در این گزارش آمده است: روز شنبه دو پایگاه نفت شرکت آرامکو عربستان سعودی هدف حمله قرار گرفت که انفجار و حریق به دنبال داشت بزرگترین موسسه انرژی جهان سپس از کاهش میزان تولید روزانه نفت خام این شرکت به حدود 5میلیون و 700هزار بشکه خبر داد.
گزارش این حادثه را یکی از نتایج درماندگی مستقیم عربستان در جنگ داخلی یمن عنوان کرده و نوشته است این حادثه نشان میدهد که بحران ژئوپلیتیک بار دیگر آغاز شده و خطر ناشی از آن در میان فعالان و صاحب نظران به خوبی حس می شود بهای نفت به بالاترین حد خود در چهار ماه گذشته رسیده است بهای نفت خام برنت در آغاز معاملات روز دوشنبه 19 درصد جهش کرد که بزرگترین رکورد جهش در روز، بعد از سال 1991 میلادی محسوب میشود قیمت طلا نیز 15 دلار افزایش یافته و بار دیگر از سد 1500 دلار در اونس گذشت در عین حال قیمت پیش فروشی شاخصهای داو جونز و نَزدَک آمریکا بطور چشمگیری سقوط کرده است.
سخنگوی حوثیهای یمن اعلام کرد این گروه مسئول این حملات بوده و با 10 پهپاد این حملات را انجام داده است هدفشان این است که به عربستان سعودی هشدار دهند از حمله به یمن دست بردارد، در غیر این صورت وضعیت بدتر می شود.
روشن است حادثه یکی از نتایج درماندگی مستقیم عربستان سعودی در جنگ داخلی یمن محسوب می شود اما با آنکه حوثی ها مسئولیت حادثه را برعهده داشتند، این حادثه نمی توان آنقدر ساده تصور کرد، آمریکا مدعی شده است ایران عامل پشت پرده حادثه است، وضعیت منطقه بطور ناگهانی تیره شده است.
دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا عصر یکشنبه در توییتی نوشت: «خطوط عرضه نفت عربستان سعودی هدف حمله قرار گرفته است دلایلی برای این باور هست که می دانیم کار چه کسی بوده، ما بسته به تایید موضوع آماده اقدام نظامی هستیم، اما منتظریم عربستان سعودی نظر خود را درباره اینکه به باور آنها چه کسی عامل این حمله بوده بگوید و اینکه تحت چه شرایطی اقدام خواهیم کرد!»
پیشتر مایک پمپئو وزیرخارجه آمریکا با متهم کردن ایران در توییتر نوشت: در حالی که روحانی و ظریف مدعی هستند در حال دیپلماسی هستند، ایران پشت 100 حمله به عربستان بوده است و اکنون در میانه تلاشها برای کاهش تنش، حملات بیسابقهای به منابع تامین انرژی جهان صورت گرفته است نشانه ای از این که این حملات از یمن شکل گرفته در دست نیست.
آمریکا هنگام متهم کردن ایران همانند گذشته هیچ مدرک یا شاهدی ارائه نداده است، اما بر اثر جوسازی آمریکا، این حادثه به حد جدی رسیده است اولا آمریکا جدی بودن این حمله را به تهدید تامین انرژی جهانی و تخریب ثبات بین المللی نسبت داده و می خواهد ایران را هدف کشورها قرار دهد ثانیا با وجود آنکه حوثی ها مسئولیت حادثه را برعهده داشتند، اما کاخ سفید قبول نمی کند و آنرا به حساب ایران می گذارد و حتی " صد حمله " پیشتر را هم به حساب ایران گذاشته است.
طبیعی است که ایران اتهامات مقامات آمریکا علیه ایران در حالیکه نتیجه تحقیقات هنوزاعلام نشده را رد کرده است سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران سخنان پومپئو را دروغ خواند و اظهار داشت: چنین اتهامزنیها و اظهارنظرهای کور و بیحاصل در چارچوب دیپلماتیک غیر قابل درک و بی معنی است.
وی افزود اینگونه اظهارنظرها و اقدامات، بیشتر شبیه برنامهریزی سازمانهای مخفی و اطلاعاتی برای تخریب وجهه کشوری به منظور زمینه سازی برای اقداماتی در آینده است آمریکایی ها سیاستی به نام «فشار حداکثری» در پیش گرفتند که ظاهرا به دلیل ناکامی به سمت «دروغ حداکثری» گرایش پیدا کرده است.
سردار حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه نیز همین روز به آمریکا هشدار داد زیاده رویی نکند و افزود:«بعد از ساقط کردن پهپاد آمریکایی، بهطور مشخص پایگاه العدید (پایگاه آمریکاییها در قطر)، پایگاه الظفره (پایگاه آمریکاییها در امارات) و یک ناو آمریکایی در دریای عمان نیز توسط موشکهای سپاه هدفگیری شدند.
وی درباره عکس العمل ایران در صورت مقابله به مثل آمریکاییها در آن واقعه تصریح کرد: اگر آمریکاییها واکنش نشان میدادند و حتی اگر یک زمین خالی ما را هم میزدند، به آنها پاسخ میدادیم و در این صورت اگر آنها مجدداً جواب میدادند، جنگ شروع میشد.
بعد از برکناری جان بولتون سختگیرترین سیاستباز جنگ طلب آمریکا علیه ایران، به نظر میرسید تنشها میان آمریکا و ایران تاحدی کاهش یابد و برخی رسانه های خارجی اخیرا به جوسازی دیدار احتمالی ترامپ و روحانی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در ماه سپتامبر پرداخته اند با آنکه به نظر برخی تحلیلگران فقط طرف آمریکا بطور یک جانبه سرگرم این دیدار است، اما حادثه ناگهانی حمله به دو سایت نفتی عربستان، احتمالا چنین رویدادی را از همین ابتدا ناکام بگذارد.
گزارش رادیو بین المللی چین در پایان به ضرب المثل چینی «از یک سو که از دست برود، از سویی دیگر برداشت خواهد شد» استناد کرده و نوشته است مدت ها است که واشنگتن درصدد ایجاد ائتلاف نظامی در خلیج فارس بوده اما در خواست واکنش های چندانی به دنبال نداشته است حادثه حمله به دو پایگاه نفت عربستان ممکن است بحران منطقه را شعله ور کند، شاید بیشتر همپیمانان آمریکا و کشورهای منطقه در این ائتلاف شرکت کنند، اما بی شک چنین چیزی موجب تحریک ایران خواهد شد و میتوان تصور کرد که طوفانی در راه است.
نظر شما