نویسنده در این کتاب سعی کرده در قالب ۴ فصل به موضوع هایی شامل، معرفی منطقه، هجوم پرتغالی ها به جنوب ایران، تجارت و بازرگانی و اوضاع اجتماعی فرهنگ و تمدن هرمزگان بپردازد.
اسماعیل شیخی همچنین تالیف کتاب هایی شامل، مقدمات رویش پژوهش و مطالعه و روانشناسی بازی را در کارنامه نویسندگی خود دارد.
در مقدمه این کتاب آمده است: منطقه هرمزگان از گذشته تا امروز دارای توانمندی و قابلیت های اقتصادی، سیاسی و جغرافیایی بسیار زیادی بوده و در تامین فضای اقتصادی کشور نقش پررنگی داشته است.
به خصوص در عصر صفوی که تحولاتی عمیق در سطح منطقه ای و بین المللی به وقوع پیوست و از یک طرف حکومت قدرتمند صفوی در ایران ظهور کرد و از طرف دیگر پدیده ای بنام استعمار به وجود آمد که این پدیده بر تجارت دریایی منطقه سایه افکند و تجارتی را که در سطح محلی و منطقه ای جریان داشت به هم زد.
کتاب حاضر با تکیه بر رویدادهای عصر صفوی نوشته شده که در آن زمان ایالتی جداگانه به نام هرمزگان وجود نداشته است و قسمتی از این منطقه جزو ایلت لار بوده (البته تا زمان فتح لارستان توسط امام قلی خان) که بعد از آن این قسمت زیر نظر ایالت فارس اداره می شده است و قسمت دیگر جزو کرمان به شمار می آمده است.
از این زمان به بعد تجارت وارد عرصه بین المللی می شود با این وجود، همچنان این منطقه در عرصه اقتصادی یکه تاز میدان بوده است و تا حمله افاغنه و هرج و مرجی که کشور را فرا می گیرد نقش خود را حفظ می کند اما بعد از آن به علت کم توجهی حاکمان مناطقی مانند، بوشهر، بصره و مسقط جای آن را می گیرد.
زمانی که استعمار پرتغال سایه شوم خود را بر این منطقه می گستراند و شاهراه اقتصادی ایران را در اختیار خود می گیرد و به مردم محلی ستم روا می دارد، شاه عباس ظهور می کند.
او به نجات منطقه می پردازد و پرتغالی ها را بیرون می کند و برای این که چنین حوادثی دوباره تکرار نشود بندرعباس که روستایی کوچک به نام گمبرون بوده است (برای این که بیشتر در دسترس باشد) به مرکز تجاری و بازرگانی تبدیل می کند.
نویسنده انگیزه خود را از نگارش این کتاب، به دور ماندن هرمزگان از نظرها با سابقه ای بسیار کهن و تاریخی و شناخت و بررسی اتفاقات دوره شاه عباس عنوان کرده است.
۹۹۴۴ /۶۰۴۸
نظر شما