پردیس کیش دانشگاه شریف؛ پیش‌رو در توسعه خدمات دانش‌بنیان

تهران- ایرنا- رئیس پردیس بین‌الملل کیش دانشگاه صنعتی شریف گفت: پس از تاکید مقام معظم رهبری برای پیشتاز بودن مناطق آزاد در حوزه فناوری، پردیس کیش نیز با جذب دانشجویان خارجی و نخبه در توسعه خدمات دانش‌بنیان پیش‌رو شد.

پردیس بین‌الملل کیش دانشگاه صنعتی شریف در سال ۱۳۸۳ فعالیت خود را با همکاری دانشگاه کیش (وابسته به سازمان منطقه آزاد کیش) در این جزیره آغاز کرد.

ابتدا توافق‌نامه‌ای بین سازمان منطقه آزاد کیش و دانشگاه صنعتی شریف امضا شد که در آن مدیریت دانشگاه کیش در یک دوره انتقال ۴ ساله به دانشگاه صنعتی شریف واگذار می‌شد و سپس در پایان این دوره و در سال ۱۳۸۸ دانشگاه کیش به دانشگاه صنعتی شریف به عنوان پردیس بین‌الملل واگذار شد.

این واحد دانشگاهی در زمان حاضر در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رشته‌های فنی و مهندسی دانشجو می‌پذیرد و اکنون حدود ۷۰۰ دانشجو در مقاطع مختلف مشغول به تحصیل هستند.

پردیس بین الملل کیش دانشگاه صنعتی شریف به عنوان عالی‌ترین مجتمع آموزشی جزیره با هدف ایجاد یک شهر دانشگاهی، فعالیت خود را توسعه داده است تا جایی که امروز حدود ۳۰ دانشجوی خارجی از کشورهایی نظیر کانادا، اتریش، امارات، پاکستان، عراق، هندوستان، بحرین، کویت، بنگلادش و کشورهای آفریقایی در این واحد دانشگاهی مشغول تحصیل در مقاطع مختلف هستند.

«علی سلک غفاری» رئیس پردیس بین الملل کیش دانشگاه صنعتی شریف با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی و گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه به تشریح فعالیت ها و برنامه های این واحد دانشگاهی پرداخته است که در ادامه می خوانید.

ایرنا: با توجه به اهمیت مناطق آزاد، ‌پردیس کیش دانشگاه شریف تا چه اندازه دراین حوزه فعال بوده است؟

غفاری: در برنامه توسعه چهارم حضور دانشجویان در مناطق آزاد بیشتر شده و در برنامه پنجم و ششم این نقش پررنگ تر است. در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی کشور، مقام معظم رهبری به نقش مناطق آزاد مبنی بر اینکه مناطق آزاد باید در حوزه فناوری پیشتاز باشند، تاکید دارند زیرا در این مناطق تسهیلاتی مانند صادرات، جذب منابع خارجی و ... وجود دارد تا سبب شود توسعه و اهمیت آن بیشتر جلوه کند.

در برنامه توسعه ششم به این موضوع تاکید و در ماده ۱۰۵ برای تقویت دیپلماسی و ورود به بازارهای بین المللی نیز به توسعه خدمات فنی و مهندسی اشاره شده است. در حقیقت همه این سیاست‌ها بر این نکته تاکید می‌کند که مناطق آزاد باید نقش خود را در توسعه مراکز دانش بنیان ایفا کنند. 

این وضعیت سبب شد مراکز فناوری زیرمجموعه دانشگاه‌ها ایجاد شوند. بر همین اساس پردیس بین الملل کیش با سابقه‌ای که در حوزه دانش بنیان و پارک‌های علم و فناوری دارد، جزء دانشگاهی است که به بیش از ۴۵۰ شرکت فعال در پارک‌های علم و فناوری تسهیلات می دهد.

مجموعه فعالیت‌هایی که در حوزه آموزش و پژوهش انجام می شود برای اسناد بالادستی است که در برنامه توسعه چهارم نیز دیده شده است. این در حالی است که در بحث مناطق آزاد و تاسیس شعب بین‌المللی این دانشگاه‌ فعال است.

دانشگاه شریف نیز بر اساس برنامه توسعه چهارم در منطقه آزاد طبق تفاهمی که با منطقه آزاد کیش داشت یک پردیس افتتاح کرده است که به عنوان نخستین پردیس در کشور شناخته می‌شود. برای تدریس به زبان انگلیسی نیز از شورای عالی انقلاب فرهنگی مجوز تدریس اخذ شد و دانشگاه فعالیت خود را با پذیرش دانشجو در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری انجام داد. عمده تمرکز پردیس کیش شریف بر این است که همه رشته‌های موجود در دانشگاه صنعتی شریف را  دایر کند.

ایرنا: شرایط جذب دانشجو در پردیس بین الملل کیش دانشگاه شریف به چه صورت است؟

غفاری: در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رشته‌های فنی و مهندسی مکانیک، عمران، کامپیوتر، مواد، هوا و فضا و مهندسی صنایع امکان جذب دانشجو وجود دارد. اما نوع پذیرش نیز یکی از طریق سوابق تحصیلی با نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است و دیگری به وسیله آزمون سازمان سنجش کشور انجام می شود. البته برای دانشجویان نیز تخفیف در شهریه‌ها و بورس تحصیلی برنامه‌ریزی شده است.

در سال‌های گذشته نیز شرایطی را برای جذب نخبگان داخلی در نظر گرفته‌ایم. به عنوان مثال در مقطع کارشناسی افرادی که رتبه زیر ۲۰۰ کشوری دارند کاملا معاف از پرداخت شهریه هستند. در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز اگر فردی موفق به کسب رتبه اول تا سوم از دانشگاه‌های سطح یک و دو کشور شود این دانشجویان معاف از پرداخت شهریه هستند. فعالیت‌های دانشگاه نیز در زمینه بین المللی است و با توجه به اینکه پیش از این جذب دانشجوی خارجی ممانعت داشت، این ممنوعیت نیز رفع شد تا پردیس‌های بین المللی بتوانند دانشجوی خارجی جذب کنند.

پردیس بین الملل کیش شریف نیز با اخذ مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موفق به جذب دانشجوی خارجی شد. برای اینکه کیفیت دانشجویان را نیز حفظ کند از بورس‌های تحصیلی که برای دانشجویان خارجی در نظر گرفته شده، استفاده کرد. در ۲ سال گذشته نیز نزدیک به ۳۰ درصد از ظرفیت دانشگاه را دانشجویان خارجی تشکیل داده‌اند که از این تعداد ۵۰ تا ۱۰۰ درصد معافیت از پرداخت شهریه هستند. به شرطی که دارای رکوردهای آموزشی و پژوهشی تایید شده توسط دانشگاه صنعتی شریف باشند.

ایرنا:‌ دانشجویان خارجی جذب شده در پردیس کیش شریف از چه تسهیلاتی برخوردار هستند؟

غفاری: بر اساس مجوزهایی که داشته‌ایم تاکنون حدود ۳۰ دانشجوی خارجی از کشورهای عراق، ‌کویت، بنگلادش، هند، امارات کشورهای آفریقایی دانشجو  جذب کرده‌ایم. البته اینکه این امکانات را برای دانشجویان ایرانی خارج از کشور نیز فراهم کرده‌ایم. به این صورت که با ستاد کل نیروهای مسلح تفاهم نامه‌ای امضا شده و به مشمولان غیرغایب ابلاغ شده که آنها می توانند در هر مقطعی صرفا در جزیره کیش و مناطق آزاد تحصیل کنند و از تسهیلات لازم نیز برخوردار شوند.

این تسهیلات به این صورت است که یک وثیقه به دانشگاه می پردازند و در سال می توانند ۴ بار بین کشور مبدا و مقصد تردد کنند. برای دانشجویانی که در حوزه خلیج فارس هستند این تسهیلات خیلی ضروری بود که امکان ۴ بار خروج از کشور را داشته باشند. البته زمانی که این زمان پایان بپذیرد می توانند از معافیت تحصیلی استفاده کنند. با این تسهیلات پس از ابلاغ، نزدیک به ۲۵ دانشجوی ایرانی خارج از کشور و همچنین یک نفر از کانادا و یک نفر از انگلستان جذب کردیم. البته این را هم در نظر بگیرید افرادی که در چنین دانشگاه‌هایی تحصیل می کنند یا خارجی بوده یا شرایط خاصی دارند که نیازمند تحصیل به زبان انگلیسی هستند. بر همین اساس برای تحصیل در دانشگاه‌های کشور که زبان فارسی تدریس می‌شود، دچار چالش می شوند. این شرایط سبب می شود به تحصیل در مناطق آزاد راغب شوند و  این ظرفیت در پردیس شریف کیش وجود دارد.

وی گفت: پردیس بین الملل کیش دانشگاه صنعتی شریف تاکنون در ۱۱ دوره فعالیت خود بیش از ۲ هزار نفر در هر سه مقطع که ۱۵ نفر آنها در مقطع دکتری هستند، فارغ التحصیل داشته است.

دیگر فعالیت های این واحد دانشگاهی جذب دانشجوی خارجی و برگزاری همایش‌ها است. به عنوان مثال ۵ دوره میزبانی برگزاری نانو ساختارها در جزیره کیش با همکاری دانشگاه شریف و پردیس کیش اتفاق افتاد. همچنین دوره‌های مشترک با دانشگاه‌های دیگر مانند دانشگاه موناش استرالیا، مولتی مدیا مالزی برگزار کرده است و برگزاری دوره‌های مشترک با دانشگاه‌های کشورهای روسیه و چین نیز در برنامه کاری دانشگاه شریف است که پردیس کیش آن را اجرایی می‌کند./

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha