۸ مهر ۱۳۹۸، ۱۷:۰۲
کد خبر: 83497624
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

واکسن آنفلوانزا و موارد مصرف آن چیست؟

۸ مهر ۱۳۹۸، ۱۷:۰۲
کد خبر: 83497624
واکسن آنفلوانزا و موارد مصرف آن چیست؟

تهران- ایرنا- استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که تزریق واکسن آنفلوانزا سالانه باعث نجات جان میلیون‌ها نفر در دنیا می‌شود، استفاده از این واکسن را برای کودکان بالاتر از شش ماه، زنان باردار، سالمندان و افراد مبتلابه مشکل ضعف سیستم ایمنی ضروری دانست.

به گزارش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر مسعود مردانی با اشاره به این‌که آنفلوانزا بیماری رایج فصل سرماست که با برودت هوا شیوع بیشتری پیدا می‌کند، اظهار کرد: عفونت‌های ویروسی که عامل سرماخوردگی یا آنفلوانزا هستند از عواملی است که دستگاه تنفسی را دچار مشکل می‌کنند.
وی بهترین روش برای جلوگیری از ابتلا به آنفلوانزا  را رعایت بهداشت فردی، شستشوی مرتب دست‌ها با آب و صابون، خودداری از تماس دست با چشم، بینی و دهان، استفاده از دستمال یک‌بارمصرف، حفظ فاصله با افراد مبتلا و تزریق سالانه واکسن آنفلوانزا  ذکر کرد.

زمان طلایی برای تزریق واکسن آنفلوانزا ، قبل از سرد شدن هواست
به گفته مردانی بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوانزا  اواخر شهریور یا اوایل مهر است، زیرا بدن فرصت آن را دارد تا قبل از رسیدن زمستان و فصل آنفلوانزا  ایمنی خود را بالا ببرد.
 متخصص بیماری‌های عفونی دانشگاه توضیح داد: واکسن آنفلوانزا  محتوی آنتی‌ژن‌های سطحی ویروس آنفلوانزا  است، این واکسن وارداتی از کشورهای هلند و فرانسه، به‌صورت سوسپانسیون در سرنگ‌های آماده و یک دوز مصرف، به شکل مایعی شفاف و بی‌رنگ برای پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا  توصیه می‌شود.
عضو کمیته کشوری آنفلوانزا  در پاسخ به این سؤال که چه کسانی باید واکسن آنفلوانزا  را  تزریق کنند، خاطرنشان کرد: دو گروه سنی الزاماً باید از این واکسن استفاده کنند؛ کودکان ۶ ماهه تا شش‌ساله و افراد بالای ۶۰ سال مهم‌ترین گروه سنی و کاندید دریافت این واکسن هستند.

افراد در معرض خطر ابتلا به آنفلوانزا  چه کسانی هستند؟
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تأکید کرد: سالمندان، کودکان و بچه‌های خیلی کوچک، کلیه افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن و صعب‌العلاج، بیماران کلیوی، افرادی که همودیالیز می‌شوند، مبتلایان به دیابت، بیمارانی که مشکلات قلبی و یا اختلالات ریوی نظیر آسم و برونشیت مزمن دارند، افرادی که پیوند قلب شده‌اند، کسانی که آنژیوپلاستی کرده‌اند، افرادی که آنژیوگرافی عروق کرونی انجام داده‌اند، مبتلایان به هیستیمیک قلبی، بیماران مبتلابه تنگی عروق قلب، مبتلایان به بیماری نارسایی قلبی و بیمارانی که پیوند کلیه می‌شوند باید سالی یک‌بار واکسن آنفلوانزا  را تزریق کنند.
مردانی توصیه کرد: بیماران مبتلابه سرطان، افرادی که رادیوتراپی یا شیمی‌درمانی می‌شوند و یا کسانی که با داروهای سرکوب‌گر سیستم ایمنی تحت درمان هستند نیز لازم است واکسن آنفلوانزا  را تزریق کنند.
وی با تأکید بر ضرورت تزریق دریافت واکسن آنفلوانزا  در دوران بارداری، خاطرنشان کرد: واکسن آنفلوانزا  در دوران بارداری بی‌خطر است و حتی مزیت‌های زیادی برای نوزاد در حال رشد در بطن مادر دارد.

خانم‌های باردار بدون توجه به سن بارداری واکسن آنفلوانزا  را تزریق کنند
فوق تخصص بیماری‌های عفونی دانشگاه با بیان این‌که بیماری آنفلوانزا  به‌احتمال‌زیاد سبب بروز شرایط حادتری در زنان باردار نسبت به سایر بانوان می‌شود، یادآور شد: خانم‌های باردار بدون توجه به سن بارداری، چه در سه‌ماهه اول، دوم و یا سوم بارداری باشند باید برای دریافت واکسن آنفلوانزا  اقدام کنند.
عضو کمیته کشوری آنفلوانزا  بابیان این‌که تحقیقات و پژوهش‌های علمی حاکی است که تزریق واکسن آنفلوانزا  به افراد چاق کمک می‌کند تا با تولید بیشتر پادتن در بدن در برابر ویروس این بیماری مقاوم شوند، اظهار داشت: تمامی افراد چاقی که کاندید عمل جراحی لاغری هستند نیز باید قبل از شروع فصل سرد سال اقدام به تزریق واکسن آنفلوانزا  کنند.
وی با تأکید بر این‌که بیماران روماتیسمی نیز واکسن آنفلوانزا  تزریق کنند، گفت: بیماران روماتیسمی که تحت درمان با آسپرین هستند یا هر کس که به دلیلی آسپرین مصرف می‌کند، توصیه می‌شود این واکسن را تزریق کند.

کادر درمان و گردشگران، آنفلوانزا  را دست‌کم نگیرند
این استاد دانشگاه ادامه داد: دریافت واکسن آنفلوانزا  برای پزشکان، کارکنان پزشکی، پرستاران و تمامی افرادی که در خط مقدم ارائه خدمات بهداشتی و درمانی فعالیت می‌کنند ضروری است.
مردانی به افرادی که برای کسب‌وکار و گردشگری به شهرها و استراحتگاه‌های توریستی و یا خارجی سفر می‌کنند نیز توصیه کرد از واکسن آنفلوانزا  استفاده کنند.
وی درباره ممنوعیت تزریق واکسن آنفلوانزای ۴ ظرفیتی در کودکان زیر سه سال هشدار داد: واکسن آنفلوانزای چهار ظرفیتی مجوز استفاده از سوی سازمان بهداشت جهانی در کودکان زیر سه سال را ندارد و فعلاً فقط برای بزرگ‌سالان و کودکان بالای سه سال قابل‌استفاده است.
عضو کمیته کشوری آنفلوانزا افزود: اکنون ۲ نوع واکسن سه و چهار ظرفیتی آنفلوانزا  در بازار موجود است، این ۲ نوع واکسن نسبت به هم برتری ندارند، ولی در واکسن چهار ظرفیتی یک نوع ویروس بیشتر است، بنابراین افرادی که در معرض خطر هستند، بهتر است که از نوع چهار ظرفیتی استفاده کنند.

یک نوبت تزریق برای کودکان زیر سه سال کافی است
به گفته این استاد دانشگاه، فرآیند دریافت واکسن آنفلوانزا در کودکان زیر سه سال همانند سایر گروه‌ها است و همان یک نوبت تزریق حتی برای اولین بار کافی است.
مردانی در ادامه از تامین و توزیع واکسن آنفلوانزای فصلی سال ۱۳۹۸ (۲۰۱۹-۲۰۲۰) در سراسر داروخانه‌های کشور خبر داد.
عضو کمیته کشوری آنفلوانزا گفت: واکسن آنفلوانزا با تمام فوایدی که برای محافظت از بدن دارد، عوارض جانبی ناخواسته‌ای را نیز در برخی افراد ایجاد می‌کند که احساس سوزش و خارش در محل تزریق واکسن  و یا تب یکی از این عوارض است.

افراد حساس به تخم‌مرغ واکسن آنفلوانزا نزنند
وی گفت: منع مصرف تزریق واکسن آنفلوانزا به‌طورکلی وجود ندارد ولی چون این واکسن در لایه‌های تخم‌مرغ تولید می‌شود در افرادی که به تخم‌مرغ حساسیت دارند واکنش حساسیتی ایجاد می‌کند.
مردانی با اشاره به این باور غلط که تزریق واکسن آنفلوانزا سیستم ایمنی را ضعیف می‌کند، اظهار کرد: این واکسن نه‌تنها موجب تضعیف سیستم ایمنی نمی‌شود بلکه سیستم ایمنی را در برابر ویروس آنفلوانزا  تقویت می‌کند و این باور اشتباه که بعد از تزریق ممکن است به‌سرعت دچار علائم سرماخوردگی شویم اشتباه است چراکه برخی علائم بیماری سرماخوردگی و آنفلوانزا مشابه هم است.
وی افزود: واکسن آنفلوانزا افراد را در مقابل سرماخوردگی محافظت نمی‌کند چراکه سرماخوردگی توسط باکتری یا ویروس ایجادشده و ربطی به آنفلوانزا  ندارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha