"عمرانخان" نخست وزیر پاکستان در جریان سفر اخیرش به نیویورک سخن از میانجیگری برای کاهش تنشها در خلیجفارس به میان آورد، موضوعی که کارشناسان و رسانههای پاکستان از آن به عنوان آزمونی برای سنجش دیپلماسی اسلامآباد در بحث تحولات منطقهای یاد میکنند.
عمرانخان که قبل و بعد از سفر پایان سفر به نیویورک به عربستان سفر کرده بود، طی گفتوگوهای اخیر خود در حاشیه اجلاس سازمان ملل، نسبت به تشدید تنشها در منطقه ابراز نگرانی کرد و مصمم به ایفای نقش میانجیگری برای تشدید تنشهای آمریکا و عربستان با ایران شد.
دولتهای سابق در پاکستان در مواردی خاص اقدام به طرح ابتکار میانجیگری کرده بودند که هدف آن تلاش برای جلوگیری از بروز درگیری در منطقه بوده است، اما از نظر تحلیلگران و ناظران سیاسی در پاکستان، اسلامآباد برای کمک به حل مسائل راه آسانی را در پیش نخواهد داشت.
نخست وزیر پاکستان چند روز قبل از سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل، با دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در نیویورک دیدار کرد. وی سپس به دیدار حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران نیز رفت.
پس از دیدار خان و با ترامپ، "قریشی" وزیرخارجه پاکستان طی گفتوگو با خبرنگاران در نیویورک با اشاره به سفر نخست وزیر پاکستان به جده پیش از حضور در نیویورک، گفت: عمرانخان به حاکمان سعودی نیز توصیه کرد که به جای درگیر شدن در مسائل بیشتر، باید رو به جلو حرکت کنند.
وی افزود: نخست وزیر پاکستان به مقامات عربستان گفت که امت اسلامی از قبل با چالشهای مختلفی روبرو است و ما در این برهه خواستار مشکلات بیشتر برای جهان اسلام نیستیم.
عمران خان بعد از این نشستها، طی سخنانی در نشست خبری در مقر سازمان ملل اعلام کرد که ترامپ و بنسلمان از وی خواستهاند تا برای کمک به کاهش تنشها در خلیجفارس، با رییس جمهوری ایران دیدار و این موضوع را مطرح کند.
رسانههای پاکستان با اشاره به قابل اعتماد نبودن ترامپ و تصمیمهای غیرمنتظره او در منطقه، خطاب به عمرانخان گفتند که باید در مقابل ترفندهای رییس جمهوری آمریکا محتاط باشد.
برخی از روزنامههای پاکستان که پیشنهاد دونالد ترامپ برای میانجیگری بین اسلامآباد و دهلینو بر سر کشمیر را نیز بازی سیاسی و گرفتن امتیاز در برای انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا میدانند، نوشتند: عمرانخان که هنوز نتوانسته به پیشرفتی برای حل مسئله کشمیر برسد، چگونه میتواند وارد اوضاع پیچیده در خاورمیانه یا منطقه خلیجفارس شود.
روزنامه پاکستانی "اکسپرس تریبیون" روز دوشنبه نوشت: پیشنهاد میانجیگری از جانب عمرانخان در نشست با ترامپ مطرح شد اما تنشهای آمریکا و عربستان با ایران آنقدر پیچیده است که کمک به حل آن شاید خارج از توانایی پاکستان باشد.
در اینگزارش به نقل از یک مقام وزارت امور خارجه پاکستان (بدون ذکر نام) آمده است: اسلامآباد بدون در نظر گرفتن این امر که ابتکار میانجیگری نتیجه مثبت یا منفی خواهد داشت، به تلاشهای دیپلماتیک خود برای رفع تنشها در خلیجفارس ادامه خواهد داد.
"علی سرور نقوی" سفیر پیشین پاکستان در برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس که در زمان جنگ ایران و عراق نیز در بسیاری از ماموریتهای دیپلماتیک پاکستان در منطقه با هدف کمک به توقف جنگ حضور داشت، میگوید: دریافت نتایج مثبت در بحث میانجیگری پاکستان شاید زمانبر باشد اما عمرانخان با تداوم این تلاشها میتواند به رفع برخی از سوءتفاهمها میان ایران و عربستان کمک کند.
وی افزود: افکار عمومی در پاکستان همواره مخالف جانبدار بودن این کشور در تنشهای منطقهای بوده است به همین دلیل دولت تلاشهای خود را برای پیشبرد ابتکار میانجیگری متمرکز کرده است.
نظر شما