بخش اعظم عملیات‌ نظامی آمریکا از سال ۱۹۸۰ در خاورمیانه انجام شده است

تهران - ایرنا - دیپلمات و مدیرکل اسبق وزارت امور خارجه گفت: بیش از ۹۰ درصد عملیات نظامی آمریکا از ۱۹۸۰ تا کنون در منطقه خاورمیانه انجام شده است.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «قاسم محبعلی» امروز چهارشنبه در کنفرانس بین المللی اقتصاد جهانی و تحریم‌ها در دانشگاه الزهرا با تشریح روند بازیگری آمریکا در خاورمیانه گفت: سیاست‌های خاورمیانه ای آمریکا موجب شد نه تنها خود با چالش هایی مواجه شود بلکه دیگر بازیگران منطقه ای مانند ایران هم با چالش هایی روبه رو شده‌اند.
وی پروتکل دسترسی مناسب به انرژی خاورمیانه، جلوگیری از دسترسی یا سلطه رقبا و دشمنان بالقوه آمریکا بر این منابع، تامین امنیت تجارت و کشتیرانی و دسترسی به آبهای آزاد بین المللی و تنگه های استراتژیک در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا مانند تنگه هرمز، خلیج فارس، تنگه جبل الطارق، خلیج عقبه، دریای سرخ، باب المندب و کانال سوئز که تجارت به این تنگه ها بستگی دارد، تامین امنیت اسرائیل و ارتقای رابطه استراتژیک امریکا و اسرائیل را از جمله راهبردهایی عنوان کرد که‌ آمریکا در منطقه خاورمیانه دنبال کرده است.
محبعلی اضافه کرد: حمایت از ثبات و امنیت دول متحد آمریکا، جلوگیری از دستیابی دول متخاصم به سلاح های کشتار جمعی، و مبارزه با بازیگران، جنبش ها و نیروهایی که امریکا را به مبارزه می طلبند از دیگر راهبردهای آمریکا در خاورمیانه در چند دهه اخیر بوده است.
این کارشناس مسائل بین المللی خاطرنشان کرد: آمریکا قبل از خروج نیروهای انگلیسی از کانال سوئز در سال ۱۹۶۹ بیشتر روی زمین حضور نداشت. بعد از این به تدریج و خواسته و ناخواسته مداخلاتش در خاورمیانه افزایش یافت.
وی با تقسیم بندی ۵۰ سال به ۵ دوره گفت: در هر ۱۰ سال اتفاق مهمی افتاد که از جمله‌آنها جنگ عرب و اسراییل در دهه هفتاد و دیگری تحریم نفتی غرب است؛ در آن زمان و با تحریم نفتی غرب، قیمت نفت از ۲ دلار به ۱۲ دلار افزایش یافت از پیامدهای این تحریم این بود که اتحاد جماهیر شوروی تامین کننده بخش اعظمی از انرژی کشورهای اروپایی شد.
این دیپلمات سابق اظهار داشت: از دیگر تبعات تحریم نفتی غرب  این بود که آمریکا جایگزینی انرژی را در خاورمیانه شروع کرد و علاوه بر این به دنبال تکنولوژی های جدید رفت. در ادامه این اتفاقات انقلاب اسلامی شکل گرفت و حتی برخی اقتصاددانان معتقدند افزایش قیمت نفت و آوردن نفت سر سفره مردم ایران از دلایل وقوع انقلاب بود.
محبعلی با بیان اینکه از ۱۹۸۰ تا کنون بیش از ۹۰ درصد عملیات‌های نظامی آمریکا در این منطقه تا الجزایر اتفاق افتاد، گفت: آمریکا به شدت دنبال این منطقه بود. اما از درون استراتژی آمریکا القاعده بیرون زد. مورد دیگر اشغال کویت توسط عراق بود که آمریکا را وارد جنگی کرد که پس از ۱۳ سال هنوز از آن خارج نشده است.
این کارشناس مسائل بین المللی اضافه کرد:  با شکل گرفتن جریان نئومحافظه کار درآمریکا خطر چین در کانون توجهات قرار گرفت و دولت بوش این موضوع را دنبال کرد.
محبعلی در بخش دیگر از سخنانش به حادثه ۱۱ سپتامبر۲۰۰۱  اشاره کرد و گفت: حمله به خاورمیانه یکی از اثرات این واقعه بود؛ در آن زمان بوش به رئیس جمهور فرانسه گفته بود که از این وضعیت خسته شده است، خاورمیانه را باید شخم زد، صاف کرد و از نو ساخت!
وی اضافه کرد: طرح موضوع برنامه هسته ای ایران یکی دیگر از اتفاقاتی بود که در این سالها مطرح شد. ایران داشت به قدرت غیرقابل کنترل تبدیل می شد و اگر به سلاح هسته ای هم دست می‌یافت، دیگر عملا نمی‌شد آن را کنترل کرد و اینگونه بود که بحث شورای امنیت و تحریم ایران مطرح شد.
این استاد علوم سیاسی مناقشه ایران و آمریکا را منازعه ای دانست که فقط توسط خود دو کشور قابل حل است و خاطرنشان کرد: هر دو کشور از این چالش خسارت می بینند اما چون آمریکا قدرت بزرگ اقتصادی است تحمل خسارت او بیشتر است. در چنین شرایطی اگر می خواهیم به مناقشه ایران و آمریکا پایان دهیم بهترین راهبرد، حل مساله توسط دو کشور است.
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha