چین همچنان نخستین شریک تجاری ایران باقی می‌ماند

تهران-ایرنا- رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین تاکید کرد: مناسب بودن روابط سیاسی ایران و چین به علاوه مکمل بودن این دو اقتصاد باعث می‌شود که رابطه این دو کشور بعد از انقلاب همیشه رابطه‌ای رو به رشد باشد و مبادلات آنها هر سال افزایش یابد.

امروز (سه‌شنبه) روز اول اکتبر مصادف با روز ملی چین است که چینی‌ها به مناسبت آن هفت روز تعطیلات رسمی دارند که به هفته تعطیلات طلایی موسوم است.

«مجیدرضا حریری» رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین درباره وضعیت تجاری این دو کشور به خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: رابطه ایران و چین رابطه‌ای است که فقط متاثر از مسائل سیاسی نیست، ضمن اینکه رابطه سیاسی ما با چین هم هیچ وقت به صورت تاریخی مشکل‌دار نبوده است؛ یعنی نه در تاریخ باستانی با چین مناقشه داشته‌ایم و نه در تاریخ معاصر.

وی با بیان اینکه چین در ۴۰ سال اخیر از منظر مناقشه‌های سیاسی متحد ما محسوب می‌شده، ادامه داد: به همین دلیل رابطه اقتصادی ما هم همیشه خوب بوده است؛ البته شخصا معتقدم اگر حتی رابطه سیاسی مناسبی هم با چین نداشتیم، جایگاه چین در اقتصاد ما کمتر از چیزی که امروز هست نمی‌بود.

حریری اقتصاد ایران و چین را مکمل یکدیگر دانست و افزود: ایران فروشنده انرژی و مواد خام به دنیا بوده و چین هم بزرگترین خریدار این نوع کالاست. از طرف دیگر چین بزرگترین صادرکننده تکنولوژی، ماشین آلات و کالا در دنیا به حساب می‌رود و بیش از ۸۰ درصد واردات ما هم مواد اولیه و کالاهای واسط است.

وی تصریح کرد: مناسب بودن روابط سیاسی به علاوه مکمل بودن این دو اقتصاد باعث می‌شود که رابطه دو کشور بعد از انقلاب همیشه رابطه رو به رشد بوده و هر سال افزایشی از نظر حجم کالا وجود داشته است. هرچند امکان دارد برخی سالها اندک بالا و پایینی درباره ارزش دلاری مبادلات اتفاق افتاده باشد که متاثر از قیمت‌های جهانی انرژی و مواد خام بوده است.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به روند صعودی تجارت این دو کشور تا سال ۲۰۱۸ خاطرنشان کرد: پیش‌بینی ما این است که در سال ۲۰۱۹ حجم روابط با کاهش نسبی مواجه شود، چون هم در حوزه واردات و هم صادرات سهم کشور ما در دنیا کم شده و به همان نسبت هم کاهشی در رابطه تجاری با چین خواهیم داشت. مثلا ایران واردات ۱۴۰۰ قلم را ممنوع کرده و از سوی دیگر مشکلات فروش نفت و گاز و پتروشیمی همچنان بر جای خود باقی است که می تواند روی حجم مبادلات با چین تاثر داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه چنین تاثیراتی کوتاه‌مدت است، بیان کرد:  چین از معدود کشورهایی است که وزارت خارجه ، حزب کمونیست، وزارت بازرگانی و شخص رئیس جمهوری آن در یک سال و نیم گذشته بارها موضع گرفته و تاکید کرده‌اند که تحریم یکجانبه آمریکا را قبول ندارند.

حریری ادامه داد: البته اینکه گاهی در عمل با مشکل مواجه می شویم عمدتا مربوط به شرکت‌هایی است که تحریم‌ها در فضای بین‌المللی می تواند روی آن‌ها تاثیرگذار باشد، وگرنه سیاست رسمی دولت چین، نپذیرفتن فشارهای غیرقانونی بر ایران است.

وی با بیا اینکه اراده همه جناح‌های سیاسی ایران بر گسترش رابطه با چین بوده است، افزود:  چین شریک اول تجاری بیش از ۱۳۰ کشور است و ما یکی از آن کشورها هستیم. حتی کشورهایی هم هستند که از نظر سیاسی در اردوگاه‌های معروف به غرب و آمریکا جای دارند اما باز هم شریک اول تجاری آنها چین است. ای مسائل واقعیت اقتصادی است و ربطی به سیاست ندارد.

حریری تصریح کرد: مثلا در خارومیانه ما سومین شریک چین هستیم ، اولی عربستان و دومی امارات که آن‌ها در اردوگاه‌های سیاسی دیگری هستند اما بیش از همه با چین ارتباط دارند.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در پایان پیش‌بینی کرد که با همه این مسائل، چین در سال جاری همچنان شریک اول تجاری ایران باقی بماند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha