به گزارش روز جمعه رسانه های محلی مذاکرات هیئتهای دو طرف دیروز به پایان رسید و به دنبال آن نیروهای اضافی دو کشور از مرز رفتند. بر اساس این گزارش وضعیت در مرز مورد مناقشه دو کشور هم اکنون آرام است.
بیرون کشیدن نیروهای اضافی از مرز از دو توافق اصلی هیئتهای تاجیکستان و قرقیزستان است. بر اساس توافق دو طرف موظف بودند نیروهای جنگی را از منطقه مرزی خارج کنند.
همچنین بر اساس این توافق، قرقیزستان پایگاه دیده بانی خود را باید تخریب کند و تاجیکستان از احداث پایگاه دیده بانی دست بکشد.
در درگیری مسلّحانانه 16 سپتامبر ( 26 شهریور ) در مرز تاجیکستان و قرقیزستان سه مرزبان تاجیک و یک افسر قرقیز کشته و از دو طرف چند نفر مجروح شدند .
در نزاع اخیر، ساکنان یکدیگر را متهم به تجاوز از خطوط علامت گذاری و ساخت و ساز در محدوده مرزی کشور دیگر متهم کردند. طبق توافق های حاصل شده توسط دو کشور ساخت و ساز در مناطقی که خطوط مرزی مشخصی ندارند ممنوع است.
وزارت خانه های امور خارجی تاجیکستان و قرقیزستان به همدیگر در این باره یادداشت اعتراضی سپردند . وزارت کارهای خارجی تاجیکستان در یادداشت خود گفت، "جانب قرقیزستان در محل حادثه حدود 300 نظامی را انتقال داده است، که آنها به مرزداران این کشور آتش گشودند و انها نیز ناچارا مقابل به مثل کردند. یادداشت طرف قرقیزی نیز طرف تاجیک را به تیراندازی نخستین متهم کرد.
در رابطه با حل و فصل درگیری های مرزی، «امامعلی رحمان»، رئیس جمهور تاجیکستان با «سورنبای جئن بیکاف»، همتای قرقیزش وضعیت در مرز دو کشور را تلفنی بررسی کردند. آنها به توافق رسیدند که نزاع در مرز باید از راه مسالمتآمیز حل و فصل شود.
تاجیکستان و قرقیزستان ۹۷۰ کیلومتر مرز مشترک دارند. با گذشت بیش از ۲۷ سال از استقلال این دو جمهوری سابق شوروی، تاکنون تنها ۵۰۰ کیلومتر خطوط مرز میان آنها علامتگذاری شده است. در مناطق باقیمانده مورد بحث هر سال نزاعهایی رخ میدهد که گاها منجر به دعوای ساکنان مناطق مرزی و حتی شلیک گلوله میان مرزبانان تاجیک و قرقیز میشود.
نظر شما