۱۴ مهر ۱۳۹۸، ۱۲:۱۲
کد خبرنگار: 2122
کد خبر: 83505156
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

سد النهضه؛ بحران آفرینی در شمال آفریقا

۱۴ مهر ۱۳۹۸، ۱۲:۱۲
کد خبر: 83505156
سد النهضه؛ بحران آفرینی در شمال آفریقا

تهران – ایرنا – اختصاص سهم آبی مصر از رودخانه "نیل آبی" در کشورهای اتیوپی و سودان به بحرانی میان سه کشور و به ویژه مصر و اتیوپی تبدیل شده است، تاکنون اتیوپی (مبدا رودخانه نیل آبی) زیر بار خواسته های مصر نرفته و شواهد حاکیست که رژیم صهیونیسیتی در این بحران نقش مهمی دارد.

"نیل آبی" نام رودخانه ای در اتیوپی است که از دریاچه "تونا" در این کشور سرچشمه می گیرد و طول آن به بیش از هزار و ۵۰۰ کیلومتر می رسد.

نیل آبی پس از گذر از مرزهای شمال غرب اتیوپی به سودان می ریزد، سپس در خارطوم پایتخت سودان به رود "نیل سفید" می پیوندد.

نیل سفید نیز در پایان راه طولانی خود به دو دریاچه "ابو سمبل" و "ناصر" در جنوب مصر می ریزد.

دولت اتیوپی در ابتدای مسیر نیل آبی،  سد بزرگ النهضه را تاسیس کرده است، سدی که می تواند سهم آبی سودان و مصر و محیط زیست این دو کشور را با چالش جدی مواجه کند.

مصر بارها اعلام کرده است امنیت ملی این کشور با اقدامات اتیوپی در خصوص سد النهضه به خطر می افتد و قاهره برای تامین امنیت ملی خود از هیچ اقدامی دریغ نمی کند.

روزنامه رای الیوم در این باره نوشت: دولت مصر می گوید دریاچه پشت سد النهضه در اتیوپی نباید طی سه سال بلکه طی هفت سال پر شود، زیرا آبگیری این سد در ظرف سه سال می تواند محیط زیست مصر و سودان و زندگی مردم را تحت الشعاع قرار دهد.

عبدالفتاح السیسی روز گذشته (شنبه) در حساب شخصی توییتر خود نوشت: مصر به حمایت از حقوق آبی خود در نیل متعهد است و همه راهکارهای سیاسی را برای بازگرداندن حقوق خود به کار می گیرد.

***شکست مذاکرات مصر و اتیوپی

خارطوم پایتخت سودان از روز هشتم تا سیزدهم مهر سال جاری میزبان مذاکرات مقامات مصری، اتیوپیایی و سودان در مورد سد النهضه بود، مذاکراتی که به گفته السیسی رییس جمهوری مصر به علت یک جانبه گرایی اتیوپی به بن بست رسید.

"محمد السباعی" سخنگوی رسمی وزارت منابع آبی و آبیاری مصر در  بیانیه ای مطبوعاتی پس از پایان مذاکرات با اتیوپی و سودان در خارطوم گفت: دولت آدیس آبابا در طول مذاکراتی که با حضور یک تیم علمی و تحقیقاتی صورت گرفت و نیز در نشست وزیران سه کشور در خارطوم برگزار شد، پیشنهاد جدیدی را مطرح کرد که به معنای رد تمامی موارد موافقت شده در مورد اصول حاکم بر عملیات آبگیری و راه اندازی سد بود.

وزارت منابع آبی و آبیاری مصر شنبه شب اعلام کرد که مذاکرات قاهره با کشورهای اتیوپی و سودان درباره سد النهضه به بن بست رسیده است.  

 السباعی ضمن متهم کردن اتیوپی به سخت گیری در این گفت و گوها برای رد همه پیشنهادات قاهره، بر لزوم حضور یک طرف بین المللی برای حل این مسأله تأکید کرد.

وی افزود : پیشنهاد اتیوپی فاقد هرگونه تضمین جهت حداقل تخلیه سالانه سد النهضه و رویارویی با خشکسالی های طولانی مدت است که در آینده احتمالا رخ دهد.

دولت سودان پیشنهاد مصر برای ورود یک طرف بین المللی به این مذاکرات را رد کرده است.

اتیوپی در نیمه دوم سال گذشته میلادی اعلام کرده بود که به سهم آبی مصر تعرض نخواهد کرد اما اکنون موضع خود را در این باره تغییر داده است.

***نقش اسراییل در این بحران چیست؟

به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی از سوی اتیوپی و تلاش این کشور برای برقراری روابط دیگر کشورهای آفریقایی با این رژیم و استقبال از بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در آدیس آبابا باعث شده است که صهیونیست ها برای منافع خود هم که شده در بحران به وجود آمده میان مصر و اتیوپی از آدیس آبابا جانبداری کنند. رژیم صهونیستی در دورانی که مصر در اعتراضات به سر می برد با حمایت همه جانبه از اتیوپی و اعزام مهندس به این کشور روند ساخت سد النهضه را تسریع کرد.

سوالی که اکنون مطرح می شود این است که رژیم صهیونیستی با حمایت از اتیوپی، چه در سر می پروراند؟  

این رژیم در گام نخست، کشور اتیوپی را به عنوان دروازه ورود به آفریقا برای خود حفظ می کند، سپس با آفرینش یک بحران دیگر در منطقه شمال آفریقا و به ویژه مصر، دستاویز دیگری برای ادامه حیات خود خواهد داشت و در نهایت با به هم ریختن اوضاع در مصر و تنش زایی در این کشور اجازه قدرت نمایی به این کشور عربی در صحرای سینا را نمی دهد.
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha