در حالی که گزارش های اولیه و تاکیدهای بعدی مسوولان الحشد الشعبی و مقامات نظامی عراق حاکی از آن بود که انفجارها ناشی از حمله پهپادی بوده و انگشت اتهام به سمت آمریکا و رژیم صهیونیستی نشانه رفته بود اما دولت عراق هنوز اقدام به انتشار جزییات تحقیقات صورت گرفته نکرده است.
این درحالیست که به پیشنهاد وزارت امور خارجه عراق، اتحادیه عرب پنجشنبه گذشته (۲۱ شهریورماه) در قطعنامه ای حمله پهپادی رژیم صهیونیستی را به چند کشور عربی – بدون ذکر نام این کشورها - محکوم کرد.
گرچه برخی از مقامات الحشد الشعبی و نمایندگان پارلمان گفته اند که تحقیقات دولت عراق در خصوص حملات پهپادی به سرانجام رسیده و عامل این حملات مشخص شده، اما دولت عراق تاکنون در این خصوص از هرگونه اظهار نظر رسمی خودداری کرده است.
این درحالیست سخنگوی وزارت دفاع عراق در اظهاراتی امروز شنبه به رسانه های عراق گفته است که ۸۰ تا ۷۵ درصد تحقیقات درباره این حملات پهپادی بدون مشارکت دادن آمریکایی به اتمام رسیده است.
سرلشکر خلبان «تحسین الخفاجی» افزوده است که ۸۰ تا ۷۵ درصد تحقیقات در حادثه انفجار زاغه مهمات پایگاه «الصقر» و پایگاه «بلد» در جنوب و شمال بغداد با مشارکت طرف های فوق العاده حرفه ای به اتمام رسیده اما نیروهای ائتلاف بین المللی (به سرکردگی آمریکا) در این تحقیقات نقشی ندارند.
اظهارات سخنگوی وزارت دفاع عراق همزمان با آغاز انبار تسلیحات و مهمات الحشد الشعبی در زاغه های وزارت دفاع عراق عنوان شده است.
نخست وزیر به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح عراق به منظور حفاظت از تسلیحات و مهمات الحشد الشعبی در برابر حملات احتمالی دیگر و همچنین انبار اصولی این سلاح ها و مهمات طی دستور العملی، دستور داده است که به انبارهای وزارت دفاع عراق منتقل شوند.
این درحالیست که برخی از منابع مطلع عراقی از نمایندگان و شخصیت های سیاسی می گویند که تحقیقات به اتمام رسیده و دست داشتن رژیم صهیونیستی در این حملات پهپادی محرز شده است.
در این چارچوب یک عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق خبر داد که واشنگتن به دولت عراق اطلاع داده که طرفی که اقدام به بمباران مقرهای الحشد الشعبی کرده است، اسراییل بوده است.
"عبدالخالق العزاوی" چهارشنبه گذشته (۲۰ شهریور ماه) در بیانیه ای با اشاره به پایان یافتن تحقیقات دولت در خصوص تجاوزهای اخیر هوایی به چند مرکز و انبار سلاح و مهمات سازمان بسیج مردمی عراق گفت که در همین چارچوب، آمریکایی ها اذعان کرده اند که این حملات کار رژیم صهیونیستی بوده است.
وی گفت: بررسی های این کمیسیون نشان می دهد که تعداد این حملات هوایی که با هواپیماهای بدون سرنشین صورت گرفته تاکنون به ۱۲ مورد رسیده که درباره برخی از آنها سکوت شده است.
العزاوی افزود: آمریکا که مسوولیت تامین و رصد حریم هوایی عراق را (در چارچوب ائتلاف مدعی مبارزه با داعش) بر عهده دارد به طرف عراقی گفته است که این حملات از سوی پهپادهای اسراییلی انجام شده است.
در همین خصوص «احمد الاسدی» از فرماندهان سابق الحشد الشعبی و نماینده فعلی در پارلمان عراق در اظهاراتی تاکید کرده است که تحقیقات صورت گرفته در انفجارهای زاغه های الحشد الشعبی، منطقه ای را که پهپادها از آن به پرواز در آمده و مسیری را که برای رسیدن به اهداف خود طی کرده اند، آشکار کرده است.
الاسدی به شبکه تلویزیونی «المیادین» در شب گذشته (جمعه) افزود که پهپادهایی که مقرها و پایگاه ها و زاغه های الحشد الشعبی را هدف قرار داده اند به طور قطع و یقین آمریکایی نیستند بلکه همه دلایل و شواهد نشان می دهند که اسراییلی هستند.
وی در عین حال خاطرنشان ساخته است که هیچ عقل سلیمی نمی تواند بپذیرد که این هواپیماهای بدون سرنشین که وارد آسمان عراق شده و نیروها و مواضع عراق را هدف قرار داده و به پایگاه های خود بازگشته اند بدون اطلاع آمریکا بوده بلکه بیشترین گمان این است که با چراغ سبز آمریکایی ها صورت گرفته است.
هنوز دولت عراق درباره علت عدم انتشار تحقیقات یا حداقل بخش اعظم تحقیقات صورت گرفته توضیح نداده امری که باعث شده است برخی از سیاسیون عراق، دولت را به پنهان کاری متهم کنند.
«بهاء الاعرجی» مشاور اسبق نخست وزیر عراق در این چارچوب در توییتی در صفحه شخصی خود، با اشاره به عدم انتشار تحقیقات از یکسو و قطعنامه اخیر اتحادیه عرب که به خواست وزارت امور خارجه عراق در محکومیت حملات پهپادی رژیم صهیونیستی صادر شده از سوی دیگر، دولت را به پنهان کاری متهم کرده است.
تاکید کرده است که عدم انتشار نتایج تحقیقات از یکسو و قطعنامه اخیر اتحادیه عرب از سوی دیگر، دولت را در برابر تناقض بزرگی به نام پنهان کاری در تحقیقاتی می گذارد که مرتبط با حاکمیت ملی است.
حال سوال این است که دولت عراق کی می خواهد نتایج تحقیقات را اعلام کند و در صورت انتشار نتایج این تحقیقات، چه تبعاتی بر آن مترتب خواهد بود و آیا عراق به فکر مقابله به مثل با رژیم صهیونیستی خواهد افتاد یا این پرونده را به شورای امنیت خواهد برد؟
نقش و اتهام آمریکا در این حملات و نحوه برخورد با آن و در مقابل واکنش آمریکایی ها به دولت عراق از دیگر مسائل ابهام آلود در این پرونده به شمار می رود هر چند در این خصوص برخی از نمایندگان و فراکسیون های پارلمان عراق طرح اخراج نیروهای آمریکایی را به عنوان یکی از شیوه های برخورد با واشنگتن مطرح کرده اند.
کارشناسان معتقدند که تبعات نسبتا پیچیده ای که متعاقب انتشار نتایج تحقیقات بر آن مترتب خواهد شد باعث شده است که دولت عراق در انتشار نتایج شتاب نکند.
در حال حاضر وزارت امور خارجه عراق به دستور نخست وزیر، تلاش دیپلماسی گسترده ای را با کشورهای همجوار و عضو دائم شورای امنیت برای بررسی تبعات قانونی انتشار تحقیقات صورت گرفته در حملات به زاغه های مهمات و پایگاه های نیروهای مسلح عراق آغاز کرده است.
در همین چارچوب قرار است که «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در مهرماه آینده به بغداد سفر کند که طبق اعلام اولیه قرار است مسائل و تحولات منطقه و جهان و مناسبات دو جانبه بین مسکو و بغداد در این سفر بررسی شود.
در حالی که بسیاری بی صبرانه در انتظار اعلام نتایج و تبعات بعدی آن هستند اما دولت «عادل عبدالمهدی» همانند همیشه ترجیح داده تا به دور از هیاهوی رسانه ای و سیاسی به آرامی سیاست خود را در این خصوص به پیش ببرد./
نظر شما