واکنش های بین المللی به گام سوم و کاهش تعهدات برجامی ایران

تهران- ایرنا- «واکنش‌های بین المللی به گام سوم کاهش تعهدات ایران»، «با اجرای گام سوم کاهش تعهدات برجامی، احتمال رفع تنش میان ایران و آمریکا وجود دارد؟»، «طلسم دستیابی ایران به سلاح لیزری شکسته شد» و «ابتکار: رأی مردم در انتخابات ۹۸ بازگشت به احمدی‌نژادیسم نخواهد بود» از جمله مهمترین عناوین گزارش های رصد شده از تارنماهای خبری داخل، در طول ۲۴ ساعت گذشته است.

گروه اطلاع رسانی بنابه رسالت خبری ایرنا، به عنوان خبرگزاری رسمی نظام، دولت و مردم، به منظور ایجاد پل ارتباطی در مسیر گسترش آگاهی سازی، با مروری بر برجسته ترین گزارش های پایگاه های خبری داخلی منتشر شده در طول شبانه روز گذشته، گزیده ای از این گزارش ها را انتخاب و با عنوان «برجسته های تارنماها» منعکس کرده است.

واکنش‌های بین المللی به گام سوم کاهش تعهدات ایران

به گزارش وب سایت خبری «تابناک»؛ اعلام تصمیم ایران برای برداشتن گام سوم در جهت کاهش تعهدات برجامی از سوی رئیس جمهوری و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، بارتاب زیادی به همراه داشته است و مقامات، کارشناسان و رسانه‌های مختلف در سراسر جهان بدان واکنش نشان دادند.

در این رابطه، ژرارد آرود، سفیر سابق فرانسه در واشنگتن به توئیت «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا درباره شروع گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران و اتهامات وی علیه تهران واکنش نشان داد و در پاسخ به توئیت پمپئو چنین نوشت: «اگر ایران به تدریج در حال خروج از برجام است، به خاطر این است که آمریکا توافقی که روی آن مذاکره شده بود، رد کرده و تحریم هایی را که نقض این توافق محسوب می‌شود، بازگردانده است.»

پمپئو در آن توئیت نوشته بود: «ایران اعلام کرده همه محدودیت‌ها در زمینه تحقیق و توسعه هسته‌ای را زیر پای خواهد گذاشت. این واقعیت که ایران ظرفیت غنی‌سازی را حفظ کرده، یکی از ضعف‌های اساسی برجام را آشکار می‌کند.»

لنوید اسلاتسکی رئیس کمیته روابط خارجی دومای روسیه، گام سوم ایران در کاهش تعهدات خود ذیل توافق هسته‌ای (برجام) را پاسخی به تحریم‌های آمریکا و بدقولی‌های اروپا دانست.

این مقام روس گفت: آمریکا تلاش می‌کند ایران را مجبور به ترک توافق هسته‌ای کند تا اتحادیه اروپا را متقاعد به بازگرداندن تحریمها علیه تهران نماید. این موضوع در راستای گفت‌وگوی واقعی با تهران نیست.

یک سخنگوی وزارت خارجه آلمان نیز عنوان کرد: ما از ایران می خواهیم تا شرایط را درباره کاهش تعهدات برجامی بدتر نکند. هنوز برای ایران دیر نشده، مسیر اشتباهی را که رفته است، ترک کند.

مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا نیز در نشست خبری با وزیر دفاع وزیر دفاع فرانسه، در پاسخ به پرسشی درباره کاهش تعهدات برجامی ایران در گام سوم گفت: ما از اقدامات تازه‌ای که ایران برداشته و نقض برجام متعجب نشده‌ایم.

جو بایدن نیز در توئیتر نوشت:‌ بحران های خودساخته دونالد #ترامپ، جهان ما را هرچه بیشتر ناامن ساخته است. توافق هسته ای، برنامه هسته ای #ایران را درون جعبه ای قرار داده بود، ترامپ از این توافق خارج شد و اکنون ایران برنامه خود را پیش می برد.

مایا کوچیانچیک، سخنگوی اتحادیه اروپا نیز در جمع خبرنگاران و در واکنش به کاهش تعهدات برجامی ایران گفت: ما از ایران می‌خواهیم تمامی اقداماتی را که با تعهدات آن کشور در برجام مغایرت دارند، لغو کرده و از هرگونه اقدامی که بیش از این موجب تضعیف حفظ و اجرای کامل توافق هسته‌ای شود، خودداری کند.

وی تأکید کرد، تعهد اتحادیه اروپا نسبت به توافق به پایبندی کامل ایران نسبت به این توافق بستگی دارد.

آسوشیتدپرس نیز با اشاره به سخنان سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران به خبر راه‌اندازی ماشین‌های نسل جدید غنی سازی پرداخت.

اسپوتنیک نیز نوشت: ایران می‌گوید در صورت تحقق وعده‌های امضاکنندگان برجام، تصمیم درباره قطع تعهدات هسته‌ای «برگشت پذیر» است. رویترز نیز با پوشش سخنان کمالوندی عنوان کرد که ایران رسما غنی سازی فراتر از ۲۰ درصدی خود را اعلام کرد.

خبرگزاری فرانسه نیز نوشت: ایران سانتریفیوژهای پیشرفته را کلید زد. ایران ضمن راه اندازی سانتریفیوژهای پیشرفته خود برای افزایش غنی‌سازی اجازه رصد سایت‌های هسته‌ای خود توسط سازمان ملل را نیز فراهم ساخته است. ایران در گام سوم کاهش تعهدات هسته‌ای، خبر فعال سازی بیست ماشین IR-۴ و ۲۰ ماشین IR-۶ را اعلام و تأکید کرد، این ماشین‌ها برای انجام فعالیت‌های تحقیقاتی راه‌اندازی شده‌اند تا ذخیره غنی‌سازی را با سرعت افزایش دهند. خبرگزاری آناتولی نیز به کاهش تعهدات ایران در برجام پرداخت و نوشت: ایران از سانترفیوژهای پیشرفته برای غنی سازی اورانیوم استفاده خواهد کرد.

با اجرای گام سوم کاهش تعهدات برجامی، احتمال رفع تنش میان ایران و آمریکا وجود دارد؟ / تا زمان بازگشت «موازنه وحشت» باید صبر کنیم / فعلا نگاه ترامپ انتخاباتی است

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب در گفت و گو با امیر علی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا، آورده است: این کارشناس مسائل آمریکا بر این باور است، تا زمانی که تعادل بر هم خورده میان ایران و آمریکا برقرار نشود، نه مذاکره در راستای منافع تهران است و نه مذاکره‌ای انجام می‌گیرد. پیش از برجام توازن وحشت میان ایران و آمریکا به وجود آمده بود؛ یعنی از یک سو آمریکا از دست‌یابی ایران به سلاح هسته‌ای واهمه داشت و ایران نیز از آسیب‌ زدن تحریم‌های شورای امنیت به اقتصاد کشور واهمه داشت. پس از خروج ترامپ از برجام، توازن وحشت کامل به نفع آمریکا بر هم خورده است.

امیر علی ابوالفتح، در ارتباط با نهایی شدن اجرای گام سوم کاهش تعهدات برجامی توسط ایران، بر این عقیده است که بنیان مساله را می‌توان در آگاهی یافتن ایران از عدم توانایی اروپایی‌ها در اجرای تعهدات برجامی خود، پس از خروج آمریکا از این توافق بین‌المللی مورد ارزیابی قرار داد. طبیعی است که اگر یکی از طرفین یک توافق به تعهدات خود عمل نکند، طرف مقابل نیز این امکان را برای خود در نظر بگیرد، به تعهداتش پایبند نباشد. از این جهت، ایران با وجود یک سال صبر و فرصت دادن به دیپلماسی، تصمیم به کاهش تدریجی تعدات برجامی خود گرفت.

وی  افزود: «پس از برداشته شدن گام دوم کاهش تعهدات تا حدود اروپایی‌ها به اراده جدید ایران پی بردند و دولت فرانسه تلاش‌هایی را برای آغاز گفتگو و رسیدن توافق در پیش گرفت اما نکته مهم این بود که هر گونه اقدام اروپایی‌ها منوط به موافقت آمریکا و ترامپ است و پس از مخالفت کاخ سفید با ابتکارات فرانسه، مشخص شد حداقل در مقطع کنونی نتیجه‌ای جدی حاصل نشده، لذا ایران گام سوم کاهش تعهدات خود را اجرایی کرد.» «آن‌چه حتمی به نظر می‌رسد این است که در گام سوم محدودیت‌ها برای تحقیق و توسعه فعالیت‌های هسته‌ای کنار گذاشته می‌شود. ما حصل موضوع این است که ایران نشان داد تصمیمی برای سکوت در برابر کارشکنی‌های آمریکا و سکوت و ناتوانی اروپایی‌ها ندارد.»

ابوالفتح در بخشی دیگر از گفته‌های خود در ارزیابی خود از منطقی بودن تصمیم ایران با اشاره به این‌که حتی مهلت‌های ۶۰ روزه کفایت نمی‌کند، تصریح کرد: «از همان زمان اعلام آمریکا مبنی بر این‌که هیچ‌گونه معافیتی را قائل نخواهد شد، مشخص بود که اروپایی‌ها توان اجرای تعهدات خود را ندارند. واقعیت این است که اروپایی‌ها واقعا قصد نمی خواهند تعهدات خود را اجرا نکنند،  لکه نمی‌توانند اجرا کنند. باید بپذیریم که ایالات متحده آمریکا اگر به هر دلیل، قصدی مبنی بر کاهش فشارها یا پذیرش مصالحه نداشته باشد نه اکنون و نه در آینده اروپایی‌ها نمی‌توانند، اقدامی قابل توجه را در زمینه اجرای برجام انجام دهند. برای نمونه «اینستکس» که طرح آن با حمایت ۲۸ کشور اروپایی و هدایت ۳ کشور آلمان، انگلیس و فرانسه مطرح شد، تنها به حوزه مبادلات غیرتحریمی محدود شد. چنین امری اساسا از ابتدا نیز مورد تحریم آمریکا نبود. مبادله در زمینه دارو ومواد غذایی به هیچ عنوان گرهی از مشکلات حل نمی‌کند، بنابراین، معتقد هستم که در ۶۰ روز آینده که به عنوان فرصت جدید تعیین شده، اروپایی‌ها نمی‌توانند اقدامی جدی انجام دهند. در حقیقت، اروپایی‌ها به نظر نمی‌رسد تحت هیچ شرایطی ریسک تقابل با آمریکا را بپذیرند.»

وی همچنین، پیرامون فرضیات مطرح شده درباره امکان مذاکره میان ایران و آمریکا و دیدار احتمالی میان روحانی با ترامپ، بر این نکته انگشت گذاشت که اساسا ترامپ، مذاکره را برای «مذاکره» می‌خواهد و ایران مذاکره را برای «نتیجه». برای ترامپ دیدار روحانی بدون رخ دادن هر گونه اتفاقی مثبت است. تجریه دیدارهای میان رهبر کره شمالی و رئیس‌جمهور آمریکا به وضوح نشان می‌دهد که تا کنون ذره‌ای از فشار تحریم‌ها کاسته نشده است. ایران از هر گونه مذاکره‌ای، نتیجه و دستاورد می‌خواهد اما اظهارات ترامپ در ارتباط با برداشته نشدن تحریم‌ها و ندادن معافیت‌، معادلات را پیچیده کرده است.

طلسم دستیابی ایران به سلاح لیزری شکسته شد؛ دفاع سریع‌تر و راحت‌تر در برابر کروزها و پهپادهای بیگانه با نسل جدید سامانه‌های پدافندی

وبسایت خبری مشرق در گزارش خود از یک دستاورد مهم دفاعی سخن برده و نوشته است: سیستم های دفاع لیزری سرعت بالایی داشته و در حقیقت پرتاب آنها با سرعت نور حرکت می کنند. تا زمانی که انرژی وجود داشته باشد، شلیک ادامه دارد و در عین حال شلیک هر پرتوی لیزر نیز بسیار ارزان است.  استفاده از سیستم هایی انرژی مستقیم همانند لیزر در سامانه های تسلیحاتی، از سالها پیش در فکر طراحان و سازندگان سامانه های تسلیحاتی وجود داشته و خصوصا استفاده از نمونه های این تسلیحات در فیلم های علمی تخیلی به شدت رواج دارد که این موضوع بخصوص در سری سینمایی جنگ ستارگان نمود زیادی داشت اما سلاح های لیزری یا انرژی مستقیم فقط در حد پرده سینما یا رمان های تخیلی نماند و بعد از دهه ها تلاش مستمر و پیگیری، کم کم در حال وارد شدن به میدان رزم واقعی هستند.

در حالی که معدود کشورهای جهان توانسته اند در این حوزه به موفقیت های ملموسی برسند حالا خبر رسیده که جمهوری اسلامی ایران نیز در مسئله طراحی و ساخت سلاح های لیزری وارد کارزار جدی شده و در حال حاضر نیز سیستمی را به صورت فعال در اختیار دارد. در این زمینه امیر شاهرخ شهرام معاون وزیر دفاع و رئیس شرکت صنایع الکترونیک (صاایران) طی روزهای گذشته در این باره اظهار داشته "علاوه بر اینکه هم اکنون از لیزر برای آماده سازی سامانه‌های توپخانه‌ای و روانه سازی توپ و رادار استفاده می کنیم تا سامانه بتواند هدف را با دقت بالا ردگیری کرده و مورد اصابت قرار دهد، در موضوع کُشندگی نیز دستاوردهای خوبی داشتیم که همه آنها تولید داخل هستند. پرنده های رادارگریز را از لایه های کامپوزیتی می‌سازند تا هم رادار گریز باشد، هم سبک باشد و هم به تداوم پرازی آن در هوا کمک کند. این بدنه کامپوزیتی در برابر لیزرهای پرتوان آسیب‌پذیر است و ما با استفاده از این لیزرها که در اختیار داریم می توانیم آنها را منهدم کنیم. هم اکنون از این سامانه های لیزری در مناطق حساس و حیاتی کشور نیز استفاده می‌شود و امروز لبه تکنولوژی دنیا در حوزه لیزری در دستان متخصصان نیروهای مسلح ما قرار دارد.

تلاشی طولانی برای داشتن سلاح نامرئی

به زبانی ساده لیزر ابزاری است که نور را به صورت پرتوهای موازی بسیار باریکی که طول موج مشخصی دارند، ساطع می‌کنند. این دستگاه از ماده‌ای جمع کننده یا فعال کنده نور تشکیل شده که درون محفظه تشدید نور قرار دارد. این ماده پرتو نور را که به وسیله یک منبع انرزی بیرونی (از نوع الکتریسیته یا نور) به وجود آمده، تقویت می‌کند. از همان ابتدای کشف این خواص در اوایل دهه ۱۹۵۰ دانشمندان به خواص گوناگون این فناوری جدید پی بردند و از آن تاریخ به بعد بخش های مختلف از علوم و صنایع تحت تاثیر این فناوری قرار گرفت.

 در بخش های نظامی نیز با پی بردن به قدرت بالای لیزر برنامه هایی از اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی برای استفاده از این تکنولوژی مطرح شد.   در ابتدا نیروی هوایی آمریکا به دنبال استفاده از لیزر به عنوان یک سامانه پدافند هوایی بود، نیروی زمینی و دریایی آمریکا نیز در ادامه دهه ۱۹۷۰، آزمایشاتی را به منظور طراحی و ساخت سلاح های پدافند لیزری انجام دادند که عمدتا در مرحله نمونه های آزمایشی باقی ماند. اما در دهه ۱۹۸۰ میلادی و با روی کار آمدن رونالد ریگان و بحث استراتژی "جنگ ستارگان" استفاده از سلاح های لیزری در دو نقش تدافعی و هم تهاجمی گسترده تر شده و با جدیت بسیار بیشتری از سوی آمریکا دنبال شد. البته به دلیل موانع موجود در آن پروژه و البته پایان جنگ سرد پروژه های آن طرح نیز عمدتا در مرحله آزمایشی و پیش نمونه باقی ماندند.



به طور مثال یکی از آن طرح ها که از آن زمان مطرح شده و در سالهای بعد از جنگ در قالب برنامه سپر دفاع موشکی آمریکا مطرح شده و نهایتا به دلیل مسائل مالی و نبود توان واقعی عملیاتی لغو شد، پروژه "لیزر هوابرد ضد موشک بالستیک" بود که بر پایه نصب یک توپ لیزری بر روی دماغه یک فروند هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ برای ساقط کردن موشکهای بالستیک در مرحله شتاب گیری اولیه آنها بود.

این طرح سرنوشت بسیار جالبی پیدا کرد. پروژه YAL-۱ که تبلیغات فراوانی برای آن توسط آمریکا انجام شده بود پس از سالها تحقیق و صرف میلیاردها دلار در زمان صدارت رابرت گیتس وزیر دفاع اسبق آمریکا کنسل شد. بخشی از صحبتهای وزیر دفاع سابق آمریکا در مورد این سامانه جالب است:

ما به دنبال استقلال بانک مرکزی هستیم!

پایگاه خبری تابناک در گفت‌وگو با فرید موسوی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، آورده است: بحث اصلاح نظام بانکی از سال‌ها پیش مطرح بوده و دیدگاه‌های مختلفی نیز در این مورد مطرح است؛ اما به باور بسیاری از کارشناسان اقتصادی، بهترین اصلاح ساختار زمانی رخ می‌دهد که برآیند اصلاحات اثرات خود را در زندگی مردم جامعه به جای بگذارد و برای آحاد مردم محسوس باشد.

اصلاحات در نظام بانکی، مستلزم تغییرات یا اصلاحات در شیوه بانکداری مرکزی به عنوان مهمترین نهاد حاکمیتی در بخش پولی و ناظر بر فعالیت بانک‌هاست؛ بنابراین، رسالت اصلی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران این است که با اجرای سیاست‌های پولی و اعتباری، زمینه مساعد برای پیشرفت اقتصادی کشور فراهم آید و در اجرای برنامه‌های مختلف اعم از برنامه‌های تثبیت و توسعه اقتصادی پشتیبان دولت باشد.

در این راه، حفظ ثبات ارزش پول و تعادل موازنه پرداخت‌ها به همراه رشد مداوم اقتصادی از طریق اجرای سیاست‌های پولی از اهداف مهم آن به شمار می‌رود. همچنین باید توجه داشت با افزایش اختیارات رئیس کل بانک مرکزی ـ که یکی از اهداف این برنامه است ـ منجر به غفلت از سایر بخش‌ها نشود و به سرعت در خصوص جنس اصلاحات در نظام بانکی توافق و برنامه‌ریزی لازم صورت پذیرد.

فرید موسوی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این باره اظهار داشت: آنچه ما در مجلس در خصوص شبکه بانکی پیگیری می‌کنیم، همین طرح بانکداری است که از سال‌های گذشته شروع شده است. سازوکارهای مدیریت بانکداری و به طور کلی سیستم بانکداری ما بر اساس فناوری سی سال قبل است. به همین دلیل، این سیستم دیگر امروز پاسخگوی نیاز کشور نیست. امروز جوامع پیشرفت بسیاری کرده و سازوکارهای اقتصادی، تغییرات بسیاری داشته اند. برای همین، نیاز است که حمایت‌های قانونی از این کار صورت گیرد و بسترهای قانونی در این خصوص تهیه شود که البته دولت لوایحی نیز در این خصوص ارایه داده است. همچنین مجلس طرح‌هایی برای این منظور آماده کرده و هم اکنون نیز کلیات این موارد تصویب و از بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نیز نظرخواهی شده و اکنون در دستور بررسی است.

وی گفت: اما لازم است مراقبتی هم در بررسی این طرح‌ها صورت گیرد. متأسفانه ما اتفاقات ناگواری در شبکه بانکی خودمان شاهدیم؛ بنابراین، نباید کاری کنیم که از آن طرف بام بیفتیم. باید مراقب بود تا دخالت‌های بی مورد و بازدارنده در شبکه بانکی نداشته باشیم و توجه داشت، در عین حال که قرار است سازوکارهای مدیریت بانکی و سازوکارهای اجرایی شبکه بانکی خود را به روز ‌کنیم، زمینه فعالیت چابک، بانشاط و بستر درست نقش آفرینی شبکه بانکی در نظام اقتصادی نیز فراهم شود و مراقبت از مرز باریک بین نظارت و دخالت را مد نظر قرار دهیم.

همچنین نباید اقدامات در راستایی باشد که به بهانه ساماندهی نظام بانکی، سازوکارهای اجرایی و مدیریتی داخل بانک‌ها را مختل کنیم، بلکه باید کاری کنیم تا اتفاقات نادرستی که به واسطه عدم نظارت در سال‌های گذشته شایع شده است، اصلاح شود.

وی در توضیح هدف این طرح یادآور شد: ما به دنبال استقلال بانک مرکزی هستیم و می‌خواهیم این استقلال نسبت به امروز تقویت بیشتری شود. ما می‌خواهیم ابزارهایی که امروز در اختیار بانک مرکزی نیست، به درستی بازتعریف کنیم تا این بانک برای سیاست گذاری نظام پولی بانکی و نظارت بر شبکه بانکی، آنچه نیاز دارد در دسترس داشته باشد. از سوی دیگر، باید اطمینان حاصل کنیم که این قوانین و بانکداری اسلامی در نظام بانکی کشور به درستی اجرا شوند؛ البته در ماه‌های اخیر ما توانستیم بحث ربای مرکب را که در شبکه بانکی وجود داشت، حذف کنیم. قوانین از این دست در نظام بانکی ما وجود دارد و باید از هم اکنون مراقب باشیم تا این موارد کامل اصلاح شود.

بورس، این روزها پر «زرق و برق» است و پر ریسک!

وبسایت خبری عصر ایران در این گزارش آورده است: این روزها بازار سهام «سلبریتی» بازارهای سرمایه گذاری است. دلار که به مدد کنترل های اعمال شده و حذف بخش قابل توجهی از تقاضاهای موثر و البته کمی هم سیگنال های مثبت سیاسی حاشیه نشین شده و مدتی است در کانال ۱۱ هزار تومانی درجا می زند. طلا هم هرچند با اونس بیش از ۱۵۰۰ دلار ، اوضاع خوبی در جهان دارد اما در ایران به تاسی از بازار نسبتا بدون هیاهوی ارز ، این دارایی فیزیکی کمتر از قبل سرمایه گذاران را به خود جذب می کند و البته فرا رسیدن ایام محرم و صفر خود عاملی است برای کاهش خریدار در این بازار که فعلا از «زرق و برق» افتاده است. تکلیف بازار مسکن هم که مشخص است ، قیمت ها آنقدر نجومی شده بود که برای یک آپارتمان بسیار معمولی در جنوب شهر دست کم نیم میلیارد تومان نقدینگی مورد نیاز بود ؛ اما حالا دلالان این بازار و سوداگرانی که یک هفته ای در این بازار ۱۰ درصد سود می کردند با پدیده ای به عنوان قفل دارایی مواجه شده اند.

ملک یا آپارتمانی را بالا خریده اند و حالا تقاضای سرمایه گذاری از این بازار خارج شده و دلالان مانده اند و مصرف کنندگان واقعی و مصرف کننده واقعی هم که یا توان خرید ندارد و یا منتظر کاهش قیمت هاست. این گونه شده که رکود بازار مسکن را فراگرفته و رفته رفته این شرایط رکودی در آمار و ارقام رسمی هم قابل مشاهده است.

باری؛ بازار سهام در سایه آرامش و رکود دسته جمعی همه بازارها در حال ثبت رکوردهایی باورنکردنی است.

شاخص بورس که در ابتدای سال جاری سطح ۱۷۸۶۵۹ واحدی را تجربه می کرد حالا خود را حدود ۷۰ درصد بالا کشیده است. می دانید وقتی که شاخص بورس چنین رشدی را ثبت می کند می توانیم این گونه ارزیابی کنیم که قیمت بسیاری از سهم ها در این دوره دست کم دو برابر شده و شاخص میانگین پرش حدود ۷۰ درصدی را نشان می دهد.

بورس آن قدر سلبریتی شده که حالا حسن روحانی بالاترین مقام اجرایی کشور هم که در ۵ سال نخست ریاست جمهوری نسبت به این بازار بی تفاوت بود، هر از چندگاهی درباره آن حرف می زند. در سه ماه گذشته روحانی سه بار درباره بورس حرف زده...

دلاور زن عصر مشروطه که خانه‌اش پناهگاه بزرگان مشروطه‌خواه بود

وبسایت تابناک با بیان «بانوی سردار» فرصتی برای بازشناسی سردار مریم بختیار؛ در گزارشی آورده است: بسیاری از رجال سیاسی و نویسندگان آزادیخواه ایرانی نیز چون علامه علی‌اکبر دهخدا، ملک الشعرای بهار و وحیددستگردی و مبارزین علیه استعمار که مورد تعقیب انگلیسی‌ها بودندT در خانه سردار مریم پناه گرفته‌اند. حتی در روایتی دیگر آمده ‌است دکتر مصدق نیز مدتی در خانه بی‌بی حضور داشت.

پخش سریال «بانوی سردار» فرصتی برای بازشناسی شخصیت یکی از نامدارترین زنان عصر مشروطه را فراهم ساخت؛ بی بی مریم بختیاری و آن‌گونه که رایج است، سردار مریم بختیاری؛ دلاور زن عصر مشروطه که خانه‌اش پناهگاه بزرگان مشروطه‌خواه در مقابل مخالفان این حرکت آزادی‌خواهانه بود و تا پای جان در مقابل نفوذ بیگانه در این آب و خاک ایستاد و خون فرزندانش را در راه آزادی وطن تقدیم کرد.

سریال «بانوی سردار» به کارگردانی پرویز شیخ طادی، محصول صداوسیمای چهارمحال و بختیاری به تازگی در دوازده قسمت چهل دقیقه‌ای پخش شد. این سریال برشی از زندگی بی‌بی مریم ملقب به سردار مریم را روایت کرد که کمتر عموم مردم در جریان آن بودند. هرچند این مجموعه تلویزیونی بدون نقص نبود و نقدهایی به آن وارد است، در مجموع یک گام رو به جلو و ارزشمند در راستای بازنمایی این شخصیت تاریخی محسوب می‌شود؛ اما اساساً سردار مردم بختیاری که بود؟

بی‌بی‌مریم در سال ۱۲۵۳ هجری شمسی در سرزمین بختیاری متولد می‌شود. در کودکی پدرش را از دست می‌دهد. پدرش توسط «ظل السلطان» حاکم اصفهان کشته و خانواده‌اش مغضوب حکومت می‌شود تا برای مدت‌ها آوارگی و سختی بکشند. برای همین بی‌بی‌مریم دوران کودکی و نوجوانی سختی را می‌گذراند.

در پانزده سالگی با مردی ازدواج می‌کند که بیست سال از او بزرگتر است و با اینکه همسرش دارای زن دیگری بوده، به دلیل لیاقت و مدیریت زندگی که داشته بسیار مورد توجه همسرش و ایل قرار می‌گیرد. اما بعد از چهار سال همسرش در یک توطئه خانوادگی جان خود را از دست می‌دهد. حاصل این ازدواج سه فرزند به نام «علیمردان خان»، «محمدعلی‌خان» و «سهراب خان» است. بی‌بی‌مریم بعد از فوت همسرش به سمت خانه و ایل پدری برمی‌گردد و به تربیت فرزندان با کمک برادرانش می‌پردازد. تربیتی که فرزندانش را تبدیل به سرداران به نامی در تاریخ بختیاری و کشور می‌کند.

چندین سال بعد از مرگ همسرش علیقلی خان چهارلنگ، مریم خواستگاران زیادی دارد، ولی به هیچ‌ یک جواب مثبت نمی‌دهد. اما بعدها به مصلحت خانوادگی با یکی از عموزادگانش به نام «فتح الله خان سردار ارشد» مجبور به ازدواج می‌شود که پسرش «مصطفی‌قلی‌خان» حاصل این ازدواج است. مریم در زندگی دوم حال خوبی ندارد و او از اینکه همسرش عرق و دلبستگی خانوادگی ندارد، شکایت دارد. تا اینکه بعد از نزاع‌های خانوادگی، یک روز از همسرش می‌خواهد که زندگی مستقلی را در یکی از عمارت‌های خان در قلعه سورشجان بختیاری آغاز کند. همسرش نیز موافقت می‌کند.

بی‌بی مریم به واسطه زندگی مستقلی که برای خودش ساخته‌ است، خودش رئیس قلعه و جمعی از سواران بختیاری می‌شود و به ضرورت زندگی ایلیاتی، در سوارکاری و تیراندازی مهارت زیادی پیدا می‌کند و چون همسر و جانشین خان بود، سواران و جنگجویانی در اختیار داشت که در موارد ضروری جهت دفاع از قلعه و یا یاری مشروطه خواهان آن‌ها را به صف می‌کرد.

مریم زنی با لیاقت و شجاع بود. آوازه شجاعت او در دفاع از مشروطه خواهان میان بختیاری‌ها پیچیده بود. بعد از حوادث مشروطه و اتفاقات جنگ جهانی اول رشادت‌های زیادی داشت که باعث شد بختیاری‌ها او را «سردار مریم» بنامند.

سردار مریم از معدود زنان با سواد و روشنفکر زمانه خویش است که به طرفداری از آزادی‌خواهان و مظلومان برخاست و در این راه از هیچ چیز دریغ نکرد. یکی از مشوقین او «سردار اسعد بختیاری» برادرش بود که همیشه او را به مطالعه و کسب دانش و اخلاق و مبارزه توصیه می‌کرد.

پشت پرده محموله بزرگ قاچاق مرغ با پوشش آجر به مقصد عراق

وبسایت خبری تحلیلی تابناک در گفت و گو با سیدحمید حسینی، دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق، آورد: در چند روز اخیر کلیپی در فضای مجازی دست به دست می چرخد که نشان می دهد، پلیس کشور عراق، محموله آجر سفالی را توقیف کرده که لابلای این آجر سفال ها، بسته های گوشت مرغ جهت صادرات از ایران به عراق جاسازی شده است. این نوع صادرات گوشت مرغ ایران به عراق، علاوه بر آن که خیانت به اقتصاد و تجار و تولید کشور محسوب می شود، باید گفت که بسیار غیربهداشتی است و این گوشت مرغ ها احتمالاً قرار است به مصارف انسانی برسد. اینکه چرا گوشت مرغ ها غیراستاندارد از ایران به عراق صادر می شود، پرسشی است که خبرنگار تابناک اقتصادی از سیدحمید حسینی، دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق پرسیده است.

وی در پاسخ به این پرسش گفت: به تازگی سد اولسوی ترکیه به بهره برداری رسید که این سد به شدت آب ورودی به عراق از طریق رودخانه های دجله و فرات را تحت تأثیر قرار داد. علیرغم آن که ترک ها وعده داده بودند ۵۰ درصد ظرفیت آبی دجله و فرات را همچنان در اختیار عراقی ها قرار دهند، این وعده عملی نشد؛ بنابراین، عراقی ها درصدد جبران این بدعهدی، کمپین هایی را برای تحریم کالاهای ترک به راه انداختند.

دبیر کل اتاق مشترک ایران و عراق افزود: دولت عراق نیز طی اقدامی، واردات ۸۵ قلم کالای ترک به ارزش بیش از یک میلیارد دلار را ممنوع کرد که از این تعداد، ممنوعیت واردات سه قلم کالای مرغ، تخم مرغ و آرد بسیار برای ترک ها گران تمام شد.

حسینی ادامه داد: بازار گوشت مرغ عراق، بازاری یک میلیون و سیصد هزار تنی است که حدود ۱۰ درصد از این نیاز بازار را خود عراقی ها تأمین می کنند؛ اما الباقی نیاز به گوشت مرغ را از طریق واردات تأمین می کنند. عمده این بازار نیز تا چند وقت پیش در اختیار ترکیه قرار داشت. ممنوعیت واردات گوشت مرغ از ترکیه باعث شد تا بسیاری از واحدهای مرغداری ترک ها تعطیل شود.

حسینی گفت: با این اوضاع ممنوعیت واردات مرغ و تخم مرغ به عراق، به شدت قیمت این دو قلم کالا در بازار عراق افزایش یافت. به عنوان نمونه یک شانه تخم مرغ از ۲۵۰۰ دینار (۲۵۰۰۰ تومان) به ۷۵۰۰ دینار (۷۵۰۰۰ تومان) افزایش یافته است. این افزایش قیمت و ممنوعیت واردات باعث شده است تا انگیزه قاچاق مرغ و تخم مرغ به عراق دو چندان شود. ترک ها به دلیل کمتر بودن مرزهای مشترک با عراق و مستقر بودن گمرک مرکزی در آن، امکان قاچاق کالای کمتری به این کشور را دارند اما ایران ۱۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک با عراق دارد و کنترل آن مشکل است.

وی افزود: هم اکنون اگر به بازار عراق سری بزنید، خواهید دید به رغم ممنوعیت واردات برخی کالاها به عراق، این کالاها به وفور در بازار عراق دیده می شوند. دلیل این وفور این است که کامیون های عراقی در ترمینال های ما بارگیری های خود را انجام می دهند و گمرک عراق در آنجا حضور ندارد. در موقع بارگیری کامیوندارهای عراقی می توانند کالاها را جاسازی کنند. کامیون که وارد گمرک عراق می شود، این گمرک با توجه به تعداد بالای کامیون ها و نبود زیرساخت های مناسب تنها به صورت ظاهری بار را بازرسی می کند.

این فعال اقتصادی ضمن اشاره به کلیپی که در فضای مجازی از قاچاق گوشت مرغ از ایران به عراق دست به دست می شود، گفت: به تازگی با توجه به فشاری که ترکیه به عراق وارد کرده و مدعی شده که چرا این ممنوعیت واردات تنها برای کالاهای ترک اعمال شده، گمرک و پلیس عراق برای کاهش تنش، بازرسی محموله ها را جدی تر گرفته و همین عامل باعث شده است تا برخی محموله های جاسازی شده توسط کامیون داران عراقی لو برود.

وی افزود: از سوی دیگر، دولت عراق نیز معتقد است، هر چند این ممنوعیت واردات برخی کالاها از جمله گوشت مرغ باعث افزایش قیمت این کالاها شده است، این تصمیم می تواند در بلندمدت به نفع صنایع داخلی عراق باشد و موجب شود تا سرمایه گذاران ایرانی و ترکیه ای مجبور شوند برای سهم بری از بازار عراق در صنعت مرغداری این کشور سرمایه گذاری کنند.

بررسی سوددهی بازارهای مختلف؛ جذاب‌ترین گزینه برای سرمایه‌گذاری چیست؟

وبسایت خبری فرارو در گفت و گو با وحید شقاقی شهری استاد دانشگاه آورده است: با توجه به اینکه در حال حاضر قیمت دلار آرام گرفته، بسیاری از مردم به دنبال این امر هستند تا امن‌ترین بازار را برای سرمایه‌گذاری شناسایی کنند، تا بتوانند از دارایی‌های خود به طور بهینه استفاده‌کنند، از سویی در شرایطی که بازارهای سکه، طلا و ارز از سوداگری تا حدود زیادی خالی شده‌اند، همه نگاه‌ها به سمت بازار سرمایه در درجه اول و نظام بانکی در درجه دوم معطوف شده است.


این در حالی است که بازار سهام نیز از ابتدای سال تاکنون بازدهی بسیار مناسبی داشته، به‌طوریکه شاخص کل در آستانه قرار گیری در قله تاریخی ۳۰۰ هزار واحدی است، اما باید این نکته را در نظر گرفت که در حال حاضر ورود به بازار سهام برای تازه‌واردان دارای ریسک است و آن‌ها باید حساب‌شده در این بازار ورود کنند، در مورد سپرده‌گذاری در بانک‌ها نیز باید گفت، نرخ سود نسبت به گذشته تفاوتی نکرده و جذابیتی در این مورد نیز به وجود نیامده است.


سوددهی در بازارهای مختلف به اشباع رسیده است
وحید شقاقی شهری استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه سوددهی در بازارهای مختلف به اشباع رسیده است، اظهار داشت: «با توجه به افزایش نرخ دلار و همچنین ثبات آن، بازارهای مختلف جذابیت خود را به منظور دادند سودهای سوداگرانه از دست داده‌اند.»


وی افزود: «با توجه به روند کاهشی نرخ ارز طی چند ماه گذشته، بسیاری از بازارها از جمله سکه، طلا، ارز و خودرو دیگر برای سرمایه‌گذاری برای کسب سودهای هنگفت مناسب نیستند، چرا که حباب قیمتی آن‌ها از بین رفته و قیمت‌ها تا حدودی متعادل شده است.»


شقاقی با اشاره به اینکه از ابتدای سال گذشته تاکنون نرخ ارز با افزایش سه برابری روبرو بوده است، گفت:« اما طی سال جاری به دلیل اینکه قیمت ارز ثبات داشته، تفاضاهای سوداگرانه از بازار ارز خارج شده است، بنابراین دیگر کمتر کسی حاضر می‌شود به منظور سرمایه‌گذاری ارزهای رایج بخصوص دلار و یورو را خریداری کند.»


این کارشناس مسائل اقتصادی همچنین در رابطه با بازار سکه و طلا نیز بیان داشت: «قیمت سکه و طلا نیز به تاسی از بازار ارز با افزایش قیمت همراه شد، اما از زمانیکه دلار سیر کاهنده به خود گرفت، این دو بازار نیز دچار رکود شدند و تقاضا برای طلا و سکه عادی شده و کسانیکه تنها نیاز واقعی داشته باشند، اقدام به خرید می‌کنند.»


وی همچنین در مورد بازارخودرو نیز گفت: «این بازار نیز به دنبال افزایش قیمت دلار صعود قیمتی افسار گسیخته و بی محابایی را تجربه کرد، اما به دنبال این موضوع، بازار وارد رکود شد، اما در ادامه و بعد از نزول قیمت دلار، قیمت‌ها در بازار خودرو نیز افت کرد و همچنان این روند ادامه دارد.»


بازار مسکن و سهام در چه وضعیتی هستند؟
شقاقی اما وضعیت بازار مسکن را متفاوت از سایر بازارها دانست و اذعان داشت: «تورم نقطه به نقطه مسکن در تهران طی امسال در مقایسه با سال گذشته با افزایش ۱۰۰ درصدی همراه بود، اما این شاخص در شهرهای کوچک ۱۵۰ درصد و یا حتی در برخی از مناطق تا ۲۰۰ درصد با افزایش روبرو بوده است.»


این تحلیل‌گر اقتصادی اضافه کرد: «در گذشته اگر کسی در شهرستان‌های کوچک خانه‌خود را می فروخت، در تهران یک خانه ۳۰، ۴۰ متری می‌توانست بخرد، اما با افزایش قیمت‌هایی که طی امسال رخ داد، می‌تواند متراژهای بالاتری را خریداری کند با توجه به اینکه مقدار افزایش قیمت در شهرستان‌ها به نسبت تهران بیشتر بوده است.»


وی با بیان اینکه بازار سرمایه نیز از ابتدای سال تاکنون بازدهی بسیار مناسبی داشته است، تصریح کرد: «این امر نیز به چند دلیل بوده است، اول اینکه افزایش نرخ دلار بیشترین تاثیر را در بازدهی بالای بورس گذاشته، بطوریکه می‌توان اذعان نمود دلیل اصلی روند صعودی بازارسهام طی این مدت افزایش سه برابری نرخ ارز بوده است.»


شقاقی ادامه داد: «از سوی دیگر برخی از شرکت‌های بورسی که ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی دریافت کردند، علیرغم این امر، محصولات و کالاهای خود را با نرخ آزاد در بازار فروختند و به همین جهت درآمد بیشتری نیز کسب کردند، با توجه به این موضوع اقبال به این بنگاه‌ها در بورس زیاد شد و این امر نیز در رشد شاخص کل بورس تهران تاثیر بسزایی گذاشت.»

سفرهای ظریف باعث می شود که دشمنان ایران با هم متحد نشوند

وبگاه خبری خبرآنلاین در قسمتی از گفت و گوی حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل هسته ای، آورده است: گام سوم هم اجرایی شد. روز گذشته دکتر بهروز کمالوندی در یک نشست خبری واضح و شفاف در میان رسانه های جهان اعلام کرد که قرار است ایران چه گامی بردارد. گامی که بازتاب گسترده ای در میان رهبران غرب خصوصا اعضای ۵+۱ داشت. این مهم در حالی صورت می گیرد که سیدعباس عراقچی معاون سیاسی و حقوقی وزارت امور خارجه کشورمان در پاریس مشغول مذاکرات فشرده است. قرار بود که گام سوم در صورت مثبت بودن این مذاکرات اجرا نشود اما ظاهرا خبرهای خوبی از پاریس نرسید و گام سوم احیا شد. حالا ۱۶ ماه از امد و رفت های دیپلماتیک می گذرد. اما هنوز تهران به نتیجه مطلوب خود نرسیده است. و در کنار آن طرح ها یکی پس از دیگری تیک برکناری را می خورد! چه خواهد شد و چه خبر است؟ حسن بهشتی پور کارشناس مسائل هسته ای در اینباره پاسخ داده است که در ادامه می خوانیم :

شانزده ماه است که ایران و طرف اروپایی برای رسیدن به یک راهکار مالی و تجاری مذاکره می کنند و هیچ کدام از طرح های مطرح شده طرفین را راضی نکرده است و نتیجه مشخص و کارآمدی به دست نیامده است. حالا ایران گام سوم را در راستای کاهش تعهدات برجامی اش برداشته است ارزیابی شما از راهبرد گام به گامی که دولت در پیش گرفته است چیست؟

راهبرد گام به گام روشی ست که ایران هم متعهد به برجام باقی خواهد ماند و هم می تواند فضای بازی برای فعالیت های هسته ای خود ایجاد کند. این هشدار را هم به طرف اروپایی می دهد که ایران هر زمانی که اراده کند توانایی بازگشت به دوران قبل از برجام را دارد  و  باعث می شود اروپایی ها بیشتر به تکاپو بیافتند.  همانطور که بعد از گام اول و دوم طرف فرانسوی طرح های جدید و ابتکار های بیشتری نشان داد البته درست است که تا الان هم اقدام مشخص و نتیجه بخشی از سمت فرانسوی ها صورت نگرفته است ولی حداقل آن ها را وادار به مطرح کردن راهکار ها و فعالیت های دیپلماتیک کرده است.

اروپایی ها در این شانزده ماه به خوبی نشان دادند که کار زیادی از دستشان ساخته نیست، سد بزرگ هژمونی قدرت مالی دولت آمریکا است و تا زمانی که آمریکایی ها این تحلیل غلط را باور داشته باشند که تحریم و فشار اقتصادی موجب در هم شکستن ایران می شود آن ها راضی به یک توافق برد برد نخواهند شد.  در این زمان ایران باید به فکر افزایش توان اقتصادی از داخل به وسیله ی انجام اصلاحات بانکی و مالیاتی باشد. طرح هایی هم که اروپایی ها می دهند ابتدا باید آمریکا را راضی کند چرا که آن ها هستند که باید طرح را اجرا کنند.  مثلا همین وعده ی پانزده میلیاردی فرانسوی ها آمریکا را راضی نکرد و چه بپذیریم چه نپذیریم سختی  باز شدن این گره مقابله با قدرت مالی آمریکاست و همین هژمونی قدرت مالی شرکت ها اروپایی را وادار کرده است که با ایران قطع ارتباط کنند.  هر چقدر هم که دولت و دیپلماسی اروپایی به  به دنبال ارتباط با ایران باشند. لذا تا زمانی که آمریکایی ها در این تحلیل غلط اشان تجدید نظر نکنند گفتگو با طرف اروپایی نتیجه ی مطلوب ما را در بر نخواهد داشت اما نکته ی مثبت او این است که  نمی گذارد آن ها با آمریکا هم سو شوند اما نمی توانند آمریکا را برای ارتباط گرفتن با ایران متقاعد کنند.

پس با این وجود این گام ها قرار نیست تغییری چشمگیری به وجود بیاورد و ما باید منتظر گام های بعدی هم باشیم.

بله  و اگراگر ایران تا نود درصد هم غنی سازی کند بدون اینکه توان اقتصادی اش را از داخل افزایش ندهد،  راه به جایی نخواهد برد ما باید تمرکز مان را به جای قدرت هسته ای، انرژی خود را بر اقتصاد و دیپلماسی بگذاریم.  اجازه ندهیم که آمریکا با سایر کشور ها اتحادی علیه ما شکل دهد .این راهبرد گام به گام هم بخاطر همین است که کشور های دیگر به سمت آمریکا نروند و اینکه سیاست ما تعهد در برابر تعهد است یک گام در برابر یک  گام .


رییس جمهور زمانی عملی شدن گام سوم را اعلام کرد که آقای عراقچی معاون وزیر خارجه در فرانسه بر سر مذاکرات پاریس بودند. آیا این اقدام رییس جمهور نشان می دهد  که مذاکرات پاریس شکست خورده است؟

نمی توان گفت مذاکرات شکست خورده است چرا که شکست یعنی مذاکرات بی هیچ نتیجه ای تمام شد. اما مذاکرات همچنان ادامه دارد اما بله نتیجه خاصی نداشته است. منطق مذاکره یعنی اینکه راه دیپلماسی باز است و برجام هم از همین راه در ابتدا به نتیجه رسید. چرا مذاکرات پاریس به نتیجه نرسید زیرا از یک طرف آمریکایی ها مخالف سر سخت بودند و هم ایران قبول نمی کرد که به غیر از برجام و هسته ای بر سر موضوع دیگری مذاکره کند. ایران می گوید اول مساله برجام را حل کنید بعد راه برای مذاکره سر مسایل دیگر باز می شود. اما مذاکرات پاریس در مراحل بعدی می تواند همچنان راهکار ها و ابتکار های جدیدی را به وجود بیاورد اما اگر سیاست ما تنها تکیه بر مذاکرات پاریس باشد هیچ نتیجه نخواهیم گرفت شما ببینید الان آقای ظریف با توری که راه انداخته است به دنبال همین اهداف است و به دنیا نشان می دهد که ایران به دنبال تعامل است نه تقابل و با مصاحبه کردن با رسانه های بسیاری از کشور ها افکار عمومی مردم دنیا را نسبت به سیاست های ایران توجیه می کند و این بسیار مهم است. همچنین اجازه نمی دهد که دشمنان ایران با یک دیگر متحد شوند.  ولی متاسفانه این نکته تلخی است که در بحث مالی، آمریکا پیروز میدان است. و توانسته شرکت ها و کمپانی های بزرگ دنیا را از ارتباط با ایران منصرف کند هر چند دولت های آن ها بخواهند که روابط دیپلماتیک داشته باشد.

یک طلای دیگر المپیک هم برای ایران از بین رفت؟

به گزارش وبسایت خبری پارسینه، قابل پیش‌بینی بود که کتف سهراب مرادی بعد از آن مصدومیت شدید، به این نقطه برسد. بعد از چند روز سر و کله زدن با کتف رنجور سهراب و البته جلسات متعدد، سرانجام تیم پزشکی تصمیم گرفتند تا کتف سهراب را به تیغ جراحی بسپارند.

کتفی که تکنیک‌های مختلف درمانی تأثیری در بهبودی‌اش نداشت و تنها راه چاره باقی مانده جراحی بود. بدین ترتیب و طبق برنامه‌ای که تیم پزشکی برای معالجه مرادی در نظر گرفته، سهراب روز سه‌شنبه کتف مصدومش را به تیغ جراحان آلمانی می‌سپارد.


دکتر بابک امینی به همراه ۲ پزشک متخصص آلمانی وظیفه جراحی کتف سهراب را برعهده دارند و قرار است قهرمان المپیک ۲۰۱۶ ریو را در هانوفر آلمان درمان کنند. سهراب بعد از جراحی مدتی را تحت نظر دکتر امینی و تیم جراحی، در هانوفر آلمان خواهد ماند تا دوران نقاهت را سپری کرده و نگهداری بعد از عمل را زیر نظر متخصصان انجام دهد و بعد از رسیدن به شرایط نرمال به ایران بازگشته و تمرینات خود را برای عبور از گزینشی‌های المپیک و کسب مجوز حضور در توکیو آغاز خواهد کرد.

مهلت پزشکان تمام شد؛ اولتیماتوم مالیاتی‌ها به پزشکان

تارنمای جامعه خبری تحلیلی الف در این گزارش آورده است: سازمان امور مالیاتی کشور آخرین مهلت نصب پایانه فروشگاهی را در مطب پزشکان و مراکز تشخیصی و درمانی ۱۵ شهریور اعلام کرده بود اما با پایان این مهلت معلوم نیست چند درصد پزشکان این الزام قانونی را اجرا کرده‌اند. موضوع فرار مالیاتی پزشکان مساله تازه ای نیست و سالهای سال است که همواره مطرح بوده است، قشر فرهیخته ای که با لباس سفید درمانگر روزهای سخت مردم هستند اما از نظر مسائل مالی و درآمدی به طبقه‌ای تبدیل شده اند که هر روز فاصله آنها با مردم عادی بیشتر می‌شود.

مسائل مالی پزشکان فقط به مالیات و پرداخت این هزینه قانونی محدود نمی شود و دریافت‌های زیرمیزی و بیش از تعرفه‌های مصوب در حساب‌هایی که به نام افراد دیگر است و به خصوص دریافت های نقدی در مطب و کلینیک در بخش قابل توجه ای از این مراکز مرسوم است، درآمدهای کلانی که هیچ جا ثبت نمی شوند و قطعا مالیاتی هم بابت آنها پرداخت نمی شود.

به اعتقاد منتقدان پرداخت مالیات شاید بخش کوچکی از تخلفات مالی صنف پزشکان باشد که مطابق قانون باید به صورت پلکانی از حدود ۱۰ درصد تا ۲۰ درصد از درآمدشان را به صندوق مالیاتی کشور بپردازند تا صرف اداره و عمران و ‌آبادی مملکت شود.

واقعیت این است که درآمد و مالیات پزشکان آمار و ارقام دقیقی ندارد. مسئولان دولتی سازمان امور مالیاتی میزان پرداخت مالیات پزشکان را در بخش خصوصی در سال گذشته حدود ۱۵۰ میلیارد تومان اعلام کرده اند اما در مورد رقمی که باید بپردازند عدد دقیقی اعلام نمی شود و از اعدادی بین ۴۰۰ میلیارد تا ۱۶۰۰ میلیارد تومان فرار مالیاتی پزشکان سخن گفته می شود.

از طرفی مسئولان سازمان نظام پزشکی گفته اند که بخش عمده خدمات پزشکان ( به گفته آنان ۸۵ درصد) در بخش دولتی است (در حالی که ۷۰درصد خدمات سرپایی در بخش خصوصی است) و پزشکان شاغل در بخش دولتی سالانه حدود هزار میلیارد تومان مالیات می پردازند رقمی که هنوز سازمان امور مالیاتی آن را تایید نکرده است.

 با این حال آنچه در مورد فرار مالیاتی و تخلفات مالی پزشکان صحبت می شود بازه بزرگتری دارد، بخشی از آن مربوط به کارانه پزشکان در بخش دولتی است که هنوز درباره آن شفاف سازی نشده است و در نظام شکست خورده فی فور سرویس ( پرداخت به ازای خدمت) کارانه های دهها و صدها میلیون تومانی چندان حسابرسی نمی شود.

 اما مسله بزرگتر و مهمتر آشفته بازار خدمات پزشکی در بخش خصوصی است که با توجه به نبود نظام نظارتی مطمئن و کارآمد، نه تنها در بخش بزرگی از این بازار تجاری که با زندگی مردم سر و کار دارد، تعرفه های مصوب و قانونی رعایت نمی شود بلکه مشاهده پدیده‌هایی مانند گرفتن زیرمیزی و ارقام خارج از تعرفه به صورت نقد یا در حساب های بانکی خاص،  زد و بند با داروخانه ها و مراکز تصویربرداری و آزمایشگاهی، ارجاع بیماران از بخش دولتی به خصوصی، تحمیل کردن هزینه‌های القایی غیر ضروری به بیماران به علت تفاوت اطلاعاتی بین بیمار و پزشک و سوق دادن و ترویج عمل‌های زیبایی خطرناک کار سختی نیست.

حالا مطابق مصوبه قانون بودجه سال ۹۸ برای اولین بار قشر فرهیخته و سفید پوش پزشکان ملزم شده اند که درآمدهای خود را شفاف کنند و با نصب پایانه فروشگاهی حق قانونی مردم و کشور را بپردازند، قانونی که از زمان ابلاغ، پزشکان را به صرافت انداخت که بیانیه بدهند و اعتراض کنند که چرا از ما  پزشکان شروع کرده اید، چرا به ما پزشکان توهین می کنید، مگر ما دزد هستیم؟

 این شد که سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که به زودی ۱۵ صنف دیگر نیز مشمول نصب اجباری کارتخوان و پایانه فروشگاهی می شوند و وکلا از جمله آنان هستند اما اولتیماتوم به پزشکان را هم اعلام کردند و گفتند اول مهر پزشکانی که کارتخوان نداشته باشند جریمه می شوند و جریمه اش ۲ درصد است.

دولت توان و جسارت مذاکره را دارد / کابینه روحانی یا نقشه راه ندارد یا به اطلاع مردم نرسانده، باید با تمام قوا به روحانی کمک کنیم

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز  در گفت و گو با احمد خرم، وزیر دولت اصلاحات، آورده است: دوره دولت روحانی ۲۳ ماه دیگر بهپایان می رسد و برخی میراث این دولت را مشابه دوران احمدی نژاد توصیف می کنند که کشور با تحریم های آمریکا مواجه بود اما برخلاف این تحلیل ها علی ربیعی سخنگوی دولت اعلام کرد «تلاش می کنیم دولت بدون تحریم را در ۱۴۰۰ تحویل دهیم». با احمدی خرم درباره توانایی دولت برای تحقق چنین هدفی به گفت و گو نشستیم.

*با توجه به اظهارات اخیر آقای ربیعی، دولت روحانی می تواند وضعیت بدون تحریم را در سال ۱۴۰۰ تحویل رئیس جمهور جدید دهد؟

برجام قرارداد افتخارآفرینی بود. این توافق بعد از دو سال رفت و آمد به دست آمد. دو ماه قبل از برجام پیش بینی کردم «مذاکرات به نتیجه نمی رسد یا اگر رسید در عمل به گرفتاری می خورد چون آمریکا خودش را همسنگ روس، چین و اروپا نمی کند. مذاکره زمانی نتیجه بخش خواهد بود که بین ایران و آمریکا باشد». معتقدم الان اگر امکان چنین مذاکره ای وجود ندارد باید بسته پیشنهادی و نقشه راه برای ایجاد شرایط داشته باشیم و پراکنده و سرگردان حرکت نکنیم.

* منتقدان دولت با استناد به سرنوشت برجام مذاکره با آمریکا را بی نتیجه می دانند، نظر شما چیست؟

نمایندگان کشور ۲ سال با ۶ قدرت دنیا مذاکره کردند و حاصلش برجام شد، برجامی که آمریکا آن را برنتابید چون معتقد بود در راستای تأمین منافعش نیست. معتقدم دولت توان، جسارت، جرأت و شهامت مذاکرات دیپلماتیک را دارد، کسری کارشناسی و مدیریت صحنه مذاکره را ندارد اما باید شرایط را فراهم کرد.

*در واقع شما معتقدید دولت روحانی امکان این را دارد که یک دولت بدون تحریم را به رئیس جمهور آینده تحویل دهد، آیا برنامه و نقشه راهی برای این کار دارد؟

یا دارد که به اطلاع مردم نرسانده است یا ندارد که باید ظرف ۲-۳ ماه آماده کند. یعنی همه همه مملکت و ارکان قدرت باید کمک کنند تا این کار انجام شود. سال ۸۶ که هنوز اوایل تحریم بودیم و تحریم بانک مرکزی برقرار نشده بود، در گزارشی به مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشتم «خسارات تحریم سنگین بالغ بر ۲۰۰ میلیارد دلار در سال است». اگر بتوانیم سریع ترین، ارزان ترین و سازکارترین تکنولوژی با محیط زیست را به کار بگیریم تأثیرش بر اقتصاد ملی مضاعف می شود نسبت به تکنولوژی که کم کیفیت تر، گران تر و چندنسل قدیمی تر است.

*برخی معتقدند «با توجه به تحریم های همه جانبه آمریکا، روحانی میراثی شبیه احمدی نژاد به جای می گذارد»، نظر شما چیست؟

در زمان آقای احمدی نژاد در ۸ سال هزار میلیارد دلار درآمد نفت خام و فرآورده های نفتی بود. با این وضعیت تحریم در ۸ سال ریاست جمهوری آقای روحانی بعید است این درآمد به ۳۰۰ میلیارد دلار برسد. رشد نقدینگی در زمان احمدی نژاد ۱۱۰درصد در سال بود اما در دولت آقای روحانی نقدینگی حدود ۵۰ درصد رشد داشت. بر اثر ۱۱۰ درصد رشد نقدینگی در سال شیرازه اقتصاد یک کشور از هم می پاشد و تا ۲۰ سال بعد از آن هم قابل جمع کردن نیست. رشد اقتصادی هم در سال ۹۲ به منهای ۶.۵ رسید، اگر تحریم ها ادامه پیدا کند رشد منفی زیادتر می شود یعنی آقای روحانی را باید با تمام قوا برای مملکت کمک کرد نه برای آقای روحانی. من فکر می کنم مقام معظم رهبری هم همین نظر را دارند که دولت حمایت و کمک شود.

ظریف فقط مأمور جمهوری اسلامی بود/هیچ تصمیمی را به اختیار خود اجرا نکرده است/حسن و عیب برجام برعهده شخص ظریف نیست

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز ، به بهانه پخش مستند داستان اتم در گزیده ای از گفت‌وگو با سید رضا اکرمی، آورده است: مستند «داستان اتم» که اخیرا از شبکه سوم سیما پخش می‌شود را می‌توان ادامه سریال «گاندو» دانست؛ موج انتقادهایی که علیه تیم مذاکره کننده انجام می‌شود. این انتقادها محدود به سریال‌ها یا مستندهایی که در صداوسیما پخش می‌شود نیست بلکه شاید تندتر از این انتقادها را برخی از شخصیت‌های سیاست اظهار می‌کنند. برای مثال وقتی ظریف گفت: «در سال۱۴۰۰ یا در دانشگاهم یا در خانه» حمید رسایی در حساب توئیتر خود نوشت: «جناب! خیلی خودتان را تحویل گرفته‌اید. اگر کسی مانع کار شما بود، کارتان با آمریکایی‌ها به مرحله فوق محرمانه نمی‌کشید. ۱۴۰۰ نه خانه هستید نه دانشگاه؛ پشت میز محاکمه در محضر ملت هستید».

سید رضا اکرمی نسبت به انتقادهایی که علیه ظریف اظهار می‌شود به «نامه‌نیوز» گفت: «معمولا به دیکته نوشته نشده بها داده می‌شود اما قضاوت عادلانه وقتی است که عملی صورت بگیرد و ما معدل آن را بررسی کنیم. هیچکس اعم از افراد عادی جامعه تا سران مملکت از اشتباه مصون نیست؛ هیچکس نمی‌تواند ادعا کند که آقایان هاشمی، خاتمی، روحانی، ظریف یا ائمه جمعه و ائمه جماعت یا نمایندگان مجلس اشتباهی نکرده‌اند. بی‌تردید همه ما در زندگی خود تصمیماتی گرفته‌ایم که اشتباه بوده است؛ بنابراین اگر قرار به قضاوت درباره عملکرد فردی است، باید معدل درنظر گرفته شود. من معدل آقای ظریف در حوزه سیاست خارجی را قابل قبول ارزیابی می‌کنم. من ظریف را از گذشته می‌شناسیم و در تمام این سال‌ها و خاصه این ۶سالی که مسئول دیپلماسی کشور بوده است، او را یک انسان سالم تیزهوش و سریع‌العمل است که کارش در حد انتظار خوب عمل کرد اما از یاد نبریم که او فقط مأمور جمهوری اسلامی است و هیچ تصمیمی را به اختیار خود اجرا نمی‌کند و قابل پذیرش نیست که او بدون هماهنگی با مقامات عالی نظام، رئیس‌جمهوری و شورای عالی امنیت ملی کاری انجام داده باشد. مجلس هم در کنار اینها بر عملکرد دولت نظارت دارد و اگر حسن و عیب برجام برعهده شخص ظریف نیست».

اکرمی مهم‌ترین اشکال را در تشریح‌نکردن ابعاد برجام دانست و اظهار کرد: «اشکال اصلی این بود که درباره برجام به قدر کافی توضیح داده نشد. وقتی برجام نهایی شد با آقای سرمدی تماس گرفتم در وزارت امور خارجه تماس گرفتم  و به او گفتم که لازم است از سوی وزارت امور خارجه هیئتی به حوزه علمیه، دانشگاه‌ها و بین نخبگان برود و محتوای برجام را توضیح دهد. از آن زمان تا کنون هیچ‌وقت این مهم به طور کامل محقق نشد. اکنون هم وزارت امور خارجه رسانه‌ها را فرانمی‌خواند تا برایشان به دقت توضیح دهد که برجام چیست».

این فعال سیاسی در واکنش به سخن چند وقت پیش حمید رسایی گفت: «عملکرد آقای ظریف مشخص است و هر کسی می‌تواند در بازخوانی عملکرد او نوع نگاه خود را داشته باشد اما بدانید که هرکسی هر کاری بکند در نهایت عده‌ای با او مخالفت می‌کنند و ممکن است در بسیاری از موارد، مخالفت‌ها از سر انصاف نباشد؛ برای مثال همین آقای رسایی که می‌گوید پس از خاتمه دولت باید ظریف محاکمه شود با خوانش خود از برجام سخن می‌گوید. نباید از چنین شخصیتی بیش از این انتظار داشت. آقای رسایی حتی برای ابتدایی‌ترین‌ پرسش‌ها هم پاسخی ندارد. او به‌جای آنکه درصدد پرسش از آقای ظریف باشد، پاسخ دهد مخاطب خودش و هفته‌نامه‌اش یعنی هفته‌نامه ۹دی چه قدر است؟ صدای رسایی خیلی بلند است اما مخاطبانشان به شدت اندک هستند. اگر آقای رسایی تصور می‌کند سخنانش مخاطبی دارد، یک‌بار تیراژ واقعی هفته‌نامه‌اش را منتشر کند».

خانجانی: نگاه تک بعدی به عاشورا مانع تعالی و رشد انسان می شود؛ جلوه های مختلف نهضت عاشورا باید تبدیل به مکتب شود

وبسایت شفقنا در گفت وگو با حجت الاسلام قاسم خانجانی، عضو هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، در خصوص برگزار مراسم عاشورا، آورده است: این استاد دانشگاه معتقد است نگاه تک بعدی به قیام ابا عبدالله الحسین(ع) یک نگاه ناقصی است که ما را به هدف و مقصود نمی رساند بلکه نگاه کامل و درست به قیام عاشورا، نگاه به همه ابعاد و اضلاع نهضت و فهم و برداشت درست از حرکت امام حسین(ع) در همه ابعاد فردی و اجتماعی است.

حجت الاسلام خانجانی به بیان آفت های نگاه تک بعدی به شخصیت و زندگی امام حسین(ع) پرداخت و اظهار داشت: متاسفانه نگاه تک بعدی یا تکیه بر یک بخش از زندگی اهل بیت(ع) اگر وجود داشته باشد، نگاه نادرستی است که پیامدهای نامناسبی هم خواهد داشت.

او افزود: اگر معارف و تعالیم دینی و روایات، ائمه(ع) را الگو معرفی می کنند قطعا به عنوان یک الگوی کامل و دارای ابعاد مختلف فردی و اجتماعی معرفی می کنند و اگر ما هرکدام از آنان را بخواهیم در زندگی خود به شکل تک بعدی و با تکیه بر یک بخش از زندگی ائمه(ع) الگو قرار دهیم قطعا خطا کرده­ایم. یعنی اگر ائمه(ع) الگو هستند با همه ابعاد وجودی خودشان الگو هستند و اگر ما هم بخواهیم از آنان الگو بگیریم باید با توجه به همه ابعاد زندگی آنان باشد، تکیه بیش از اندازه به یک بعد از زندگی ائمه(ع) و غفلت از ابعاد دیگر قطعا ما را به شکل مطلوب به هدف نمی رساند.

نگاه ناقص به زندگی ائمه دستاوردهای ناقصی خواهد داشت

عضو هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه،بر ضرورت نگاه همه جانبه به شخصیت امام حسین(ع) و قیام عاشورا تاکید کرد و گفت: مکرر این مطلب عنوان می شود که عاشورا باید به مکتب تبدیل شود و این یعنی پیامدها و الگوهای مختلفی را در ابعاد مختلف فردی و اجتماعی داشته باشد؛ در نگاه به حادثه عاشورا متوجه بسیاری از جلوه های متعالی دینی می شویم که هریک از اینها باید به شکل الگوی کامل در سراسر زندگی ما و بلکه برای همیشه به مکتب الهام بخش در زمینه های مختلف فردی و اجتماعی تبدیل شود، در این صورت مکتب عاشورا و کربلا یک مکتب جاودانه و همیشگی خواهد بود که برای همه اقشار و آحاد مختلف قابل استفاده خواهد بود و برای همه کسانی که می خواهند زندگی خوب و سالم و متعالی را داشته باشند الگو می شود، حتی برای کسانی که غیرمسلمان هستند. ما باید کربلا و قیام کربلا و عاشورا را مکتبی در نظر بگیریم که در ابعاد مختلف فردی و اجتماعی در زندگی ما نقش دارد.

او با بیان اینکه اصل حرکت امام حسین(ع) یک حرکت اجتماعی است، خاطرنشان ساخت: وقتی امام حسین این حرکت را شروع می کند می فرماید«مثلی لایبایع مثل یزید» یعنی هرکسی که طرز فکر امام حسین را دارد و دنبال زندگی سعادتمند و  بدون ظلم و ستم و آزادی هست با مثل یزید بیعت نمی کند و همین اساس و پایه حرکت امام حسین، الگوی حرکت امام خمینی در انقلاب اسلامی شد.

این پژوهشگر حوزه به تعامل شیعیان با حماسه عاشورا اشاره کرد و گفت: در عزاداری برای اباعبدالله(ع) اگر نگاه تک بعدی شد، آن تعالی و رشدی که برای ما باید به همراه داشته باشد نخواهد داشت، اگر آنچه که در عزاداری امام حسین(ع) اهمیت داده می شود صرفا بحث شور و هیجان های مقدس برای عزاداری اباعبدالله شد آن آثاری که باید در درازمدت در زندگی ما داشته باشد، نخواهد داشت اما اگر این شور به شعور و معرفت دینی ضمیمه شد، منجر به فهم و درک صحیح از نهضت کربلا می شود که ما را در پیمودن ادامه مسیر سعادت و تعالی خویش راهنمایی می کند.

حجت الاسلام ساداتی: نباید مراسم عزاداری‌ها برای دیگر شهروندان سلب آرامش کند/ رواج علم‌های پرزرق و برق مفهومی ندارد

پایگاه اطلاع رسانی شفقنا در گفت و گو با حجت الاسلام سید محسن ساداتی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در مورد ادب و آداب عزاداری، نوشت: این استاد دانشگاه از رایج شدن تیغه‌ها یا علم های پرزرق و برق در عزاداری‌های امام حسین(ع) انتقاد کرد و گفت: در گذشته روال بر این بود که در عزاداری حسینی تعدادی از پرچم هایی در دست گرفته می شد و در آن شعارهایی از کلمات امام حسین و یا نام آن حضرت بر روی آن پارچه ها نوشته می‌شد و این موضوع مشکلاتی هم ایجاد نمی‌کند اما این ضربه زرق و برق های که امروزه رواج پیدا کرد مشکلات را نیز افزایش داده و هدف عزاداری را نیز زیر سوال برده است.

حجت الاسلام سید محسن ساداتی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با خبرنگار شفقنا زندگی به تشریح آداب عزاداری امام حسین علیه‌السلام پرداخت و اظهار کرد: حادثه کربلا حاوی درس‌ها و پیام‌های آموزنده‌ای برای مسلمانان است، قیام امام حسین (ع) را در راستای اجرای عدالت و مقابله با ظلم و استبداد بود و یکی از اهداف بزرگ او تحقق عدالت در جامعه بود که با فداکاری و نثار جان این هدف را عملی کرد. در واقع امام حسین  برای اجرای عدالت و مقابله با ظلم در برابر استبداد و خودکامگی قیام کرد و جان مبارکش را در این راه فدا کرد، این قیام و جان‌باختگی برای مسلمانان و همه انسان‌های آزاده درس است.

این استاد دانشگاه تاکید می کیند: امام حسین(علیه السلام) در نامه ای به مردم کوفه، یکی از اهدافش را جلوگیری از ظلم و ستم ظالمان و اجرای عدالت بیان می کند و می فرماید: بی شک می دانید که پیامبر(ص) در زمان حیاتش فرمود: هر کس حاکم ظالمی را مشاهده کند که “در اثر ظلم و جور”محرمات الهی را حلال شمرده و عهد و پیمان های الهی را شکسته و با سنت و سیره رسول خدا مخالفت کرده و در میان بندگان خدا با گناه و دشمنی عمل می کند و در مقابل چنین حاکم ستمگری هیچ گونه عکس العمل گفتاری یا رفتاری از خود بروز ندهد، خداوند چنین انسانی را در جایگاه همان ظالم ستمگر داخل می کند و سرنوشت هر دو یکی است. در این نامه که ظاهرا خطاب به مردم کوفه، اما در حقیقت مخاطب آن همه انسان های آزاده جهان است پیام رسول الله(ص) را در مبارزه با ظلم و ستم و بی عدالتی بیان می کند و ضمن اعلان هدف قیامش، همه را به همکاری در مبارزه با تبعیض های نامشروع و ظلم و ستم های آشکار و گسترده بنی امیه دعوت می کند.

واکنش ها به «حمله تند پناهیان به نمایندگان مجلس»

پایگاه خبری جماران گزارش داد: انتشار فایل یک دقیقه ای مربوط به یکی از سخنرانی های اخیر حجت الاسلام و المسلمین پناهیان در خصوص عدم رأی نمایندگان مجلس به قانون شفافیت آراء نمایندگان، بار دیگر این خطیب مذهبی، سیاسی را خبرساز کرد.

به گزارش جماران، در پی این سخنرانی حشمت الله فلاحت پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در توئیتی نوشت: «شخصاً با مصاحبه های هر روزه ام هیچوقت رای پنهانی نداشته ام.اما باید به حال و روز مجلس ایران گریست که برخی منبرنشین های پاکتی اینگونه بی ادبانه به آن توهین کنند.کاش خودشان جهت روشنگری ملت شفاف بگویند برای پراکندن این عربده های غیر اخلاقی, پاکت های چند میلیونی دریافت میکنند؟:

علی اکبر گرجی استاد حقوق دانشگاه شهید بهشتی نیز طی پستی اینستاگرامی با عنوان «دفاع شورانگیز و البته موهن آقای پناهیان از شفافیت» چنین نوشت: «گرچه ادبیات ایشان بسیار خشن است، اما  شفافیت آرای نمایندگان مطالبه ای است که نباید آن را از یاد برد. ضمنا، شفافیت طلبی نباید دلبخواهانه و موردی باشد. شفافیت خواهان باید در هر طیفی که هستند خواستار شفافیت در همه نهادهای اداری و سیاسی، از جمله در شورای نگهبان، خبرگان رهبری، شورای انقلاب فرهنگی، قوه قضاییه، نیروهای مسلح و... باشند....

علیرضا رحیمی، نماینده تهران نیز در حساب توییتری خود نوشت: آقایی که از منبر امام حسین، توهین ترویج میکند وبه نام هیات های منسوب به رزمندگان  وعظ مینماید آیا با بددهنی واهانت به مردم و مجلس همچنان شایسته عنوان  واعظ است؟ از منبرحسینی باید ادب و کرامت حسین(ع) ترویج شود نه بی حرمتی واهانت. از ارکان نظام دم میزنند و هربار به یک رکن میتازند.

به گزارش جماران، طرح شفافیت آرای نمایندگان که از شهریور ماه سال گذشته در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است، با رأی موافق طیف های مختلف نمایندگان همراه بود اما برخی دیگر نیز آن را مخالف آیین نامه داخلی مجلس دانسته و می گویند، برای تصویب چنین قانونی ابتدا باید آیین نامه داخلی مجلس اصلاح شود و نمایندگان سپس سراغ تصویب این قانون بروند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha