"احمد الدرزی" تحلیلگر سیاسی سوری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلام این مطلب افزود: این فرایند می تواند با چراغ سبز آمریکا و توسط ترکیه در مراحل متعدد اجرا شود به این ترتیب که ترکیه در مرحله اول بخشی از مناطق کُردنشین شمال سوریه را اشغال خواهد کرد و سپس جمعی از گروهک های تابع خود را که اجیر کرده در آن منطقه اسکان خواهد داد.
ترکیه در مرحله بعد کُردها را به سمت جنوب راهی خواهد کرد که در آنجا آنان به دلیل ناتوانی و محاصره مجبور به عقب نشینی و درگیری با نیروهای سوریه خواهند شد و به همین دلیل گمان می رود کُردها به طور فزاینده وارد باتلاق تعامل با آمریکا خواهند شد زیرا فرصت دیگری برای رهایی نخواهند داشت به خصوص اینکه دمشق در بیانیه ای اعلام کرد روابط خود را با آن ها قطع کرده و با خائنان و مزدورانی که طرف آمریکا را گرفته اند، مذاکره نخواهد کرد.
الدرزی ادامه داد: هدف ترکیه از عملیات نظامی در شمال سوریه تغییر بافت جمعیتی بخشی از مناطق شمال شرقی است و چه بسا در آینده برخی از اعضای گروهک های مسلح نزدیک به خود را در ادلب و حمص در شرق فرات اسکان دهد.
ترکیه با پیشروی تا عمق سی کیلومتر در شمال سوریه، بعضی از عرب های سوریه را در آنجا اسکان خواهد داد که رو در روی آن دسته از اعراب و کُردهای جنوبی خواهند بود که زیر نظر آمریکا هستند.
علاوه بر این چنانچه ترکیه نقشه تغییر بافت جمعیتی در شمال سوریه را عملی کند، دایره اهداف بزرگ تری را دنبال خواهد کرد به گونه ای که تراژدی های بزرگی را در عراق و سوریه رقم خواهد زد و در عین حال بر شاهراه هایی که آسیای میانه را به دریای مدیترانه متصل می کند، تسلط خواهد یافت.
وی سپس با اشاره به اظهارات دو روز پیش "فیصل المقداد" معاون وزیر خارجه سوریه در نشست مطبوعاتی گفت: پاسخ سوریه به دو طرف درگیر در شمال این کشور قاطعانه است.
این تحلیلگر سوری تاکید کرد، سوریه از همه روش های ممکن برای جلوگیری از تحقق اهداف ترکیه استفاده خواهد کرد و اظهارات المقداد به مثابه واکنش قاطعانه سوریه به دو طرف درگیری است و پیام های متعددی دارد؛ اول خطاب به "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه و اتهام به "بشار اسد" رئیس جمهوری سوریه به عنوان عامل بحران در سوریه، آن هم در حالی که ترکیه مسبب اصلی حضور تروریست ها در سوریه است.
پیام دوم به نیروهای دموکراتیک سوریه و کُردها بود با این مضمون که دمشق با هرگونه مذاکره با آنها مخالف است و نیروهای کُرد باید همه امکانات منطقه شمالی و از جمله مناطق مرزی را در اختیار دولت سوریه قرار دهند و بدون هیچ پیش شرطی اجازه دهند ارتش سوریه وارد آن مناطق شود.
** امکان عقب نشینی آمریکا و ترکیه تحت تاثیر همکاری ایران، سوریه و روسیه
الدرزی در توضیح این مطلب افزود: بحران کنونی می تواند مسیر دیگری را نیز طی کند و امکان دارد ایران و سوریه بتوانند با همکاری روسیه، ترکیه و آمریکا را در تنگنا قرار دهند و آنها را به سمت یک راه حل سیاسی پیش ببرند که به نفع دمشق، تهران و مسکو باشد.
وی در عین حال گفت: اطلاعات موجود نشان می دهد بین روسیه و آمریکا در خصوص تنش اخیر بین ترکیه و کُردها تفاهمی وجود دارد که بیشتر شبیه یک توافق است و علاوه بر این نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل نیز نیروهای دموکراتیک سوریه "قسد" را مسئول تنش اخیر دانست و روابط خود را با آن ها قطع کرد.
از سوی دیگر برخی نشانه ها حاکی از این است که آمریکا به دلیل شکست برنامه ها و نقشه های مورد نظر در تکاپوی خروج از منطقه است اما خروج آن به وقت زیادی نیاز دارد.
الدرزی در مورد موضع شورای امنیت هم در قبال عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه گفت: شورای امنیت هیچ تصمیم عملی در خصوص درگیری اخیر ترکیه با کُردها اتخاذ نکرد و قطعنامه اخیر، ترکیه و هیچ طرف دیگری را به چیزی ملزم نمی کند و فقط وقت بیشتری به ترکیه می دهد تا هر اقدامی را انجام دهد.
وی همچنین در خصوص ابراز نگرانی اسرائیل از رها شدن کُردها توسط آمریکا گفت: اسرائیل در جنگ سی و سه روزه با لبنان و جنگ در غزه و همه رویارویی ها دیگر شکست خورد و اکنون در تلاش است از تقویت سطح تاثیرگذاری و نقش آفرینی هر کشوری در منطقه جلوگیری کند، زیرا در این صورت نقش اسرائیل در منطقه زیر سوال می رود و چه بسا موجودیت آن به پایان نزدیک تر شود به همین دلیل همیشه سعی دارد منطقه را در آتشی از درگیری ها و جنگ های مختلف قرار دهد.
اکنون هدف اسرائیل جذب کُردها برای بالا بردن سطح تنش بین کشورهای منطقه است و از ابتدای سال جاری میلادی روابطی را با کُردهای مناطق شمال شرقی سوریه برقرار کرد و گام هایی را در این مسیر برداشت اما به مراحل پیشرفته ای نرسید.
از سوی دیگر اینکه امارات و عربستان به دلیل ناکامی در یمن به دنبال میانجیگری برای حل اختلاف با تهران هستند و این بر خلاف منافع اسرائیل است و گزینه های آن را محدود خواهد کرد، زیرا در این صورت کشورهای عربی از گسترش روابط با اسرائیل دست خواهند کشید و به همین دلیل اسرائیل نگران است علاوه بر کشورهای عربی اکنون شاخه دوم نفوذ خود در منطقه یعنی کُردها را از دست بدهد.
با این توضیحات می توان گفت اسرائیل با وضعیت کنونی تا چند سال آینده نخواهد توانست طرف مورد اعتمادی را برای حمایت و پشتیبانی از نقشه های خود و یا حتی ایجاد بحران های مختلف بیابد.
نظر شما