۲۰ مهر ۱۳۹۸، ۱۲:۲۸
کد خبرنگار: 2564
کد خبر: 83513532
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

روایتی از حضور پرشور و آزادانه زنان در آزادی

۲۰ مهر ۱۳۹۸، ۱۲:۲۸
کد خبر: 83513532
روایتی از حضور پرشور و آزادانه زنان در آزادی

تهران- ایرنا- حضور زنان برای نخستین بار در ورزشگاه آزادی برای تماشای مسابقه فوتبال میان تیم های ملی ایران و کامبوج بازتاب گسترده ای در فضای رسانه ای کشور داشت و این مهم در ابعاد گوناگون مورد واکاوی قرار گرفت.

به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛ ‌ مسابقه فوتبال میان تیم های ملی ایران و کامبوج از بازی های مقدماتی مرحله انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ میلادی بود که نتیجه پر گُلی در پی داشت اما آنچه این مسابقه را مهم می کرد،  نخستین حضور آزادانه زنان در ورزشگاه آزادی بود که ابعاد این بازی را جهانی کرد و این مهم نه تنها در رسانه های داخلی بلکه از طرف رسانه های خارجی نیز مورد استقبال فراوانی قرار گرفت و اینگونه پنج شنبه ۱۸ مهر سال جاری در تاریخ ورزش ایران ثبت شد و زنان علاقه مند به فوتبال توانستند بدون گزینش و با خرید بلیت به ورزشگاه آزادی بروند و به تماشای مسابقه ای بنشینند که با برتری ۱۴ بر صفر تیم ملی فوتبال ایران پایان یافت.

واکنش رسانه های داخلی (از طیف های مختلف سیاسی) به این رویداد تاریخی در ورزش کشورمان اگرچه در لحن و شدت متفاوت بود اما به طوری کلی مثبت و توام با استقبال بوده است.

رسانه های هر دو طیف اصلاح طلب و اصولگرا بر ضرورت برداشتن گام های بیشتر برای مهیا کردن شرایط بهتر حضور زنان در ورزشگاه ها تاکید کردند. در این میان رسانه های اصلاح طلب با شور و هیجان و بیشتر در صفحه نخست خود و با تعابیری همچون لبخند آزادی به زنان، ‌ ورزشگاه آزادی برای همه، ‌ بازی دو سر برد، روایت آزادی و روزی که آزادی کامل شد،  به این موضوع پرداختند.

رسانه های اصولگرا نیز اگرچه تا پیش از این چندان وقعی به این مطالبه زنان قائل نبودند اما پس از برگزاری این مسابقه نه تنها از آن استقبال کردند بلکه با تغییر مواضعی عجیب دولت را به تعلل برای ایجاد شرایط حضور زنان در ورزشگاه ها متهم کردند.

رقم خوردن شبی باشکوه در حضور زنان و مردان، ‌ جو شاد، سالم و بی‌حاشیه حاکم بر ورزشگاه، ‌ بانوان پرشور، ملی‌پوشان قدردان و بازی دوسر برد برای ایران از جمله توصیفاتی است که در این رسانه ها به چشم می خورد.

 نکته جالب توجه دیگر آنکه رسانه های هر دو طیف اصلاح طلب و اصولگرا بر ضرورت برداشتن گام های بیشتر برای مهیا کردن شرایط بهتر حضور زنان در ورزشگاه ها تاکید کردند.

همچنین محور مشترک دیگر در میان این رسانه ها در ارتباط با واکنش ها و برخی اقدامات تخریبی به ویژه از طرف رسانه ها معاند علیه این رویداد ورزشی است.

رسانه های اصلاح طلب

حضور آرام و بدون تبعات زنان در ورزشگاه ها 

لبخند آزادی به زنان؛ ‌ تیتر یک روزنامه آرمان است که در ذیل آن می خوانیم:‌ به اذعان همگان روز پنجشنبه زنان با رعایت موازین اخلاقی و عرفی در ورزشگاه حضور پیدا کردند و تماشاگران مرد هم حرمت حضور بانوان راحفظ و از سر دادن شعارهای نامناسب خودداری کردند که این موضوع نشان داد نگرانی دلواپسانی مانند حسین ا...کرم که گفته بود «به لحاظ قانونی و شرعی و وضع فعلی ورزشگاه‌ها، امکان این حضور نیست چون کرامت و امنیت زنان حفظ نمی‌شود» با واقعیت همخوانی نداشت. حتی اگر حصارهای فلزی در اطراف جایگاه زنان کشیده نمی‌شد بازهم مردان بیش از تصور دلواپسان مراقب آن بودند که مشکلی پیش نیاید و زنان به راحتی به تشویق تیم ملی بپردازند. مرد و زن در کنار یکدیگر این شادی را بدون هیچ حاشیه‌ای جشن گرفتند. یکصدا هورا کشیدند؛ یکصدا تشویق کردند و شعار پیروزی سر دادند. هیچ حرف ناسزایی رد و بدل نشد و هیچ حس ناامنی به دختران وارد نشد؛ به همین سادگی. به پایان بازی رسیدیم. همه یکصدا از بازیکنان تشکر کردند و با نور گوشی‌های خود رنگ و جانی تازه به آزادی بخشیدند.

صادق زیباکلام استاد دانشگاه در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشت: تا امروز هیچ یک از مخالفین ورود بانوان به ورزشگاه‌ها دلیل موجه و قانع‌کننده‌ای ارائه و یا حداقل بیان نکرده‌اند. مخالفان ورود بانوان کشورمان باید به این پرسش پاسخ دهند که ورود زنان به ورزشگاه‌ها چه مشکل احتمالی ایجاد می‌کند. آنها باید پاسخ دهند که روز پنجشنبه که بانوان و دختران کشورمان در بازی ایران و کامبوج حضور پیدا کردند چه ضایعه و یا مشکل بزرگی ایجاد شد؟ پاسخ به این سوال خیلی روشن است چون هیچ اتفاق عجیب و غریبی به‌وقوع نپیوسته است. حتی برعکس می‌توان گفت که دارای آثار و تبعات بسیار مثبتی نیز بود.

روزنامه آفتاب یزد در توصیفی از حضور زنان در ورزشگاه آزادی می نویسد: زنانی که به بهترین نحو ممکن در استادیوم حضور پیدا کردند و با برخورد هوشیارانه و زیبای خود حتی آداب حضور درست و منطقی در استادیوم را به مردان کشورمان گوشزد کردند. ورزشگاه آزادی برای همه؛ تیتر گزارشی از روزنامه اعتماد محسوب می شود که در بخشی از آن آمده است:‌ پس از فراز و نشیب‌های فراوان در خصوص حضور بانوان در ورزشگاه بالاخره این تابو پس از چهار دهه شکست و سه هزار و ۲۰۰ نفر از بانوان برای بازی ایران و کامبوج به ورزشگاه آزادی آمدند و فضای مفرح و هیجان‌انگیزی به ورزشگاه بخشیدند...محقق شدن مطالبه زنان می‌تواند نویدبخش روزهای خوب و تصمیمات بهتری در آینده برای بانوان ایران اسلامی باشد...این قضیه نوید بسیار مسرت بخش و خوبی برای آینده فوتبال ایران است و آن اتهامی که به ما زده می‌شد که فضای فوتبال ما فضایی مردسالار است، با این جریان تازه و هوای تازه که به فوتبال ایران داده شد از بین رفت.

روزنامه آفتاب یزد در این باره می نویسد: زنانی که به بهترین نحو ممکن در استادیوم حضور پیدا کردند و با برخورد هوشیارانه و زیبای خود حتی آداب حضور درست و منطقی در استادیوم را به مردان کشورمان گوشزد کردند... در انتها نیز زنان با در دست داشتن پلاستیک‌های حمل زباله، زباله‌های موجود در جایگاه را جمع‌آوری کردند. این دقیقا یک حضور منطقی و درست از زنان در ورزشگاه بود.

در بخشی از یادداشتی که در تارنمای خبرآنلاین منتشر شده است، می خوانیم: چنان تصویر خوف انگیزی از حضور آنان ارائه می کردند که انگار با ورود آنان به استادیوم ها درهای بهشت بسته می شد و مردم همه می جهنمیدند. تا وقتی که پای زنان به استادیوم آزادی باز نشده بود اهل ظاهر برنده بازی بودند اما دیروز هر آنچه رشته بودند پنبه شد. زنان وارد استادیوم شدند. نه پرچم سلطنت طلبان در دستشان بود و نه پرچم سازمان های بدنام سیاسی. پرچم جمهوری اسلامی ایران در دستشان بود و همراه با بقیه هم وطنانشان می خواندند: شهیدان پیچیده در گوش زمان فریادتان...

به گزارش خبرگزاری ایلنا، در بین خانم‌هایی که موفق به حضور در ورزشگاه شدند چهره‌های سرشناسی هم دیده می‌شد. دنیا مدنی، بازیگر ۲۹ ساله تلویزیون یکی از چهره‌های مطرح سکوهای آزادی بود.

وی به ایلنا گفت:‌ خوشبختانه نه اتفاق بدی افتاد، نه کسی آزار دید و یک رویداد خیلی جذاب و خاطره انگیز بود؛ انگار که همه ما فارغ از اینکه فوتبال را تماشا می‌کردیم یک پیروزی را قبل از آن جشن گرفته بودیم... امیدوارم فرهنگ سازی شکل بگیرد که روزی بانوان و آقایان بدون حفاظ و در کنار هم فوتبال ببینند. بدون شک چیزی که روز گذشته در استادیوم شاهد بودم آرامش بسیار مناسبی بود که امیدوار کننده است تا در آینده‌ای نزدیک شاهد تکرار این رویداد باشیم.

واکنش مسئولان به حضور زنان

به نوشته روزنامه آرمان ملی، اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهوری هم در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «امروز یکی از خواسته‌های بخش مهمی از زنان، جوانان و فعالان مدنی به خوبی تحقق یافت و ‌زنان برای تماشای ‌مسابقات فوتبال به ‌ورزشگاه آزادی رفتند. آگاهی و رشد مدنی زنان و مردان در ورزشگاه نشانه‌ای بود از احترام به حساسیت‌های بخش‌های دیگری از جامعه و رفع نگرانی برای تداوم اقداماتی از این دست.»

محمدرضا عارف رییس فراکسیون امید مجلس هم در مطلبی در صفحه توئیتر خود در واکنش به حضور زنان در استادیوم آزادی در بازی تیم ملی فوتبال ایران و کامبوج نوشت: «ورزشگاه آزادی شاهد حضور زنان فهیم و ورزش‌ دوست سرزمینم بود. حضور زنان در مجامع مختلف حق طبیعی آنان است. امیدوارم با تلاش مسئولان زمینه حضور زنان در همه عرصه‌ها و مجامع ازجمله ورزشگاه‌ها بیشتر فراهم شود. ‌اعتماد به زنان و جوانان همیشه نتیجه‌بخش بوده است ‌و البته خداقوت به تیم ملی».

معصومه ابتکار معاون رییس‌جمهوری در امور زنان و خانواده نیز با بیان اینکه معاونت زنان پیگیر ادامه حضور زنان در ورزشگاه است و به نظر مشکلی وجود ندارد، گفت: حضور زنان در مسابقه فوتبال ایران-کامبوج به بهبود فضای فرهنگی ورزشگاه کمک کرد.

به گزارش تارنمای عصر ایران،  علی ربیعی سخنگوی دولت حسن روحانی هم تاکید کرد که به نمایندگی از ربیس‌جمهوری در ورزشگاه حاضرشده تا بگوید دولت حامی ورود زنان به ورزشگاه است. تعداد دیگری از مدیران دولت روحانی هم طی ۲۴ ساعت گذشته با خشنودی از جو مثبتی که بین تعدادی از زنان ایرانی ایجادشده از تمایل به تداوم حضور زنان در ورزشگاه‌ها سخن گفتند و یادآور شدند هرچند سال‌هاست دولت‌ها و افراد مختلفی از حق ورود زنان به ورزشگاه می‌گویند اما این دولت روحانی بود که با تکمیل زیرساخت‌ها و ایجاد ورودی و امکانات بهداشتی جداگانه علاوه بر توجه به دغدغه‌های افراد متشرع جامعه، تلاش‌های عملی برای احقاق حق شماری از زنان علاقه‌مند به فوتبال را به سرانجام رساند.

 نقش دولت و دیگر نهادها

روزنامه آرمان ملی در این باره نوشت:‌ بسیاری سعی کردند این اتفاق را ابزاری برای تضعیف دولت قرار داده و اینگونه وانمود کنند مجوز حضور زنان در ورزشگاه بدون تلاش دولت و بر اساس فشار فیفا بوده است که این ادعا چندان با واقعیت همخوانی ندارد چرا که روز پنجشنبه رییس فیفا با انتشار پیامی از رییس‌جمهوری قدردانی کرد و نوشت: «می‌خواهم از همه مسئولان ایرانی به ویژه رییس جمهوری روحانی صمیمانه تشکر کنم که به قول خود عمل کردند. قولی که در دیدار و گفت‌وگو با ایشان در سفر قبلی‌ام به ایران، داده شده بود. این قدمی مهم و اساسی در مسیری درست بود و من مطمئنم که با گفت‌وگوهای مستمر، در آینده‌ای نزدیک پیشرفت‌های بیشتری حاصل خواهد شد.»

حضور زنان زمینه حذف محدودیت‌های دیگر؛ ‌ تیتر گزارشی از گفت وگوی آرمان ملی با فریده اولاد قباد رییس فراکسیون زنان مجلس است. وی در پاسخ به این پرسش که برای حضور زنان در ورزشگاه چه فرآیندهایی طی شد؟ گفت:‌ فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی در روز هفتم مردادماه با آقای سلطانی‌فرد جلسه داشت و در این جلسه یکی از مطالبات جدی نمایندگان زن مجلس از وزیر ورزش و جوانان حضور زنان در ورزشگاه‌ها بود. سپس نیز این موضوع به‌صورت جدی در دستور کار گرفت و ما به‌صورت مرتب این موضوع را از دولت پیگیری می‌کردیم. البته در دولت نیز اراده‌ای برای زمینه‌سازی حضور زنان در ورزشگاه‌ها وجود داشت. از سوی دیگر جامعه مدنی نیز به‌دنبال حضور زنان در ورزشگاه‌ها بود و این مساله را به‌عنوان یک مطالبه جدی در سطح جامعه مطرح کرده بود. در نتیجه حضور زنان در ورزشگاه‌ها که روز پنجشنبه و در بازی تیم‌ملی به نتیجه رسید بر اساس اجماع مجلس، دولت و جامعه مدنی اتفاق افتاد. در نتیجه معتقدم فارغ از مسائلی که از سوی فیفا در این زمینه مطرح شد تلاش‌های داخلی زیادی نیز برای تحقق این مطالبه اجتماعی صورت گرفت که در نهایت نیز به نتیجه رسید.

روزنامه اعتماد نیز تاکید کرد: حضوری که با مطالبه‌گری جدی بسیاری از فعالان حوزه زنان، نهادهای مدنی، رسانه‌ها و همچنین تلاش نهادهای رسمی همچون مجلس و دولت، میسر شد.

ضرورت برداشتن گام های بعدی

به نوشته روزنامه اعتماد،  این نخستین گام بود و نباید فراموش کرد که شرایط باید برای ورود همه زنان ایرانی به ورزشگاه‌ها در سراسر کشور فراهم شود. در نگاهی کلان‌تر، داشتن امکانات و تجهیزات اولیه ورزشی و همچنین ورود به ورزشگاه‌ها برای تماشای بازی‌ها و مسابقات ورزشی اعم از مسابقات ملی یا داخلی، از جمله حقوق اولیه همه مردم ایران است که باید محترم شمرده شده و رعایت شود.

این روزنامه در یادداشتی با عنوان چشم‌انتظار تمام زنان؛ ‌ نوشته است:‌ واضح و مبرهن است که هنوز راهی طولانی در پیش است تا به شرایطی متعادل برسیم. بسیاری از زنان خواهان حضور در ورزشگاه موفق به تهیه بلیت نشدند و بسیاری دیگر تمایل‌شان به حضور در ورزشگاه برای تشویق تیم باشگاهی محبوب‌شان است. در حال حاضر حضور زنان تنها در ورزشگاه آزادی و برای بازی‌های ملی آزاد شده است. زنان فوتبال‌دوستی که در شهرهای دیگر زندگی می‌کنند، هنوز برای حضور در ورزشگاه با مشکل مواجهند. زنانی که در قائم‌شهر، تبریز، جم، اهواز، آبادان، مشهد، اصفهان، سیرجان، مسجدسلیمان، بوشهر، کرج و تهران می‌خواهند برای تماشای بازی تیم‌های محبوب‌شان در لیگ برتر به استادیوم بیایند منتظر گشایشی بیش از این هستند. اگر بازی ایران–کامبوج آزمونی بود که بزرگان ببینند حضور زنان در ورزشگاه عامل هیچ اتفاق بدی نخواهد بود، به یقین از آن سربلند بیرون آمده‌ایم و حالا زمانی است که فدراسیون فوتبال قبل از اینکه فیفا مجددا فشار بیاورد و تهدید به تعلیق کند، وارد کار شود و این حق اولیه را به زنان بازگرداند.

فریده اولاد قباد رییس فراکسیون زنان مجلس هم به آرمان ملی گفت:‌ ما به‌دنبال این هستیم که زنان همه استان‌های کشور امکان حضور در ورزشگاه‌ها را داشته باشند. به همین دلیل نیز دولت به‌دنبال به وجود آوردن زیرساخت‌های لازم برای حضور زنان سراسر کشور در ورزشگاه‌ها است. از سوی دیگر ما به‌دنبال آنیم که عدالت جنسیتی در ظرفیت ورزشگاه‌ها به وجود بیاید و زنان نیز با توجه به ظرفیت اجتماعی خود در ورزشگاه‌ها حضور پیدا کنند. عدالت اجتماعی حکم می‌کند که به‌جز زنان تهران بقیه زنان کشور نیز در ورزشگاه‌ها حضور پیدا کنند. به همین دلیل نیز این مطالبه تا تحقق ادامه پیدا می‌کند و امیدواریم که این اتفاق به‌زودی در سراسر کشور رخ دهد. بدون‌شک اگر زیرساخت‌ها برای حضور زنان در ورزشگاه‌های کشور فراهم شود زمینه حضور زنان در بازی‌های داخلی و لیگ برتر نیز فراهم خواهد شد. در این زمینه نیز وزارت ورزش و جوانان و همچنین فدراسیون فوتبال پیگیری‌های لازم را انجام خواهد داد که این رویکرد که سبب ایجاد انگیزه و بالارفتن شور و نشاط اجتماعی در بین مردم جامعه شده، افزایش یابد.

به نوشته روزنامه آفتاب یزد، از سیاسیون گرفته تا ورزشکاران، مردان و زنان، هنرمندان و پیشکسوتان همگی حضور زنان در ورزشگاه را قدم مثبتی برای رسیدن به آینده‌ای روشن دانستند و معتقدند که این حضور، آغازی است بر راه پر فراز و نشیبی که زنان برای مطالباتشان در پیش دارند.

این روزنامه همچنین در یادداشتی ضمن متذکر شدن این که زمان اصلاح فرا رسیده، ‌ نوشت: شادی بانوان ایران زمین از این تغییر کوچک قابل درک است چرا که فقط به دلیل زن بودن از تماشای فوتبال در ورزشگاه محروم بودند، در صورتی که نه زن بودن جرم است و نه تماشای فوتبال، اما نباید فراموش کرد که زمان اصلاح فرا رسیده است و نباید زنان را به دلیل نوع نگاه و اندیشه مردان محدود کرد و زنان نیز باید برای ایجاد سایر تغییرات و تا به ثمر رسیدن نتیجه تلاش‌هایشان دست از تلاش بر ندارند.

زنان در جامعه امروز خواستار سهمی بیشتر از آنچه امروز برای آن‌ها در نظر گرفته شده است، هستند، لذا امیدوارم با تغییر نگاه‌ها و برنامه‌ریزی جهت رشد فرهنگ عمومی جامعه، زنان به حقوق طبیعی و قانونی خود دست پیدا کنند و مسئولان به جای فرصت سوزی، تبدیل فرصت به تهدید و پرهزینه کردن مسائل هر چه سریع تر به درخواست‌های به حق بانوان اهتمام ورزند.

 آثار مثبت حضور زنان در ورزشگاه ها

روزنامه اعتماد گزارش داد: حضور روز پنجشنبه زنان در ورزشگاه آزادی دارای اهمیت است زیرا نشان داد ورزش تا چه اندازه می‌تواند محوری برای زنده کردن نشاط اجتماعی باشد؛ نشاطی که گاه اهمیت و تاثیر آن در فضای جامعه، فراموش می‌شود حال آنکه می‌تواند از طریق حل بسیاری از مسائل از مسیر عقلانی، جامعه را دربر گیرد و زمینه‌ساز تقویت همدلی ملی شود.

 نکته دیگر آنکه تقویت اقدامات برای افزایش نشاط عمومی که خود در افزایش امید اجتماعی اثرگذار است، ضروری به نظر می‌رسد. ورزش بدون تردید یکی از بهترین گزینه‌ها برای این مهم است چه آنکه هم تضمین‌کننده سلامت جسمی افراد جامعه است و هم تبعات مثبت روحی آن غیرقابل کتمان است. از این رو برای توسعه ورزش و فراگیر شدن آن، باید هزینه کرد...تردیدی نیست که جامعه بانشاط‌تر، تاب‌آوری بیشتری در برابر ناملایمات دارد؛ موضوعی که امروز باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد زیرا امروز فشارهای همه‌جانبه خارجی در جریان است و از این رو، اقداماتی که به تقویت امید و انضباط اجتماعی منجر می‌شود باید در اولویت برنامه‌ریزی سیاستگذاران قرار گیرد.

صادق زیباکلام نیز در روزنامه آرمان ملی ضمن تاکید بر آثار و تبعات مثبت حضور زنان در ورزشگاه ها، ‌ افزود: حضور بانوان در ورزشگاه آزادی مانع از هرگونه ناهنجاری‌های اندک احتمالی بود، از این نظر حضور بانوان در ورزشگاه‌ها می‌تواند برای برخی از رفتارها و ناهنجاری‌ها یک حالت بازدارنده داشته باشد. در نتیجه شاید حضور بانوان حداقل تا حدودی جلوی این ناهنجاری‌ها را بگیرد. بنابراین می‌توان گفت از نظر فرهنگی و اخلاقی ورود بانوان به ورزشگاه‌ها اقدام مثبتی است. این نکته را نباید فراموش کرد که حضور بانوان و دختران کشورمان در عرصه‌ها و میادین ورزشی کمک خواهد کرد تا آنها نشاط بیشتری داشته باشند. حتی شاید تماشای بازی‌های فوتبال، والیبال و... از نزدیک موجب شود تا استعدادهای خفته‌ای که در آنها وجود دارد شکوفا شود تا بدین وسیله تشویق شوند و به سمت ورزش بروند و در نتیجه سلامت و نشاط در جامعه بیشتر شود.

حمید درخشان پیشکسوت فوتبال ایران در گفت وگو با خبرگزاری ایسنا، درباره حضور زنان در استادیوم آزادی گفت: واقعا این مساله جای تبریک و تشکر دارد. این اتفاق تاثیر بسیار زیادی روی روحیه بازیکنان دارد و موجب می‌شود بازیکنان تلاش و انگیزه بیشتری برای بازی کردن داشته باشند. من این اتفاق را به فال نیک می‌گیرم و امیدوارم که در آینده بتوانیم شاهد حضور زنان در مسابقات داخلی باشیم.

اهمیت این رویداد ورزشی

آفتاب یزد زیر تیتر بازی دو سر برد، ‌ نوشت: بالاخره زمان موعود فرا رسید و زنان توانستند به آزادی بروند. این موضوع در کنار بازی نه چندان مهم ایران- کامبوج با بازتاب‌های بین‌المللی همراه بود؛ بازتاب‌هایی که نشان میداد تماشا چیان این بازی از خود بازی مهم‌تر هستند. زنان ایرانی با تلاش‌های چند ده ساله خود موفق شدند که به یک مطالبه خود جامه عمل بپوشانند و همین شوق و اشتیاق کوچک امید به آینده‌ای روشن را پیش روی زنان به نمایش می‌گذارد...یک مسابقه مقدماتی کم اهمیت به رویدادی مهم تبدیل شده و عکس‌ها و فیلم‌های ورود زنان به ورزشگاه آزادی در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود. به ظن خیلی‌ها ورزشگاه آزادی ۱۸ مهر شاهد یک دیدار تاریخی بود و این موضوع به ماهیت و اهمیت بازی مربوط نمی‌شود، بلکه به حضور پر شکوه تماشاچیان زن در استادیوم باز می‌گردد...شکوه حضور زنان در ورزشگاه غیر قابل انکار است و واکنش‌ها در فضای مجازی مهر تائیدی بر این موضوع است.

روایت آزادی؛ ‌ تیتر روزنامه شرق است که در آن می نویسد: این‌بار کسی نیامده بود تا ما را به خانه برگرداند. لازم نبود ریش و سبیل بگذاریم و با سر پایین و یواشکی وارد شویم. این‌بار سربلند، با گام‌های استوار و با ضربان قلبی که نمی‌دانست چطور رسیدن به این آرزوی ۴۰ ساله را هضم کند، از گیت‌ها عبور کردیم. به یاد همه آنهایی که نبودند، از هر طبقه که رد شدیم، برای جای خالی‌شان اشک ریختیم، اسمشان را فریاد زدیم و وقت رسیدن به اولین جایگاهی که چمن سبز وسیع آزادی را نشان می‌داد چشمانمان را بستیم. ما چهار هزار نفر بودیم، چهار هزار نفر به نمایندگی از همه دختران منتظر و چشم‌به‌راهی که در تمام این سال‌ها برای یک مطالبه ساده متهم شدند. ما چهار هزار نفر بودیم که توانستیم بدون منت، بدون گزینش بلیت بخریم و روی صندلی‌های آزادی بنشینیم. تمام مدت همه‌چیز را بدون تنش پیش بردیم. هر نکته، هر درخواستی از سوی حراست را اجرا کردیم تا این اتفاق به همین یک‌بار خلاصه نشود... این برای ما یک شروع تازه بود؛ شروعی تازه برای یک مطالبه ۴۰ ساله.

روزنامه شرق در گزارشی دیگر با تیتر روزی که آزادی کامل شد؛ نوشت: زنانی که ۴۰ سال آزگار پشت درهای این استادیوم باعظمت و پر از خاطره آزادی مانده بودند در آخر با صبری که پیشه کردند، به حق خود رسیدند. «آزادی» در بازی ایران و کامبوج به بانوان این سرزمین لبخند زد و سلام کرد. حضور زنان در استادیوم‌ها بیشتر از اینکه برای آنها جنبه ورزشی داشته باشد، در بعد اجتماعی خیلی اهمیت داشت، چراکه به‌عنوان قشری که نیمی از جامعه را تشکیل می‌دهند، آن را حقوق شهروندی و مطالبه اجتماعی خود می‌دانند. بیشتر زنان و دخترانی که به تماشای بازی ایران و کامبوج آمده بودند، فارغ از علاقه‌مندی‌شان به محبوب‌ترین ورزش دنیا، آمده بودند تا حق خودشان را از جامعه بگیرند... ۱۸ مهر ۱۳۹۸ نه‌تنها روزی خاطره‌انگیز در فوتبال کشور خواهد بود، بلکه برای همیشه در یاد و خاطره زنان ایرانی خواهند ماند.

تارنمای عصرایران در حاشیه‌نگاری ورود رسمی زنان به ورزشگاه آورد: هرگز قانونی مصوب نشد؛ اما از ۳۸ سال قبل تا ساعت ۱۳ روز پنج‌شنبه ۱۸ مهر ۹۸ زنان ایران به‌طور رسمی حق ورود و تماشای بازی‌های فوتبال مردان را در استادیوم‌ها نداشتند. هرچند در این مدت شمار کمی از زنان دو بار موفق به نشستن روی سکوهای ورزشگاه آزادی شده بودند اما ماجرای دیروز متفاوت‌ترین تجربه حضور زنان طی حدود ۴ دهه گذشته را رقم زد.

«ارزش خبری و تصویری» دیروز نه داخل زمین که روی سکوهای جنوب غربی ورزشگاه آزادی وجود داشت. حتی وقتی ایران در حال ثبت یک رکورد با زدن ۱۴ گل به دروازه کامبوج بود. به همین دلیل تعداد خبرهای مخابره شده با محوریت تماشاگران زن و عکس‌های برداشته‌شده از این تماشاگران، چند برابر تعداد خبرها و عکس‌هایی است که از گل زنان و شادی‌های بعد از گل و تماشاگران مرد ثبت‌شده است.

این‌که زنان علاقه‌مند به حضور در ورزشگاه طی هفته‌های آینده می‌توانند برای دیدن بازی‌های ملی و باشگاهی راهی ورزشگاه آزادی تهران و استادیومهای شهرهای دیگر ایران شوند یا خیر یکی از پرتکرارترین سوالات شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها در ساعات اخیر است. زنان علاقه‌مند به فوتبال امیدوارند که فدراسیون فوتبال خیلی زود جواب این سوال را بدهد و آن‌ها به آینده دور ارجاع نشوند.

واکنش های تخریبی

چرا رسانه‌های آن طرف آبی ناراحتند؟ پرسشی است که روزنامه آفتاب یزد به آن پرداخت و در این باره نوشت:‌ کافی است طی چند روز گذشته نگاه کوتاهی به رسانه‌های فارسی زبان آن طرف آبی داشته باشید تا متوجه شوید این رسانه‌ها چه اندازه از حضور زنان در ورزشگاه عصبانی و ناراحت هستند. بی‌بی سی، ایران اینتر نشنال و حتی شبکه ماهواره‌ای VOA و خیلی رسانه‌های معاند دیگر بارها و بارها با تصویر کشیدن حواشی مربوط به بازی سعی داشتند حضور زنان در ورزشگاه را کمرنگ جلوه دهند، هر چند که در این راه موفق نبودند.

رسانه های اصولگرا

حضور آرام زنان در ورزشگاه 

رئزنامه فرهیختگان زیر تیتر؛ ایران برد، ‌ از رقم خوردن شبی باشکوه در حضور زنان و مردان نوشت و افزود:‌  تجربه‌ای که تا حد زیادی نگرانی‌ها درخصوص تبعات حضور بانوان در ورزشگاه‌ها را کمتر کرد. انگار همه، از بازیکنان تیم ملی و تماشاگران مرد گرفته تا بانوان حاضر در ورزشگاه سعی داشتند اتفاق تازه‌ای را تمرین کنند و موفق هم بودند. پنجشنبه شب ایران از همه نظر برنده بود.

روزنامه کیهان در صفحه ورزشی خود چنین گزارش داد:‌ روز پنجشنبه درب شرقی ورزشگاه آزادی میزبان بیش از سه هزار خانم هوادار فوتبال بود. هواداران خانم قبل از ورود به داخل ورزشگاه و جایگاه‌های مشخص شده، توسط همیاران تماشاگر خانم که برای این بازی آموزش‌های لازم را دیده بودند، توجیه می‌شدند. این کار موجب گردید تا تماشاگران با محیط و جزئیات ورزشگاه آشنایی بیشتری پیدا کنند. تعداد همیاران بیش از ٧٠ تن بود که در پله‌ها مستقر شده بودند و با خوشرویی با تماشاگران در تعامل و همکاری بودند. البته، بانوان نیروی انتظامی هم با نظم جالب و قابل توجهی، در محل‌های مشخص شده خود ایستاده و نظارت دقیقی بر کارها داشتند.

خبرنگار زن روزنامه جوان نیز که خود از نزدیک و از چند ساعت پیش از شروع مسابقه در ورزشگاه حضور داشت و جو شاد، سالم و بی‌حاشیه حاکم بر ورزشگاه را نظاره کرده بود، در این باره آورد:‌ فوتبال ملی ایران بدون شک روزی زیبا و خاطره‌انگیز را به ثبت رساند؛ برد پرگل، روحیه گرفتن تیم ملی برای حضور پرقدرت در بازی‌های بعدی انتخابی جام جهانی و همچنین حضور بی‌حاشیه و بدون دردسر، اما پرشور بانوان در ورزشگاه.  اما نباید خودمان را گول بزنیم، چراکه شأن بانوان ایرانی بالاتر از این حرف‌هاست و مسئولان فدراسیون و وزارت ورزش برای تداوم حضور آن‌ها در ورزشگاه‌ها باید تلاش بیشتری کنند و امکانات بهتر و مناسب‌تری را در اختیارشان قرار دهند. اختصاص دادن در شرقی به بانوان تصمیم هوشمندانه‌ای بود که شرایط را برای ورود و خروج آن‌ها تسهیل کرد. با این حال ورزشگاه آزادی همچنان از فقر امکانات به‌روز، استاندارد و در شأن تماشاگران رنج می‌برد؛ فقری که هواداران مرد سال‌هاست از آن‌ها گلایه دارند و متأسفانه توجهی هم به اعتراض‌ها و انتقادهای بحق‌شان نمی‌شود. ضمن اینکه خبرنگاران زن هم انتظار بیشتری از فدراسیون فوتبال داشتند که در کمال تأسف حتی ابتدایی‌ترین امکانات مورد نیاز آن‌ها برای انجام رسالت خبری‌شان فراهم نبود.

 واکنش ها و اقدامات تخریبی

بانوان پرشور، ملی‌پوشان قدردان و تلاش ناکام برای فتنه‌گری تیتر گزارشی از خبرگزاری فارس به شمار می رود که در بخش هایی از آن آمده است:‌ در روزی که حضور بانوان در ورزشگاه آزادی توجهات را به خود جلب کرده بود، ‌ اقداماتی برای فتنه‌گری صورت گرفت که با بی‌توجهی سکوها مواجه شد. هواداران خانم قبل از ورود به داخل ورزشگاه و جایگاه های مشخص شده، توسط همیاران تماشاگر خانم که برای این بازی آموزش های لازم را دیده بودند، توجیه می شدند. این باعث شده بود تا تماشاگران با محیط و جزئیاتش آشنایی بیشتری داشته باشند. در حاشیه بازی، تعداد انگشت شماری در تلاش بودند تا حواشی را ایجاد کنند که با بی توجهی زنان حاضر در ورزشگاه مواجه شدند. این معدود اقدامات به جایی نرسید که با ناراحتی و عصبانیت عاملان همراه شد که در پایان، ورزشگاه را نیز ترک کردند و نتوانستند به اهدافشان برسند.

خبرگزاری فارس می نویسد:‌ پس از موافقت ایران با برگزاری این دیدار با حضور بانوان، بسیاری از رسانه‌های ضدانقلاب سعی کردند تا این موضوع را مصادره به مطلوب کنند. در همین رابطه تعدادی از این رسانه‌ها با انتشار تصویر مربوط به نصب حفاظ در ورزشگاه تعابیر و تفاسیری ارائه کردند و نصب حفاظ بین تماشاگران را توهین به مردان و زنان ایرانی تفسیر کردند. خبرگزاری فارس در گزارش دیگری می نویسد:‌ پس از موافقت ایران با برگزاری این دیدار با حضور بانوان، بسیاری از رسانه‌های ضدانقلاب سعی کردند تا این موضوع را مصادره به مطلوب کنند. در همین رابطه تعدادی از این رسانه‌ها با انتشار تصویر مربوط به نصب حفاظ در ورزشگاه تعابیر و تفاسیری ارائه کردند و نصب حفاظ بین تماشاگران را توهین به مردان و زنان ایرانی تفسیر کردند.  اما واقعیت این است که حفاظ کشی اقدام متداولی در ورزشگاه های کشور است، حتی در جایگاه تماشاگران محل تمرین تیم‌ها نیز وجود دارد. یعنی  برخلاف ادعای عده‌ای از رسانه‌ها و کاربران این نرده‌ها ارتباطی به این بازی که با حضور بانوان برگزار شد، ندارد. این نرده‌ها در جایگاه‌های دیگر ورزشگاه که اصلا بانوان حضور نداشتند هم نصب شده است. حتی در بازی‌های قبل از این (که خبری از حضور بانوان هم نبود) نرده هایی برای تفکیک جایگاه تماشاگران وجود داشته است.

به گزارش روزنامه صبح نو،  بسیاری از دشمنان انقلاب اسلامی که از مدت‌ها قبل تلاش می‌کردند کم‌کاری مسوولان اجرایی در فراهم‌ کردن شرایط لازم برای حضور زنان در ورزشگاه را به پای نظام بنویسند، با مشاهده زنان روی سکوهای آزادی تلاش کردند تصویرها و فیلم‌های چندثانیه‌ای را دستاویز تخریب قرار دهند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha