کرنل فروتا با اشاره به اعتبار و جایگاه آژانس افزود که این نهاد بین المللی درباره تعهدات خود پیرامون برجام دقیق عمل می کند.
وی اظهار داشت: آژانس همچنان خواهان همکاری با ایران است و درباره ادعای وجود سایت های مخفی در ایران به این نکته اشاره کرد که نمیتوان با فرضیات درباره برنامه هسته ای ایران قضاوت کرد. فروتا گفت: اظهارنظر درباره وجود سایت های مخفی در ایران به معنای پذیرفتن فرضیات است، اما ما گفت وگوهایی را با مقامات ایران داشتیم و می خواهیم آن را ادامه دهیم.
سرپرست آژانس متذکر شد که نقش این سازمان قضاوت کردن نیست بلکه واقعیت ها را ارائه می کند تا کارشناسان درباره آن اظهار نظر و قضاوت کنند.
وی تصریح کرد بحث کردن درباره ادعای سایت های مخفی فراتر از چارچوب مشروعیت قانونی آژانس است.
فروتا در سخنان خود تلاش کرد تا فضای همکاری آژانس و ایران را برخلاف فضا سازی های آمریکا عادی جلوه کند و گفت: همکاری های آژانس با ایران با سایر کشورها فرقی نمیکند.
او عنوان کرد، با این ارزیابی که آژانس در عملکرد خود کند (آهسته) و محتاط عمل کرده موافق نیست، بلکه به عکس دقیق و در چارچوب قانون عمل کرده است. سرپرست آژانس تصریح کرد که این سازمان نمیتواند متفاوت با این رویه عمل کند و باید در چارچوب شورای حکام رفتار کند.
او درباره ملاقات با مقام های ایرانی هم اینطور پاسخ داد که گفتوگوهای جدی درباره همکاری های فی مابین داشته است.
وی تصریح کرد رابطه آژانس و ایران به گونه ای است که درباره طیف گسترده ای از موضوعات بحث می شود.
سرپرست اژانس در پاسخ به سوالی درباره کیفیت پایبندی ایران به برجام، خواستار پایبندی کامل تهران به این توافق شد. زمانی که از او سوال شد آیا همکاری های ایران تاکنون به موقع و مناسب نبوده، پاسخ داد: ما نیازمند همکاری کامل و به موقع ایران هستیم.
فروتا همینطور از گزارش دیروز آژانس درباره گام سوم ایران برای کاهش تعهداتش ذیل برجام دفاع کرد و آن را کامل خواند.
در پی خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرف های اروپایی در اجرای کامل تعهدات شان در برجام، رییس جمهوری کشورمان از کنار گذاشتن تمامی تعهدات ایران در زمینه تحقیق و توسعه هسته ای تحت برجام خبر داد. آژانس بین المللی انرژی اتمی امروز با صدور بیانیه ای اعلام کرد: "ایران نصب سانتریفیوژهای پیشرفته بیشتر را آغاز کرده و به سوی تولید اورانیوم غنی شده پیش می رود. "
این بیانیه می افزاید: "همه سانتریفیوژهای نصب شده آماده آزمایش با UF۶ شده بود، اما هیچ یک در تاریخ های هفتم و هشتم سپتامبر / ۱۶ و ۱۷ شهریور ماه/ با UF۶ آزمایش نشدند".
اشاره آژانس به اورانیوم هگزافلوراید است که ماده اولیه سانتریفیوژهاست.
"آژانس بین المللی انرژی اتمی" (IAEA) در بیانیه خود با اشاره به راستی آزمایی هفتم سپتامبر / ۱۶ شهریور/، تائید کرده است که سانتریفیوژهایی به شرح ذیل یا نصب شده اند یا در حال نصب شدن هستند. بر اساس این بیانیه ستانتریفیوژهای یاد شده شامل ۲۲ دستگاه سانتریفیوژ IR-۴، یک دستگاه سانتریفیوژ IR-۵، تعداد ۳۰ دستگاه سانتریفیوژ IR-۶ و سه دستگاه IR-۶s" هستند.
آژانس با اشاره به اینکه این "سانتریفیوژها در تاسیسات" نطنز" نصب شده است" در بیانیه خود می افزاید: "ایران در نامه ای مورخ هشتم سپتامبر به آژانس اطلاع داده است که مجددا" لوله ها را در دو خط تحقیق و توسعه برای آبشار ۱۶۴ دستگاه سانتریفیوژهای ۱۶۴ IR-۴ و آبشاری از سانتریفیوژهای ۱۶۴ IR-۲m نصب خواهد کرد".
کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین روز دوشنبه در همین باره گفت: ایران روز گذشته (١٧ شهریور) نیز به آژانس اطلاع داد که میله های سانتریفیوژها در دو خط تحقیق و توسعه را مجددا نصب خواهد کرد تا یک زنجیره ١۶۴ تایی سانتریفیوژ آی آر چهار و یک زنجیره ١۶۴ تایی آی آر دو ام در خود جای دهد.
«بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران جزییات چهار اقدام ایران در کاهش تعهداتش از توافق هستهای موسوم به برجام را در کنفرانسی خبری اعلام کرد و از آغاز گازدهی به آیآر۶ که براساس برجام، ایران میتوانست تنها ۱۱ سال پس از برجام گازدهی به آن را انجام دهد، خبر داد.
وی اعلام کرد: "ایران گازدهی ماشینهای آیآر۶ را به صورت زنجیره ۲۰ تایی از دیروز شروع کرده است و زنجیره ۳۰ تایی را در برنامه بعدی انجام میدهد".
به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی، ایران در گام سوم کاهش تعهداتش چهار اقدام را در دستور کار خود قرار داده است که با بررسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی آنان بر این موضوع صحه خواهند گذاشت.
وی اقدامات گام سوم ایران را در ارتباط با "بند ۳۹ و ماشینهای سانتریفوژ" دانست و گفت: "سانتریفوژها همان طور که تحقیق و توسعه پیدا میکنند، به انباشت ذخایر ما کمک میکنند. این اقدام از دیروز انجام و امروز به آژانس اعلام شد و تولیدات تحقیقاتی ما به ذخایر کشور افزوده میشود. "
نظر شما