به گزارش خبرنگار ایرنا، داشتن صادرات غیرنفتی دستکم برابر با سهم استان در تولید ناخالص داخلی انتظار کارشناسیی از هر استانی است ولی بر اساس آمارهای رسمی ، مازندران نه تنها این انتظار را محقق نکرده بلکه صادرات غیرنفتی آن در روند نزولی قرار گرفته است.
بر اساس گزارش های رسمی ، مازندران سالانه حدود هفت میلیون تن محصولات کشاورزی تولید میکند و حدود سه هزار واحد تولیدی و صنعتی فعال با زیرساختهای فرودگاهی، بندری و ریلی دارد. همسایگی با کشورهای حاشیه خزر فرصت کم نظیری است که انتظار از این استان را بیشتر کرده است بویژه این که به استناد آمارهای رسمی حجم واردات کشورهای همسایه شمالی از خارج افزون بر یکهزار میلیارد دلار برآورد می شود و مازندران با تولیدات متنوع خود می تواند بخش زیادی از نیازمندهای وارداتی این کشورها را تامین کند.
همچنین در سال جاری یک اتفاق مهم دیگر هم برای صادرات غیرنفتی مازندران رخ داد و آن هم امضای تفاهمنامه دو جانبه بین استانداری و صندوق ضمانت صادرات ایران بوده است تا ریسک صادرات محصولات تولیدی استان با حمایت این صندوق کاهش یابد. بر اساس این تفاهمنامه صندوق متعهد شده است تا به میزان یک میلیارد دلار تعیین شده و حتی بیشتر ضمانت نامه برای تجار صادر کند.
اگر چه تا پیش از این در کنار ریسک صادرات، از نبود شرکتهای بزرگ صادراتی و نابلدی تجار صادرکننده هم به عنوان موانع مهم یاد می شد، ولی اکنون مشخص شده است که اصلا پرونده صادرات غیرنفتی مازندران مخدوش است و بخش زیادی از محصولات تولیدی این استان از مناطق دیگر کشور صادر شده و در سبد آنها محاسبه می شود.
انتظار صادرات ۲ میلیارد دلاری
کاهش صادرات غیرنفتی مازندران و بررسی علل آن موضوع نشستی بود که امروز سه شنبه در اتاق بازرگانی مازندران در ساری برگزار شد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت مازندران به عنوان دبیر شورای توسعه صادرات استان در این نشست با اعلام این که حجم صادرات این خطه شمال کشور با وجود ظرفیت های صنعتی و کشاورزی در سال جاری کاهش یافت، گفت: در چهار ماهه سال جاری میزان صادرات این استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۴ درصد کاهش یافت، در حالی که صادرات غیر نفتی در کشور با وجود برخی محدودیت ها نستب به سال قبل کاهش نداشته است.
حسنیقلی قوانلو که بتازگی به این سمت منصوب شده و از استان گلستان به مازندران آمده ، میزان صادرات چهار ماهه استان مازندران را حدود ۸۳ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: صادرات مازندران در مدت مشابه سال گذشته ۱۴۳ میلیون دلار بود.
وی میزان تولید سرمایه در مازندران را افزون بر ۴۷۰ هزار میلیارد ریال و سهم استان را در تولید ناخالص داخلی ۳.۴ درصد اعلام کرد و گفت : مازندران در شرایط فعلی متناسب با حجم تاثیرگذاریش در تولید تاخالص ملی از لحاظ صادرات در وضعیت مناسبی قرار ندارد و بااین ظرفیت تولید سرمایه باید حداقل سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد صادرات داشته باشد.
مدیرکل صمت مازندران گفت: در سال گذشته حجم صادرات ایران با احتساب صنایع پتروشیمی ۴۵ میلیارد دلار بود که اگر سهم ۲.۸ درصد استان در صنعت و هفت درصدی در کشاورزی را لحاظ کنیم ، باید سهم استان مازندران از صادرات کشور به ۲ میلیارد دلار می رسید، در حالی که حدود ۴۰۰ میلیون دلار آن محقق شد.
وی افزود: در مجموع با این آمارها مشخص می شود که حدود ۳۰ درصد از سهم صادرات مازندران در سبد کشوری محقق شده است و این میزان صادرات غیر نفتی از این خطه شمال کشور با ظرفیت های بالای کشاورزی و صنعتی قابل پذیرش نبوده و باید نسبت به رفع مشکلات و موانع برای افزایش سهم استان در صادرات گام برداشت.
قوانلو با اعلام این که میزان صادرات غیر نفتی مازندران از استان یزد که سهم کمتری در تولید ناخالص ملی کشور دارد، پایین تر است، گفت: مازندران از لحاظ زیرساختی با برخورداری از سه بندر مهم از جمله بندرامیرآباد در جایگاه خوبی قرار دارد و این میزان صادرات از این استان با چنین ظرفیتی جای نگرانی دارد و باید فعالان اقتصادی و صادرکنندگان برای افزایش حجم صادرات آستین بالا بزنند.
وی افزود : در شرایط فعلی تراز بازرگانی در مازندران منفی است و میزان واردات به این استان از میزان صادرات بیشتر است.
وی هدف از برگزاری این نشست را بررسی موانع و مشکلات پیشروی صادرات اعلام کرد و ابراز امیدواری کرد تا این موانع با مساعدت مسوولان ملی و استانی برطرف شود.
صادرات مازندران از گمرک خارج استانی
رئیس اتاق بازرگانی مازندران هم در این نشست گفت: در شرایط فعلی میزان صادرات کالاهای غیر نفتی استان با احتساب کالاهای تولیدی استان که از گمرک سایر استان ها صادر شده سالانه به حدود یک میلیارد دلار می رسد .
عبدالله مهاجر افزود: به طور نمونه در سال گذشته ۱۱۵ هزار تن کیوی تولیدی مازندران به خارج کشور صادر شد که صرفا سه درصد از این صادرات از گمرکات این استان و بقیه از سایر گمرکات کشور از جمله استان های همجوار بود در حالی که ارزش ارزی آن برای استان لحاظ نشده است.
وی گفت: طبق برنامه ریزی باید حجم صادرات مازندران تا پایان برنامه ششم توسعه به سه میلیارد دلار برسد و با برداشتن برخی از موانع صادراتی از جمله قوانین لحظه ای و تصمیم خلق الساعه این برنامه قابل تحقق است.
در سال گذشته حدود ۴۰۰ میلیون دلار کالای غیر نفتی از مازندران به خارج از کشور صادر شد که بیش از ۶۰ درصد از این حجم صادرات مربوط به یکی از واحدهای بزرگ لبنی و مابقی مربوط به سایر بخش های اقتصادی و تولیدی است.
۶۹۸۲/۱۶۵۴
نظر شما