نظام رتبه‌بندی داخلی برای دانشگاه‌ها تعریف شود

شیراز- ایرنا- رئیس دانشگاه سمنان خواستار ایجاد نظام رتبه‌بندی داخلی برای دانشگاه‌های کشور و با محوریت مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری (رایسست) شد. ( رایسست  - RICeST ) با هدف تامین نیازهای اطلاعاتی و تأمین مدارک علمی مورد نیاز اعضای هیأت علمی، پژوهشگران و دانشجویان تاسیس شده است.

مسعود نصیری رئیس دانشگاه سمنان روز چهارشنبه ۲۷شهریور ماه در حاشیه امضای تفاهم نامه با مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری (رایسست) و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا بازدید از این مرکز را فرصتی مغتنم برای این دانشگاه عنوان کرد و بیان داشت: وجود چنین مرکزی با این میزان امکانات مایه افتخار است به ویژه اینکه فارغ از اتفاقات معمول که چنین مجموعه‌هایی در پایتخت دایر می‌شود این سازمان در شیراز به ثبت رسیده است.

وی با اشاره به اینکه ضروری رتبه‌بندی دانشگاه‌ها در ایران با شاخص‌های داخلی صورت گیرد، عنوان کرد: همواره در زمان انتشار رتبه‌بندی‌های بین‌المللی شاهد بروز اختلافاتی میان دانشگاه‌ها هستیم به‌خصوص که شناختی که از دانشگاه‌ها در ایران وجود دارد، در شاخص‌های بین‌المللی در نظر گرفته نمی‌شود.

وی پیشنهاد داد: به نظامی رتبه‌بندی نیاز داریم که رایسست مسیولیتش را برعهده گیرد و با نظارت وزارت علوم انجام شود.

رئیس دانشگاه سمنان بیان داشت: واگذاری مسئولیت رتبه‌بندی دانشگاه‌ها از وزارت علوم به این مجموعه باعث می‌شود عملکرد دانشگاه‌های ایران با دقت بیشتری صورت گیرد.

نصیری ابراز داشت: دانشگاه سمنان در سال ۹۱ با رایسست تفاهم‌نامه امضا کرده است و از آن زمان همکاری بسیار خوبی با این سازمان داشته است. هدف از بازدید از این مجموعه به‌روز رسانی تفاهم نامه موجود و ارتقای همکاری‌ها به سطحی بالاتر است.

 رئیس رایسست و سرپرست  ISC  نیز با برشمردن اهداف و ماموریت‌های کلان دو سازمان، بر اهمیت تبدیل مرکز منطقه ای به پایگاه تامین منابع اطلاعاتی مورد نیاز کشور به منظور نظام مند کردن هزینه های کشور در رابطه با تامین و خرید پایگاه های اطلاعاتی بین المللی تاکید کرد و آن یکی از اهداف مهم این سازمان دانست.

محمد جواد دهقانی از طرف مرکز منطقه ای و ISC، در خصوص همکاری با دانشگاه سمنان در حوزه های مختلف از جمله برگزاری کارگاه های آموزشی علم سنجی برای واحدهای آن دانشگاه، همکاری در جهت معرفی و ورود دانشگاه در نظام های رتبه بندی بین المللی، نمایه سازی مجلات منتشره توسط واحدهای دانشگاه سمنان در فهرست نشریات ISC اعلام آمادگی کرد.

رایسست و ISC به مرکز ارزشگذاری نشریات بدل می‌شود
وی ادامه داد: هدف نهایی ما این است که رایسست و ISC را به مراکزی برای ثبت نشریات علمی و ارزش گذاری نشریات، دانشگاه‌ها و دانشمندان در سطح منطقه و جهان اسلام تبدیل کنیم.

دهقانی در ادامه به چگونگی تاسیس و فعالیت های ISC پرداخت و اظهار کرد: ISC  در سال ۱۳۸۷ و پیرو مصوبه چهارمین نشست وزرای آموزش عالی کشورهای اسلامی و با تایید و همکاری آیسسکو در شیراز تاسیس شد.

وی افزود: ISC یکی از معدود سازمان هایی در کشور است که ساختار اجرایی آن نیز بین المللی است. هدف این پایگاه ارزش گذاری علمی نشریات، دانشمندان و رتبه بندی دانشگاه های کشورهای اسلامی است.

رئیس رایسست خاطرنشان کرد: این مرکز در حال حاضر بیش از ۸ میلیون مدرک علمی در پایگاه های اطلاعاتی مختلف خود از جمله مقالات نشریات و همایش ها، کتاب ها، گزارش های طرح های تحقیقاتی کاربردی و پایان نامه ها در همه حوزه های موضوعی از جمله علوم انسانی، فنی و مهندسی، پزشکی، کشاورزی و … و به زبان های فارسی، عربی و انگلیسی است که به صورت الکترونیکی بصورت IP-Based در اختیار اعضای هیأت علمی و دانشجویان این دانشگاه قرار می‌گیرد.

وی افزود: بر اساس تفاهم نامه همکاری میان مرکز منطقه ای و دانشگاه سمنان، ضمن ایجاد امکانات مناسب به‌منظور استقرار شاخه مرکز منطقه ای، امکان ارائه خدمات اطلاع رسانی علمی به اعضای هیأت علمی، پژوهشگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه بدون محدودیت فراهم شده و دسترسی مستقیم به منابع علمی پایگاه های اطلاعاتی مرکز منطقه ای ایجاد خواهد شد.

ایجاد شاخه مرکز منطقه ای در دانشگاه راهکار تحقق اقتصاد مقاومتی است
دهقانی گفت: ایجاد شاخه مرکز منطقه ای در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور یکی از موثرترین راهکارها برای تحقق اقتصاد مقاومتی بخصوص در شرایط تحریم است؛ زیرا در این صورت امکان تبادل مدارک علمی فی مابین و اشتراک گذاری منابع علمی مختلف از قبیل کتاب های تخصصی، مقالات مختلف علمی منتشر شده در مجلات معتبر یا همایش های علمی، گزارش های فنی و پژوهشی، پایان نامه ها و... فراهم آمده و باعث صرفه جویی در تأمین بودجه و اعتبار منابع علمی مورد نیاز دانشگاه ها خواهد شد.

تفاهم نامه همکاری علمی، پژوهشی و  فناوری میان مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری (RICeST) و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) از یک طرف و دانشگاه سمنان از سوی دیگر به امضا رسید.

 بر اساس این تفاهمنامه مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و دانشگاه سمنان در زمینه نمایه سازی اطلاعات و آمار تولیدات پژوهشگران دانشگاه در پایگاههای مرکز منطقه ای و ISC،  تبیین و تحقق شاخص‌های رتبه بندی دانشگاه و تعیین جایگاه دانشگاه در بین دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی و پژوهشی، معرفی و ورود دانشگاه به نظام‌های بین المللی رتبه بندی، چاپ و انتشار نشریات معتبر علمی دانشگاه و درونداد و پردازش این مجلات در (ISC) و ایران ژورنال (نظام نمایه‌سازی مرکز منطقه‌ای) ، اجرای فعالیت‌های پژوهشی در قالب طرح‌های تحقیقاتی مشترک، چاپ و انتشار کتابهای علمی دانشگاه و کتابهای همسو با اهداف سازمانی مرکز منطقه ای و ISC ، برگزاری همایش‌ها، کارگاه‌ها، دوره‌های دانش‌افزایی و سمینارهای ملی و بین المللی به صورت مشترک، استفاده از توانمندی اعضای هیات علمی برای همکاری های علمی و بین المللی در راستای تعامل با دانشگاه های کشورهای جهان اسلام، تهیه مجلات و منابع علمی مورد نیاز و برگزاری دوره های فرصت مطالعاتی با یکدیگر همکاری خواهند کرد.

مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری به منظور خدمات رسانی بیشتر بیش از ۳۵ شاخه را در دانشگاه های مهم کشور و مراکز علمی از جمله دانشگاه های تهران، صنعتی شریف، صنعتی اصفهان، گیلان، بوعلی سینا همدان، شهید باهنر کرمان، هرمزگان، ارومیه، پیام نور، دانشگاه های فنی و حرفه ای کشور، یاسوج، صنعتی سهند تبریز، جامعه المصطفی (ص) و … را تأسیس کرده و بدین ترتیب یک شبکه علمی پیوسته میان دانشگاه ها و مراکز علمی کشور فراهم شده است.

مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری Regional information center for science and technology ( رایسست  - RICeST )  بر اساس تفاهم نامه منعقد شده میان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و فرهنگستان علوم جهان سوم در سال ۱۳۷۰ دایر شد و لایحه تاسیس آن در سال ۱۳۷۵ از تصویب مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان گذشت.  رایسست با هدف تامین نیازهای اطلاعاتی و تأمین مدارک علمی مورد نیاز اعضای هیأت علمی، پژوهشگران و دانشجویان کشورهایی که در حوزه جغرافیایی ایران قرار دارند تاسیس شده است.

از جمله فعالیت های مهم رایسست می توان به برقراری نظام مبادله الکترونیکی اطلاعات بین پژوهشگران ایرانی و کشورهای منطقه، تأسیس انواع پایگاه‌های اطلاعاتی، انتشار گزارش‌های پژوهشی، نشریات علمی و کتاب‌های فارسی و غیر فارسی، حمایت از پژوهش‌های داخلی و منطقه‌ای در حوزه‌های علوم و فناوری ، برقراری ارتباط و همکاری علمی با بخش‌های صنعتی، خدماتی و آموزشی برای شناسایی نیازها و تأمین اطلاعات مورد نیاز آنها اشاره کرد.

رایسست از ابتدای فعالیت خود پایگاه های اطلاعاتی مختلفی را تأسیس نموده که هر کدام از این پایگاه ها می تواند بخشی از نیازهای اطلاعاتی کاربران را تأمین نماید. در این پایگاه ها امکان دسترسی به متن کامل مقالات مجلات علمی و پژوهشی، علمی ترویجی ، مجموعه مقالات کنفرانس ها و همایشهای علمی، کتاب های لاتین و فارسی، چکیده طرحهای تحقیقاتی کاربردی، پایان نامه های انگلیسی و فارسی، مجموعه استانداردهای جهانی و سایر اطلاعات از قبیل مقالات روزنامه ها و... در تمام حوزه های موضوعی و به زبان های مختلف فارسی، لاتین و عربی از طریق حضوری و غیر حضوری  فراهم شده است. همچنین رایسست قادر است سایر مدارک علمی  موجود در پایگاه ها معتبر علمی سراسر دنیا را در کوتاه ترین زمان ممکن در اختیار کاربران قرار دهد.

۹۸۸۵/ ۶۱۱۳

 

اخبار مرتبط