به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، نهم مهر سال جاری تظاهراتی در شهرهای جنوبی عراق و بغداد برگزار شد. از آغاز این تظاهرات که گفته میشود در اعتراض به نبود اشتغال و مشکلات اقتصادی صورت گرفته است، برخی از شبکههای خبری ضد دولت عراق و مخالف محور مقاومت به شدت در حال متشنج نشان دادن وضعیت در این شهرها هستند. کم و کیف اعتراضات و تفاوت آن با اعتراض های معمول در عراق بر وجود دست های خارجی پشت صحنه این تحرکات تاکید می کنند، به ویژه آنکه عراق از چند روز پیش وارد فاز آمادگی برای برگزاری مراسم چندین میلیونی اربعین شده است. یک خبرگزاری عراقی گزارش داد که به یک گزارش اطلاعاتی دست یافته است که نشان میدهد، تظاهرات اخیر در شهرهای مختلف عراق، سازمان یافته است و تحت حمایت خارجی هدایت میشود.
رسانه های منتسب به جریان اصلاح طلب عنوان داشتند: فضای عراق به سمتی پیش میرود که به نظر میرسد برخی عوامل خارجی به دنبال تضعیف دولت مرکزی عراق هستند.
رسانه های اصولگرا نیز نسبت به این موضوع نوشتند: تظاهرات های خشونت آمیز در برخی شهرهای عراق، سناریوی جدید آمریکا، انگلیس و عربستان برای تحریک به فتنه و آشوب در عراق و سرپوش گذاشتن بر شکست در جنگ یمن است.
رسانه های اصلاح طلب
عوامل به وجود آمدن این واقعه
در بخشی از گزارش روزنامه شرق با تیتر علیه دیوار سترگ فساد، می خوانیم: فساد، بیکاری، فقر و کمبود امکانات اولیه در حالی هزاران عراقی را در اعتراض به دولت عبدالمهدی به خیابانها کشانده است که برخی از تحلیلگران میگویند تغییر این و آن دولت در عراق نمیتواند راهحل پایداری برای گرفتاریهای مردم این کشور باشد. این کشور نیازمند تغییراتی ساختاری در همه عرصههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است؛ تغییراتی که البته نیازمند اتحاد مردم عراق و رویکردی از پایین به بالاست.
اردشیر پشنگ پژوهشگر ارشد مسایل خاورمیانه در گفتوگو با رونامه ابتکار درباره علل و عوامل این ناآرامیها در شهرهای مختلف عراق توضیح داد: مهمترین دلیل ناآرامیهایی که در عراق مسبوق به سابقه بوده و ما به طور سالیانه شاهد آن بودهایم، ناکارآمدی دولت عراق در خدماترسانی به شهروندان این کشور است. از سال ۲۰۰۳ به بعد که نظام جدید در عراق حاکم و آزادیهای نسبی در این کشور برقرار شده است، شکل و شمایل فضای سیاسی، اجتماعی و خواستههای مردم نیز دچار تغییر شده است. در ۱۶ سال اخیر مناسبات هیئت حاکمه جدید عراق و مجموعه نخبگان این کشور نتواسته از یک سو نظام با ثبات و منسجمی را ایجاد و از سوی دیگر دولت نسبی کارآمدی را داشته باشد. این در حالی است که عراق هم مورد حمایتهای بینالمللی بوده و هم از درآمدهای قابل توجه نفتی برخوردار است. ما طی این سالها همواره عراق را جزو سه کشور انتهای جدول شاخص فساد دیدهایم که باعث شده یکی فاسدترین سیستمهای اقتصادی دنیا در این کشور حاکم شود. تبعیض ساختاری و سیستماتیک در دوره گذار تشکیل دولت در تمامی نقاط این کشور ادامه داشته است. در این میان بعضاً ریشههای ظهور رادیکالیسم و گروههایی نظیر داعش هم در این تبعیضهای ساختاری که از سال ۲۰۰۳ به بعد علیه اقلیت سنی شکل گرفته قابل مشاهده است. در دیگر مناطق عراق که مناطق شیعهنشین و مرکزی این کشور است، شاهد هستیم که امکانات اولیه و بدیهی مانند برق و آب، هنوز به استاندارد لازم نرسیده و همچنان مردم این کشور به طور ۲۴ ساعته از این خدمات اولیه محروم هستند. در زمینه پزشکی و بهداشت نیز عراق پیشرفت چندانی نداشته است. در این رابطه ظهور داعش، نوسانات سیاسی و تداوم ناامنیها دست به دست هم داده تا ناکارآمدی دولت عراق بیش از پیش ادامه داشته تا زمینه اعتراضات جدید مردم را فراهم کند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسین امیرعبداللهیان در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «دستهای خبیث خارجی که سالها برای ناامنسازی عراق تلاش کردهاند، اکنون با روشی دیگر در صدد بیثباتسازی عراق هستند. با در نظر داشتن مطالبات مدنی مردم، صهیونیستها و حامیان تروریسم تکفیری در پشت حوادث اخیر عراق قرار دارند. این توطئه نیز خنثی خواهد شد ...حب الحسین یجمعنا ...»
این خبرگزاری گزارش داد: روحالله جمعهای معاونت سابق خبرگزاری ایرنا، طی یادداشتی که در اینستاگرام خود منتشر کرد همزمانی عوامل زیر را حوادث اخیر در عراق به عنوان موارد غیر قابل چشم پوشی در بروز آن معرفی کرد:
- شکست مفتضحانه عربستان در جریان حملات آرامکو و عملیات " نصرمن الله " از دولت و مردم یمن
- افشای اختلافات شدید داخلی در شبکه فرتوت و پوسیده سعودی (عربی)
- فاصله گرفتن امارات متحده عربی از ائتلاف به رهبری سعودی ها(عربی)
- اعلام و تاکید دولت عراق مبنی بر اتجام بمباران حشد الشعبی از سوی رژیم صهیونیستی(عربی، عبری)
- بن بست سیاسی در شکل گیری کابینه جدید رژیم صهیونیستی، آن هم پس از دو انتخابات(عبری)
- معضل جدی ترامپ در عدم موفقیت در سیاست خارجی به ویژه در منطقه خاورمیانه و بحران استیضاح احتمالی پیش رو(غربی)
- دیدار موکب داران عراقی مراسم اربعین با مقام معظم رهبری(جریان مقاومت)
- تقویت بی نظیر محور و پایگاهها فعال و رو به جوشش و خروش انقلاب اسلامی با پرچم " مقاومت"(صدور انقلاب اسلامی)
- هراس از گسترش و نهادینه شدن مراسم اربعین که موجب الفت میان دو ملت ایران و عراق شده و نوید آینده بسیار روشنی در مناسبات دو ملت تا مرز یکی شدن می دهد. (حب الحسین یجمعنا)
واکنش عبدالمهدی به بیانیه آیت الله سیستانی درباره اتفاقات عراق
خبرگزاری ایسنا در مطلبی آورد: به نقل از سومریه نیوز، عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق در بیانیهای در واکنش به اظهارات نماینده آیتالله سید علی سیستانی که روز جمعه در خطبههای نماز جمعه ایراد کرد گفت، مرجعیت دینی موضع خود را در قبال رویدادهای تاسف برانگیز کشور اعلام و هرگونه حمله به اموال دولتی و خصوصی و نیز حمله به تظاهرکنندگان و نیروهای امنیتی را محکوم کرد.
نخست وزیر عراق در واکنش به اظهارات نماینده آیت الله سید علی سیستانی درباره وضعیت کنونی این کشور تاکید کرد، مرجعیت دینی بار دیگر ثابت کرد که قوت قلب و مشعلی است که مسیر هدایتگری را در روزهای دشوار روشن میکند. احمد الصافی، نماینده آیت الله سید علی سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان در خطبههای نماز جمعه این هفته در کربلا گفته بود: دولت باید تدابیری را برای مبارزه با فساد اتخاذ کند و از سهمیهبندی دست بردارد. انجام اصلاحات یک ضرورت است و باید به آن عمل کرد. رؤسای سهگانه باید تدابیر عملی را در این باره اتخاذ کنند. پارلمان عراق از طریق فراکسیون اکثریت پارلمانی که باید روش خود را تغییر دهد مسؤولیت بزرگتری در این زمینه برعهده دارد. مرجعیت دینی از تمام گروهها خواست تا رویکرد خود را در خصوص تعامل با مشکلات کشور تغییر دهند.
روزنامه مردم سالاری با تیتر دستهای پشت پرده بحران عراق می نویسد: تلقی آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان این است که اگر مراسم اربعین به این شکل ادامه پیدا کند به یک حرکت جهانی تبدیل خواهد شد و محور مقاومت تقویت خواهد شد و به همین دلیل از سالگذشته تاکنون براساس گزارشهای موجود، عوامل آمریکا و عربستان و رژیم صهیونیستی در تلاش بودند تا یک حرکت اعتراضی با بهانه مبارزه با فساد را سازماندهی کنند و به همین دلیل الان بعد از نزدیک به یکسال که از این تحرکات مشکوک آمریکا، عربستان و رژیم صهیونیستی و عوامل این سه رژیم در عراق برای بحرانسازی میگذرد، در آستانه اربعین به این شکل ظاهر شده و اعتراضات خشونت آمیز را به دنبال داشته و شناساییها و رصدی که صورت گرفته این است که اغلب تظاهرکنندگان از طبقات نسبتا مرفه و درحقیقت متوسط جامعه عراقی هستند که به بهانه مقابله و مبارزه با فساد و رانتخواری و کمکاری دولت وارد خیابان شدند وگرنه مردم عراق به زندگی خودشان مشغول هستند. موضوع دیگر، مسأله دولت آقای عادل عبدالمهدی است. ایشان یکی از چهرههای مورد احترام طیف شیعه متعهد هست و در طول یکسال گذشته در برابر فشارهای آمریکا برای کاهش روابط با تهران ایستادگی کرد. سفر آقای عادل عبدالمهدی به چین و قراردادهایی که بین عراق و برخی کشورها مثل چین و روسیه امضا شده، آمریکا را به شدت خشمگین کرده فلذا درصدد انتقامگیری از دولت عادل عبدالمهدی و سرنگونی این دولت برآمده است. ایران طبیعتا با نگرانی حوادث و مسائل عراق را دنبال میکند. به دلیل اینکه هر ناامنی و هر تغییرات دراماتیکی در عراق تاثیر خودش را بر جامعه ایران باقی میگذارد. امنیت ملی ایران ارتباط مستقیم با امنیت ملی عراق دارد و به همین دلیل ایران ضمن تایید مطالبات مشروع در عین حال از طرح شعارهای انحرافی و کشیده شدن تظاهرات مردمی به سوی خشونتها نگران است. ایران سعی میکند که به نوعی ارتباطی بین تظاهرکنندگان اصلی که دارای مطالبات مشروع هستند با دولت عراق برقرار کند تا مشکل حل شود.
محمدصالح صدقیان تحلیلگر مسایل عراق در گفتوگو با روزنامه اعتماد اظهار داشت: در حال حاضر فضای عراق به سمتی پیش میرود که به نظر میرسد برخی عوامل خارجی به دنبال تضعیف دولت مرکزی عراق هستند. از وقتی که دونالد ترامپ در آمریکا روی کار آمد به لبنانیها و عراقیها صراحتا گفت، ما میخواهیم دست ایران را از این دو کشور کوتاه کنیم و این امر نه در لبنان محقق شد و نه در عراق؛ حتی در سفر اخیر پمپئو، وزیرامورخارجه آمریکا به عراق نیز بار دیگر بر این موضوع تاکید کرد اما در عمل نتوانست کاری از پیش ببرد چراکه هم رییسجمهور و هم نخستوزیر عراق میدانند که نمیتوانند چراکه روابط عراق و ایران شامل طیف گستردهای از موضوعات میشود که بعد از ۸ سال جنگ بین دو کشور پس از سقوط صدام به سرعت روابط میان ایران و عراق به حالت عادی بازگشت و رفت و آمدها نیز از سر گرفته شد و روابط عمیقی میان مردم دو کشور حاکم است. وضعیت حشدالشعبی نیز با وجود مخالفت آمریکا در عراق مستحکمتر از گذشته شد و روابط حشد با ایران به حدی قوی است که به سادگی قطع شدنی نیست. به اعتقاد من آمریکاییها قصد داشتند، کاری انجام دهند و میز بازی که ایران چیده است را واژگون کنند. اتفاقات کنونی عراق از ۸ یا ۹ ماه پیش برنامهریزی شده بود و ساعت صفر آن اکنون فرا رسیده است چراکه دونالد ترامپ نتوانست با آقای روحانی دیدار کند، آرامکو مورد حمله پهپادهای یمنی قرار گرفت و آمریکا نتوانست با ایران مقابله کند و این مسائل خارجی به شدت روی فضای ایجاد شده کنونی اثرگذار است. عربستانیها نیز با چراغ سبز آمریکا وارد این جریان شدهاند و از جریانهای اخیر حمایت مالی انجام میدهند. همان طور که اکنون در لیبی، سودان و سایر کشورها به نیابت از امریکا مشغول فعالیت هستند. اما اصل کار در اختیار آمریکا قرار دارد و بازیگران محلی نیز مجری این طرح و برنامهها هستند و من فکر میکنم، اتفاقات مسایل خارجی و داخلی عراق به یکدیگر گره خوردند تا شاهد وضعیت کنونی باشیم.
بیانیه آیت الله سیستانی
روزنامه مردم سالاری نوشت: پس از بالا گرفتن درگیریها و تنش در عراق، آیتا... سیستانی با انتقاد از دولت و مجلس عراق، از نیروهای امنیتی و معترضان در این کشور خواست تا از خشونت بپرهیزند. مرجع شیعیان عراق با صدور بیانیهای با محکوم کردن خشونتهای روزهای گذشته در این کشور کشته شدن شماری از شهروندان و ویرانیهای ناشی از ناآرامیها را دردناک توصیف کرد. آیتا... سیستانی در این بیانیه که روز جمعه توسط احمد الصافی، یکی از نمایندگانش در شهر کربلا خوانده شد آورده است: «دولت و جناحهای سیاسی به مطالبات مردم برای مبارزه با فساد پاسخی ندادند و کار ملموسی هم نکردند.» آیتا... سیستانی نمایندگان پارلمان عراق را بزرگترین مسئول حوادث اخیر این کشور معرفی کرده است.
روزنامه همدلی در مطلبی عنوان داشت: اعتراضات مردمی که اکثرا به خاطر فساد و بیکاری است، اولین اعتراضات به دولت عراق از زمان روی کار آمدنش در سال گذشته است، همچنین حجم اعتراضات نیز گستردهتر از سال ۲۰۱۸ در بغداد و بصره است. حضرت آیتالله علی سیستانی از مراجع برجسته شیعیان عراق روز جمعه اعلام کرد که قانونگذاران مقصر اصلی این اوضاع بد هستند. آیتالله سیستانی از ماموران امنیتی و گروه معترضان خواست تا از هر گونه خشونت دوری کنند، ولی رهبران کشور را عامل ویرانیها دانسته و اظهار کرد که کنترل نشدن فساد از کوتاهی قانونگذاران است. وی طی نامهای که در مراسمی در کربلا توسط نمایندهاش، احمد الصافی خوانده شد، گفت «وجود این همه کشته و مجروح و ویرانی باعث تاسف است. دولت و طرفین سیاسی به نیازهای مردمی در جنگ با فساد پاسخ نداده و کشور را به هیچ جا نرساندهاند.» آیتالله سیستانی هر دو طرف را «قبل از اینکه دیر شود» تشویق به عقبنشینی کرد و درخواستش را برای ایجاد کمیسیونی از کارشناسان فنی برای کنترل این فسادها تکرار کرد.
بیانیه آیت الله مقتدی صدر
به گزارش تارنمای نامه نیوز، سید مقتدی صدر گروه خود(نمایندگان وابسته به گروه سائرون) در پارلمان را تا اطلاع ثانوی تعلیق کرد. وی اعلام کرد نمایندگان می بایست تا زمان ارائه برنامه از طرف حکومت از شرکت در جلسات پارلمان خوداری کنند. این برنامه باید مورد رضایت مردم و مرجعیت باشد. در این بیانیه آمده است: زمانی نمایندگان سائرون فعالیت خود را در پارلمان از سر می گیرند که دولت برنامه روشنی برای راضی کردن مردم و مرجعیت دینی و تامین مطالبات آنها ارائه دهد.
پیشتر احمد الصافی نماینده آیت الله سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان عراق در کربلا نیز در واکنش به اعتراض های اخیر در شهرهای مختلف این کشور، سه قوه را به اجرای اصلاحات واقعی فراخواند و خواستار خویشتن داری مردم و نیروهای امنیتی در اعتراضات شد. اعتراض های مسالمت آمیز شهروندان عراقی به وضعیت اجتماعی و سیاسی خود با مداخله گروهی از عوامل نفوذی به صورت مشکوکی به خشونت کشیده شده که در اثر آن تعدادی هم کشته یا زخمی شدند.
رسانه های اصولگرا
عوامل به وجود آمدن این واقعه
روزنامه کیهان عنوان داشت: دعوتها برای تظاهرات و اعتراض، از یک ماه پیش در شبکههای اجتماعی و در فضای مجازی آغاز شده و عموم کسانی که دعوتهای تند و تحریکآمیز داشته اند، به نوعی بعثی یا مرتبط با حزب بعث بودهاند. با آغاز تظاهراتها، «رغد صدام» دختر دیکتاتور معدوم بعثی عراق، در توییتی از این اعتراضها حمایت کرد و آنان را «نسل قادسیه» خواند و نوشت: «کل عراق با شماست». مورد دیگر، طرح پیشنهادی سعودی به دولت ترامپ برای ناآرام کردن تهران، بغداد و بیروت است؛ بر اساس این طرح که روزنامه الاخبار لبنان آن را فاش کرده، سه کشور ایران و عراق و لبنان، هدف هستند. علاوه بر آنها، همزمانی آغاز تظاهرات با آغاز حرکت مردم برای راهپیمایی اربعین، اصلا اتفاقی نیست. آغاز این آشوب به خیال خامشان یک تیر و چند نشان است؛ اول آنکه راهپیمایی بینظیر و میلیونی اربعین تحتالشعاع قرار میگیرد. از سوی دیگر، این اعتراضات، مقدمهای برای ساقط کردن دولت «عادل عبدالمهدی» است. عبدالمهدی آشکارا تلاش میکند که خصوصا در حوزههای خرید تسلیحاتی و روابط اقتصادی، به جای آمریکا، به روسیه و چین و حتی ایران نزدیک شود. گفتنی است، روابط بین مردم ایران و عراق به قدری عمیق و صمیمی است که با چنین دسیسههایی خدشه برنخواهد داشت، و به فضل الهی در راهپیمایی اربعین امسال، سعودی، اسرائیل و آمریکا خواهند دید که سیل عاشقان اباعبدالله الحسین از سراسر جهان به سمت کربلای معلی، همه این فتنهها را شسته و با خود خواهد برد.
در بخشی از گزارش روزنامه جوان با تیتر موج سواری سعودی در اعتراضات ضد فساد عراق آمده است: مقامهای عراقی وجود فساد در عراق را که جرقه اولیه اعتراضات را زده، پذیرفتهاند. با این حال، برخی قرائن جدی که از جمله همزمانی آن با راهپیمایی اربعین و همچنین حمله دو هفته پیش به تأسیسات نفتی آرامکو که در جریان آن، سعودیها به طور غیرمستقیم نقش عراقیها را در آن مطرح کردهاند، احتمال مداخله خارجی در ناآرامیهای اخیر را جدی کرده است. یک کاربر فضای مجازی به نام «jamal cheaib» تصاویری را در توئیتر منتشر کرده که نشان میدهد ۷۹ درصد از پیامهای منتشرشده با هشتگ «#العراق_ینتفض» (عراق به پا میخیزد) مربوط به کاربرانی از عربستان سعودی است. بعد از عربستان سعودی، کاربران کویت، عراق، امارات متحده عربی، مصر و امریکا به ترتیب با ۷، ۶، ۳، ۲ و ۱ درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
الگوی فعالیت این کاربران نیز به گونهای است که شائبهها درباره احتمال اداره حسابهای کاربری آنها توسط رباتهای توئیتری را تقویت میکند. این کاربر با انتشار یک عکس نوشته ۲۰۰ «ربات» اقدام به بازنشر ۱۳ هزار پیام با موضوع تظاهرات در عراق کردهاند. چنین الگویی نخستین نشانهای است که احتمال ماشینی بودن تلاش برای پررنگ کردن یک هشتگ را تقویت میکند. تصاویری در شبکههای اجتماعی منتشر شده که معترضان را در حالی که پرچم عربستان در دست دارند نشان میدهد. توئیتر نیز مملو از پیامهای سعودیهاست که از اعتراضات حمایت میکنند. در یک پیام آمده است: «قلبهای ما با برادرانمان در عراق عربی است.» جهتگیری رسانههای نزدیک به حکمت عربستان نیز قرائن دخالت سعودیها در اعتراضات عراق را تقویت کرده است.
روزنامه صبح نو نوشت: در دو سه روز اخیر برخی اتفاقات در عراق موجب بروز ناامنیهایی شده است؛ البته تجزیه و تحلیل دادهها و مطالب منتشرشده در فضای مجازی که به نوعی هیزم بر آتش نفاق در عراق هستند، نشان میدهد که بیشتر کاربرانی که در فضای توییتر سعی در ملتهب کردن بیشتر فضای اجتماعی و عمومی در عراق دارند افرادی هستند که از عربستان، مصر و برخی کشورهای دیگر تلاش میکنند تا اوضاع را ناامن جلوه دهند؛ البته ملتهای عراق و ایران تجربه چنین هوچیگریهایی در ایام اربعین یا ۲۸ماه صفر را دارند و میدانند که دشمنان با هدف افول راهپیمایی عظیم اربعین چنین اقداماتی را انجام میدهند. این در حالی است که در روزهای اخیر اتفاقاتی که در عراق روی داده است بههیچوجه نتوانسته از میزان استقبال مردم ایران و نیز ثبتنام آنها در سامانه سماح برای حضور در مراسم راهپیمایی اربعین و زیارت کربلای معلی بکاهد.
در سرمقاله روزنامه صبح نو با تیتر غروب آشوب می خوانیم: آنچه در این چند روزه بر عراق گذشته است، گرچه ابعادی بزرگتر دارد ولی تازگی ندارد و نمیتوان آن را به قدرت موهوم شبکههای مجازی مرتبط کرد؛ شبکه قدرتی ندارد، قدرت در دستان شبکهسازان و شبکهداران است؛ آنهایی که مالکیت این پلتفرمها را در دست دارند ... هیچیک، حکومت شیعی عراق را برنمیتابند. این واقعه درسهای زیادی برای دولتمردان عراق و همسایگانش دارد که اگر نتوانند آگاهی افکار عمومی خود را افزایش دهند و وابستگیهای زیرساختی ارتباطیشان به غرب را مهار نکنند، هر بلایی میتواند بر سرشان بیاید. سه روز قبل که راه مستقیم تهران تا بیروت گشوده شد، باید همگان میدانستند که محور زر و زور حتماً تلاش خواهد کرد که محور مقاومت را به چالش درآورد و البته مغناطیس کربلا، حتماً مانند بارهای قبل، غروب این آشوب را بهزودی ایجاد میکند.
به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه لبنانی الاخبار به نقل از منابع آگاه تظاهرات های خشونت آمیز در برخی شهرهای عراق را سناریوی جدید آمریکا، انگلیس و عربستان برای تحریک به فتنه و آشوب در عراق و سرپوش گذاشتن بر شکست در جنگ یمن دانست.
خبرگزاری تسنیم گزارش داد: بر اساس گزارش پایگاه خبری العهد، جمعیت علمای لبنان در بیانیه خود تاکید کرد سوءاستفاده برخی قدرتهای منطقهای و بین المللی برای سوء استفاده از تظاهرات در عراق برای سرنگونی دولت آن را محکوم کرد و افزود ما در عین حال از دولت عراق میخواهیم اقدامات هدفمندی را برای مقابله با فساد و بازگرداندن اموال غارت شده و پرداختن به اعتمادسازی با تودههای مردمی از طریق اجرای طرحها و پروژهها که ثبات را به آنها بازگردانده و فرصتهای شغلی و زندگی بهتر را برای آنها فراهم کند، نباید ابزاری در دست قدرت های استکباری باشند که خواهان شرارت رساندن به عراق و مردم هستند.
مشرق نیوز در مطلبی آورد: صفحه اینستاگرام لبنان ایران در جدیدترین پست خود درباره اعتراضات این روزهای عراق نوشت: مشکل آمریکا و مهره هاشون در عراق که احساسات مردم رو تحریک و از اونها سواستفاده می کنند، فساد و ظلم نیست، مشکلشان حسین است، بزرگترین مبارز با فساد و ظلم. اگر قرار باشد امام حسین را مردم دنیا بشناسند، دیگر سردمداران امریکا و دیگر طاغوت ها در دنیا جایی نخواهند داشت. مشکل اربعین است و بزرگترین واقعه بی نظیر بشری که هیچ دولتی توان تنظیم آن را ندارد. البته سخن ما به معنای نبود مشکل و فساد در عراق نیست. ولی شعله ور شدن اعتراضات را گردن دشمن می دانیم.
یک منبع میدانی در گفت و گو با تارنمای مشرق نیوز با بیان این که ائتلاف به دنبال یک فرصت مناسب برای ضربه زدن به دولت عراق بود، گفت: آمریکایی ها و متحدانش از ماه های گذشته برای کشاندن مردم به خیابان ها برنامه ریزی کرده بودند و در روزهای گذشته نیز فضای مجازی را به محلی برای بسیج تظاهر کنندگان تبدیل کردند. وی تصریح کرد: آمریکایی ها در ماه های گذشته فشار زیادی را بر روی دولت عراق وارد کردند تا همکاری اقتصادی با ایران را به حداقل ممکن برساند تا تهران در راستای فشار حداکثری بیش از پیش منزوی شود اما عادل عبدالمهدی زیر بار نرفت و این موضوع عصبانیت واشنگتن را به دنبال داشت.
این منبع میدانی افزود: رفت و آمدهای گسترده دولتمردان عراقی به روسیه و همچنین سفر عادل عبدالمهدی به چین که منجر به انعقاد قراردادهای مهمی با پکن شد نیز آمریکایی ها را مصمم تر کرد تا از دولت عراق انتقام بگیرند.
مشرق افزود: در حال حاضر بخشی قابل توجهی از مردم عراق به وضعیت اقتصادی، بیکاری و ضعف در ارائه خدمات عمومی معترض هستند و این موضوع را نمی توان انکار کرد اما در عین حال تهماندههای ارتجاع غربی - عبری و عربی که با تصاویر صدام نیز به خیابان ها میآیند و به دنبال سوء استفاده از وضعیت به وجود آمده هستند، در تلاش اند بر موج اعتراضات سوار شوند و تظاهرات را به سمت و سوی مسائل سیاسی و براندازی دولت عراق سوق دهند و شواهد هم کاملا بیانگر حمایت دولت های خارجی آز آنان است.
به گزارش مشرق نیوز، حسن عابدینی سفیر آمریکا در عراق نوشت: ناآرامیها طی سه چهار روز گذشته بسیاری از شهرهای عراق را فراگرفته است. چهار عامل طی چهار دهه گذشته موجب عقبماندگی سرزمین بینالنهرین شده است؛ ضعف زیرساختها، بیکاری، مشکلات معیشتی، تبعیض، فساد و ناامنی میراث این دوران است. نخست رژیم بعث عراق، دوم اشغالگری آمریکا، سوم دسیسه ارتجاع عرب و رژیم عبری و چهارم هم گروه تکفیری تروریستی داعش ریشه نارساییهاست.
موجسواری بر خواستههای بحق مردمی اینک از سوی همین ائتلاف شرارتپیشگان مصادره شده است؛ اتاق فرمانی که با همه اختلاف سلیقه ظاهری در ضدیت با دولت برآمده از صندوق رأی همنظر هستند. زمان شعلهورکردن ناامنیها در آستانه راهپیمایی وحدتآفرین اربعین که بزرگترین گردهمایی بشری در تاریخ است هم بیانگر این همسویی شیطنتآمیز است. با آشناییام با تاریخ، فرهنگ و رفتار سیاسی مردم عراق که از دهه ۸۰ به سبب مسوولیت در اخبار شبکه العالم بیشتر شده است، باور توانایی گذار مردم و مرجعیت از بحران چندان دشوار نیست؛ اما نباید مکر دشمنان و زخمخوردگان را دستکم شمرد. قرارگاه فرماندهی همه این خباثتها، بیتردید ایالات متحده آمریکاست که به گفته رییسجمهوری ترامپ هفت تریلیون دلار هزینه کرده است ولی دستاوردی نداشتهاند.
نظر شما