست سکوت می‌کنیم و داد و قالی راه نمی‌اندازیم که مورد  سوء استفاده در داخل و خارج قرار نگیرد.»

مقتدایی: جامعه مدرسین نمی‌خواهد از کسی حمایت کند

در مقابل آیت‌الله مقتدایی معتقد است جامعه مدرسین سکوتی نداشته و تنها مصداقی موضع گیری نکرده است. او به خبرآنلاین می گوید:  «جامعه مدرسین هیچگاه در انتخابات سکوت نکرده است اما اینکه بخواهد به صورت مصداقی از فردی حمایت کند این موضوع را به صلاح ندانسته است. اما همواره مردم را به حضور در انتخابات تشویق کرده‌اند»

او درپاسخ به این سوال که قبلا جامعه مدرسین از یک لیست اصولگرا حمایت می‌کرد و با توصیه‌هایی برای رسیدن به وحدت انها مطرح می‌کرد اما این چند سال حتی چنین توصیه هایی هم از این تشکل روحانی نمی‌بینیم گفت: «به هر حال اگر اعضای جامعه مدرسین سکوتی دارند به این دلیل است که نمی‌خواهند از فرد یا گروهی حمایت کنند و این سکوت به این معنا تعبیر می‌شود. اما آنها برای حمایت از عزت اسلام و نظام سکوت نکرده‌اند و همواره  مردم را به حضور در پای صندوق‌های رای دعوت کرده‌اند»

ممدوحی: چه کسی گفته در جامعه مدرسین اختلاف وجود دارد؟

ممدوحی از دیگر اعضای جامعه مدرسین نیز نظری نزدیک به مقتدایی دارد البته با این تفاوت که او معتقد است جامعه مدرسین هم سکوتی نکرده و هم نقش‌ هدایتگری خود را ایفا کرده و می‌کند. او به خبرآنلاین گفت: «سکوت جامعه مدرسین به این معناست که اشخاص و افراد را مشخصا تعیین و از انها حمایت نمی‌کند اما اینگونه هم نیست که هدایتگری نداشته باشد»

او درباره اینکه این نقش هدایتگری را در انتخابات اخیر یا انتخابات پیش‌رو چگونه ایفا کرده است می‌گوید: اکنون جامعه مدرسین جلسه‌ای ندارد که بخواهند در این رابطه تصمیمی بگیرند حال بعد از ماه مرداد باید دید که چه تصیمی خواهند گرفت.

ممدوحی گفت: جامعه مدرسین از قبل برای اصولگرایان توصیه‌هایی داشته‌اند و این توصیه‌ کردن‌ها بستگی به موقعیت دارد.

او وجود هرگونه اختلاف نظر را در میان اعضای جامعه مدرسین نیز تکذیب کرده و می گوید: «اصلا چنین موضوعی در میان اعضا وجود ندارد و هر کسی این را گفته است بیخود گفته است»

بازسازی در جامعه مدرسین؟ /مسعودی خمینی: مخالف نیستم /مقتدایی: نیازی به بازسازی نیست

با وجود همه این تفسیر به نظر می‌رسد شاید جامعه مدرسین حوزه علمیه نیز بخواهد پا جای پای جامعه روحانیت بگذارد و دست به همان بازسازی و اصلاح تشکیلاتی بزند اما اینکه چقدر چنین عزمی وجود دارد سوالی بود که آیت‌الله مسعودی خمینی درباره آن به خبرآنلاین گفت: «این موضوعی است که من خیلی دقیق نمی‌توانم درباره آن صحبت کنم. به هر حال این مشکل در داخل جامعه مدرسین وجود دارد که آیا این بازسازی لازم است یا خیر؟ یا اینکه افرادی در جامعه مدرسین هستند که این موضوع مطرح می‌شود که آیا آنها با جامعه مدرسین سنخیت دارند یا خیر؟ من اگر بخواهم این مسائل را مطرح کنم خود موجب اختلاف می‌شود که این اختلاف به مصلحت نظام و اسلام نیست.»

البته او در مقام نظر و تحلیل شخصی با این بازسازی موافق است و در پاسخ به این سوال که شما نیاز به یک بازسازی را در این تشکل احساس می‌کنید گفت: «این نیاز وجود دارد اما باید بر اساس عدالت و انصاف و خدایی تصمیم بگیرند نه آنکه تصیم‌گیری‌ها بر این اساس باشد که من با چه کسی مخالف هستم و با چه کسانی موافق؛ بنابراین تصمیمات باید با در نظر گرفتن خدا انجام شود و خدایی نکرده بر اساس هوای نفس با دیگری مخالف نباشم. این موضوعی است که باید در درون جامعه مدرسین حل شود.»

البته آیت‌الله مقتدایی نظری مخالف او داشت  و به خبرانلاین گفت: «این بستگی به نظر جامعه مدرسین دارد و تا امروز آنها به چنین تصمیمی نرسیده اند» او درباره نظر شخصی‌اش در این راستا نیز گفت: «من در حال حاضر عیب و نقصی در سازوکار فعلی نمی‌بینم که نیاز به بازسازی داشته باشد.»

تمام مقصران شکست استقلال!

به گزارش وب سایت خبری پارسینه؛ استقلال تهران عصر دیروز مقابل ماشین‌سازی تبریز با یک گل شکست خورد تا در اولین مسابقه، سه امتیاز را به نماینده تبریز واگذار کند؛ سه امتیازی که می توانست برعکس به آبی‌های پایتخت برسد!

در این مسابقه، استقلال در دقیقه ۹۵ دروازه‌ش از روی یک ضربه ایستگاهی باز شد تا سه امتیاز حساس را به میزبان تقدیم کند. در لحظه پیش از گلزنی ماشین سازی، ضدحمله‌ای توسط مهاجم ماشینی‌ها زد شد که دانشگر مجبور شد با خطای شدید بازیکن حریف را متوقف کند و داور مسابقه نیز دانشگر را اخراج کرد. مدافع استقلال عقیده داشت حسینی باید زودتر از دروازه خارج می‌شد تا او مجبور نشود خطای خطرناک منجر به کارت قرمز انجام‌دهد! همچنین در زمان زدن ضربه ایستگاهی نیز در تصاویر مشخص است که شیخ دیاباته با ۱۹۵ سانتی متر قد اصلا نمی‌پرد تا توپ‌راحت از سر او رد شود!

تقریبا می‌توان مطمئن بود که استقلال استراماچونی با ترکیب اولیه بازی امروز لیگ را ادامه نخواهد داد. حتی می‌توان حدس زد که به زودی نیمی از بازیکنان استقلال که بازی با ماشین سازی را آغاز کردند، راهی نیمکت خواهند شد. بازیکنانی که در گذشته نیز نتوانسته‌اند قابلیت فراتر از متوسطی از خود نشان دهند و استرای ایتالیایی نیز به زودی با آماده کردن بازیکنان دیگر خود متوسط‌ها را راهی نیمکت خواهد کرد.

استقلال برای بردن ماشین‌سازی در نیمه دوم موقعیت‌های خوبی را خلق کرد که نتوانست از آنها بهره ببرد. اما همانند هر تیم دیگری در هفته اول، کیفیت فنی استقلال دلچسب نبود. اگر ضعف مدافعان این تیم در دادن موقعیت‌های ساده به حریف را کنار بگذاریم نباید از بازی ناهماهنگ شاگردان ماچونی در اغلب دقایق بازی بگذریم. اما نباید از کنار این موضوع نیز گذشت که کیفیت فنی استقلال در بازی اول بهتر از بازی‌های اولش در چند لیگ گذشته بود.

شاید اگر ضربه آزاد دقایق آخر وارد دروازه حسینی نمی‌شد، کیفیت فنی استقلال منصفانه‌تر مورد قضاوت قرار می‌گرفت اما همین که لیگ با باخت برای آبی‌ها شروع شده خود می تواند موجی از انتقاد را نصیب بازیکنان این تیم کند. بازیکنانی که اغلب روز خوبی را پشت سر نگذاشتند و اشتباهات‌شان به بازی خوبشان می‌چربید.

استقلال شانس آورد بیشتر از این گل نخورد/ از بازی استقلال هنگ کردم/ تیم استراماچونی با مترجم هم می باخت!

وبسایت خبری تحلیلی مشرق در گفت و گو باسیروس دین محمدی، پیشکسوت تیم فوتبال استقلال آورده است: تیم استقلال با هدایت سرمربی جدید ایتالیایی اش لیگ برتر را با شکست در خانه تیم ماشین سازی شروع کرد تا بار دیگر لیگ را همچون سه فصل اخیر بدون برد آغاز کند. البته عصبانیت استراماچونی بابت نداشتن مترجم در نشست خبری پس از بازی بر همه حواشی غلبه کرد و تیتر رسانه ها شد.

گزیده صحبتهای سیروس دین محمدی را در زیر بخوانید:

می شد این روزها را پیش بینی کرد!

پیش از اینکه استراماچونی بیاید شرایط استقلال خیلی خوب نبود و نفرات زیادی از تیم جدا شده بودند و طبیعی بود که این اتفاقات رخ می دهد. برای اینکه پس از آمدن او هم بازیکنانی که می خواست جذب نشدند. در دیدارهای دوستانه هم روبروی پیکان ۰-۲ باخته بودند و کلا دیدارهای تدارکاتی جدی و محکمی انجام نداده بودند و برای همین مشخص بود که شرایط تیم چطور است.

کجا حق استقلال باخت نبود؟

شنیدم استراماچونی گفته بود که حقمان برد بود، ولی به نظر من وقتی که تیم استقلال به ماشین سازی اینقدر شانس بدهد، کجا حقش برد بوده است؟ به نظر من با این شرایط خیلی هم شانس آوردند بیشتر از یک گل نخوردند. تیم تبریزی در دقیقه یک داشت گل می زد. غیر از آن دو بار بازیکن شان با حسینی تک به تک شد.

خط دفاعی استقلال خیلی ضعیف بازی کار کرد. در فاز دفاعی بد عمل شد. به نظرم حریف را به شدت دست کم گرفته بودند و تصور می کردند می توانند راحت ماشین سازی را ببرند ولی دیدیم که شوک خیلی بزرگی برای استقلال بود تا بتواند مسابقات بعدی را با حواس جمع بازی کند. نه اینقدر باز و در بخش دفاعی ضعیف.

استراماچونی مترجم هم داشت می باخت!

نبود مترجم شاید تأثیر گذار باشد ولی مربی با زبان فوتبال حرف می زند که بین المللی است و نیازی به دانستن زبان ندارد. با اشاره هم می توان حرف زد. نه! من فکر نمی کنم که تأثیری داشته باشد. مربی وسط نیمه حرف‌هایش را می زند و برخی مربیان هم حتی لب خط حرف نمی زنند و می نشینند. برو جلو و برگرد عقب و برو کنار که نیازی به دانستن زبان انگلیسی ندارد. با اشاره هم می توان این حرفها را زد. این را نمی پذیرم. با این تاکتیک بازی استقلال اگر مترجم هم داشت باز می باخت.

مانعی بزرگ در تغییر نگاه مسوولان به تولید

وبسایت خبری تحلیلی الف در این نوشته آورده است: رهبر معظم انقلاب در دیدار با هیات وزیران از لزوم تغییر نگاه به تولید کنندگان صحبت فرمودند اما تغییر نگاه به تولید و تولیدکننده چیست؟
به باور نگارنده بزرگترین مانع در تغییر نگاه به تولید در میان مسئولین این است که نگاه دولتمردان ما به صحنه اقتصادی کشور بر اساس «مصرف‌کننده محوری» است و نه «تولیدکننده محوری».
در واقع، مسئولان ما در قوه مجریه، مقننه و قضائیه همواره به این نکته توجه دارند که کالا با قیمت پایین و نه «مناسب» به دست مصرف کننده برسد و کمتر توجه دارند که قیمت کالا و سود متعارف برای تولیدکننده چه مبلغی می شود.
به تعبیری دیگر تولید کننده را از مردم نمی دانند و آنان را از اقشاری قلمداد می کنند که به دنبال منفعت جویی و سودطلبی هستند.
تردیدی نیست که معدودی از تولید کنندگان و تامین کنندگان مواد اولیه قصد سودجویی غیر متعارف دارند که باید با جدیت با آنان برخورد شود اما این قاعده در مورد قریب به اتفاق تولیدکنندگان صدق نمی کند.

بارها دیده‌ایم که تولیدکنندگان با تلاش و به سختی بازاری در کشورهای دیگر برای صادرات محصولات خود می‌یابند و با برنامه‌ریزی درازمدت تلاش می‌کنند میدان را از رقبای دیگر در کشورهای مختلف بگیرند.
ناگهان به دلایل مختلف قیمت کالای مذکور در ایران افزایش پیدا می‌کند و بلافاصله مسئولان ذیربط صدور آن کالا را تا اطلاع ثانوی ممنوع می‌کنند. این اقدام تمام رشته‌های تولید کننده را یک شبه پنبه می نماید و خریداران کالا در کشورهای دیگر را از ثبات در صادرات کالاهای ایرانی ناامید می گرداند وطبعا به سراغ کالای مذکور از کشورهای دیگر می روند.
اگر نگاه مسئولان ما در بخش‌های مختلف این گونه باشد که تولید کننده در هر شرایطی باید از تولیدات خود سود عادلانه ببرد و همزمان با متخلفین نیز برخورد لازم صورت گیرد بسیاری از مشکلات در جلوی پای تولید برداشته می شود.
جبران پایین بودن قدرت مالی مردم نباید از جیب تولید کننده پرداخت شود زیرا در این صورت اساساً تولیدی صورت نمی‌گیرد و اقتصاد کشور در یک دور باطل قرار می‌گیرد.

حسین ابراهیمی: مدعیان «انتخاب اصلح» چه موفقیتی داشته‌اند؟

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام حسین ابراهیمی، عضو جامعه روحانیت مبارز، نوشت: صادق محصولی، قائم مقام جبهه پایداری هم چندی پیش گفته بود: «متأسفانه ادعای اصولگرایی داریم اما طبق اصول عمل نمی‌کنیم، شکست‌ها و ضعف‌هایمان هم از این‌جاست. بالاخره اصولگرایی چه چیزی برای انتخابات و... دیکته می‌کند؟ برای مثال فردی که اهل لابی و جز اصولگراها بوده، در فتنه هم به آقای موسوی رای داده است. شما انتظار دارید بنده و ایشان برای لیست انتخاباتی به یک لیست واحد برسیم».

این سخنان نشان می‌دهد که پایداری‌ها تمایل چندانی به ائتلاف با بدنه اصولگرایی ندارند و حتی اگر ائتلافی نیز صورت بگیرد بعید است بتوانند در قالب جبهه‌ای با برنامه‌های ائتلافی پیش بروند زیرا آنها اساسا جز افرادی که در تفکرشان اصلح و ناب باشند را غیرانقلابی، غربگرا و اهل تعامل می‌دانند. شاید این موضوع را بتوان در کلیدواژه‌های که پایداری‌ها استفاده می‌کنند جست‌وجو کرد. ایشان چندی است که مدام به ترکیب دو کلمه‌ای «انتخاب اصلح» تکیه می‌کنند و به زعم خود بنای «ناب‌سازی» دارند. پر واضح است که هیچ طیفی هدف «انتخاب افسد» در سر ندارد و همه فعالان سیاسی در نظام جمهوری اسلامی تلاش خود را می‌کنند تا به بهترین گزینه‌های انتخاباتی برسند؛ بنابراین در محتوا پایداری‌ها کشف‌الاسرار نکرده‌اند و موضوع عجیب و جدیدی را پیشنهاد نداده‌اند و شاید خودشان هم این موضوع را بدانند اما طرح چنین کلیدواژه‌هایی هدفی فرامتنی را دنبال می‌کند؛ به‌نحوی که ایشان می‌خواهند همین تضادانگاری را در ذهن مردم ترسیم کنند؛ یعنی آنکه وقتی مدام بر انتخاب‌اصلح و ناب‌سازی تأکید می‌کنند به‌نحوی دیگر نیروهای سیاسی را غیرانقلابی می‌دانند و در نهایت از همین حربه بهره می‌جویند تا بتوانند جدایی خود از بدنه اصولگرایی را موجه جلوه دهند.

همه این‌ها در حالی است که مدت اندکی تا انتخابات مجلس باقی مانده است و اگر اصولگرایان قصد پیروزی بر رقیب سنتی خود را دارند باید به یک ائتلاف جامع دست یابند. البته حجت‌الاسلام حسین ابراهیمی، از اعضای جامعه روحانیت مبارز باور دارد که در نهایت جبهه پایداری هم به ائتلاف با مجموع اصولگرایان خواهد رسید و در مقطع کنونی سخنان برخی نمی‌تواند معیار تصمیم جبهه پایداری باشد.

ابراهیمی درباره این موضوع به «نامه‌نیوز» گفت: «جامعه روحانیت و تمام دوستان دلسوز نظام در تلاشند تا یک وحدت سراسری محقق شود. نیروهای پایداری همواره چنین سخنانی مطرح می‌کنند اما در نهایت به ائتلاف می‌رسند و با مجموع اصولگرایان کنار می‌آیند. اکنون هم آرام‌آرام باید به ائتلاف نزدیک شوند».

او درباره سخنان برخی از نیروهای پایداری که حکایت از عدم تمایل این طیف به ائتلاف با دیگر اصولگرایان دارد، اظهار کرد: «من تصور می‌کنم سخنان عده‌ای نمی‌تواند موضع رسمی جبهه پایداری باشد. اینکه عده‌ای مدام بر انتخاب اصلح تأکید می‌کنند، امر بدی نیست و همه نیروهای سیاسی به انتخاب اصلح باور دارند اما باید دید اصرار کنندگان بر این این کلیدواژه آیا خود تا به حال انتخابی اصلح داشته‌اند؟ آیا مدعیان اصلح موفقیتی در موضوع ادعایشان به دست آورده‌اند؟ صرف ادعا کافی نیست باید دید در مقام عمل چه اتفاقی می‌افتد».

این عضو جامعه روحانیت مبارز در پایان در پاسخ به این پرسش که شرایط اصولگرایان را در مقابل اصلاح‌طلبان در انتخابات آتی مجلس چگونه می‌دانید، گفت: «اگر به ائتلاف جامع برسیم، بی‌تردید اصلاح‌طلبان نمی‌توانند پیروز انتخابات باشند. وحدت اصل اولیه اصولگرایان باید باشد در غیر این صورت می‌بازیم».

عضو حزب اتحاد ملت: فراکسیون امید در حد یک فراکسیون اقلیت قوی هم نبود/ فعلا عارف لیدر اصلاحات در انتخابات مجلس است

وبسایت خبری تحلیلی نامه نیوز در گفت و گو با غلامرضا انصاری، عضو حزب اتحاد ملت، آورده است: این روزها رصد اخبار اردوگاه اصلاحات حکایت از آن می کند که عملکرد محمدرضا عارف نتوانسته رضایت نیروهای این جریان را به دست آورد و سلایق مختلف نقدهایی به رئیس شورای عالی سیاست گذاری دارند.

انتقادها به حدی است که برخی احتمال تغییر لیدر جریان اصلاحات در انتخابات مجلس را مطرح کردند اما غلامرضا انصاری عضو سابق شورای شهرتهران می گوید «این تغییر بستگی به نظر رئیس دولت اصلاحات دارد که تاکنون چنین موضوعی را اعلام نکرده است.»

*چقدر احتمال دارد که لیدر جریان اصلاحات در انتخابات مجلس تغییر کند و آقای عارف همانند دیگران تنها یک نامزد در فهرست اصلاح طلبان باشد؟

-شورای عالی اصلاح طلبان ذیل جریان رهبری جریان اصلاحات یعنی آقای خاتمی تعریف می شود. هر تغییر بخواهد صورت بگیرد با تصمیم جمعی خواهد بود بنابراین نظر همه احزاب و شخصیت های اصلاح طلب و در رأس آنها دیدگاه آقای خاتمی موثر است. فعلا براساس تصمیماتی آقای خاتمی و شورای مشاوران او گرفتند، شورای عالی سیاست گذاری با ریاست آقای عارف مشغول فعالیت است، هر تغییری در ریاست شورای عالی سیاستگذاری باشد توسط سخنگوی شورای عالی یا شخص آقای خاتمی اعلام خواهد شد.

*الان انتقادها به شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان و فراکسیون امید که هر دو تحت ریاست آقای عارف هستند رو به فزونی دارد، آیا آقای عارف در دو مجموعه یادشده انتظار شما را برآورده کرده است؟

-هم فراکسیون امید در مجلس و هم اعضای شورای شهر نتوانستند انتظارات رأی دهندگان راتأمین کنند، طبیعتا این مسئله موجب انتقاد شخصیت های اصلاح طلب به عملکرد فراکسیون امید و شوراها شده است. قرار بر این بود که شورای عالی اصلاح طلبان صرفا فعالیت انتخاباتی نداشته باشد یعنی پایش قبل انتخابات، بستن لیست زمان انتخابات و نظارت جدی بر عملکرد منتخبان در طول دوره جزء شرح وظایف شورای عالی سیاستگذاری بود. اما این شورا در بخش سوم عملکرد مثبتی نداشت. فراکسیون امید هم در مجلس آن انسجام لازم را که بتواند تأثیرگذاری مثبتی را از خود نشان دهد، نتوانست بروز و ظهور دهد.

*برخی می گویند نمایندگان همسو با جبهه پایداری که در مجلس حدود ۲۵ نفر هستند، خیلی سر و صدای بیشتر و اثرگذارتری دارند تا فراکسیون امید با ۱۰۰ عضو، نظر شما چیست؟

-انتظار ما از اثرگذاری مثبت فراکسیون امید در حد فراکسیون اقلیت قوی، هوچی گری و از بین بردن چارچوب ها و مرزهای اخلاقی و سیاسی نیست. بحث ما کنشگری در چارچوب اخلاق و قانون است. پایداری ها ۵ نفر هم باشد چون هیچ حدومرز و معیار اخلاقی را برای فعالیت سیاسی خود قائل نیستند و از نگاه آنها هدف وسیله را توجیه می کند، همین سروصدا را دارند؛ قطعا چنین رویکردی مدنظر ما نیست. ما از فراکسیون امید تأثیرگذاری مثبت در اصلاح امور حوزه تقنین و اجرا را انتظار داریم تا آثار خوبش روی زندگی آحاد جامعه مشاهده شود.

سلوک مراجع؛ سید مجید بنی هاشمی: آیت الله وحید خراسانی نابغه ای در محفوظات هستند

وبسایت خبری شفقنا در مجموعه گفت‌وگوهایی با عنوان  «سلوک مراجع عظام تقلید» برای معرفی این ارکان معظم تشیع آورده است: حجت الاسلام و المسلمین سید مجید بنی هاشمی از شاگردان آیت الله وحید خراسانی است که دوره خارج فقه و اصول را در سال های ۷۰ تا ۸۱ در کلاس های درس ایشان در مسجد اعظم گذراند. او موفق به کسب درجه دکتری شده؛ همچنین نماینده وزیر علوم در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی می باشد و سی جلد کتاب تألیف کرده است.

شخصیت آیت الله وحید خراسانی از نظر فقاهتی سرآمد است

حجت الاسلام و المسلمین بنی هاشمی در گفت وگو با شفقنا، به سلوک و ویژگی های فقهی و علمی حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی اشاره و اظهار کرد: حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی یکی از مراجع بزرگوار علمی و فقهی جهان اسلام هستند. شخصیت ایشان از نظر فقاهتی سرآمد است. اینکه می گوییم فقاهتی یعنی کسی که آشنا به نظرات ۱۴ قرن  پژوهش فقهی فقهاست.

او ادامه داد: فقه ما به چهار ستون استوار است، ستون عبادات، معاملات، عقود و ایقاعات؛ زیر مجموعه این چهار ستون ۹۰ جلد کتاب های تخصصی است، حاشیه این ۹۰ جلد، صدها جلد اظهارنظرات فنی علمای سنی و شیعه با مذاهب مختلف است، شما تصور کنید که شخصی آنچنان دستش پر باشد که وقتی نظرات حنفی ها، حنبلی ها، شافعی ها، مالکی ها و شیعیان سه امامی و زیدی و ۶ امامی و شیعیان اسماعیلیه تا شیعه اثنی عشری زیر مجموعه این مذاهب علمای وجود دارند که اظهار نظراتی کردند و مستنداتی برای خود از آیات و احادیث و تفاسیر دارند. حال  یک شخص باید بسیار کار کرده باشد که مسلط به این نظرات باشد و بتواند این نظرات را تأیید یا تکذیب کند.

نابغه ای در محفوظات و حاضر الذهن بودن

این محقق و پژوهشگر دین گفت: ما فقیه، عالم، محقق و مفسر داریم، اما اینکه بتواند به تمام این نظریات طوری مسلط باشد که به مجرد دیدن نظر ابن ادریس حلی یا نظر علامه حلی یا نظر صاحب جواهر، مرحوم شیخ محمد حسن نجفی یا حتی نظرات مثل مرحوم آیت الله العظمی خویی، مرحم آیت الله بروجردی آنقدر محفوظات قوی باشد که در مورد موضوعات نظریات همه این بزرگان را مورد بحث و بررسی قرار دهید. به عنوان مثال در بحث معاملات بیع آیت الله وحید خراسانی می گوید که نظر این شخص و آن شخص چیست و نظرات چه کسانی تایید است و به نظرات چه کسانی اشکال وارد است. ایشان نابغه ای در محفوظات و نابغه ای در حاضر الذهن بودن به این مباحث است.

نظرات آیت الله وحید خراسانی بسیار کارشناسی و فنی است

او با بیان اینکه به اعتراف محققین و مراجع جهان اسلام آیت الله وحید خراسانی در مباحث فقهی یگانه است، تصریح کرد: نظرات آیت الله وحید خراسانی بسیار کارشناسی و فنی است لذا نمی توانید به راحتی بگویید نظری که آقای وحید در موضوعی می دهند به دلایل علمی وارد نیست و می توان آن را رد یا اشکال کرد در واقع نمی توانید ادله ای بیاورید که نظرات ایشان را زیر سوال ببرید.

بنی هاشمی افزود: آیت الله وحید خراسانی به مباحث و نظریه ها بسیار مسلط هستند؛ براساس منابع و کدهای مختلف شخص مقابل را مجاب می کند که آن نظر را بپذیرد یا آن نظر را طبق نظر ایشان رد کند مگر اینکه شخص تعصب جاهلی یا اطلاعات کمی داشته باشد. ایشان چنین جایگاهی در بین علمای اسلام مخصوصاً علمای شیعه دارد.

نمایندگان بازداشت شده چه کسانی هستند؟

پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران گزارش داد: در پایان هفته ی گذشته ناگهان خبری منتشر شد که دو نماینده مجلس به دلیل اخلال در بازار خودرو دستگیر شدند. اما این دو نماینده چه سابقه ای دارند؟

فریدون احمدی و محمد عزیزی هر دو از استان زنجان وارد مجلس شده اند. احمدی نماینده شهر زنجان و عزیزی نماینده ابهر از شهرهای این استان است. هردوی آنها وارد کمیسیون صنایع شدند و عضو فراکسیون امامزادگان مجلس هستند؛ فراکسیونی که برای رسیدگی به امورات جاری آستان‌های مقدس تشکیل شده است.

با وجود آنکه برخی گرایش سیاسی محمد عزیزی را «مستقل» عنوان کرده اند اما او دارای سوابق اصولگرایی است.

۱۰ اسفند ۱۳۹۴ خبرگزاری اصوگرای مهر در مورد او نوشت: «محمد عزیزی از شهرداران سابق زنجان که منتسب به طیف اصولگرایان است.» سایت رویداد ۲۴ نیز می نویسد: «محمد عزیزی نماینده ابهر از چهره‌های شناخته شده اصولگراست که در نهادهای وابسته به این جریان، از شهرداری دوره احمدی نژاد و قالیباف گرفته تا فرمانداری در دوره احمدی نژاد و مدیریت صدا و سیما در دوره لاریجانی را تجربه کرده است. عزیزی پیش از این مدیر اطلاعات و اخبار صدا و سیمای مرکز کرمانشاه و گلستان بوده و دوره احمدی نژاد به شهرداری و معاونت اجتماعی منطقه ۱۵ رفت و بعد از ریاست جمهوری احمدی نژاد نیز به وزارت کشور رفت و مدتی فرماندار ابهر شد. عزیزی بعد به شهرداری زنجان رفت، اما در اردیبهشت ۸۸ به دلایل نامعلومی از شهرداری این شهر استعفا کرد. آن زمان گفته می‌شد صدا و سیما با ادامه کار او در شهرداری موافقت نکرده است. عزیزی بعد از انتخابات ۸۸ فرماندار شهرستان ابهر شد. در زمان وزارت شمس الدین حسینی به وزارت اقتصاد رفت و مشاور این وزارتخانه و مدیر روابط عمومی آن شد. در سال ۹۱ که احتمال رئیس جمهور شدن قالیباف تقویت شده بود، از وزارت اقتصاد خارج شد و به شهرداری منطقه ۱۶ تهران رفت و قائم مقام شهردار شد.»

توکلی: عزیزی با قول شرف آزاد شد

۲۲ تیرماه احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نامه ای به رئیس قوه قضاییه نوشت: طبق اطلاعات موثق، بازپرس دادگاه مبارزه با مفاسد اقتصادی، چهارشنبه ۱۹ تیرماه آقای محمد عزیزی، نماینده ابهر در مجلس را از طریق هیئت رئیسه مجلس به دادسرا فراخواند. پس از تحقیقات اولیه برای وی قرار تأمین وثیقه ۵ میلیارد تومانی صادر شد. چون متهم از تأمین وثیقه خودداری کرد، روانه اوین گردید. دادستان محترم تهران با قرار صادره مخالفت می‌کند و از بازپرس می‌خواهد آن را به قرارِ «التزام به حضور با قول شرف»، یعنی نازل‌ترین نوع قرار تأمین، تبدیل کند. بازپرس نیز می‌پذیرد.

بعد از نامه توکلی تصور نمی شد موضوع پرونده عزیزی اخلال در بازار خودرو باشد بلکه ذهن ها به سوی پرونده واردات پوشک مولفیکس می رفت. مهرماه  سال گذشته و بعد از گرانی ناگهانی پوشک، حجت الاسلام و المسلمین پناهیان در یک سخنرانی گفته بود «یک واحد تولیدی در استان زنجان با حمایت یکی از نمایندگان مجلس، تمام بازار را در اختیار گرفته است.»

پناهیان در بخش دیگر سخنانش مستقیما به محمد عزیزی اشاره کرده است: «این واحد تولیدی پوشک و دستمال کاغذی که باید طبق قانون ۲۵ درصد بازار را در اختیار می‌گرفته، با حمایت نماینده ابهر و خرمدره تمام بازار را تصاحب کرده و به حدی از رانت دولتی استفاده کرده که بقیه واحدهای تولیدی در حال جمع شدن هستند و برخی هم به دلیل اقدامات این شرکت، زمین خورده‌اند.»

کودکان کار در زمین فوتبال: جنگیدن برای زندگی

وبسایت خبری عصر ایران در این گزارش آورده است: «قهرمانان بزرگ، نان‌آوران کوچک»؛ تیم لب خط شوش یکی از ۲۴ تیم صعود کننده به مرحله نهایی پنجمین دوره لیگ پرشین جمعیت امام علی است که از ۳۰ مرداد تا ۸ شهریور برای قهرمانی می‌جنگند.

پسران با پلاستیک و ساک‌های کوچک ورزشی پشت یک در آبی‌رنگ در شوش شرقی، نرسیده به چهارراه لب خط تهران، رو به روی فروشگاه "رفاه" جمع شده‌اند؛ این کلمه آخر برای هیچ‌کدامشان مفهوم عینی ندارد حتی اگر هفته‌ای چند بار در فاصله‌ای که زنگ «خانه ایرانی لب خط» را فشار می‌دهند تا در به رویشان باز شود به نام «رفاه» خیره بمانند.
 

کودکان ۱۱ ساله‌ای با ۵سال سابقه کار
حدود ۵۰ پسر ۷ تا ۱۷ ساله عضو تیم فوتبال «پرشین لب خط»، مهاجرانی از شمال تا شمال شرق و جنوب ایران و آوارگانی از جنگ داخلی افغانستان هستند. مردان کوچکی که از اول صبح تا غروب خورشید در مغازه و کارگاه‌های محدوده شوش در جنوب شرقی تهران کار می کنند؛ از خیاطی تا سپرسازی، اوراقچی و خراطی؛ پس داشتن ۴ سال سابقه کار برای پسر ۱۱ ساله و ۸ سال سابقه کار برای پسر ۱۶ ساله در این منطقه چندان تعجب‌آور نیست.

کودکی شمار زیادی از بچه‌های منطقه شوش در کارگاه‌های کوچک و بزرگ به نوجوانی و جوانی پیوند می‌خورد. مانند مادران همین کودکان و نوجوانان مهاجر که بدون داشتن آلونکی از آن خود تا قبل از ۴۰ سالگی ۸ تا ۱۴ فرزند به دنیا آورده‌اند. مادران و پدرانی که خود اغلب قربانی شرایطی هستند تا از مِهر و مسئولیت فقط یک نام به فرزندانشان هدیه کنند؛ گاه بی‌هیچ اوراق هویتی. «هویت» هم مانند «رفاه» برای این افراد تعریف روشنی ندارد. درست مانند ملیت، خانه، خانواده، پدر، مادر، غذای کافی، مدرسه، بهداشت و خیلی چیزهای دیگر.

«فعالیت در لب خط واقع در شوش تهران در نوع خود از جمله دشوارترین کارهاست. چون تمام معضلات از جمله اعتیاد شدید والدین تا اعتیاد کودکان و فروش نوزاد و اوردوز کودکان براثر تزریق و خوراندن مواد توسط والدین معتاد در این منطقه به‌وفور مشاهده می‌شود».

این ها را «سوسن مازیارفر» مسئول خانه علم جمعیت امام علی(ع) لب خط در گفت‌وگو با عصر ایران می گوید. او درباره محدوده ای ۴۷ هکتاری در جنوب شرقی تهران صحبت می‌کند که زیر نظر شهرداری منطقه ۱۵ قرار دارد. همان منطقه ای که بازار بزرگ لوازم خانه و آشپزخانه ایران هم در دلش قرار گرفته و در طول روز صد ها نفر از تهران و سراسر ایران برای خرید لوازم ریز و درشت راهی خیابان صابونیان می شوند.

طبق آمار رسمی ۱۳۹۶۷ نفر در قالب ۴۷۶۷ خانوار در این منطقه زندگی می‌کنند. مشکل اما از جایی آغاز می‌شود که افرادی در محلات حاشیه‌ای منطقه ۱۵ روزگار می‌گذرانند که اساسا نام و نشانشان در هیچ جایی ثبت نیست. در واقع اوراق هویتی وجود ندارد تا این افراد هم در زمره خانوارهای منطقه به‌حساب آیند.

در چنین شرایطی ۱۲۰ کودک و نوجوان مهاجر و آسیب‌پذیر تحت پوشش جمعیت امام علی(ع)   لب خط قرار گرفته‌اند.

به گفته مازیارفر هرچند جمعیت امام علی با کمک‌های صرف مردمی و فعالیت‌های داوطلبان طی ۲۰ سال گذشته در قلب ۳۳ مرکز حاشیه‌نشین ایران فعالیت‌های مثمر ثمری داشته است اما طبق مشاهدات میدانی ما، متاسفانه برخی از کودکان و زنان حاضر در حاشیه‌های شوش وضعیت خطرناک و هشدارآمیزی دارند. وضعیت بغرنجی که مسئولان و مددکاران و داوطلبان خانه علم را به این فکر واداشت که با جمع‌کردن تعدادی از کودکانی که از سال ۹۲ هم‌زمان با افتتاح خانه علم در شوش در کلاس‌های فرهنگی و هنری‌شان شرکت داشتند در یکی از پارک‌ها با توپ پلاستیکی مسابقات دوستانه فوتبال برگزار کنند.

با گذشت چند ماه بر تعداد بچه‌های مشتاق افزوده شد. تا آن زمان ساختار تیم و باشگاه پرشین جمعیت امداد -دانشجویی امام علی(ع) با هدف تشکیل تیم‌های فوتبال متشکل از کودکان ساکن در مناطق حاشیه‌ای سراسر ایران هم شکل‌گرفته بود.

دولت، مجلس را در تصویب لایحه اصلاح ساختار بودجه دور زده است؛ اصلاح ساختار بودجه، به مصوبه مجلس نیاز دارد

وبسایت خبری تابناک در گزارشی آورده است: سال‌هاست که ساختار بودجه‌ریزی در کشور، با مشکلات عدیده‌ای روبه‌روست؛ اما مسئولان دولتی ـ که عمدتاً به یاری درآمدهای نفتی و انداختن مشکلات به زمان آینده از حل مشکلات مربوط به بودجه شانه خالی می‌کردند ـ با وقوع تحریم‌ها، از پوشاندن ضعف‌های ساختاری بودجه در سال ۹۸ ناتوان ماندند.

 بنابراین، ارائه لایحه بودجه ۹۸ به مجلس، با اندکی تأخیر انجام گرفت و دلیل این تأخیر هم رفع برخی ایرادات ساختاری رهبر انقلاب نسبت به لایحه بودجه اعلام شد. البته پس از اینکه لایحه بودجه ارائه شد، مشخص گشت، مشکلات ساختاری بودجه‌ریزی همچنان باقی است و فقط برخی نکات غیرساختاری از سوی دولت در بودجه لحاظ شده است.

این شرایط و ابقای اشکالات ساختاری بودجه، موجب شد تا رهبر معظم انقلاب، با هشدار نسبت به این موضوع، رفع این اشکالات را از مسئولین اجرایی کشور طلب کنند؛ چنانچه علی لاریجانی، رئیس شورای اسلامی در ۱۷ بهمن ۹۷ اعلام کرد: «رهبر انقلاب با تدبیر، دستور اصلاح ساختار بودجه ریزی کشور در مدت چهار ماه آینده را دادند.»

گفتنی است، فرصتی که رهبر انقلاب برای تدوین این لایحه به دولت داده، رو به پایان است، ولی هنوز خبری از ارسال لایحه به مجلس نیست؛ البته برخی نمایندگان بر این اعتقاد هستند که دولت مجلس را در این فرایند دور زده و لایحه را برای بررسی به شورای هماهنگی اقتصادی قوا فرستاده است.

حسینعلی حاجی دلیگانی، درباره اصلاح ساختار بودجه گفته است: متأسفانه دولت، مجلس را از فرآیند اصلاح ساختار بودجه حذف کرد و کنار گذاشت، چون قرار بود دولت ظرف چهار ماه، لایحه اصلاح ساختار بودجه را به مجلس ارائه کند، اما این کار را نکرد.

وی افزود: در واقع دولت به جای تهیه لایحه اصلاح ساختار بودجه، ۹ بسته را آماده کرده و گزارش خود را در شورای هماهنگی اقتصادی قوا هم ارائه کرده‌ و عملاً نظر مجلس دیگر در این باره اثرگذار نخواهد بود.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: دولت تخلف کرده است، چون باید لایحه اصلاح ساختار بودجه را تهیه می‌کرده و ابتدا در مجلس تصویب و تبدیل به قانون می‌شد و سپس آن را اجرایی می‌کرد، ولی متأسفانه این کار را انجام نداده است.

اما حسن حسینی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نظر دیگری دارد و در گفت‌وگو با تابناک اظهار داشته است: قرار بود لایحه ساختار بودجه تا شهریور ماه به مجلس ارسال شود، اما اینکه گفته می‌شود به مجلس فقط جهت اطلاع ارسال شده و کل لایحه در شورای عالی سران سه قوه بررسی می‌شود، به نظر من درست نیست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha