گوترش در آئین گشایش هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، برای آینده ای ابراز امیدواری کرد که همه کشورها بتوانند در آن در شرایط احترام و همکاری دوجانبه و بدون مداخله در امور داخلی دیگران، زندگی کنند و ادامه پیشرفت در مسیر منع گسترش تسلیحات هسته ای با نماد برنامه جامع اقدام مشترک "برجام" همچنان امکانپذیر باشد.
وی افزود: یک سال پیش در این مکان از وزش نسیم امید به رغم هرج و مرج ها و سردرگمی ها در جهان سخن گفتم و از آن هنگام تغییر جهت برخی از آنها به سوی مسیرهای امیدبخش ادامه یافته است.
دبیر کل سازمان ملل متحد در ادامه به برگزاری انتخابات در ماداگاسکار، مجمع الجزایر مالدیو و جمهوری دمکراتیک کنگو و حل اختلاف یونان و جمهوری مقدونیه شمالی، برگزاری گفت و گوهای سیاسی در سودان، آغاز روند صلح در جمهوری آفریقای مرکزی و از همه مهم تر دستیابی دولت سوریه به توافق با احزاب سیاسی به تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی تازه، معتبر، متوازن و فراگیر برای این کشور بر اساس قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت، اشاره کرد.
گوترش گفت: با این حال در دورنمای جهان، شاهد ادامه درگیری ها، ادامه گسترش تروریسم و خطر از سرگیری رقابت تسلیحاتی تازه هستیم و هنوز بسیاری از بحران ها از یمن تا لیبی و افغانستان و نقاط دیگر همچنان حل نشده باقی مانده است.
وی با اشاره به رویکرد تازه دولت ایالت متحده به قضیه فلسطین گفت که اقدامات یکجانبه، راه حل ۲ دولت برای حل اختلافات اسرائیل و فلسطین را تهدید به نابودی کامل می کند و چهار میلیون نفر از مردم ونزوئلا از کشورشان گریخته اند که یکی از بزرگترین آوارگی های جهان به شمار می رود.
به گفته گوترش؛ تنها در سال جاری (۲۰۱۹)، دستکم ۸۰ صلح بان سازمان ملل، امدادگر و دیگران در حملات وحشیانه و شرایط دیگر، در تلاش برای بهبود زندگی دیگران، جان خود را از دست داده اند.
دبیر کل سازمان مل متحد با اشاره به ارائه برنامه خلع سلاح تازه برای پیشبرد صلح جهانی در کوتاه مدت به نام توافقنامه "آغازی تازه"، گفت: باید برای برخورد با تهدید اوج گیرنده موشک های بالستیک و تجدیدنظر موفقیت آمیز در پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای در ۲۰۲۰ تلاش کنیم.
وی با غیرقابل اعتماد و ناپایدار خواندن اوضاع شبه جزیره کره، از تلاش ها برای برگزاری نشست تازه ای میان رئیس جمهوری آمریکا و رهبر جمهوری دمکراتیک خلق کره (کره شمالی)، حمایت کرد.
گوترش همچنین درباره تقسیم جهان به دو بخش باشرکت بزرگترین اقتصادهای روی زمین که جهان های جداگانه و رقیبی باپول های رایج، قوانین ومقررات بازرگانی و مالی متفاوت، توانایی های اینترنتی و هوش مصنوعی و راهبردهای ژئوپلیتیک و نظامی مخصوص به خود ایجاد کرده اند، ابراز نگرانی کرد و خواستار به کاربردن بیشترین تلاش برای از بین بردن این شکاف بزرگ و حفظ نظام جهانی با اقتصادی دارای دورنمای جهانی برای قوانین بین المللی و جهانی چند قطبی با نهادها و موسسات چندجانبه شد.
دبیرکل سازمان ملل با بیان اینکه مردم حق دارند در صلح و آرامش زندگی کنند، یاد آور شد: باید خطر موشک های بالستیک را کاهش دهیم.
وی حمله به تاسیسات نفتی عربستان را غیر قابل قبول دانست و اظهار داشت: آیا مردم ما را به عنوان رهبرانشان باور دارند؟
وی افزود: حقوق بشر امری جهانی و جدایی ناپذیر است و نمی توان بخشی از آن را که مورد توجه است، برگزید و بقیه را نادیده گرفت. مردم از حق رفاه و در اختیار داشتن معیارها عالی زندگی، بهداشت، مسکن، مواد غذایی، حمایت و امنیت اجتماعی، محیط زیست پایدار و آموزش نه تنها برای یادگیری، بلکه برای فراگرفتن راه و روش ان برخوردار هستند.
گوترش افزود: همان گونه که در نشست روز گذشته (دوشنبه) اقدام علیه تغییرات اقلیمی تاکید کردم، ما در حال بازنده شدن در رقابت وضع اضطراری اقلیم زمین، هستیم، و تنها در صورتی که هم اکنون راه و روش هایمان را تغییر دهیم، می توانیم در این رقابت پیروز شویم. حتی گویش ما در این باره تغییرکرده و به آنچه قبلا تغییرات اقلیمی نامیده می شد، اکنون به درستی بحران اقلیمی و به آنچه قبلا گرم شدن دمای زمین گفته می شد، اکنون به صورت دقیق، داغ شدن دمای جهان گفته می شود.
درادامه مجمع عمومی سازمان ملل رئیس جمهوری برزیل به عنوان اولین رئیس جمهور به سخنرانی پرداخت و به وضعیت ونزوئلا اشاره کرده وگفت که نظامیان کوبا در این کشور وارد شده و در امور آن دخالت می کنند.
ژائیر بولسونارو در ادامه در باره آتش سوزی ها در جنگل های آمازون با حمله به برخی کشورهایی که به گفته وی قصد دخالت در امور داخلی برزیل را دراین رابطه داشتند، گفت: آتش سوزی ها در آمازون گاها از سوی برخی بومیان صورت می گیرد که ناشی از سنت ها و رسوم آنان می باشد.
وی اظهار داشت: اینکه بگوییم آمازون یک میراث جهانی است و ریه های کره زمین است، دروغ می باشد. آنها مسایل مقدس ما را زیر سوال می برند.
بولسونارو طرح افزایش مناطق حفاظت شده برزیل از 14درصد به 20درصد را رد کرد.
سازمان ملل یک سازمان بین المللی است که در پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵میلادی با هدف حفظ صلح در جهان تشکیل شد.
این سازمان اکنون ۱۹۳ عضو دائم و دو عضو غیردائم دارد. مقر سازمان ملل متحد در نیویورک است و کشورهای عضو و موسسات وابسته در طول هر سال با تشکیل جلسات منظم در مورد امور بینالملل و امور اجرایی مربوط به آنها تصمیمگیری میکنند.
شورای امنیت، قویترین نهاد سازمان ملل، پنج عضو دائم دارد که در تصمیمات این شورا حق وتو دارند.
مجمع عمومی یکی از شش گروه بندی سازمان ملل است و یکی از گروه هایی است که نقش مهمی در تصمیم گیری ها دارد. همچنین تنها گروهی است که همه ۱۹۳ عضو سازمان ملل در آن عضویت دارند.
کنفرانس های سالانه این مجمع سپتامبر هر سال در مقر سازمان ملل در نیویورک برگزار می شود.
نظر شما