علی محمد زنگانه روز شنبه در نشست خبری با بیان اینکه در طلاق توافقی ابتدا وارد روند کنترلی و سپس وارد روند کاهشی شده ایم، افزود: پرونده های طلاق توافقی از ٨٢ هزار و ٩۵٢ پرونده به ٧۴ هزار و ٢٧۶ فقره پرونده کاهش یافته است.
وی ادامه داد: بیش از هزار مشاور در ٨٠٠ مرکز مشاوره با اولویت طلاق توافقی در سه سال گذشته ٧٠ هزار صلح و سازش را رقم زدند.
زنگانه اظهار داشت: نتیجه این اقدام کاهش پرونده های ورودی طلاق به قوه قضائیه بوده است و در انتهای سال ٩٧، ۴.۶ درصد آمار طلاق توافقی را شاهد بودیم که نشانگر کاهش ورودی پرونده های طلاق توافقی است.
مدیرکل پیشگیری های فرهنگی معاونت اجتماعی قوه قضائیه اضافه کرد: آمار ورودی پرونده های طلاق توافقی در ۳ ماهه نخست سال جاری نیز ١١ درصد کاهش یافته است.
زنگانه افزود: در ۶ ماهه نخست امسال توانستیم روند درخواست طلاق از سوی زوج را کنترل کنیم اما همچنان درخواست طلاق زوجه بالا بوده و قرار است با برنامه ریزی های صورت گرفته در نیمه دوم امسال و سال آینده این روند را کاهش دهیم.
مدیرکل پیشگیری های فرهنگی قوه قضائیه گفت: روند درخواست طلاق توافقی، درخواست طلاق از سوی زوجین و درخواست طلاق از سوی زوج در همه استان ها روند کاهشی داشته است.
وی با اشاره به علل طلاق در یکی از استان ها افزود: ۷۰ درصد علل طلاق در استان زنجان به دلیل ضعف مهارت های ارتباطی و اختلال در مهارت های زندگی بوده است، ۵ درصد به دلیل مسائل اقتصادی، ۴.۵ درصد خیانت های زنان شویی، ۳.۶ درصد خشونت، ۳ درصد اختلالات جنسی و ۲.۵ درصد بیماری های روانی بوده است.
زنگانه اضافه کرد: در استان مرکزی با توجه به اینکه از سال ۹۲ میزان ازدواج کاهش و به نصف رسیده، میزان طلاق نیز کاهش یافته است.
وی با اشاره به ماده یک قانون حمایت از خانواده اظهار داشت: طبق این ماده قانونی قوه قضائیه مکلف است شعبات تخصصی خانواده را راه اندازی کند.
زنگانه اضافه کرد: همچنین به اسناد ماده ۲ قانون حمایت از خانواده، موظف به بکارگیری قضاوت و مشاوران زن در محاکم خانواده هستیم که قرار است ۴۰۰ قاضی و مشاور در این اماکن حضور یابند و اکنون ۱۳۶ قاضی و مشاور زن در دادگاه ها فعالیت دارند.
وی افزود: در راستای عملیاتی شدن ماده ۱۶ قانون حمایت از خانواده ۱۶۲۰ کارگاه برای توانمندسازی خدمات مشاوره پیش بینی شده بود که اکنون ۷۹۵ کارگاه برگزار شده است و به حدود ۵۰ درصد آموزش و مشاوره دست یافته ایم.
زنگانه با تاکید بر افزایش نظارت ها افزود: پیش بینی این بود فرایند بازرسی ها تقویت شود که بر این اساس بیش از ۱۶۴۶ بازرسی فعال صورت گرفته است.
مدیرکل پیشگیری فرهنگی قوه قضائیه گفت: نزدیک ۵۴۰۰ مشاوره در مراکز مشاوره نیاز داریم که اکنون ۱۳۶۴ مشاور را توانسته ایم، جذب کنیم و قرار است مابقی این مشاوران که به آزمون سنجش بتوانند از مرکز مشاوران قوه قضائیه پرونده عضویت دریافت کنند و به عنوان مشاور در کنار قوه قضائیه باشند.
وی با اشاره به موضوع فرزندان طلاق اظهار داشت: پیش از این ملاقات فرزندان طلاق با والدیشان بر اساس رای قاضی در کلانتری ها صورت می گرفت که اکنون ۱۴۲ مرکز در محیط های فرهنگی و مراقبتی مناسب به این ملاقات ها اختصاص یافته است.
زنگانه ادامه داد: علاوه بر فرایند ملاقات، مشاوره روان شناختی و مددکاری نیز به خانواده ها ارایه می شود که بیش از ۷۰ هزار مورد ملاقات در این مراکز صورت گرفته و نزدیگ به ۶ درصد صلح و برگشت به زندگی مجدد نیز حاصل شده است.
مدیرکل پیشگیری های فرهنگی قوه قضائیه افزود: موضوع ملاقات فرزندان در ذیل مداخلات مربوط به تعالی و تحکیم خانواده قرار دارد اما هدف اصلی کودکان هستند تا فشار و استرس ناشی از جدایی والدین برای آن ها کاهش یابد.
زنگانه با تاکید بر رویکرد کاهش جمعیت کیفری افزود: در سال ٩٧ برنامه ای برای استقرار مجازات های جایگزین حبس با موفقیت انجام شده و اکنون دستورالعمل مشخص برای قضات در این خصوص تهیه شده است.
وی با اشاره به هفته کودک و لزوم حمایت از حقوق کودکان افزود: در قوانین ما به ویژه در قانون آیین دادرسی کیفری و مجازات اسلامی به حقوق کودک تاکید شده همچنین ایران عضو کنوانسیون حقوق کودک است.
زنگانه به فرایند رسیدگی به پرونده های معارض قانون کودکان اشاره کرد و گفت: طبق قوانین رسیدگی به این پرونده ها باید در دادگاه های تخصصی صورت گیرد و اکنون در استان های که امکان استقرار شعب تخصصی وجود ندارد، قضات مشخص به این پرونده ها رسیدگی می کنند.
استقرار ٨٨٨ مشاور در محاکم اطفال
مدیرکل پیشگیری های فرهنگی قوه قضائیه گفت: همچنین به استناد قانون، حضور مشاوران در این دادگاه ها الزامی است و اکنون ٨٨٨ مشاور در دادگاه اطفال مستقر هستند.
زنگانه اظهارداشت: نزدیک به ٢٨ هزار پرونده جرایم کودکان و نوجوانان با مشارکت قضات و مشاوران در دادگاه های اطفال رسیدگی شده است که در دفاع از حقوق کودکان اقدام ارزشمندی است.
مدیرکل پیشگیری های فرهنگی قوه قضائیه با تاکید بر رویکرد کاهش جمعیت کیفری افزود: در سال ٩٧ برنامه ای برای استقرار مجازات های جایگزین حبس با موفقیت انجام شده و اکنون دستورالعمل مشخص برای قضات در این خصوص تهیه شده است.
زنگانه اضافه کرد: در زمینه مجازاتهای جایگزین حبس، محتوای آموزشی مناسب برای قضات تهیه شده است و جشنواره سالانه انتخاب آرای برتر مجازات های جایگزین حبس نیز برگزار می شود.
وی افزود: در استان گیلان نیز سامانه آزمایشی صدور آرای جایگزین حبس در حال راه اندازی است که بعد از ارزیابی به برنامه ملی تبدیل می شود.
زنگانه اضافه کرد: در زمینه مجازات های جایگزین حبس، محتوای آموزشی مناسب برای قضات تهیه شده است و جشنواره سالانه انتخاب آرای برتر مجازات های جایگزین حبس نیز برگزار می شود.
وی افزود: در استان گیلان نیز سامانه آزمایشی صدور آرای جایگزین حبس در حال راه اندازی است که بعد از ارزیابی به برنامه ملی تبدیل می شود.
اجرای طرح نظام مراقبت دانش آموزان در ۱۰۵ هزار مدرسه
زنگانه با اشاره به اجرای طرح نظام مراقبت دانش آموزان «نماد» در مدارس، یادآور شد: این طرح پس از طی مراحل آزمایشی در ۷۲ مدرسه در ۶ استان کشور وارد اجرای آزمایشی جامع در نطرآباد شد و ۲۸ هزار دانش آموز تحت پوشش نماد قرار گرفتند.
وی ادامه داد: امسال قرار است طرح نماد در ۱۰۵ هزار مدرسه برای ۱۳.۵ میلیون دانش آموز اجرا شود به این ترتیب که ۳۵آزمایش جامع در کشور خواهیم داشت یعنی یک شهرستان از ۳۱ استان کشور و در تهران نیز علاوه بر یک شهرستان به دلیل وسعت این استان، ۴ منطقه آموزش و پرورش نیز زیر پوشش طرح نماد قرار می گیرند.
مدیرکل پیشگیری های فرهنگی قوه قضائیه اضافه کرد: محتوای نماد در سه نسخه ویژه برای معلمان، والدین و دانش آموزان برای مقطع تحصیلی متوسطه اول و دوم تهیه شده است.
زنگانه افزود: در برنامه نماد شناسایی علائم خطر معلم محور است و با همکاری اداره انجمن های اولیا و مربیان برای ۸ هزار مربی آموزشی برنامه آموزش خانواده ها با ۲۳ مهارت تربیتی فرزندان در گروه ای سنی مختلف برنامه ریزی شده است.
وی گفت: همچنین برنامه ضمن خدمت فرهنگیان طراحی شده است تا مربیان آموزشی در کارگاه های آموزشی محتوای لازم را آموزش ببینند.
مدیرکل پیشگیری های فرهنگی قوه قضائیه گفت: سن طلایی پیشگیری رشدمدار سنین پیش از دبستان است، ۹۰ درصد از رشد مغز از سن ۳ تا ۶ سال رخ می دهد بنابراین برنامههایی با اوان کودکی جزء برنامه هایی است که باید مورد توجه قرار گیرد. مهارت ای اجتماعی پایه برای این کودکان در ۹ محور شناسایی شده است.
زنگانه از ائتلاف بزرگ ملی برای طرح نظام مراقبت اوان کودکی با عنوان «نماک» خبر داد و افزود: «نماک» واژه دیرین پارسی در فرهنگ لغت دهخدا به معنای زیبا و با ملاحت است که قرار است این طرح برای کودکان در سنین قبل از دبستان اجرا شود.
وی اضافه کرد: مبانی پایه و پشتوانه علمی طرح نماک تهیه شده است و این طرح با محوریت وزارت آموزش و پرورش در حال تدوین است.
نظر شما