با روی کار آمدن دولت یازدهم و دوازدهم، سرعت چرخ توسعه پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین نیز شتاب گرفت و در بخشهای راه و شهرسازی، حمل و نقل ریلی، سدسازی، کشاورزی، گردشگری، صنعت، نیرو و بسیاری دیگر از حوزهها پیشرفت این استان نسبت به قبل چشمگیرتر شد.
در چند سال گذشته و در دولت تدبیر و امید طرح های مهم ملی در استان همدان بهره برداری شد، طرح هایی که زمینه توسعه و پیشرفت این استان را فراهم کرده است.
بسیاری از این طرح ها سالیان سال در صف تامین ردیف بودجه بودند تا عملیات اجرایی خود را آغاز کنند و بسیاری دیگر نیز پس از تصویب، بی درنگ اعتباراتشان تامین و بهره برداری شد.
در حوزه راه سازی استان همدان جان تازه ای گرفت و چند محور اصلی عریض تر و بازسازی شدند. در راه آهن، سوت قطار پس از سالیان سال در همدان شنیده و قطار همدان - مشهد و همدان - تهران راه اندازی شدو مردم دیار الوند به آرزوی دیرینه خود رسیدند.
در حوزه آبرسانی اتفاقات ویژه ای در استان همدان رخ داد و روستاهای محروم نیز از نعمت آب لوله کشی بهره مند شدند.
بهره برداری از سد های سرابی تویسرکان و شنجور رزن و همچنین آغاز عملیات ساخت سد های خرمرود تویسرکان و گرین نهاوند از مهمترین طرح های دولت تدبیر و امید در این استان به شمار می آید.
در کشاورزی بهره وری محصولات افزایش یافت و انگور ملایر ثبت جهانی شد. در حوزه گردشگری ۲ رویداد مهم فرا ملی به میزبانی همدان برگزار شد و همدان عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی در سال ۲۰۱۸ را به دست آورد. انتخاب لالجین به عنوان شهرجهانی سفال، آینده صنایع دستی این شهر را درخشان کرد.
در حوزه صنعت با وجود تحریم های ناعادلانه، صنایعی همچون فولاد رشد کرد و ظرفیت تولید آن افزایش یافت.
۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۹.۵ درصد از جمعیت روستایی استان از نعمت گاز برخوردار شدند. چهار نیروگاه خورشیدی به شبکه برق رسانی استان اضافه شد تا تحولی نوین در این حوزه رخ دهد.
اما شاید انتقال پساب تصفیه شده فاضلاب شهر همدان به نیروگاه سیکل ترکیبی شهید مفتح مهمترین طرح برای نجات خشکسالی همدان به حساب می آید.
همه اینها اشاره ای کوتاه به مهمترین طرح هایی اجرا شده در طول ۶ سال توسط دولت روحانی در همدان بوده است طرحهایی که هر یک علاوه بر توسعه و پیشرفت استان اشتغالزایی زیادی ایجاد کرد ه است.
استان همدان با یک میلیون و ۷۵۰ هزار نفر جمعیت از جمله استان هایی بود که در ۶ سال گذشته در راستای توسعه همه جانبه، عمران و آبادی خود بهره ببرد و دولت نیز با درک حساسیت های ویژه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی این خطه و موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد و راهبردی آن کوشید متناسب با این داشته ها به استان نگاه ویژه داشته باشد.
علاوه بر دستاورد های مهم چهار ساله دولت یازدهم در ۲ سال اخیر طرح های مهمی در همدان اجرا شده است که می تواند آینده این استان را درخشان کند.
انقلاب ریلی در همدان
انجام ۲ سفر دولت به استان همدان با دستاوردهای قابل توجهی همراه بوده و موتور توسعه استان را به تحرک واداشته است. در آخرین سفر حجت الاسلام و المسلیمن روحانی به همدان در اردیبهشت ماه سال ۹۶ ، خط آهن همدان - تهران بهره برداری شد. این خط آهن به طول ۲۶۸ کیلومتر در مسیر خود از شهرهای تهران، رباط کریم، ساوه، فامنین و همدان عبور می کند و ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار برای آن هزینه شده است.
این طرح یک دهه به دلیل اعمال تحریم ها و مشکلات اقتصادی بر زمین مانده بود که در نهایت با بهره برداری کامل از آن، حالا شهروندان همدانی از طریق ریل راه آهن به تهران و مشهد سفر می کنند.
خط ریلی همدان - تهران دارای ۳۵ پل به طول یک هزار و ۶۴۰ متر است و این مسیر ریلی به صورت یک خطه با سرعت ۱۶۰ کیلومتر (km/h) برای مسافربری و ۱۲۰ کیلومتر (km/h) برای قطار باری طراحی شده است.
در این طرح متراژ ساختمان اصلی ۲ ایستگاه ساوه و همدان به مساحت ۳۷ هزار متر مربع بوده و متراژ محوطه ایستگاه های یاد شده یک میلیون و ۳۲۴ هزار متر مربع است.
استاندار همدان با پیگیری ها و تلاش هایی که در این زمینه انجام داده است، بر برقی شدن این مسیر به منظور کاهش فاصله زمانی مسیر همدان به تهران به ۲ ساعت تاکید دارد.
ایستگاه مسافربری این خط آهن قرار است در طرحی به طول ۱۲ کیلومتر به داخل شهر همدان منتقل شود. گفته می شود به منظور کاهش مشکلات تملک اراضی، این مسیر زیرزمینی ریل گذاری می شود؛ طرحی که دولت تدبیر و امید قول داده آن را محقق کند.
پس از بهره برداری از راه آهن همدان - تهران، فرآیند ریل گذاری خط آهن همدان - سنندج آغاز شده و بر اساس گزارش ها ۱۰۰ کیلومتر از این مسیر ۱۵۰ کیلومتری آماده ریل گذاری است. از سویی دیگر طرح اتصال راه آهن همدان به ملایر، شبکه ریلی غرب کشور را تکمیل می کند.
مرداد ماه سال گذشته طرح راه آهن همدان - ملایر به طول ۷۵ کیلومتر با هدف گسترش شبکه ریلی در غرب کشور و آسان سازی ارتباطات و ترانزیت کالا به ویژه زائران عتبات عالیات آغاز شد.
کاهش ترافیک جاده ای به عنوان بخشی از طرح کلی راه آهن غرب کشور محسوب می شود که علاوه بر اهداف یاد شده کاهش مسیر ریلی تهران به مرز خسروی را نیز در پی دارد.
این خط ریلی در ۲ قطعه ساخته می شود که قطعه نخست آن به طول ۴۱.۵ کیلومتر از ایستگاه راه آهن همدان آغاز و پس از عبور از ایستگاه های گل کهریز، طاسبندی و کهریز به ایستگاه ملایر منتهی می شود. این مسیر در ادامه با عبور از شهرهای کنگاور، صحنه، کرمانشاه، اسلام آباد غرب، گیلان غرب و قصرشیرین در نهایت به مرز خسروی (مرز ایران و عراق) متصل می شود. ادامه خط یاد شده از طریق خانقین، بغداد، موصل، قامشلی، دیرالزور، رقه و حلب به بندر لاذقیه در دریای مدیترانه ختم می شود.
راه آهن همدان - ملایر به دلیل کاهش مسیر حدفاصل تهران تا ملایر، نسبت به مسیر فعلی تهران - قم - اراک - ملایر جایگزینی مناسب برای ترانزیت کالا و مسافر بین تهران تا کرمانشاه ارزیابی می شود.
اعتبارات اجرای این طرح ۶۸۹ میلیارد ریال، شرکت سکاف پیمانکار اجرای طرح و مشاور آن مهندسان مشاور راه آهن راه اعلام شده است.
از سوی دیگر این حجم از اجرای خطوط ریلی در استان همدان، به طور قطع موجب کاهش میزان بار ترافیکی، افزایش جابجایی بار و مسافر، رونق صنعت، اقتصاد و صادرات و رشد صنعت گردشگری خواهد شد؛ مولفه های مهمی که بی شک تاثیر بسزایی در میزبانی همدان در برگزاری دو رویدادهای بزرگ ملی و بین المللی دارد.
توسعه سد سازی همدان در دولت تدبیر و امید
بهره برداری از سد سرابی تویسرکان و سد کلان ملایر در چند سال اخیر، امید مردم برای تامین مایع حیات را افزایش داد. اما در دو سال اخیر یک سد دیگر نیز در استان بهره برداری شد.
سد شنجور رزن با ظرفیت ۵.۲ میلیون متر مکعب در تیر ماه ۹۶ به بهره برداری رسید. عملیات اجرایی این سد سال ۸۳ و با هدف تامین آب مورد نیاز نیروگاه شهید مفتح آغاز شد ولی این طرح برای مدتی راکد مانده و مجدد عملیات عمرانی از سال ۸۷ از سر گرفته شد. بارش سالانه ۳۰۵ میلیمتر باران در شهرستان رزن موجب شد اجرای سد شنجور مجدد در اولویت قرار بگیرد. سر انجام این سد با اعتبار ۶۰۰ میلیارد ریال بهره برداری شد.
اما حالا ۲ سد دیگر در استان در حال ساخت است. روند ساخت سد مخزنی خرمرود در شهرستان تویسرکان با اعتبار چهار هزار میلیارد ریال و با ۲۶ درصد پیشرفت در دست اجرا است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان گفت: سد خرمرود بر روی رودخانه خرمرود و در نزدیکی روستای اشتران، از نوع زون بندی با هسته رسی در حال ساخت است.
منصور ستوده افزود: این سد برای نخستین بار با سرمایه گذاری بخش خصوصی داخلی ساخته می شود و عملیات ساخت آن با اعتبار اولیه یک هزار و ۷۵۰ میلیارد ریال و سود مشارکت یک هزار و ۴۱۰ میلیارد ریال از سال ۱۳۹۶ آغاز شده است.
وی اظهار داشت: با توجه به تورم ایجاد شده پیش بینی می شود چهار هزار میلیارد ریال برای این سد اعتبار هزینه شود.
ستوده عنوان کرد:حجم مخزن این سد هشت میلیون و ۲۷۰ هزار متر مکعب است که هشت میلیون و ۱۰۰ هزار متر مکعب آن مفید است و علاوه بر تامین آب شرب ۴۰ روستا، در بخش کشاورزی و صنعت بسیار کارآمد محسوب می شود.
وی ادامه داد: این سد ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب آب قابل تنظیم در سال تامین می کند که ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار متر مکعب آن در بخش شرب و صنعت، پنج میلیون متر مکعب در بخش کشاورزی و یک میلیون و ۴۰ هزار متر مکعب در بخش محیط زیست اختصاص می یابد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان بیان کرد: در حال حاضر ۱۴۳ تن با نزدیک به ۷۰ دستگاه ماشین آلات سدسازی مشغول به کار هستند.
وی با بیان اینکه این سد از نوع خاکی همگن با هسته رسی است، اضافه کرد: نزدیک به ۲ میلیون و ۲۰۲ هزار متر مکعب برای بدنه این سد خاکریزی می شود.
ستوده با اشاره به اینکه این سد ۷۰۰ متر طول تاج دارد ادامه داد: ارتفاع از پی این سد ۵۴ متر و ارتفاع از کف آن ۴۶ متر است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان با اشاره به اینکه نوع سر ریز سد آزاد با دهانه اوجی شکل و ۱۹۶ متر مکعب بر ثانیه ظرفیت سرریز دارد، افزود: عرض از کف سد ۲۵۷ متر و عرض تاج آن ۹ متر است.
ستوده تاکید کرد: با بهره برداری از سد خرمرود علاوه بر ماندگاری جمعیت فعلی، موجب مهاجرت معکوس به این منطقه نیز می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان گفت: سد مخزنی خرم رود ۱۲۰ هکتار وسعت دارد که سطح دریاچه آن ۶۳.۵ هکتار است.
وی ادامه داد: طول سر ریز آن ۲۰ متر و ظرفیت سیستم انحراف تونل بتنی سد ۶۸ متر مکعب بر ثانیه است.
ستوده ابراز امیدواری کرد: عملیات ساخت این سد تا اسفند سال ۱۳۹۹ به پایان برسد.
سد گرین با ۱۰ درصد پیشرفت در دست ساخت است
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای همدان افزود: روند ساخت مخزنیسد گرین نیز با اعتبار یک هزار و ۶۸۱ میلیارد ریال و با پیشرفت ۱۰ درصدی در دست ساخت است.
وی بیان کرد: عملیات اجرایی این سد از آذر ماه سال ۱۳۹۷ بر روی یکی از سر شاخه های رود گاماسیاب آغاز شده است و پیش بینی می شود در مدت چهار سال تکمیل شود.
ستوده با اشاره به اینکه مخزن ذخیره این سد ۱۰ میلیون متر مکعب است، اظهار داشت: این سد در طول سال می تواند ۲۲ میلیون و ۱۰۰ هزار متر مکعب آب را تنظیم و برای استفاده فراهم کند.
وی با بیان اینکه این سد از نوع سنگ ریزه ای با هسته رسی است، افزود: آورده متوسط سالانه رودخانه در محل سد ۱۰۷ میلیون و ۷۰۰ هزار متر مکعب است و ۴۹.۲ هکتار وسعت سطح دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان ادامه داد: ارتفاع سد از بستر رودخانه ۶۶ متر و ارتفاع آن از پی ۷۰ متر است.
وی با اشاره به اینکه عرض تاج این سد هشت متر و طول تاج آن ۳۷۳ متر است، اضافه کرد: این سد پس از بهره برداری آب آشامیدنی نزدیک به ۲۵۰ هزار تن را تامین می کند.
ستوده بیان کرد: در کنار این سد یک نیروگاه تولید برق با ظرفیت ۲.۸ مگاوات ساخته شده است که بخشی از برق مورد نیاز شهرستان را تامین می کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان با اشاره به کاربری این سد عنوان کرد: ۱۹ میلیون متر مکعب آب تنظیمی این سد برای آشامیدن و سه میلیون متر مکعب دیگر نیز برای صنعت استفاده می شود.
ستوده تاکید کرد: کنترل سیلاب و جلوگیری از خسارت باران های سیل آسا از دیگر کاربری های این سد است.
کشاورزی همدان متحول شد
در چند سال اخیر کشاورزی همدان رونق بیشتری گرفت. واژه پیش به سوی بهره وری بیشتر در محصولات کشاورزی اولویت اصلی جهاد کشاورزی استان شد.
بهره وری بیشتر در محصولاتی همچون گندم، کلزا، سیب زمینی، سیر، گردو، انگور و بسیاری دیگر از محصولات شکل گرفت. علاوه بر این ها کشت محصولات جدید با سازگاری و اقلیم همدان در دستور کار قرار گرفت. کشت محصولاتی همچون زعفران و پسته به کشاورزی استان رنگ و لعاب بخشید. افزایش میزان گلخانه در سطح استان بهره وری از محصولات کشاورزی را افزایش داد.
در این میان برگزاری جشنواره های برداشت از محصولات کشاورزی انگیزه را در بین کشاورزان بیشتر کرد. جشنواره برداشت محصولاتی همچون گردو، سیر و انگور در استان برگزار شد. اما مهمترین اتفاق حوزه کشاورزی ثبت جهانی انگور ملایر در دهم آذر ماه ۹۷ بود.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۷ دی ماه ۹۷ در گفت و گو با ایرنا گفت: پس از ثبت نظام تولید انگور ملایر در سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) گواهی ثبت این اقدام توسط این سازمان به صورت رسمی به جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شد.
محمد کاظمی اظهار داشت: تاییدیه نظام تولید انگور ملایر به عنوان پنجاه و سومین نظام میراث کشاورزی جهان توسط سازمان فائو به صورت رسمی ابلاغ شد.
وی صدور گواهی رسمی ثبت بین المللی نظام تولید انگور در ملایر منطبق بر شاخص های جیاس (GIAHS) توسط سازمان فائو در تاریخ ۳۰ نوامبر ۲۰۱۸ را به عنوان نقطه عطف مسیر رشد و شکوفایی بخش کشاورزی این شهرستان دانست.
نایب رییس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس دهم ادامه داد: این گواهی رسمی در نامه شماره ۹۷/۳/۲۳۸۱ در تاریخ ۱۷ دی ماه ۹۷ توسط رییس موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی و دبیر کمیته ملی جیاس ایران ابلاغ شد.
از سویی دیگر جهاد کشاورزی برنامه دارد تا گردوی تویسرکان و سیر همدان را نیز ثبت جهانی کند.
همدان ۲۰۱۸ و توسعه گردشگری
انتخاب لالجین به عنوان شهر جهانی سفال امیدها را برای توسعه صنایع دستی این خطه از استان افزایش داد. اما شاید مهمترین اتفاق حوزه گردشگری در چهل سال گذشته برای همدان در سال ۲۰۱۸ رخ داد.
در این سال علاوه بر انتخاب همدان به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی، ۲ رویداد مهم بین المللی، اجلاس وزیران گردشگری کشورهای عضو مجمع گفتگوهای آسیایی (ACD) و همچنین برگزاری چهلمین اجلاس جهانی گردشگری (UNWTO) گردشگری همدان را متحول کرد.
انتخاب همدان به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی در سال ۲۰۱۸ نقطه عطفی در تاریخ گردشگری ایران بود و با استفاده از ظرفیت صنعت گردشگری به عنوان سومین صنعت درآمدزای جهان، اقتصاد استانی و ملی را توسعه داد.
دومین اجلاس وزیران گردشگری کشورهای عضو مجمع گفت و گوهای آسیایی موسوم به (ACD) (کنفرانس بین المللی گفت و گوی همکاری آسیایی) از روز دوشنبه پنجم شهریور ماه ۹۷ به مدت ۲ روز در همدان برگزار شد.
این اجلاس از چهار بخش شامل نشست کارشناسان ارشد، نشست وزرای گردشگری، تور بازدیدهای فنی و نیز کنفرانس گردشگری پایدار و شهرهای تاریخی تشکیل شده بود که متناسب با موضوع، نمایندگانی از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این رویداد شرکت می کردند.
اما برگزاری چهلمین اجلاس جهانی گردشگری (UNWTO) به میزبانی همدان، مهمترین رویداد بین المللی سال ۲۰۱۸ بود که تاسالیان سال در تاریخ گردشگری استان ماندگار می مانند. در این رویداد اعضای سازمان جهانی گردشگری از ۷۳ کشور در همدان گردهم آمدند.
از سویی دیگر همزمان با این رویداد ها سه هتل در استان با حضور معاون اول رییس جمهوری به بهره برداری رسید. هتل های 'امیران۲' و 'کتیبه' در همدان و هتل'فاران' در تویسرکان هتل هایی بودند که با بهره برداری از آن ها ظرفیت اسکان در همدان را افزایش دادند. با بهره برداری از این سه هتل برای ۲۶۷ تن به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد شد.
اما افزایش خانه های بومگردی نیز در دو سال اخیر چشمگیر بود. به طوری که بیست و یکمین خانه بومگردی استان نیز در چند روز گذشته به بهره برداری رسید.تا پایان سال جاری ۱۰ اقامتگاه بومگردی دیگر در سطح استان راه اندازی می شود تا تعداد اقامتگاه های بومگردی استان به عدد ۳۱ برسد.
اقامتگاه های بومگردی یکی از زیباترین و جذاب ترین تاسیسات گردشگری استان همدان در سال های اخیر است که علاقه مندان بسیاری در بین گردشگران داخلی و خارجی دارند.
سرمایه گذاری بر روی دستکندها و شهرهای زیر زمینی استان و همچنین برگزاری جشنواره های متعدد بومی محلی، در چند سال اخیر رونق بخش حوزه گردشگری همدان بوده است.
حرکت چرخ صنعت همدان با بی توجهی به تحریم ها
استان همدان در بخش صنایع دارای نزدیک به یک هزار واحد تولیدی و صنعتی بزرگ ، متوسط و کوچک است که افزون بر تامین بخشی از نیازهای کشور و استان ، بخش دیگری از محصولات این صنایع، صادراتی است و حدود ۴۰ هزار نفر در مراکز تولیدی و صنعتی این استان مشغول به کار هستند.
هم اینک کوشش دولت برای بازگرداندن کارخانههای «پارت شیمی»، «کیان کرد»، «شعبه دوم فولاد جعفری» و «نخ تایر» و چند واحد دیگر به ثمر نشسته است.
اختلاف شرکا، کمبود نقدینگی و فرسودگی ماشین آلات مهمترین مشکلات کارخانههایی است که رئیس صنعت، معدن و تجارت همدان تعدادشان را ۸۷ واحد اعلام و به عزم و اراده محکم دولت برای بازگشت آنها به چرخه تولید تاکید میکند.
و باز هم به استناد آمار و اطلاعات ۲۸ واحد صنعتی فعال استان که تأثیر گذاری بیشتری در اقتصاد و اشتغال این منطقه دارند، کاندید رونق تولید هستند و بیشتر توان مسئولان برای توسعه خطوط تولید و تقویت اشتغال این طرحها صرف میشود.
کارخانه شیشه همدان یکی از این کاندیداهاست که دولت با پرداخت سرمایه در گردش مورد نیاز، زمینه افزودن خط تولید بطری را فراهم کرده و به زودی راه اندازی و برای ۲۴۰ نفر از جوانان جویای کار این منطقه شغل ایجاد میکند.
افزایش واردات مواد اولیه و حال خوب تولید
بر اساس آمار گمرک همدان واردات کالا در سه ماهه نخست امسال در قیاس با مدت مشابه پارسال ۱۱۶ درصد رشد داشته است و این افزایش نشان از رونق گرفتن تولید در استان همدان دارد زیرا بیشتر اقلام وارد شده مواد اولیه کارخانهها و صنایع هستند و در شرایط تحریم و تنگناهای اقتصادی کار بزرگی محسوب میشود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان تاکید میکند که با وارد کردن مواد اولیه مورد نیاز دیگر کمبودی در کارخانهها وجود ندارد و میتوان گفت حال تولید در استان خوب است.
بیم و امیدهای طلایی
از گمرک همدان که گذر کنیم، آغاز به کار عملیات اکتشاف طلا خبری است که میتواند برق امید را در دل مردمان این دیار بتاباند؛ چراکه نیمه اردیبهشت امسال مجوزهای لازم به بهره بردار داده شده تا برای نمونه برداری از منطقه اُشوند نهاوند اقدام کند.
به گفته متین در این عملیات میزان ذخیره طلا مشخص شده و سپس میتوانیم درباره وجود معدن طلا اظهار نظر کنیم.
او امیدوار است تا ۱۸ ماه آینده بتواند با قاطعیت بود و نبود معدن طلا را اعلام کند اما به لحاظ رگههای ضعیف و ناچیز طلا در این منطقه وجود ذخایر غنی شاید قدری زیاده خواهی و بلند پروازی به نظر برسد.
تحریم های شکننده موجب شد تا عزم دولت تدبیر و امید برای درونی کردن نگاه ها و سرعت بخشی به توسعه داخلی راسخ و رفع محرومیت ها نقطه به نقطه در کشور از جمله استان همدان با جدیت پیگیری شود. به گونه ای که استاندار همدان می گوید از زمان آغاز تحریم ها تاکنون حتی یک واحدصنعتی استان نیز تعطیل نشده است.
سید سعید شاهرخی افزود: ما امروز در شرایطی وارد هفته دولت می شویم که دشمنان نظام عزم خود را جزم کرده بودند تا به این نظام آسیب وارد کنند.
وی بیان کرد: از بیش از یک هزار واحد تولیدی و صنعتی همدان حتی یک واحد نیز به دلیل تحریم ها راکد یا تعطیل نشده است و به دنبال افزایش واحدهای صنعتی استان هستیم.
شاهرخی ادامه داد: سند سه ساله راهبری و توسعه استان تدوین و برای مزیت های آن برنامه ریزی جامعی شده است.
استاندار همدان افزود: در این سند تکلیف اشتغال برای هر دستگاه تعیین شده است که به طور متوسط هر سال ۲۰ هزار شغل و در مجموع سه سال، ۶۰ هزار شغل در استان ایجاد می شود.
ایجاد هشت هزار شغل در ۶ ماه گذشته
وی با اشاره به اینکه در ۶ ماه گذشته هشت هزار شغل در استان ایجاد شده است، ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته ۱۵۰ هزار میلیارد ریال در اجرای سند راهبردی توسعه استان همدان سرمایه گذاری می شود.
شاهرخی بیان کرد: در پایان اجرای سند راهبردی و توسعه استان، در مصرف آب ۱۰ درصد صرفه جویی می شود و در حوزه کشاورزی نیز میزان بهره وری ۱۰ درصد افزایش می یابد.
وی اظهار داشت: تا پایان اجرای این سند میزان گلخانه های استان از ۱۰۷ هکتار کنونی به ۲۱۰ هکتار افزایش می یابد.
استاندار همدان با اشاره به اینکه در حال حاضر در بخش توسعه راه های استان، بیش از ۱۰ طرح ملی داریم، گفت: منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد با مزیت های بی شماری که دارد آماده سرمایه گذاری است.
وی ادامه داد: نخستین شهرک فناوری های نوین نیز به وسعت ۵۰ هکتار در همدان در حال ساخت است که می تواند ظرفیت مهمی برای توسعه استان همدان باشد.
شاهرخی با اشاره به بازدید اخیر وزیر صنعت، معدن و تجارت از ظرفیت های اقتصادی همدان افزود: شهرک بنکداران همدان به عنوان پایگاهی برای تامین اقلام مورد نیاز استان های غرب کشور و کشورهای همسایه غربی آماده بهره برداری است.
وی تاکید کرد: نرخ بیکاری فصل بهار در استان همدان ۶.۱ درصد اعلام شده است و رتبه نخست بیکاری کشور را کسب کرده ایم با این وجود بر اساس این آمار نزدیک به ۵۰ هزار بیکار در استان داریم.
وی گفت: همدان ۵۰۰ سال سابقه پایتختی ایران زمین را دارد و همواره در طول تاریخ یکی از مهمترین مناطق ایران بوده است، یک هزار و ۶۱ اثر از همدان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است و انتخاب همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین و همچنین انتخاب آن به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی در سال ۲۰۱۸ وظیفه ما را سنگین ترمی کند.
آینده انرژی همدانی ها در تسخیر نیروگاه های خورشیدی
در حوزه نیرو شاید ساخت و راه اندازی نیروگاه های خورشیدی مهم ترین دستاورد دولت در همدان است.
نیروگاه خورشیدی به عنوان یک منبع انرژی تجدیدپذیر مزایای زیادی دارد که آیندگان را تشویق به استفاده از آن می کند؛ راهبردی که با راه اندازی ۶ نیروگاه خورشیدی در همدان، الگویی برای دیگر نقاط کشور شده است.
حال اینجا در همدان ۶ نیروگاه خورشیدی در مجموع با ظرفیت ۴۵ مگاوات وارد شبکه برق رسانی استان شده است؛ نیروگاه هایی که با مشارکت سرمایه گذار خارجی ساخته شده اند.
با راه اندازی اینگونه نیروگاه ها باید کم کم به دنبال جایگزینی آن به جای نیروگاه بخار شهید مفتح بود و حالا چشم امید ساکنان منطقه به این است تا با راه اندازی اینگونه نیروگاه های تولید برق از نور خورشیدی، آب به منطقه برگردد و یکبار دیگر شاهد سر سبزی زمین های خود باشند.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان همدان گفت: چهار نیروگاه خورشیدی در بهمن ماه گذشته هر کدام با ظرفیت هفت مگاوات وارد مدار شبکه توزیع برق استان شده اند.
محمد مهدی شهیدی با اشاره به اینکه با بهره برداری از این چهار نیروگاه ظرفیت نیروگاه های خورشیدی استان به ۴۵ مگاوات افزایش یافت، اظهار داشت: هفت میلیون یورو توسط بخش خارجی در هرکدام از این نیروگاه ها سرمایه گذاری شده که در مجموع ۲۸ میلیون یورو برای ساخت این چهار نیروگاه هزینه شده است.
وی ادامه داد: نیروگاه های خورشیدی «باباطاهر» در شهرستان فامنین، «بشیک تپه» و «شهدای همدان» در شهرستان کبودراهنگ و «بوعلی» در شهرستان همدان چهار نیروگاهی هستند که با حضور اسحاق جهانگیری به بهره برداری رسیدند.
وی همچنین از بهره برداری یک نیروگاه تولید برق سی.اچ.پی (CHP = تولید همزمان برق و گرما) خبرداد و افزود: این نیروگاه نیز در شهرک صنعتی کبودراهنگ ساخته شده است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان همدان گفت: از سال ۹۵ تا کنون ۱۱.۸ مگاوات توسط نیروگاه های سی.اچ.پی (CHP = تولید همزمان برق و گرما) وارد مدار توزیع برق استان شده است.
شهیدی ادامه داد: با تشویق های شرکت توزیع برق استان برای راه اندازی مولدهای برق خورشیدی پنج کیلو واتی، توسط مشترکان خانگی، ۳۸۰ کیلو وات وارد مدار مصارف خانگی شد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان همدان پیش بینی کرد: ظرفیت مولد های برق خورشیدی خانگی، تا پایان سال ۹۸ به رقم ۸۰۰ کیلو وات افزایش یابد.
دانشگاه دی هشت نگینی در آسمان شهر حکیم هزاره ها
در دو سال گذشته به دنبال افزایش تعاملات بین المللی و همچنین ارتقای کیفی فعالیت های آموزشی و پژوهشی در دانشگاه ها، رتبه های بین المللی دانشگاه های برتر استان ارتقا یافت. دانشگاه هایی مانند بوعلی سینا، صنعتی همدان، علوم پزشکی ابن سینا در دوسال گذشته در رتبه بندی های معتبر بین المللی حضور داشتند و نام آنها در فهرست دانشگاه های برتر به چشم می خورد.
اما مهمترین اتفاق علمی استان همدان راه اندازی دانشگاه دی هشت که با حمایت علمی و مالی دانشگاه بوعلی سینا همدان در مقطع دکتری و به صورت پژوهش محور آماده پذیرش دانشجو است.
دانشگاه بین المللی دی هشت با هدف تقویت مبادلات دانشگاهی بین کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی گروه دی هشت متشکل از اندونزی، ایران، بنگلادش، پاکستان، ترکیه، نیجریه، مالزی، مصر و سایر کشورهای جهان است که در دانشگاه بوعلی سینا، به عنوان دانشگاه بنیانگذار تاسیس شده است.
هم اکنون دانشگاه بوعلی سینا در حال جذب دانشجو برای دانشگاه بین المللی دی هشت از کشورهای خارجی است. این دانشگاه در سال های نخست از اساتید، گروه های آموزشی و توان علمی دانشگاه بوعلی سینا تغذیه می کند تا به تدریج مستقل شود.
رویکرد وزارت علوم استفاده از ظرفیت و توانمندی دانشگاه ها و مراکز علمی برای پذیرش دانشجو از کشورهای مختلف است و دانشگاه دی هشت می تواند به این رویکرد تحقق بخشد. دانشگاه دی هشت در قالب یک توافق بین المللی بین هشت کشور در حال توسعه جهان اسلام به مرکزیت همدان ایجاد شده است.
در نشست آذرماه ۹۶ کشورهای گروه دی هشت در ترکیه، رئیس جمهور کشورمان تشکیل این دانشگاه را با حمایت دانشگاه بوعلی سینا اعلام کرد و مورد تشویق کشورهای عضو نیز قرار گرفت. اساسنامه و ساختار اولیه این دانشگاه تشکیل شده و دانشگاه بوعلی وارد عرصه شده است.
اما در کنار رشد علمی دانشگاه های استان، در دو سال اخیر حدود ۱۰۰ محصول فناورانه و دانش فنی توسط ۵۴ شرکت دانش بنیان و واحدهای فناور مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی همدان تجاری سازی شد.
بهره برداری و کلنگ زنی ۷۰۵ طرح عمرانی در هفته دولت
به گفته استاندار همدان در هفته دولت امسال، ۷۰۵ طرح با اعتبار حدود ۱۱ هزار میلیارد ریال در این استان بهره برداری و یا عملیات اجرایی آن آغاز شد که موجب اشتغالزایی برای یک هزار و ۲۳۳ تن شده است.
شاهرخی معتقد است برای توسعه باید برنامه مدون داشت و جذب سرمایه گذاری را نخستین اولویت برای توسعه می داند که بر اساس آن در مدت سه سال نیازمند ۱۵۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است.
استاندار همدان دومین اولویت را توسعه، تسهیل و رفع موانع صنعت استان ذکر می کند و می گوید: به دنبال احیای نزدیک به یک هزار واحد فعال، نیمه فعال ، تعطیل شده و واحد های قابل ارتقا هستیم.
شاهرخی اضافه کرد: با وجود تمام مشکلات موجود، استان همدان به عنوان یک کارگاه بزرگ زمینه های ایجاد اشتغال را دارد و در حوزه راه بیش از ۱۰ طرح مهم ملی در دست اجرا داریم که زیرساخت های استان را متحول می کند.
وی با اشاره به اینکه بیش از یک هزار هکتار فضا در منطقه ویژه اقتصادی آماده سرمایه گذاری است، گفت: در کل کشور چهار شهرک برای راه اندازی شهرک های فناور های تک تخصیص اعتبار شده که یکی از آن در همدان است که امیدواریم با استفاده از آن علم را به ثروت تبدیل کنیم.
استاندار همدان گفت: شهرک بنکداری همدان به عنوان بار انداز غرب کشور است و حتی می تواند اقلام مورد نیاز کشورهای همسایه غرب کشور را تامین کند.
وی ادامه داد: ۳۰ نوع مواد معدنی را در استان بهره برداری می کنیم و در حوزه معدن ۱۵ هزار میلیارد ریال طرح در دست اجرا داریم.
کاهش بیکاری، پوشش درمانی مناسب، بهبود فضای کسب و کار، افزایش سطح زیرکشت زمین های کشاورزی، توسعه راهها و حمل و نقل ریلی و رونق و توسعه بخشهای دیگر از جمله دستاوردهایی است که دولت تدبیر و امید، کارنامه خوبی از خود برای مردم پایتخت تاریخ و تمدن ایران برجا گذاشته است و امید می رود تا این روند در ۲ سال آینده نیز ادامه داشته باشد.
۹۹۰۴ /۲۰۸۷
نظر شما