به گزارش خبرنگار ایرنا در این مراسم که تا غروب عاشورا ادامه دارد هیاتهای سوگوار حسینی ۴۰ روستای شهرستان نیشابور و شهرهای اطراف آن در محل روستای فدیشه گرد آمده و مراسم علم گردانی برگزار می کنند.
در چارچوب این آیین دیرقدمت موسوم به "علم خبری" هیات عزاداران فدیشه با بزرگترین علم این روستا به استقبال دسته های سوگوارا میهمان می رود.
دسته عزاداران روستای میهمان که علم عزاداری آنها در صف مقدم قرار دارد طبق آیینی خاص با ذکر صلوات و خواندن اشعار مناسبتی در اصطلاح سه بار سلام داده و جواب داده می شوند، سپس علمها را به یکدیگر نزدیک کرده و همین آداب با گروه میهمانان سوگوار بعدی ادامه می یابد.
بازسازی واقعه روز عاشورا توسط ۶۰ شبیه خوان، یکی دیگر از بخشهای پرشور این آیین است که از صبح با ورود نمادین کاروان حضرت امام حسین(ع) آغاز و در غروب عاشورا با آتش زدن خیمه های کاروان به پایان می رسد.
همه ساله گروههای گردشگری از آلمان، سوئیس، چین، کویت، پاکستان و نیز شهرهای کرمان، تبریز، جاسک و بندرعباس برای تماشا و ضبط تصویری این آیین سنتی به روستای فدیشه سفر می کنند.
یکی دیگر از رسوم جالب اهالی روستای فدیشه در این روز "حلیم پزان" است که برای این منظور از عصر روز تاسوعا حدود ۷۴ دیگ حلیم به همت اهالی روستا با آتش هیزم برپا می شود و از صبح روز عاشورا تا غروب در خانه های اهالی روستای فدیشه بر روی میهمانان و عزاداران حسینی باز است و با حلیم نیشابوری از آنان پذیرایی می گردد.
یکی از حلیم پزان قدیمی نیشابور به خبرنگار ایرنا گفت: حلیم نیشابور از نظر دستور پخت مشابه و نظیر ندارد به همین خاطر بسیار مورد استقبال قرار می گیرد به طوری که به بک برند تبدیل شده است.
حسین اخوان افزود: پختن حلیم نیشابوری کار بسیار طاقت فرسا و زمان بر است که نیاز به مهارت و قدرت جسمانی بسیار دارد به همین خاطر برای هر دیگ حلیم دستکم ۱۰ نفر مورد نیاز است.
دهیار روستای فدیشه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هر سال برای برگزاری هرچه بهتر مراسم روز عاشورا در فدیشه از ماه ها قبل برنامه ریزی و هماهنگی می شود تا بزرگترین تجمع عزاداران حسینی در منطقه به بهترین نحو برگزار و از طریق رسانه ها منعکس شود.
حسن قدسی افزود: همه اهالی روستای فدیشه در برگزاری این مراسم با اهدای گوسفند نذری و مبالغ نقدی مشارکت و همکاری دارند و میهمانان خود را از اقصی نقاط ایران و خارج از کشور برای شرکت در این مراسم دعوت می کنند.
وی گفت: مراسم امسال فدیشه به طور مستقیم از طریق صدا و سیمای خراسان رضوی، شبکه سه و شبکه خبر پخش می شود.
مسئول ستاد برگزاری مراسم عاشورا در فدیشه نیز گفت: هزینه مراسم امسال هفت میلیارد ریال بود که به طور کامل از محل نذورات مردمی پرداخت شد.
هاشم اخباری افزود: ۵۰ نفر از خادمان حرم مطهر رضوی نیز میهمان ویژه این مراسم هستند و تعداد میهمانان هر سال در حال افزایش است.
وی اظهار داشت: برای برگزاری بهتر این مراسم نیازمند توسعه جایگاه عزاداران و تماشاچیان، ایجاد جایگاه اختصاصی بانوان و سرویس های بهداشتی هستیم.
مرکز شهرستان ۴۵۰ هزار نفری نیشابور در ۱۲۷ کیلومتری غرب مشهد واقع است.
۹۸۶۹/۶۰۵۳
نظر شما