۲۲ مهر ۱۳۹۸، ۸:۲۹
کد خبرنگار: 2091
کد خبر: 83507929
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

شلیک طمع به قلب حیات

۲۲ مهر ۱۳۹۸، ۸:۲۹
کد خبر: 83507929
شلیک طمع به قلب حیات

سمنان- ایرنا- حیات وحش به عنوان یادگاری از گذشته و میراثی برای آینده محسوب می‌شود که اکنون مورد بی‌مهری و طمع سنگدلانه شکارچیان قرارگرفته‌ و ادامه این روند در استان سمنان نگران‌کننده است.

۱۶ درصد از مناطق حفاظت شده کشور در استان سمنان وجود دارد و حدود ۳۰ درصد از انواع گونه‌های گیاهی و جانوری کشور از جمله گونه‌های خاص مانند یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی، زاغ بور و گورخر ایرانی در این استان زیست می‌کنند.

این روزها پستاندارانی مانند کل، میش، قوچ و آهو هدف شلیک شکارچیان و سودجویان حیات وحش شده و هفته ای نیست که خبری از کشف سلاح غیرمجاز، شکار حیات وحش و دستگیری شکارچیان در استان سمنان منتشر نشود.

تجربه ثابت کرده هر جایی استفاده از مشارکت مردمی در تصمیم‌گیری‌ها مدنظر قرار گرفته است نتیجه مطلوبی به دست آمده و نمونه آن حفاظت از عرصه‌های مرتعی و حفظ پوشش گیاهی با مشارکت بهره‌برداران است.

 پارک ملی کویر گرمسار و پارک توران یا خارتوران ۲ ذخیره‌گاه حفاظت شده حیات وحش مهم دنیا در استان سمنان است و هم چنین سمنان منطقه های حفاظت شده در محدوده جنگل ابر و پرور و پنج منطقه شکار ممنوع دارد.
مناطق حفاظت شده در استان سمنان ۲.۳ میلیون هکتار است و در مجموع بین ۱۵ تا ۲۰ هزار هکتار عرصه های طبیعی تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان است که نیاز به حفاظت دارد.  

شکارچیان تهدیدکنندگان جان حیات وحش

یکی از دوست‌داران محیط زیست در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: شکارچیان یکی از مهمترین عوامل تهدید جان حیات وحش هستند که بیشتر آن ها از مناطق خارج از استان سمنان در فصل شکار به منطقه رودبارک این استان می‌آیند.

فاطمه موسوی افزود: گاهی اوقات، سگ‌های گله هم عامل تهدید جان حیات وحش هستند، اما شکارچیان با بی رحمی صرف یک علاقه و سرگرمی دست به کشتن حیوانات شکار مانند کل و قوچ می‌زنند.

وی ادامه داد: امسال نیز مانند سال‌های گذشته، با هدف افزایش جمعیت چهارپایان مانند قوچ، میش، آهو، جبیر و شوکا، مجوز شکار چهارپایان برای افراد بومی و غیربومی در استان سمنان صادر نشده است و تمام شکارچیان در مناطق زیستگاه شکار، به صورت غیرمجاز اقدام به شکار می‌کنند.

موسوی افزود: دوست‌داران محیط زیست در فصل شکار به صورت خودجوش با اتراق در مناطقی که زیستگاه شکار هست از این حیوانات مراقبت می‌کنند.

وی، برخی همیاران طبیعت را در زمره تهدیدکننده حیات وحش عنوان کرد و ابراز داشت: متاسفانه برخی افراد با عنوان همیار طبیعت از کارت خود سوءاستفاده می‌کنند و به بهانه نگهبانی در شب خود اقدام به شکار می‌کنند.

موسوی یادآور شد: جریمه‌هایی که اکنون برای شکارچیان متخلف تعیین می‌شود ناچیز است، اما در نظر گرفتن جریمه و مجازات سنگین هم گره گشا برای حفاظت از محیط زیست نیست و تنها جان محیط‌بانان را به خطر می‌اندازد چرا که شکارچی از ترس جریمه، طی تعقیب و گریز جان محیط بان را نشانه می‌گیرد.

این دوست‌دار محیط زیست گفت: استفاده از ظرفیت مشارکت مردمی، آموزش و اطلاع رسانی مهمترین راهکار برای حفظ حیات وحش و مقابله با شکارچیان متخلف است.

شکار تفریح من است

یکی از شکارچیانی که خواست نامی از وی در این گزارش نیاید، گفت: شکار برای من یک تفریح است و گاه یک هفته به همراه دوستانم در کمین برای شکار می‌نشینیم.

وی ادامه داد: اوایل که به دنبال شکار بودم، اسلحه نداشتم و برای گرفتن شکار با موتورسیکلت حیوان را دنبال می‌کردم تا خسته شود و سپس زنده‌گیری می‌کردم، ولی اکنون که اسلحه دارم در چاله هایی که حفر می کنم کمین کرده و شکار را هدف شلیک قرار می‌دهم.

این شکارچی که دلش برای حیات وحش نمی‌تپید و تنها به فکر تفریح خود بود گفت که آخرین بار یک شکار ۱۲۰ کیلوگرمی هدف شلیکم شد و از آن با لذت و دستاورد تعریف می کرد.

وی اضافه کرد: گاه گوشت شکار را با قیمت بالا به افرادی که خواهان گوشت هستند می‌فروشم.

مجوز شکار چهارپایان در سمنان صادر نمی‌شود

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: امسال، متفاوت از سال‌های گذشته، صدور مجوز پرونده شکار در استان منوط به شرکت در کلاس آموزشی است و در بخش شکار چهارپایان امسال نیز مانند سال گذشته مجوز شکار صادر نشده است.

امیر عبدوس در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه صدور مجوز شکار پرنده در استان سمنان از آبان‌ ۹۸ شروع می‌شود، اظهار داشت: شکارچیان به شرط شرکت در کلاس آموزشی ۲ ساعته که اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان برگزار می‌کند، می‌توانند مجوز شکار پرنده دریافت کنند و در صورت شرکت نکردن در کلاس آموزشی نمی‌توانند مجوز شکار دریافت کنند.

تامین زیرساخت شرط افزایش امنیت مناطق حفاظت‌شده 

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: پارک ملی کویر گرمسار و پارک توران یا خارتوران در این استان، ۲ ذخیره‌گاه حفاظت شده حیات وحش مهم دنیا نیازمند تامین زیرساخت برق و پوشش آنتن‌دهی تلفن همراه است.

عبدوس ابراز داشت: تامین زیرساخت در ذخیره‌گاه حیات وحش استان سمنان نیازمند به‌کارگیری و نصب امکانات و تجهیزات افزایش ضریب امنیت زیستگاه حیات وحش است.

وی ادامه داد: در صورت پوشش تلفن همراه در مناطق حفاظت شده استان سمنان، برق مورد نیاز برای تجهیزات نظارتی و حفاظتی از طریق سلول‌های خورشیدی تامین می‌شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: اکنون تنها در منطقه حفاظت شده پرور که دارای زیرساخت برق و تلفن همراه است، تجهیزات نظارتی مانند دوربین نصب شده است.

وی با بیان اینکه مناطق حفاظت شده حیات وحش مانند پارک ملی توران، پارک ملی کویر و پناهگاه خوش‌ییلاق از جاذبه‌های استان سمنان محسوب می‌شود،  افزود: تامین زیرساخت در مناطق حفاظت شده موجب رونق گردشگری در این استان می‌شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان خاطر نشان کرد: گردشگران با اهداف مختلف علمی و گردشگری سفر می‌کنند و با توجه به عنوان تور برای جلوگیری از تخریب حیات وحش، مجوز بازدید صادر و محدوده تعیین می‌شود.

دستگیری ۱۵۶ متخلف حوزه حیات وحش سمنان درنیمه نخست امسال

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: نیمه نخست امسال ۱۱۱ پرونده در زمینه تخلفات مربوط به محیط زیست در استان تشکیل و ۱۵۷ نفر در این ارتباط دستگیر شدند.

عبدوس افزود: از ابتدای امسال تا پایان شهریور، یک هزار و ۵۷۸ مورد ادوات شکار، هشت قبضه سلاح شکاری قاچاق، ۲۵ قبضه سلاح شکاری مجاز و یک قبضه سلاح جنگی از شکارچیان متخلف کشف شد.

وی ادامه داد: نیمه نخست امسال پنج مورد تصرف در زمینه تعلیف غیر مجاز دام و سه مورد تصرف غصبی در زمینه ساخت غیر مجاز آغل در استان سمنان کشف و با متخلفان برخورد شد.

وی ابراز داشت: در این مدت، ۲۳ قطعه پرنده و ۳۵ راس پستاندار مانند قوچ، آهو، میش، کل و گراز وحشی در استان سمنان به دست شکارچیان متخلف کشته شدند که بیشترین آمار شکار مربوط به قوچ بوده است.

عبدوس تصریح کرد: در ۶ ماه اول امسال، هفت بهله پرنده شکاری و چهار راس پستاندار که توسط شکارچیان متخلف زنده‌گیری شده بود کشف و به طبیعت بازگردانده شد.

وی خاطرنشان کرد: محیط زیست استان سمنان در نیمه نخست امسال در زمینه خرید و فروش زنده جانوران حیات وحش نیز نظارت دارد و در این مدت ۲۰ قطعه مرغ مینا، حیواناتی مانند قوچ و بهله که تاکسی درمی شدند کشف شده است.

وی بیان کرد: با هوشیاری یگان حفاظت اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان، ۴۷ مورد تخلف  شروع به شکار در استان کشف جرم شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با بیان اینکه محیط بان هایی که در استان مشغول به فعالیت هستند دارای آمادگی بدنی کافی می باشند، گفت: محیط‌ ‌بانان همواره آماده برخورد با متخلفان و آسیب زنندگان به حیات وحش هستند.

مروری بر خبرهای روزانه دستگیری شکارچیان

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: باند پنج نفره شکارچیان متخلف و اهل استان‌های غرب کشور در منطقه شکارممنوع خنار دستگیر شدند.

عبدوس روز شنبه سیزدهم مهر امسال اظهار داشت:  شکارچیان غیر مجاز که در اقدامی بی رحمانه به شکار ٤ راس قوچ و میش پرداخته بودند، در عملیات شبانه یگان حفاظت شهرستان سرخه دستگیر شدند.

وی افزود: این شکارچیان غیربومی با راهنمایی و هدایت یک فرد بومی از روستای امامزاده عبدالله در منطقه شکارممنوع خنار در اقدامی بی رحمانه و غیرانسانی ۲ راس قوچ و ۲ راس میش وحشی را  به صورت غیرمجاز شکار کردند.

عبدوس با بیان اینکه دیدن تصاویر لاشه این شکارها دل هرانسان و دوستدار محیط زیست را به درد می آورد، تصریح کرد: این قبیل انسان ها خیانت کار به نسل آینده و فرزندان خود و از بین برنده حیات وحش هستند.

وی یادآور شد: از  متخلفان یک قبضه اسلحه گلوله زنی، یک قبضه اسلحه ساچمه زنی قاچاق و مقداری مهمات کشف و ضبط شد و متخلفان نیز برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی تحویل داده شدند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان خاطرنشان کرد: محیط بانان استان به صورت ۲۴ ساعته در تمامی مناطق استان در حال گشت زنی و انجام وظیفه هستند و با کمک مردم محلی و همیاران محیط زیست از حیات وحش حفاظت می کنند.

ناکامی شکارچی متخلف در منطقه شکار ممنوع خنار

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان آرادان روز شنبه سیزدهم مهر امسال اظهار داشت: ماموران در حین عملیات گشت و کنترل در منطقه شکار ممنوع خنار آرادان به یک دستگاه خودروی شاسی بلند مشکوک و آن را تحت نظر گرفتند و با گذشت دقایقی فردی اسلحه به دست  را که از خودرو پیاده و به سمت  محل چرای حیوانات وحشی در حال حرکت بود را مشاهده و دستگیر کردند.

جواد شاه حسینی تصریح  کرد: ماموران به منظور جلوگیری از شکار غیر مجاز جانوران وحشی وارد عمل شده و متهم را با یک قبضه سلاح به همراه مهمات مربوطه دستگیر کردند .

وی افزود : اکنون پرونده فرد متخلف جهت بررسی و صدور حکم تحویل مراجع قضایی شده است.

وی یادآور شد: ماموران اجرایی پاسگاه محیط بانی چهار طاق برای اجرای طرح عملیات گشت، کنترل و اجرای قوانین و مقررات شکار و صید به منطقه شکار ممنوع خنار عزیمت کردند و به مدت سه شبانه روز در آن محل اقامت داشتند.

شاه حسینی ضمن هشدار به کسانی که با هدف شکار غیر مجاز جانوران وحشی وارد زیستگاه‌های حیات وحش می‌شوند، خاطرنشان کرد: ماموران یگان حفاظت محیط زیست به طور شبانه روزی در حال گشت زنی و کنترل مناطق تحت مدیریت هستند و با متخلفان در حوزه شکار و صید برابر با قانون و با شدت و قاطعیت برخورد خواهند کرد.

منطقه خنار در حد فاصل ۲۲ کیلومتری شهرستان سمنان و ۵۵ کیلومتری شهرستان گرمسار در شهرستان سرخه واقع شده  و در سال ۱۳۷۱  با وسعت ۳۶ هزار و ۴۷۶ هکتار به‌عنوان منطقه شکار ممنوع خنار ثبت شد.

منطقه شکار ممنوع خنار با توجه به گستردگی و شرایط توپوگرافی و پوشش گیـــاهی متنوعی هم‌چون سرو کوهی(اورس)، زرشک‌گز، تاغ، انواع گون (گونه گچی و گون سمنانی) و وجـود گونه‌های جانوری از جمله پلنگ، سیاه‌گوش‌، کفتار، گرگ، روباه، گراز، قوچ و میش، کل وبز و آهو، به‌عنوان یکی از مناطق شکار ممنوع کم‌نظیر کشور محسوب می‌شود.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان مهدیشهر، از بازداشت متخلفان حوزه شکار و صید قبل از ارتکاب به جرم خبر داد.

فرامرز اسفندیاری روز چهارشنبه دهم مهر امسال اظهار داشت: مامورین محیط بانی پارک ملی صیدوا، در حین گشت و پایش در حوزه امن این پارک (معدن دریان _چشمه ی ویان) موفق به مشاهده و شناسایی شکارچیان متخلف شده و در یک اقدام به موقع و سریع و هوشمندانه اقدام به دستگیری این متخلفان قبل از انجام شکار شدند.

اسفندیاری ادامه داد: متخلفین دارای یک اسلحه ی شکاری گلوله زنی قاچاق و ۲۰ عدد فشنگ گلوله زنی و ادوات شکار و یک وسیله ی نقلیه ی موتوری بدون هویت بودند که موارد کشف شده صورتجلسه شده و متخلفان به مراجع قانونی تحویل داده شدند .

چهارده سال پیش در در سال ۱۳۸۴، غلامرضا جعفری در شغل محیط بانی و در حین انجام مأموریت در منطقه حفاظت شده پرور و در منطقه‌ای موسوم به ویان توسط شکارچیان بی رحم مورد اصابت گلوله قرار گرفته و به فیض شهادت نائل شد.

محیط بان شهید غلامرضا جعفری نیز در همین مکان به شهادت رسیده بود.

عاملان شکار غیرمجاز قوچ وحشی در آرادان دستگیر شدند

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان آرادان گفت: عاملان شکار غیر مجاز قوچ وحشی در منطقه شکار ممنوع خنار در حوزه آرادان دستگیر شدند.

شاه حسینی شامگاه سه‌شنبه نهم مهر امسال، اظهار داشت: به دنبال دریافت گزارشی مبنی بر حضورشکارچیان متخلف در منطقه شکار ممنوع خنار، نیروهای یگان حفاظت محیط زیست شهرستان آرادان عازم منطقه شکار ممنوع خنار  شدند.

وی ادامه داد: محیط بانان به جستجو و کنترل مسیرهای خروجی منطقه پرداخته و بعد از ساعت ها کمین در آستانه تاریک شدن هوا یک وانت نیسان که در حال پایین آمدن از ارتفاعات بود را مشاهده و مسیر خودرو  را مسدود و آن را متوقف کردند.

جواد شاه حسینی اظهار داشت: در بازرسی از این خودرو لاشه یک قوچ وحشی کشف و ضبط شد و ۲ متهم بازداشت و پس از تشکیل پرونده برای رسیدگی به جرم به مراجع قضایی معرفی شدند.

وی بیان کرد: براساس آخرین نرخ بهای جانوران وحشی به لحاظ مطالبه  ضرر و زیان وارده به محیط زیست، جریمه قابل پرداخت از بابت صید و شکار غیرمجاز هر یک قوچ یا میش وحشی ۱۰۰ میلیون ریال تعیین شده  که متهمین باید این جریمه را به حساب دولت واریز کنند.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان آرادان تصریح کرد: متهمان در دادگاه به جرم شکار غیرمجاز جانوران وحشی محاکمه شده و بر اساس ماده ۱۲ قانون شکار و صید به حبس از سه ماه تا سه سال و یا جزای نقدی محکوم خواهند شد.

شکارچیان متخلف حیات وحش خوش‌ییلاق دستگیر شدند

رئیس اداره حفاظت محیط ‌زیست شاهرود  روز شنبه سیزدهم مهر امسال از دستگیری شکارچیان در منطقه پناهگاه حیات‌وحش خوش ییلاق این شهرستان خبر داد .

علی‌اکبر قربانلو با بیان اینکه مأموران پناهگاه حیات‌وحش خوش ییلاق جمعه سزدهم مهر امسال طی گشت و کنترل از مناطق استحفاظی متوجه خودروی سواری سفید شدند، ابراز داشت: سرنشینان خودرو با مشاهده خودروی مأموران اقدام به فرار می‌کنند.

وی بابیان اینکه بعد از تعقیب و گریز درنهایت مأموران موفق به دستگیری شکارچیان می‌شوند، افزود: از این متخلفان سه قبضه سلاح ساچمه زنی دولول و تک لول مجاز به همراه تعداد زیادی فشنگ ساچمه زنی و ۱۳ قطعه لاشه کبک کشف و ضبط شد.

رئیس اداره محیط‌زیست شاهرود با بیان اینکه این متهمان از استان گلستان بودند، ابراز داشت: این سه متهم ضمن هماهنگی با قاضی کشیک تحویل کلانتری حوزه مربوطه شدند تا پرونده آن‌ها موردبررسی قرار گیرد.

شکارچیان در طمع حیات وحش میامی

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان میامی از کشف و ضبط یک قبضه اسلحه گلوله زنی غیرمجاز و دست ساز در این شهرستان خبر داد.

مهدی یحیایی افزود: گشت سیار اداره در حین گشت و کنترل پیاده در مناطق آزاد شهرستان میامی و دوربین کشی در منطقه  متوجه شخصی با یک سلاح شکاری شدند  و در ادامه مظنون در حالی که یک قبضه اسلحه شکاری دولول پرنده زنی را حمل می کرد به ۲ نفر دیگر که نزد گله گوسفند بودند ملحق شد.

یحیایی ادامه داد: پس از دستگیری متخلفان و بررسی دقیق سلاح مشخص شد که سلاح مذکور تیر اندازی شده است همچنین پس ازبازرسی بیشتر محل، در داخل خورجین چهار پا یک قبضه سلاح گلوله زنی غیر مجاز ( قاچاق ) دست ساز که داخل کیسه‌ایی پیچیده شده بود کشف شد.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان میامی خاطرنشان کرد: پس از تنظیم صورتجلسه متهمان برای سیر مراحل قانونی تحیل مراجع قضایی شهرستان گردیدند.

کمبود نیروی انسانی در محیط زیست سمنان

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با بیان این که ۲۵ درصد وسعت استان مناطق تحت حفاظت این اداره کل است، گفت: برای حفاظت از محیط زیست با کمبود نیروی انسانی مواجه هستیم.

عبدوس افزود: در دستورالعمل سازمانی حدود ۶۴۷ پست شغلی برای محیط بانی تعریف شده اما اکنون استان سمنان حدود ۲۰۰ محیط بان دارد.
وی با بیان این که کمبود نیروی انسانی مشکل اساسی محیط زیست استان سمنان است، ادامه داد: وسعت محیط زیست استان سمنان زیاد است اما اکنون استان تنها به میزان یک سوم دستورالعمل سازمانی، در بخش محیط بانی نیروی انسانی دارد.
وی اظهار داشت: محیط بان هایی که اکنون در استان مشغول به خدمت هستند دارای آمادگی بدنی کافی بوده و همواره آماده برخورد با متخلفان و آسیب زنندگان به حیات وحش هستند.

۱۶ درصد از مناطق حفاظت شده کشور در استان سمنان وجود دارد و حدود ۳۰ درصد از انواع گونه های گیاهی و جانوری کشور از جمله گونه های خاصی مانند یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی، زاغ بور و گورخر ایرانی در این استان زیست می کنند. و این نشان از اهمیت  استان در زیستگاه حیات وحش و در مقابل علاقه شکارچیان به این استان است و اتخاذ راهبردهای هوشمندانه و افزایش مشارکت مردمی برای حفاظت از محیط زیست امری اجتناب‌ناپذیر است.

/۷۴۰۸/۷۳۴۲

اخبار مرتبط