به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «حسن روحانی» رئیس جمهور کشورمان پیش از عزیمت به نیویورک برای شرکت در هفتاد و چهارمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران، گفت: با توجه به مسایل پیچیده و سختی که امروز منطقه خلیج فارس با آن مواجه است، امسال سفر به نیویورک برای حضور در نشست سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد اهمیت ویژهای دارد.
روحانی هم چنین بیان داشت: امسال در شرایطی به سازمان ملل سفر میکنیم که تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران به حدی رسیده است که خودشان اعتراف دارند که چیزی برای تحریم نمانده و هر اقدامی بوده انجام داده اند و اخیراً تحریمهایی که قبلاً اعمال شده را مجدداً آغاز کردهاند و این به معنای استیصال کامل آمریکاییها است.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه در هفتههای اخیر مسایل منطقهای هم شرایط حادی پیدا کرده است، گفت: در این راستا برخوردها و نگرانیهایی وجود دارد که ریشه آن کاملاً مشخص است، اما با اتهاماتی که آمریکاییها میزنند، مشخص است که به دنبال اهداف دیگری هستند.
با توجه به اهمیت سفر رئیس جمهور کشورمان به مقر سازمان ملل، پژوهشگر ایرنا با «علی بیگدلی» کارشناس روابط بین الملل به گفت و گو پرداخت.
فشار حداکثری ترامپ علیه ایران
بیگدلی در ابتدای این مصاحبه اظهار داشت: با طرح بیانیه مشترک دولت های اروپایی و محکوم نمودن ایران در حادثه آرامکو نشان می دهد این اقدام اتحادیه اروپا تحت فشار آمریکا انجام شده است و تا حدودی فضا را تیره و شرایط مطلوبی را به وجود نیاورد. صدور این بیانیه از سوی کشورهای اروپایی فضای دیپلماسی را دچار مشکل کرده است.
این کارشناس مسایل بین الملل در ادامه بیان داشت: هدف اصلی دولت «دونالد ترامپ» از ابتدا این بوده است که دست به یک اجماع جهانی علیه ایران بزند. صدور بیانیه متهم نمودن ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان در راستای منافع آمریکایی ها بود و تا حدودی ترامپ را در هدف همراه ساختن اتحادیه اروپا نزدیک کرد. اتحادیه اروپا همچنان خواهان ماندگاری ایران در برجام هستند.
وی در ادامه افزود: آمریکا از هیچ اقدامی علیه جمهوری اسلامی دریغ نخواهد کرد و به دنبال فشار حداکثری و اجماع سازی علیه کشورمان بوده است. در شرایط فعلی سه ضلع مثلث فشار حداکثری امریکا علیه ایران با اتحادیه اروپا، کشورهای عربی متحدین منطقه ای آمریکا و خود دولت ترامپ شکل گرفته است و مثلث مورد نظر ترامپ از نظر ایشان تکمیل شده است.
راهبرد ایران در مقابله با تحریم های آمریکا
بیگدلی در مورد مواضع کشورمان در مقابل سیاست های خصمانه آمریکا اظهار داشت: برای حفظ منافع کشور باید روابط با اتحادیه اروپا حفظ شود اگرچه این دولت ها تحت فشار آمریکا دست به صدور بیانیه علیه کشورمان زده اند اما تنها کانال فعال گفت و گو ها را نباید از دست داد و گرنه دیپلماسی ما را در حالت انجماد قرارمی گیرد.
وی در ادامه افزود: خروج از برجام و مختومه اعلام کردن این معاهده مهم بین المللی اشتباه بزرگ ترامپ بود. دولت آمریکا در صورتی می توانست با ایران مذاکره کند که فرصتی چند ماهه در رفع تحریم های اعمال شده علیه کشورمان می داد و با حضور در برجام خواسته ها و شرط های خود را در نشست عمومی ۵+۱ مطرح می کرد. طرح عاقلانه از سوی دولت ترامپ این بود تغییرات برجام را در نشستی عمومی مطرح کند.
اکنون با توجه به وضعیت کشور ما در رابطه با حجم وسیعی از تحریم ها اعمال شده آمریکا تقاضای ما هیچ گونه تناسبی با سیاست آمریکا ندارد. مشکل به نظر می رسد که آمریکا تحریم های خود را به طور کلی بردارد. ما می توانیم از طریق فرانسه این پیشنهاد را دهیم که ترامپ به صورت موقت ۵-۶ ماه تحریم ها را به حالت تعلیق در آورد و بعد مذاکره انجام شودتا در صورت لزوم تغییرات در برجام بوجود آید.
بیگدلی در مورد نگرانی ترامپ نسبت به پایان برجام گفت: سال ۲۰۲۵، زمانی است که برخی از محدودیتهای ایران در چارچوب برجام به پایان میرسند. منتقدان توافق هستهای در آمریکا معتقدند که این محدودیتها بایستی برای ایران دائمی باشند یا پس از انقضا شدن، مجدد تمدید شوند. ترامپ می تواند با وساطت مکرون شش ماه به ایران فرصت دهد تا تحریم ها برداشته شود و در این فاصله مذاکرات ۵+۱ را در چارچوب قواعد قبلی بررسی کند و درآنجا انتظارات آمریکا مورد بررسی قرار گیرد و ما هم از خواسته های خود دفاع کنیم.
وی در ادامه افزود:خواسته دیدار مقامات سه کشور اروپایی با روحانی در این است که ازایران بخواهند که از برجام خارج نشود و گام سوم را متوقف کند. گام برداشتن در جهت خروج از برجام به ضرر کشورمان است و پرونده ما به شورای امنیت ارجاع می شود. آمریکا باید با رفع تحریم ها به صورت معلق به ایران فرصت دهدتا اقتصادش را سرو سامان دهد و در فرصتی شش ماهه موارد مورد اختلاف تهران- واشنگتن در برجام مورد بررسی قرار گیرد و معاهده جدیدی بین گروه ۵+۱ تنظیم شود.
بیگدلی در پایان این گفت و گو اظهار داشت: مذاکرات دو ساله، محصول دیپلماسی مهمی به نام برجام با توافق ۱+۵ با ایران شکل گرفت و هفت کشور به یک توافق جامع بینالمللی رسیدند؛ اما آمریکاییها بدون هیچ دلیل، برهان و استدلالی با خروج از این توافق، بزرگترین لطمه را به این توافق زدند. از این روی، طبیعی است دولت، ملت و نظام سیاسی ایران به هیچ عنوان نمیتواند اعتماد مجددی به آمریکا داشته باشد. اهمیت سفر روحانی در این است که در گفت و گو با مقامات دولت های اروپایی این پیام را به آمریکا دهد که تنها راه حل بحران نشان دادن حسن نیت آمریکا در رفع تحریم ها می باشد و در بحث داخلی هم ایران در برجام باقی بماند.
نظر شما