۱۳ شهریور ۱۳۹۸، ۸:۵۵
کد خبر: 83463664
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

ماتم کشاورزان رابُری در جشن گردو

۱۳ شهریور ۱۳۹۸، ۸:۵۵
کد خبر: 83463664
ماتم کشاورزان رابُری در جشن گردو

کرمان - ایرنا - طی یک دهه اخیر مشکلات بسیاری از جمله آفت کرم خراط، سرمازدگی، کم آبی و فقدان تکنولوژی روز، محصول گردوی شهرستان رابُر و بافت کرمان را با خطر جدی نابودی مواجه کرده و باغداران این منطقه براین باورند که برگزاری هر ساله جشنواره گردو در این مناطق نمایش رونق غیرواقعی محصول و به گونه ای پنهان سازی کم کاری های متولیان امر و زخمی بر دل ماتم زده آنان است.

به گزارش ایرنا، گردو با ویژگی‌های حفظ خاک، تلطیف هوا، دارای خاصیت های دارویی و غذایی بسیاری است و سابقه تاریخی کشت این گیاه در شهرستان های بافت و رابر استان کرمان به صدها سال پیش باز می گردد، به گونه ای که در سال های اخیر کشت این محصول یکی از منابع درآمدی پایدار و عمده اشتغالزایی در این منطقه کمتر برخوردار بوده است.

کشت محصول گردو طی سال‌های گذشته در استان کرمان با قهر طبیعت و کم‌توجهی مسئولان رو به نابودی رفته، به گونه ای که با ورود به شهرستان های رابر و بافت خشکیدگی و رنگ باختی این درختان چشم هر بیننده ای را به خود خیره می‌کند و کشاورزان بسیاری را خانه نشین کرده است.

از بین رفتن محصول گردو شهرستان های بافت و رابر (دارای بیشترین باغات کشور از نظر سطح زیر کشت) علاوه بر افزایش بیکاری موجب ایجاد معضلات اجتماعی، مهاجرت و حاشیه نشینی می‌شود که این امر نیز هزینه های گزافی را بر دولت و کشور تحمیل خواهد کرد.

در شرایط کنونی که مسئولان کشوری و به تبع آن استان کرمان در پی اشتغالزایی و رونق تولید در تمامی حوزه‌ها هستند، شغل عمده جمعیت بیش از ۱۲۰ هزارنفری در ۲ شهرستان بافت و رابر در حال از بین رفتن است و متولیان کشاورزی همچنان با برپایی جشنواره ها به دنبال نمایشی غیر واقعی از وضعیت مطلوب گردوی این منطقه هستند.

به گفته کشاورزان و باغداران منطقه در سالی که به نام رونق تولید نامگذاری شده باید به دور از تبلیغات و راه انداختن هیاهویی های چون جشنواره ها و جشن های رانگ وارنگ گردو و دیگر محصولات ، به فکر چاره ای اساسی برای بررسی و رفع مشکلات و موانع پیش روی باغداران و صاحبان این باغات بود تا به رونق و استمرار تولید کمک کرد نه اینکه در سایه این جشن ها از مشکلات اساسی غافل شد.

افول گردوی رابر

یکی از کشاورزان روستای اِسکِر از توابع شهرستان رابُر در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: کم آبی، آفت کرم خراط و بی توجهی مسئولان طی سال های گذشته علت اصلی افول گردوی این شهرستان است که باید تا دیر نشده در این خصوص تدبیری اندیشیده شود.

علی سیوندی افزود: طی سالهای گذشته آفت کرم خراط و تغییرات اقلیمی محصول عمده کشاورزان شهرستان رابر را از بین برده، به گونه ای که امسال با کاهش ۵۰ درصدی محصول خود نسبت به سال های گذشته روبرو هستیم اما مسئولان تاکنون اقدام چندانی انجام نداده اند.

وی بیان کرد: شغل عمده مردم شهرستان های بافت و رابر کشاورزی است و از این راه امرار معاش می کنند، اما کم آبی و فقدان دانش و نداشتن تکنولوژی روز در کشت و برداشت محصولات کشاورزی بزرگترین مانع برای تولید و حفظ جمعیت در روستاهای این منطقه تبدیل شده است.

این کشاورز ادامه داد: بند سنگی روستای اسکر از توابع رابر سال ها لایروبی نشده و همین امر در تامین آب مورد نیاز کشاورزان منطقه خلل ایجاد کرده است.

کشاورزان به حمایت مسئولان چشم دوخته اند

دیگر کشاورز شهرستان بافت گفت: کشاورزان شهرستان های بافت و رابر همچنان به حمایت مسئولان و متولیان برای رونق در تولیدات کشاورزی این مناطق چشم دوخته اند.

عبدالله برهانی با تاکید بر اینکه کشت محصول گردو برای کشاورزان صرفه اقتصادی مطلوبی ندارد تصریح کرد: میزان برداشت محصولات گردو به صورت پلکانی طی سالهای گذشته کاهش یافته که این امر موجب نارضایتی کشاورزان شده است.

راهکارهای ارتقای بهره وری گردوی رابر

معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی نیز با بیان اینکه آینده مردم شهرستان های رابر و بافت با گردو گره خورده است گفت: برای رفع مشکل بهره وری پایین این محصول باید انواع محصولات و ارقام جدید با خصوصیات کیفی را برای کشت در این منطقه معرفی کرد.

عباس کشاورز تصریح کرد: آسیب جدی کرم خراط محصول گردوی استان کرمان را تهدید می کند که شیوع این آفت ناشی از کم آبی، مشکلات تغذیه ای و تغییرات اقلیمی و سرمازدگی است.

وی عنوان کرد: برداشت گردو به علت فقدان تکنولوژی روز در زمینه کاشت و برداشت محصول، هزینه زیادی به کشاورزان و باغداران گردوی شهرستان های بافت و رابر تحمیل می کند لذا باید در کوتاه‌مدت دستگاه‌های برداشت به این مناطق معرفی شود و در بلندمدت ارتفاع گردوهای منطقه را برای سهولت در برداشت کاهش دهیم.

ایجاد صنایع وابسته گردو

همچنین سرپرست معاونت امور عمرانی استانداری کرمان گفت: صنایع وابسته گردو با همکاری وزارت جهاد کشاورزی باید در این استان بخصوص شهرستان های بافت و رابر توسعه یابد زیرا این اقدام موجب درآمدزایی و اشتغال پایدار در منطقه می شود.

سیدمصطفی آیت اللهی موسوی با بیان اینکه کرمان با ۱۸۳ هزار کیلومتر مربع بزرگترین استان کشور است افزود: ۲۸ هزار هکتار از باغ‌ها و مزارع این استان در شهرستان بافت قرار دارد و محصول گردو از مزیت‌های کشاورزی کرمان محسوب می شود که باید توسعه یابد.

وی با تاکید بر اینکه عمده اقتصاد و تولید شهرستان های رابر و بافت گردو است گفت: این محصول علاوه بر خاصیت غذایی، از ریشه و برگ این درخت به عنوان گیاه دارویی استفاده می‌شود.

کمیته ویژه پاکسازی آفت کرم خراط تشکیل شود

نماینده مردم بافت، رابر و ارزوئیه نیز با بیان اینکه محصول گردوی این شهرستان ها طی بیش از ۱۰ سال اخیر گرفتار آلودگی کرم خراط شده‌اند و اقدامی اساسی در این زمینه انجام نمی شود عنوان کرد: باید کمیته ویژه برای پاکسازی آفت کرم خراط گردو تشکیل شود.

علی بختیاری افزود: سازمان تعاون روستایی که مسئولیت اصلی در صادرات محصولات گردو را به عهده‌ دارد، باید برنامه‌ریزی ویژه‌ای برای ازبین بردن آفت کرم خراط انجام دهد.

وی با اشاره به خسارات های وارد شده به محصول گردوی شهرستان‌های بافت، رابر و ارزوئیه طی سال های گذشته گفت: این شهرستان ها نسبت به وسعت، بیشترین سطح زیر کشت درختان گردو را در کشور دارند و اقتصاد مردم این شهرستان ها به صورت مستقیم به کشت این محصول وابسته است.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مرکز تحقیقات گردو می تواند راهکاری اساسی برای توسعه محصول گردوی شهرستان های بافت، رابر و ارزوئیه باشد که راه‌اندازی این مرکز مطالبه تمامی مردم است زیرا علاوه بر اشتغالزایی، موجب بهره وری تولیدات کشاورزی این منطقه از استان کرمان می شود.

به گفته برخی کارشناسان هرچند زمان یک دهه را برای حمایت از کشاورزان،  جلوگیری از آفت ها و علت های تحلیل گردوی استان کرمان هدر دادیم، اما  اینک با پیوند زنی، نهال کاری، پرداخت تسهیلات کم بهره برای توسعه کشاورزی و بیمه این محصول، می توان شغل عمده، منبع درآمدی کشاورزان و یکی از محصولات تولیدی گسترده استان کرمان را از خطر نابودی حفظ کرد و کشاورزان بسیاری را از ماتم پیامدهای آینده بیکاری در این منطقه رهایی بخشید.

گزارش: حامد سالاری

۷۴۲۰ / ۵۰۵۴

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha