مونسان: امکان اداره میراث فرهنگی با سازمان وجود نداشت

تهران- ایرنا- وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: از نگاه نمایندگان مردم و تدبیری که برای ارتقای سازمان میراث به وزارتخانه با توجه به مسئولیت های وسیع و تنوع مسئولیت‌ها اندیشیدند، تشکر می‌کنم؛ زیرا امکان آن نبود که با سازمان اداره شود.

علی اصغر مونسان  روز سه شنبه در جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مجلس شورای اسلامی افزود: امروز که با پیشنهاد رئیس جمهوری و طی مراحل قانونی در پیشگاه نمایندگان حضور دارم، اعتقاد دارم تعامل دولت و مجلس بسیار کارگشاست.

وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به تشکیل این وزارتخانه گفت: نشاط اجتماعی، ‌تولید ملی و اشتغال از جمله برنامه های پیش روست.

مونسان با بیان این که در آینده نه‌چندان دور شرکت های نرم افزاری همه صنایع را خواهند بلعید: شرکت های نرم افزاری به دنبال تشخیص زود سرطان در افراد هستند و این به طولانی شدن عمر کمک می کند. تا ۲۰ سال آینده ۷۰، ۸۰ درصد شغل ها از میان خواهند رفت و دیگر ایده‌های قرن ۲۰ برای قرن ۲۱ جوابگو نیست.

وی میزان گردشگران در سال ۱۹۵۰ را ۲۵ میلیون نفر اعلام کرد و گفت: این میزان در سال جاری به یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر رسیده و بر اساس آمار تا صدسال آینده به ۴ میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر می رسد. همچنین آمارها نشان می دهد کسب و کار گردشگری در دوره رشد قرار خواهد داشت.

وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: شاید بتوان گفت صد درصد گردشگران خارجی که به ایران می آیند، در بازگشت به کشورشان، سفیران کشورمان و سفیران جمهوری اسلامی خواهند بود و با واقعیت های کشورمان آشنا می شوند، این بزرگترین محل ارایه فرهنگ ناب کشور است. ایجاد فضای امیدبخش و بانشاط در کشور از طریق گردشگری حلال و در چارچوب احکام دین مبین اسلام، توزیع عادلانه ثروت و در آمد از طریق توزیع یکنواخت گردشگری در کشور از دیگر اقدامات حایز اهمیت است.

گردشگری در جایگاه اقتصاد سوم جهان
مونسان تصریح کرد: اما در ابعاد اقتصادی امروز گردشگری در جایگاه اقتصاد سوم جهان قرار گرفت و به واسطه ویژگی های منحصر به فردی؛ مانند نرخ بالای ایجاد اشتغال، ارزش افزوده بالا، ارزآوری بالا، زودبازده بودن و نرخ پایین سرمایه گذاری به ازای هر شغل از اهمیت بسزایی برخوردار است.
وی با بیان اینکه در بخش گردشگری کشور به ازای هر ۵۰ میلیون تا ۱۰۰ میلیون سرمایه گذاری، یک شغل ایجاد می کنیم، ادامه داد: این رقم در بخش صنعت بین ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد یعنی ۱۰ برابر نیاز به سرمایه گذاری است. بنابراین باتوجه به اینکه اکنون یکی از مهمترین موضوعات و مشکلات کشور، اشتغالزایی است، صنعت گردشگری می تواند با اندک سرمایه گذاری بسیاری از مشکلات ایجاد شغل در کشور حل کند.
وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اضافه کرد: توزیع عادلانه درآمد و ثروت، کسب و کارهای بزرگ، ساخت پروژه های بزرگ گردشگری و هتل های پنج ستاره تا کسب و کارهای کوچک در صنایع دستی و بوم گردی ها را در بر می گیرد.
وی با اشاره به نقش محرک اقتصادی که حوزه گردشگری دارد، توضیح داد: در ایام عید نوروز با حرکت گردشگری تمام شئون اقتصادی کشور به حرکت در می آید و یک تحرک جدی در اقتصاد کشور ایجاد می شود. بخش صنایع دستی نیز علاوه بر ابعاد فرهنگی دارای ابعاد اقتصادی است.

ایران به واسطه ظرفیت های بی‌نظیر تاریخی، فرهنگی، بناهای متعدد تاریخی، اماکن دینی و بیش از ۶۰۰ موزه فعال و ظرفیت های بی نظیر طبیعی و تنوع آب و هوایی جزء ۱۰ کشور پرظرفیت جهان دسته بندی شده است. خوشبختانه گردشگری در کشور با رشد خوبی به سمت جلودر حرکت است و علی رغم مشکلاتی که در این مدت به واسطه تحریم ها به وجود آمد، با تدابیر سازمان میراث فرهنگی گذشته؛ همچون لغو روادید با کشورهای هدف، تعیین کشورهای هدف، تمرکز روی کشورهای منطقه ای و تبلیغات وسیع در فضای مجازی آثار مضر تحریم کاهش یافت.

وی ادامه داد: این اتفاقات در حالی رخ داد که به واسطه تحریم های صنعت گردشگری، کاهش پروازهای مستقیم را داشتیم که یکی از اجزای مهم توسعه گردشگری خارجی است.م تنش های منطقه ای و کوچکترین تنش نیز بر گردشگری اثر بسیاری می گذارد و تلاطمات ارزی گردشگران را سرگردان می کند.

مونسان توضیح داد: ما بسته های سفر به ایران را در خارج از کشور به صورت دلاری می فروشیم، بنابراین سود آژانس های گردشگری افزایش یافته است. پیش از این بسته های سفر را ۱۲۰۰ تا ۲۲۰۰ دلار می فروختیم، اکنون نیز با همان نرخ فروخته می شود.
وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه در چهار ماه سال گذشته حدود هشت هزار عمانی به کشور ما سفر کردند، افزود: گردشگران عمانی بخش زیادی از گردشگران سلامت و توریست درمانی ما را تشکیل می دهند و امسال این عدد به نسبت مشابه سال گذشته، بعد از لغو روادید به ۸۰ هزار نفر رسیده است. اخیرا هم با کشور چین لغو روادید انجام شد که ۱۵۰ میلیون گردشگر خروجی دارد، هدفگذاری ما این است که در مرحله اول یک میلیون گردشگر چینی و در مرحله بعد به عدد دو میلیون گردشگر چینی در کشور برسیم.

هدفگذاری برای دو میلیون گردشگر چینی
مونسان ادامه داد: بنابرآمار بانک مرکزی در سال ۹۷، سهم صنعت گردشگری از تولید ناخالص داخلی/ GDP کشور ۱۱و ۸ دهم میلیارد دلار بوده که به نظر عدد خوبی است که این عدد باید ارتقا یابد تا به ظرفیت های واقعی کشور نزدیک شود. هدفگذاری ما این است که سهم ۲.۹ دهم درصدی از تولید ناخالص داخلی GDP را به عدد ۴.۵ درصد افزایش دهیم که بالغ بر ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: هم اکنون بالغ بر ۲۰۰ هزار میلیارد تومان حجم سرمایه گذاری درپروژه های حوزه گردشگری است که بخشی از آن شامل ۴۰۵ هتل و ۱۵۴ هتل ۴ و ۵ ستاره است و تمام تلاش ما این است تا بین ۶۰ تا ۷۰ درصد این پروژه ها را تا پایان سال به نتیجه برسانیم. اکنون بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ موافقت اصولی صادر شده است، یکی از نمایندگان گفت آمارهای مختلفی داده شده است، می دانید هر روز آمار موافقت اصولی در حال تغییر و افزایش است.
مونسان توضیح داد: همچنین ۱.۸ دهم میلیارد دلار در این دولت جذب سرمایه گذاری یعنی تصویب سرمایه گذاری در هیات سرمایه گذاری خارجی ثبت و علاوه بر آن مجموع فعالیت های انجام شده در هر سه حوزه در دو سال گذشته موجب ایجاد ۳۰۰ شغل در کشور شده است.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اظهار داشت: بهره برداری از هزار و ۴۲۵ پروژه بوم گردی در دو سال گذشته علاوه بر تامین زیرساخت ها در زمینه طبیعت گردی موجب ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر و حتی باعث حرکت معکوس شده، رونق اقتصادی در روستاها را به وجود آورده و برای جوانان ما ایجاد اشتغال کرده است.
مونسان اضافه کرد: ما در قالب بوم گردی ها اجازه دادیم هر کسی با اندک سرمایه و با وام های ارزان قیمت از محل طرح اشتغال روستایی، بتوانند فضای کسب و کار برای خود ایجاد کنند این یعنی عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه ثروت که یکی از دغدغه های مقام معظم رهبری و شما نمایندگان مردم است.
وی با تاکید بر اینکه صنایع دستی نیز به اقتصاد کشور کمک کرد، ادامه داد: از این طریق صادرات بیش از ۲۸۹ میلیون دلار از مبادی گمرکی و حدود ۳۰۰ میلیون دلار هم به صورت چمدانی کسب درآمد انجام شده است.


رتبه اول ثبت شهرهای جهانی صنایع دستی
مونسان افزود: با کسب رتبه اول جهانی در سال گذشته با ثبت ۸ شهر و دو روستا در فهرست جهانی، برای نخستین بار چین را پشت سرگذاشتیم و به رتبه اول ثبت شهرهای جهانی در حوزه صنایع دستی در دنیا رسیدیم.
 

اخذ ۸ نشان جغرافیایی در ۸ رشته خبر اتفاق خوبی برای میراث فرهنگی ‌کشور بود و نشان از عممق نفوذ ما در محافل بین المللی دارد.

وی اجرای طرح تجاری سازی صنایع دستی اواخر سال ۹۶ را یکی دیگر از کارهای مهم اعلام کرد و گفت: این طرح با ارتقای بسته ‌بندی، ‌بهبود طرح‌ها و مطابق شدن صنایع دستی با نیاز ها به رشد صنایع دستی کمک زیادی کرد. حوزه میراث فرهنگی تنها به فرهنگ مرتبط نیست و نقش اقتصادی در کشور دارد؛ در ۲ سال گذشته ۴ هزار پروژه میراثی و تاریخی به همت کارگران و استادکاران مرمت شد، که نقش اقتصادی دارد.

اعتبار تنها ۱۵۰ میلیارد تومان برای بخش میراث کافی نیست
مونسان در پاسخ به برخی نمایندگان مجلس در این حوزه گفت: اعتباری که برای بخش میراث فرهنگی در سال گذشته در نظر گرفته شده بود، تنها ۱۵۰ میلیارد تومان بود که اگر مشارکت مردم و استفاده از ماده ۲۷ بودجه نبود این میزان مرمت ابنیه تاریخی میسر نمی شد. بر حسب قانون پروژه ‌های تاریخی زیر سطح یک به منظور مرمت در اختیار بخش خصوصی قرار گرفت که همچنین زمینه اشتغال و کسب و کار نیز مهیا شد.
وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درباره ثبت جهانی شدن ۵ اثر تاریخی ایران با رویکرد زنجیره‌ای در یونسکو گفت: ثبت این آثار در این مدت کار دشواری بود ولی موفق شدیم جنگل‌های هیرکانی را که در ۵ استان کشور واقع شده است و همچنین محور ساسانی را با داشتن ۸ بنای تاریخی از جمله این موارد ثبت کنیم.

وی ارتقا رتبه ایران از ۱۱ به ۹ را در فهرست جهانی یونسکو دستاورد این ثبت‌ها دانست و گفت: تقویت دیپلماسی فرهنگی نیز با برگزاری نمایشگاه‌های مشترک بین ایران و دیگر کشور ها اتفاق افتاد. در نوروز سال ۹۷ نمایشگاه مشترک موزه ملی با موزه لوور برگزار شد که بازدید روزانه از آن به ۱۲ هزار نفر رسید.
وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزاری نماشگاه ایران در هلند را نیز در راستای دیپلماسی فرهنگی دانست و گفت: بازدید روزانه ۱۵۷ هزار نفر در هلند که کشوری کم‌جمعیت محسوب می شود از آثارمیراثی ایران نشان از اعتبار و اعتماد به ماست.

بیش از ۸ سال است که موضوع تبدیل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مطرح شده و همواره مخالفان و موافقی در مورد آن اظهار نظر کرده‌اند. سرانجام نیز نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرح یک فوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را تصویب کردند که پس از تایید شورای نگهبان در تاریخ ۲۶ مرداد از سوی علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهوری ابلاغ شد.
رئیس جمهوری ۲ روز بعد (۲۸ مرداد ۱۳۹۸) در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانون تشکیل «وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» را برای اجرا به نهاد ریاست جمهوری و سازمان اداری و استخدامی کشور ابلاغ کرد. حسن روحانی همچنین در حکمی علی اصغر مونسان را به سرپرستی این وزارت تازه تاسیس منصوب کرد.
مونسان پیشتر در جلسه‌ای با کمسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی با تشریح عملکرد سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از توسعه بوم‌گردی در کشور با دستاورد اشتغال و درآمدزایی برای روستاییان خبر داد و گفت: میزان گردشگری ورودی از ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در سال ۹۶ به ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در سال ۹۷ رسیده است. همچنین میزان گردشگر ورودی در چهار ماهه اول ۹۸ نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد رشد را نشان می دهد. وی همچنین سند توسعه گردشگری کشور را که با همکاری سازمان جهانی گردشگری و یونسکو در حال تدوین است مشخص کننده آینده گردشگری کشور خوانده است.
گزینه پیشنهادی حسن روحانی برای پذیرفتن مسئولیت در وزارت‌خانه جدید بر اهیمت اقدامات صورت گرفته در مورد تجاری‌سازی صنایع‌دستی تاکید داشته و معتقد است این طرح که از سال ۹۶ آغاز شده باید همچنان ادامه و ارتقا یابد. 
به گفته وی در این طرح مسائلی چون بسته‌بندی محصولات صنایع‌دستی و برندسازی و نیز به کارگیری طراحان صنعتی کنار هنرمندان سنتی مورد توجه قرار گرفته تا علاوه بر روزآمد شدن طرح‌ها، صنایع دستی کاربردی شده و در جذب مشتری بازار نیز توفیق یابد.

علی اصغر مونسان در پایان این جلسه با ۱۶۳ رای موافق، ۸۷ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از ۲۵۵ نماینده حاضر در مجلس شورای اسلامی به عنوان اولین وزیر  میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انتخاب شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha