به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، جنبش انصارالله یمن دو هفته پیش پیشنهاد داد در صورتی که ائتلاف سعودی حمله های خود به یمن را متوقف کند این گروه هم حاضر است حملات پهپادی و موشکی به عربستان را متوقف کند. پس از سپری شدن حدود دو هفته از پیشنهاد طرح آتش بس جنبش انصار الله یمن به ائتلاف سعودی، اخبار و گزارش های منتشر شده حاکی از آن است که سران عربستان به دنبال پذیرش این طرح و کاهش جنگ در یمن هستند. اگرچه عربستان در آن زمان این پیشنهاد را فوراً رد یا قبول نکرد، اما «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان در واکنش به طرح انصارالله در گفتگو با شبکه «سی. بی. اس» پیشنهاد انصارالله را گامی مثبت در جهت مذاکرات سیاسی جدیتر خواند و گفت عربستان از هر طرحی برای حل سیاسی در یمن استقبال میکند. «خالد بن سلمان» معاون وزیر دفاع عربستان سعودی هم به تازگی در سخنانی گفت که عربستان نگاه مثبتی به طرح آتش بس در یمن دارد و همواره برای برقراری آن تلاش کرده است. عربستان در حالی به دنبال عقب نشینی از جنگ یمن است که پس از سپری شدن بیش از چهار سال حمله همه جانبه به یمن، جز ویرانی زیرساخت های یمن نتیجه ای عاید ریاض نشده است و به تازگی معادلات در میدان های نبرد به سود یمنی ها تغییر کرده است و حمله سنگین نیروهای یمنی به دو میدان نفتی بقیق و خریص وابسته به تاسیسات نفتی آرامکو و عملیات «نصرٌ مِن الله» یمنی ها در نجران و پیامدهای آن، سعودی ها را در بُهت و حیرت فرو برده است.
چرایی تمایل عربستان برای پایان دادن به جنگ یمن
نشریه «المجد» اردن نوشت هنوز هم آثار حمله های اخیر انصارالله به تاسیسات نفتی عربستان در داخل محافل تصمیم گیری عربستان وجود دارد. تاثیر این حمله ها سبب شده است که سعودی ها پیش از وخیم تر شدن مشکلات و نابودی کامل اقتصاد خود در اندیشه پایان دادن به جنگ یمن باشند. با وجود اینکه ریاض پس از حمله های انصارالله به حمله ها و دشمنی های خود ادامه داد، اما اکنون برای آتش بس و پایان دادن جنگ مقدمه سازی می کند. عربستان دیگر گزینه ای برای مقابله با یمنی ها ندارد. انصارالله پس از چند سال جنگ موفق شده است شریان اقتصاد عربستان را هدف قرار دهد. حمله های انصارالله به تاسیسات نفتی وابسته به شرکت آرامکو در بقیق و خریص عربستان را مجبور کرد برای کاهش تنش ها با انصارالله تلاش کند. حمله اخیر یمنی ها به اقتصاد عربستان شوک بزرگی وارد کرد که عربستان و ولیعهد آن تاب تحمل آن را ندارند. با وجود اینکه آنها تلاش کردند ایران را مسوول این حمله ها معرفی و آمریکا را علیه ایران تحریک کنند. اما ناتوانی واشنگتن برای تصمیم گیری در حمایت از عربستان سبب شد که عربستان تنها بماند. از این رو، این کشور اکنون تلاش می کند در شرایطی که باج خواهی های ترامپ به اوج خود رسیده است خود را از جنگ یمن خارج سازد. این در شرایطی است که پس از حمله انصارالله به تاسیسات نفتی عربستان ناخرسندی شاهزادگان و بازرگان و سرمایه گذاران عربستان از بن سلمان افزایش یافته است و آنان انتقاد می کنند که بن سلمان نتوانسته است در برابر حمله یمنی ها از عربستان دفاع کند. خشم این افراد به دلیل آن است که آنان از سیر عربستان به سوی تاریکی نگران هستند. اگر این نارضایتی ها ادامه داشته باشد و بن سلمان نتواند خود را از باتلاق خودساخته در یمن و دیگر کشورها خارج سازد دور از ذهن نیست که کودتای خشنی در داخل خاندان حاکم عربستان رقم خورد. بن سلمان با درک این واقعیت تلاش می کند با حل پرونده جنگ یمن به مسائل داخلی بپردازد.
شبکه خبری «الجزیره» قطر نوشت انصارالله یمن ابتکار عمل را به دست گرفته اند و تاسیسات نفتی حساس را که تامین کننده هزینه جنگی ائتلاف حمله به یمن است هدف قرار می دهند. اکنون سرزمین ها، تاسیسات نفتی و نظامی عربستان دیگر امن نیستند و این موضوع چالش بزرگی برای رهبران عربستان است. در موازنه نبرد در میدان های نبرد تغییرات بزرگی رخ داده و ائتلاف سعودی- اماراتی به مرحله ای رسیده است که دیگر نمی تواند از حریم هوایی خود دفاع کند. با افزایش هزینه های مادی و سیاسی جنگ اکنون به نظر می رسد ریاض به دنبال راهی برای پایان دادن این جنگ است تا بتواند آبرو و غرور خود را حفظ کند.
روزنامه «صوت العراق» نوشت بهترین راه برای پایان دادن به جنگ یمن، گزینه سیاسی است و کشورهای عضو ائتلاف باید به حمله های خود به یمن پایان دهند و ادامه گزینه نظامی همه امیدها را از بین می برد.
روزنامه «الاخبار» لبنان هم نوشت پس از حمله به تاسیسات نفتی وابسته به شرکت آرامکو اکنون ۲ راه فراروی عربستان باقی مانده است. یا این کشور باید با شکست به این جنگ پایان دهد و یا اینکه به جنگ ادامه دهد و منتظر دریافت ضربه های بیشتر باشد. در هر دو صورت نقش عربستان کم رنگ خواهد شد. در صورت پایان جنگ انصارالله به عنوان یک قدرت منطقه ای تقویت می شود که هیچ قدرتی نخواهد توانست آن را شکست دهد و تغییراتی در معادله «دریای سرخ» رخ خواهد داد و یک قدرت جدید در محور مقاومت با پیروزی از شرایط جنگی خارج می شود که این موضوع دارای پیام های راهبردی و تاریخی است. در صورتی هم که عربستان به جنگ ادامه دهد ضربه های بیشتری دریافت خواهد کرد. زیرا یمنی ها دارای قدرت مطلوب و اراده کارامدی هستند و در بالاترین درجه آمادگی بسر می برند.
روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» در گزارشی به قلم «قیس السعیدی» نوشت در حالی جنگ یمن در آستانه ورود به پنجمین سال خود است که هر روز بر دامنه شکست ها و ناکامی های دشمنان افزوده می شود. این جنگ بر پایداری مردم یمن افزوده و سبب شده است که مردم یمن با ارتش این کشور که دشمن را به درستی شناخته است، متحد شوند. دشمنان با تشکیل ائتلافی به دنبال حمله برق آسا در یمن بودند، اما ائتلاف با صخره پایداری مردم یمن برخورد کرد. اکنون شکست دشمنان آشکار شده است و تلاش آنان برای رهایی از باتلاق یمن نشان دهنده شکست آنان در به زانو در آوردن یمن است. اظهارات اخیر بن سلمان در گفت و گو با شبکه « CBS» آمریکا که در آن تمایل خود را برای پایان دادن به جنگ یمن اعلام کرده است شگفت آور است. این اظهارات پس از آن صورت گرفت که یمنی ها با حمله های خود به تاسیسات نفتی وابسته به شرکت آرامکو نیمی از تاسیسات را از مدار تولید خارج کردند. مرحله نخست عملیات «نصرمن الله» یمنی ها با فرماندهی وزیر دفاع دولت نجات ملی صنعاء و منهدم سازی جنگ افزارهای مزدوران و به اسارت در آوردن شمار بسیاری از آن در شرایطی رخ داد که بن سلمان وزیر دفاع عربستان بیهوده در حال رقابت است. موفقیت یمنی ها در توسعه توان موشکی و پهپادی در شرایط تحریم همه جانبه دستاوردی است که شکست دشمنان را پررنگ تر کرده است و همه امید آنان برای پیروزی در یمن را از بین برده است.
تنهایی عربستان در باتلاق یمن
شبکه اطلاعاتی «النباء» عراق نوشت عربستان در ائتلاف حمله به یمن تنها مانده است. این کشور در جلوگیری از حمله انصارالله به سرزمین های خود ناتوان است. عربستان به دلیل جنگ یمن با فشارهای بسیاری در عرصه بین الملل روبرو است و بسیاری از انجمن ها و مراکز حقوق بشری از عربستان انتقاد می کنند. «علی الذهب» کارشناس مسائل راهبردی گفت عربستان به دلیل برخی از مسائل مربوط به شرایط کنونی خود به دنبال آتش بس است. عربستان به دلیل به درازا کشیدن جنگ گرفتار بحران شده و با این جنگ نتوانسته است منافع خود را پیش ببرد. اقدام یمنی ها در پایان دادن به جنگ هم برخی امتیازها را برای آنان به دنبال خواهد داشت. واشنگتن هم این روزها همپیمان خوبی برای عربستان نیست.
به نوشته تارنمای شبکه «الحرة»، عربستان در شرایط ناگواری به سر می برد. سیاست های عربستان درباره یمن و قطر با شکست روبرو شده است. نحوه مدیریت بحران با ایران هم برای سعودی ها گران تمام شده است. امارات از عربستان فاصله گرفته است. جایگاه ریاض در منطقه شکاف برداشته است. ریاض با اراده خود لبنان، سوریه و عراق را از دست داد و جریان های فلسطینی هم به دلیل حمایت عربستان از طرح «معامله قرن» از این کشور ناخرسند هستند. روابط ریاض با عمان هم با تنش همراه است. عربستان دیگر گزینه های بسیاری در اختیار ندارد. دولت آمریکا به دلیل مسائل مربوط به انتخابات ریاست جمهوری دسته بسته است. در چنین شرایط تنها راه برای سعودی ها جست و جوی راه حل برای رهایی از تنگنا است.
نظر شما