در این بیانیه مشترک که یک نسخه آن روز دوشنبه از سوی دفتر نخست وزیری انگلیس منتشرشده، از ایران خواسته شده است تا از تصمیم خود برای کاهش تعهداتش در برجام برگردد و به تمامی تعهداتش پایبند باشد.
رهبران سه کشور اروپایی بدون اشاره به پایبندی ایران به برجام که در چهارده گزارش پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی تائیدشده است،از تهران خواستند تا در چارچوب این توافق به طور کامل با آژانس همکاری کند.
ایران به دلیل بدعهدی کشورهای اروپایی به عدم پایبندی کامل به توافق هسته ای روند کاهش تعهدات خود به برجام را درسه مرحله آغازکرده است.گام های ایران در کاهش تعهدات، ملزم نبودن به رعایت سقف ۳۰۰ کیلوگرمی ذخایر اورانیوم غنیشده، ملزم نبودن به رعایت محدودیت غنی سازی اورانیوم تا سقف ۳.۶۷ درصد، خارج نکردن مازاد آب سنگین بودند که درتاریخ هجدهم اردیبهشت اعلام شد. گام دوم روز شانزدهم تیر و با بیانیهای دولت مبنی بر افزایش سطح غنیسازی از ۳.۶۷درصد اجرا شد.
گام سوم ایران برای کاهش وتوقف برخی تعهدات ذیل برجام که از ۱۶ شهریور شروع شد، بیشتر مربوط به برداشتن محدودیتها روی فعالیتهای تحقیق و توسعه (R & D) از جمله توسعه و راهاندازی نسل جدید سانتریفیوژها در تاسیسات غنیسازی اورانیوم بوده است.
آمریکا اردیبهشتماه سال گذشته از برجام خارج شد و تحریمهای سنگین علیه ملت ایران را برگرداند. این اقدام واشنگتن با مخالفت جهانی روبه رو شد و سایر کشورهای امضاکننده برجام اعلام کردند که با پیشبینی سازوکارهایی برجام را حفظ میکنند.
در بیانیه کشورهای اروپایی عضو برجام همچنین حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی بشدت محکوم و ادعا شده است: برای ما روشن است که ایران در این حمله دخیل است. استدلال موجه دیگری وجود ندارد و ما از ادامه تحقیقات برای یافتن جزئییات بیشتر حمایت می کنیم.
این بیانیه می افزاید که این حملات هرچند علیه عربستان صورت گرفته اما «تمام کشورها را نگران کرده و خطر بروز درگیری بزرگ را تشدید می کند.»بیانیه یادشده ادامه می دهد: این حادثه همچنین اهمیت تلاش های جمعی در راستای ثبات و امنیت منطقه، به ویژه یافتن راه حل برای درگیری ها در یمن را مورد تاکید قرار می دهد. همینطور ضرورت کاهش تنش ها در منطقه از طریق تلاش های دیپلماتیک پایدار و تعامل با تمام طرف ها را برجسته می کند.
این رهبران به تعهدات خود ذیل برجام و عدم اجرای آن اشاره ای نکرده اند.آنان به تعهد خود برای ادامه تلاش های دیپلماتیک و آنچه حفظ امنیت بین المللی طبق بیانیه مشترک گروه جی ۷ در فرانسه خواندند تاکید و عنوان کردند: از ایران هم می خواهیم در این گفت وگو ها درگیر شود و از اقدامات تحریک کننده بیشتر و تنش زا اجتناب کند.
نیروهای یمنی شنبه ۲۳شهریور گذشته با استفاده از ۱۰ فروند پهپاد، دو پالایشگاه «خریص» و «بقیق» شرکت آرامکو را که از بزرگترین شرکتهای نفتی جهان محسوب میشود، هدف قرار دادند.
به رغم آنکه گروه انصارالله یمن مسئولیت این حملات را برعهده گرفته، اما عربستان، آمریکا و متحدان اروپایی آن ایران را مسئول اصلی این حملات میدانند. تهران تاکنون بارها دست داشتن در این حملات را تکذیب کرده است.
نظر شما